19 Март, 2019 17:14 5 029 27

Премиерът не искал да ощети нито 1 пенсионер

  • бойко борисов-
  • бисер петков-
  • томислав дончев-
  • пенсии-
  • пенсионери

Бисер Петков и Томислав Дончев взеха отношение по темата

Премиерът не искал да ощети нито 1 пенсионер - 1
Снимка: БГНЕС

Волята на премиера Борисов е да не се ощети нито един нов пенсионер. Това заяви социалният министър Бисер Пенков след спешната среща при премиера Бойко Борисов заради новите правила за пенсиониране. Те на практика елиминират осигурителния принос преди 2000 г. и според експерти ще ощетят 31% от хората, които тази година се пенсионират.

След срещата при премиера Петков обясни пред медиите, че при Борисов управителят на НОИ е представил изчисления на ефекта от новата формула. По думите му данните показват, че за около 60% от бъдещите пенсионери ще има положителна промяна, за 11% няма да има промяна, а при близо 30% пенсиите ще бъдат намалени.

„Целта на реформата, беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се изчислява на база осигуряване“, посочи Бисер Петков.

„Говорим за бъдещи пенсии и за ефекта от една промяна, която е от 2014 г. и влиза в сила тази година“, припомни министър Петков.

Бисер Петков припомни пред медиите, че става дума за консенсусно предприета реформа. Причините и мотивите за тази промяна били свързани с това да се обвърже по-тясно размерът на пенсиите с осигурителния принос и пенсията да се изчислява на база на официални, верифицирани данни, които са постъпили от работодателите в регистъра на осигурените лица. Регистърът вече е на 20 години, води се от 1997 г., изтъкна още социалният министър.

Целта била и да се ограничат възможностите за злоупотреби с осигурителни документи, на базата на които се изчислява пенсията и да се ускори процесът на отпускане на пенсиите.

"На тази среща бяха обсъдени всички възможни ефекти от тази промяна. Общата воля е да не се допусне неблагоприятно отражение на новите правила върху бъдещите пенсионери", подчерта Бисер Петков и обърна внимание, че става дума не за вече отпуснати пенсии (които ще продължават да се изплащат в размера, който са отпуснати), а за бъдещи пенсии.

"Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение", заключи Бисер Петков.

Борисов извика спешно на "Дондуков" 1 министър Петков, шефа на НОИ Ивайло Иванов и представители на синдикатите.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов обясни пред журналистите, че институтът ще работи по правилното изчисление и ще предложи на правителството правилно решение, което да успокои обществото и да няма спекулации.

Премиерът Бойко Борисов ни възложи да обсъдим още веднъж възможностите, за да бъдат включени и трите години от 1997 до 1999 г. във формулата за изчисление на пенсиите, посочи Ася Гонева, член на Надзорния съвет на НОИ от КНСБ.

Гонева изказа "огромното си разочарование и съжаление" за начина, по който са интерпретирани данни, намиращи се на страницата на НОИ. Тя обърна внимание, че става дума за симулация, макар и на базата на конкретни данни.

"Всяка година средният осигурителен доход в пенсионната система нараства. Именно средният осигурителен доход в системата стои във формулата за определяна на пенсията“, отбеляза Гонева.

„Поради създавалата се обстановка от изключително непрофесионални хора, които подвеждат и медиите, и обществото, беше проведена тази среща, и г-н Борисов възложи на министъра, НОИ, организациите, които сме представени в Надзорния съвет на института, да обсъдим още веднъж възможностите, които бихме предложили на правителството за някаква корекция в Закона, която да накара служителите, които се занимават с пенсионно производство, да ги задължим да правят изчисления на базата на сега действащия текст, като вземат предвид и трите години от 1997 до 1999 г., но само на данни от персоналния регистър. Това, което е доказано, че е приносът на съответния осигурен работещ. Ако се появи разлика, каквато и да е тя, то да бъде отпуснат по-благоприятният размер“, посочи Ася Гонева, цитирана от "Фокус".

"Загуба на размера на пенсията не може да се получи. Това ще стане ясно, когато пуснем подробните изчисления", заявиха от КНСБ.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също каза, че е изненадан от това, което се случва и защо се говорят и пускат в медиите подобни спекулации. "Няма никакви проблеми с формулата и никой няма да бъде ощетен. С премиера стигнахме до извода, че ще бъдат предприети мерки, така че да няма ощетени хора. Разликата се получава от това, че се преди заплатите са били в хиляди, а сега след валутния борд работим с други суми. Затова интерпретациите са напълно неправилни", категоричен бе Манолов. Според него напрежението в обществото е напълно изкуствено създадено и дори нарече спекулациите малоумни.

"Казвам го директно - това са малоумни спекулации и съм готов с калкулатор или лист и молив да седна с всеки и да го докажа. Не знам откъде излизат тези разлики от 9 милиона, но ще кажа, че бюджетът на осигурителния институт е 10 млрд. лв., така че всеки може да съпостави числата и да разбере разликата", добави Манолов.

Вицепремиерът Томислав Дончев също взе отношение, като заяви, че всички интерпретации и спекулации, че ще има намаляване на пенсиите не само не са точни, но са и неверни.

"Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който ще прави икономия от 9 млн. лв. при бюджет на НОИ от над 10 млрд. лв.", изтъкна вицепремиерът.

И обеща: "Нито един българин няма да бъде ощетен с нито един лев. Напротив - ние имаме намерение да осигурим над 50 млн. лв. за великденски надбавки на пенсиите!"

Според него много от пенсионерите разчитат само на тази държавна подкрепа и по думите му е напълно нормално след като излезе информация за нейното намаляване, те да реагират.

„Искам ясно да кажа, че всички интерпретации, спекулации, че ще има намаляване на пенсиите са неверни. Те не са неточни, те са неверни. Никой няма право да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, на един български пенсионер“ заяви той. „Ние имаме амбицията да осигурим над 50 - 53 млн. за Великденски надбавки. Това се надявам да бъде взето като решение още тази седмица“, отбеляза Дончев. „Най-важното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият доход. Позволете ми да го кажа за трети път - няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер“, изтъкна на пресконференцията след разговора при Борисов вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    5 27 Отговор
    Браво Баце!!! Убий курни с ходове - не може да финтира толкова бързо колкото ти!

    Коментиран от #4

  • 2 Бойко Борисов

    29 3 Отговор
    Малииииййй пак са изложих!
  • 3 бравос

    41 4 Отговор
    ГЕРБ е тотал щета за цяла България!
  • 4 да ти го

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Умнико, твоят вожд убива с ходовете си всичко в тази страна!

    Коментиран от #11

  • 5 Песионер

    30 1 Отговор
    Да извадят от крадените пари и да платят на пенсионерите това което им се полага! 50% от държавните им поръчки от нашите данъци им влизат по частните банкови сметки!

    Коментиран от #12

  • 6 ЗАА СЪЖАЛЕНИЕ

    18 0 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НА БОРИСОВ!!! ЗАЩО НЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ ПЕНСИИТЕ ОТПУСНАТИ ОТ 1990-2000.СРАМОТА Е ИНЖЕНЕР С 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ-ЕСТЕСТВЕНО Е ЧЕ НЯМА ДА ОСТАВИ ДЕЦАТА СИ В БЪЛГАРИЯ.
    НО ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ВСЕ ПО МАЛКО БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА ВЗИМАТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ЗА ДЕЦАТА СИ.
  • 7 Някой от небето

    11 1 Отговор
    Да бъде волята Божия,пардон Борисова...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Опа

    25 1 Отговор
    Тиквуний заслужава най-бавната смърт
  • 10 Цецо апартамента

    21 1 Отговор
    Важното е ча аз се уредих пенсията и замених кокошка за кон имам си нов апартамент, имам си нов апартамен с даначна оценка 300 хил, а цена за милион, кой сега е брокер номер 1 !!! Сега апартамент догодина физкултурен салон !
  • 11 Реалист

    4 19 Отговор

    До коментар #4 от "да ти го":

    Като гледам нито ти, нито другите пенсии в тоя сайт сте заумирали, така че не ми се прави на умряла лисица. По-скоро ако мазната кури с милийончева докопат власта ще има " ща та прайгам да умиргаш..." за българските пенсионери. ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ЕВРОПА ЩЕ СПРЕ ТРАНШОВЕТЕ. както по времето на орешката - щото партизанин знае да обере и подпали мандра, той не знае да работи. Не може да имаш "приватизаторка" и "офшорка-джурналистка" за лице на партията си и да си СЪЗИДАТЕЛЕН. Ами те тея 2те друго освен да храчат не знаят. Милийончева гледаше като ... когато я попитаха защо минава само на червено в София. Хвани едната - удари другата, да падне третата "пере-зидентшата" селска пръчка...

    Коментиран от #14

  • 12 Реалист

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "Песионер":

    На тебе пък какво ти се полага бе - ако ти сметна трудовия стаж сигурно цял живот зад някое бюро си дремал. Хеле пък ако си бил на някоя сине-курна длъжност в партията-кърмилница, и за 5 лева работа не си свършил... Полагало му се - КОЛКО ТОЧНО ТИ СЕ ПОЛАГА, ХАЙДЕ КАЖИ... Насядали по кафенетата, половината с фалшив телк от познати доктори и му се полагало...
  • 13 Гост

    10 0 Отговор
    Значи пак започват да раздават пенсии кой колкото иска. Ние ако караме така заради изборите да променяме всяка инициатива на миниистерствата никога няма да постигнем нищо, по простата причина, че почти всяка година има някакви избори. Бих казал: Да ти пикая на демокрацията.
  • 14 Бойко Борисов

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Айде реалистче прибирай партакешите и си оди да фърлиш на прасето у Банкя . Стана 18 часа стига толкоз работи .Извънредни нема да ти плащам , да си знаеш

    Коментиран от #16

  • 15 торнадо от 10-та степен

    13 0 Отговор
    Няма каско и застраховател по света, които да покрие тоталните щети предизвикани от Апокалипсиса ГЕРБ !!!!!!
  • 16 Реалист

    1 13 Отговор

    До коментар #14 от "Бойко Борисов":

    Тук съм за забавление пенсионерче със зелени чорапки! Новините си ги чета в 24 часа и само чакам да ги повторят тук за да коментирам. Понял!!! Или на английски в нета - там поне са без правописни грешки като в тоя сайт. И много се забавлявам със откачалки русороби като попоооооов или хасан-бей - можеш да ги чуеш как трудно им работят мисловните апарати. Аре бегай да сменяш памперса...

    Коментиран от #23

  • 17 ортопед

    13 0 Отговор
    Абе не знам кого иска и кого не иска да ощети премиера, ама аз се чувствам безкрайно ощетен. 30 и кусур години работя за тази държава и няма свършване тази робия. В същото време имам приятели в Турция по-малки от мен и с трудов стаж 20-25 години а, вече пенсионери! А аз трябва да бъхтя още 15 години за пенсия! При този стрес и недоимък ще видим пенсия през крив макарон, май! Та резонно възниква въпроса! За какво да работя и защо да подържам система която е вампирясала от всякъде и само ме краде!? Защо???????????????????????

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Шабан

    0 8 Отговор
    Българи, какво ревете, бе! За една пенсия оревахте орталъка! А в същото време като добавиш ренти, наеми и допълнителните доходи се оказва че, на вас пенсия не ви трябва!? Та резонно възниква въпроса защо аджеба си трепите ангелите цял живот и бъхтите за чуждо щастие!
  • 19 ортопед

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "ортопед":

    Май , целта на така наречената пенсионна реформа е човек въоще да не стига до пенсия!? И тогава за какво работим! Някой да се бие в гърдите и да вика "вижте ме, колко съм велик, успях да преджобя суматлъка ти народ!? Глупаци!!!!
  • 20 Реалист

    0 10 Отговор

    До коментар #17 от "ортопед":

    Лъжльооооо, я си виж сметките пак бе тролчик - на колко си бил като си завършвал медицински университет? Я ходи да ги разправяш тея на гаджалите в туркя.
  • 21 патриотъ

    10 0 Отговор
    Гафовете на министър-предателя вече не стават всяка седмица,а всеки ден!Ще доживеем ли и да стават всеки час или всяка минута,зависи от нас!
  • 22 Михаил михайлов

    7 1 Отговор
    Нов пенсионер съм с 43 години стаж и с пенсия от 206,60 лева С Р А М О Т А съжалявам
  • 23 натовец

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Като чета твоите словоизлияния, излиза, че работата ти е да свалящ звезди на Лиляна Павлова, Цветанов, който горкия е заменил два апартамента( да го ожалиш, че не може да осигури жилище на щерките си). Сигурно добре ти плащат за тази работа, защото съм сигурен, че през живота си не си заработил нормално ( да не кажа честно) една стотинка.
  • 24 Levski

    6 0 Отговор
    Такъв подъл лъжец като Главоча няма....а тия подлизурките около него гъзовете си продават,само да са на власт.съд за вас мръсни рекетьор.задушихте народа.сега пак вдигат цените на нафтата и бензина,да поскъпне всичко.комунягите мръсни,бяха като цветя пред вас ГРОБАРИТЕ.задушихте народа, гадове мръсни.
  • 25 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    3 0 Отговор
    Премиерът не искал да ощети нито 1 пенсионер..Но щом е за тяхното благо, не само ще ги ощети, но и живи одере.
  • 26 възмутен

    3 0 Отговор
    Като е толкова състрадателен, защо окрадоха милиардите от пенсионния фонд със Симеончо Дянковчето? Къде потънаха от бюджета? ЗАЩО ТИКВУНА НЕ РАЗПОРЕДИ И ЗА МИЛИОНИТЕ ОЩЕТЕНИ ПЕНСИОНЕРИ, които се пенсионираха до сега? Отново ореол за ТИКВУНА. ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ И НАГЛОСТ. ИДВАТ ИЗБОРИ! ТИКВУНА НАПРЕД С МЕЧТАТА ДА Е ВЕЧНО НА ВЛАСДТ. КОАЛИЦИЯ С ДПС, със СДС и т.н. САМО И САМО ДА Е НА ВЛАСТ! ПРОКЛЕТ ДА Е!!!!!!!!!!!!!!!
  • 27 N.N.

    0 0 Отговор
    Патриот е - душа дава

    за наука, за свобода;

    но не свойта душа, братя,

    а душата на народа!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    продава си и душата.



    И е добър християнин:

    не пропуща литургия;

    но и в черква за туй ходи,

    че черквата й търговия!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    залага си и жената.



    И е човек с добро сърце:

    не оставя сиромаси;

    но не той вас, братя, храни,

    а вий него със трудът си!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    изяда си и месата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове