Last news in Fakti

29 Март, 2019 23:30 1 977 26

Зелените поставят ново начало с ново име

  • зелените-
  • владислав панев

За съжаление натискът към нас идва буквално в навечерието на предстоящите изборите за Европейски парламент

Зелените поставят ново начало с ново име - 1

На 21 април Зелените ще проведем Национално събрание за промяна на наименованието на партията. Това се налага след окончателното определение на Върховния касационен съд. След няколкогодишна сага, влезе в сила съдебно решение, с което партията се задължава да смени името си. Мотивът на съда е, че преди нас има регистрация на друга партия с подобно на нашето име. Това решение показва сериозни проблеми свързани с вписванията на политическите партии. През 2008 г. Софийски градски съд е посочил, че по делото е представено удостоверение за уникалност на името, издадено също от СГС и е приел, че са налице всички предпоставки за вписване на партията с това име. 11 години по-късно ни забранява да го ползваме.

За съжаление натискът към нас идва буквално в навечерието на предстоящите изборите за Европейски парламент, и то в момент, когато Зелените, като част от обединението “Демократична България”, имаме всички шансове да се превърнем в реален политически фактор, който се противопоставя на корумпираното и популистко статукво.

Искаме да уверим всички наши поддръжници, членове и симпатизанти, че въпреки създалата се ситуация, те ще има за кого да гласуват. Избраните от нас кандидати за евродепутати ще бъдат част от общата листа на „Демократичната България“. Това са Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация). Зелените ще се включим активно в кампанията за Евроизборите, като няма да се поколебаем да вложим време и енергия, за да бъдат избрани почтени евродепутати, които ще отстояват демократичното развитие на България и Европа.

Зелените, като част от учредителите на „Демократична България“ призоваваме симпатизантите си да участват активно в предстоящото събиране на подписи за регистрация, както и в същинската кампания, заедно с нашите приятели от “Движение Да, България” и ДСБ. Призоваваме всички наши последователи и привърженици да гласуват за зелените кандидати в листата на „Демократична България“ на изборите за Европейски парламент!

Всички знаем, че у нас има над 100 регистрирани партии, често с близки имена с повтарящи се цели думи и изрази и това не е проблем за съда, съответно за тяхното съществуване и явяване на избори.

Това за съжаление не е валидно за Зелените. Въпреки че името ни е в активната политика вече над 10 години и сме участвали във всички избори в този период, съдът постанови заличаването на партията, ако не променим името си. Оказва се, че съдът не признава “зеленото” като формат на политическа принадлежност, така както е социал-демократичното, лявото, дясното, патриотичното или няколкото земеделски съюза.

От учредяването си до днес Зелените спечелихме и продължаваме да печелим редица битки в обществен интерес, в защита на природата и хората. Нашата цел е да върнем в страната правовия ред, разделението на властите, свободата на словото, опазването на околната среда и по този начин да защитим интересите на българските граждани и следващите поколения. Тези каузи защитавахме заедно с нашите партньори от Европейските зелени, чийто пълноправен член сме.

В периода 2005-2008 година десетки от най-активните природозащитници от гражданския сектор и научните среди у нас решават, че ще създадат Инициативен комитет, за да учредят истинска, нова и неопетнена партия от зеления политически спектър. Основните цели, които си поставят от ИК, са реално опазване на природата, промяна на политиките към устойчиво икономическо развитие, премахване на корупционните модели и истинска съдебна реформа.

От първите идеологически разговори между приятели, до реалното учредяване на партията минават почти 3 години и на 18 май 2008 г. над 500 делегати провеждат учредително събрание и избират името на партията да бъде “Зелените”. Тя е регистрирана на 4 ноември 2008 г., като са спазени всички процедури и изисквания за създаването на нов политически субект у нас.

Още с първото си явяване в парламентарните избори през 2009 г. Зелените заемат осмо място от над 20 партии. От тогава насам партията участва във всички избори и референдуми у нас и това я превръща в един от активните, трайни и работещи политически субекти у нас. Нещо повече, до този момент партията не е получавала никакви държавни субсидии и през всичките годините от своето създаване се е издържала основно от членски внос и дарения от своите симпатизанти. Към момента Зелените имат десетки представители в местната власт в страната.

Очакванията са процедурата по регистрацията на новото име да приключи до лятото на 2019 година, така че партията да може да участва на местните избори тази есен. Предприели сме необходимите процедури за това, включително запазване на ново име, което ще обявим след националното събрание на 21 април. Затова отново призоваваме привържениците си за активна подкрепа за „Демократична България“ на предстоящите европейски избори, за да променяме страната към по-добро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички зелени партии

    3 12 Отговор
    Трябва да се обединят, иначе не са зелени, а са сателити на останалите БКП производни.

    Коментиран от #18

  • 2 Нов бардак

    10 3 Отговор
    Със стари коври !

    Коментиран от #4

  • 3 ако щете

    13 2 Отговор
    сменете си и ДИР.ниците.Дреме ми на БаКура. Ибрикчии!
  • 4 ....

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нов бардак":

    Аман от партии зелени,сини, червени, Сидеровски, Магарешки и всяква друга гмеш.Никакъв к.р не става от тях, знаят само да грабят, затова се натискат да са в политиката.
  • 5 Антиисоциалист

    15 2 Отговор
    Господа, цитираот зеленото изявление на зелено на зелените мераклии за власт, идиотизми: - Албена Симеонова (биоземеделец). Жив кретенизъм - биоземеделец! Да сте чували за мъртвоземеделец? Да сте чували г-жата да оре и сее?!; Тома Белев (природозащитник). Да сте чувли за природонападате?!; Васил Гюров (музикант от група Ревю). Голям зелен деец от група "Ревю" - в какво се е групирал г-нът?, "Ревю", а и на бългаски - "изглед" и "преглед", а групарите български знаят, но не говорят! Че и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация). Че да сме имали пряка демокрация като щвейцарците, че да имаме ние, а не само ДС-експерт по нея! Господа, когато Ви продават на зелено продават Вас, а не себе си. Експерти са, може и да Ви продадат на зелено, ако сте сока за продан на зелено. Зелени,а ? Питайте господин Белев - разпоредник и управник на парка Витоша, защо Ви спира да отидете на Вашата зелената Витоша повече от десет зелени лета, пролети, бели зими и шарени есени? Той бил зелен? Не, Вие сте, че го търпите!
  • 6 ванката

    16 2 Отговор
    аз предлагм да се кръстите "кафявите" ще ви отива повече...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чуденка

    14 0 Отговор
    Някой може ли да ми обясни какво значи експерт по пряка демокрация, както е титулована една от кандидатките в листата. За един приятел питам.
  • 9 Зелените

    9 0 Отговор
    са боклуци.
  • 10 NikNay

    8 1 Отговор
    Не знам тия кандидат зелени едно дръвче са засадили.
  • 11 Бай Шиле

    10 1 Отговор
    "Зелени" Имат предвид доларите?
  • 12 Български По Хелзинкски Комитет

    0 11 Отговор
    Гласувайте за доц.Тома Белев!!! Само той ще изкара държавата ни от този батак!!

    Коментиран от #14

  • 13 Фитнес зала Бухендвал

    1 1 Отговор
    Крайно време е да дойде на власт кафява партия !
  • 14 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Български По Хелзинкски Комитет":

    Може и да си прав че единствено Тома Белев може да изкара държавата ни от ТОЗИ батак,но каква е гаранцията че няма да ни вкара В ДРУГ БАТАК?А на "тоя батак" вече сме му свикнали,така че...

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Май не си разбрал нещо.Ти пишеш със същите похвати.
  • 16 Слънчев бряг

    8 3 Отговор
    Зелените соросоиди трябва да бъдат избити до крак ,измет долна продажна !
  • 17 Кълвач

    7 1 Отговор
    Соросоидни боклуци и продажници на страната!
  • 18 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Всички зелени партии":

    Не ТРАНСВЕСТИТИ, ще ги наричаме вече трансДЖЕНДЪРИ. Хахахаха Дясното и лявото в България са смешни понятия . ЛЯВО няма - никой не води социална политика. ДЯСНО не може да има - в Бг останаха само неосъзнати бедни, прошляци и МУТРИ-престъпници
  • 19 Све

    3 1 Отговор
    Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    Коментиран от #20

  • 20 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Све":

    "ВЪЗРАЖДАНЕ" са измамници.
  • 21 Цвети

    2 0 Отговор
    Все си мисля, че най-доброто за зелените ще е край и никакво начало
  • 22 Мила

    1 0 Отговор
    Жалко , значи ще трябва още да търпим глупостите им....никой няма нужда от тези, те не са полезни, а вредни.
  • 23 Петър

    0 0 Отговор
    И с ново име, зелените ще бъдат същите стари крадци.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Димо

    0 0 Отговор
    Да ги закриват направо!
  • 26 Хари

    0 0 Отговор
    С ново или не пак ще си останат същите измамници и спекуланти, които гледат как да изкарат лесни пари за сметка на българския данъкоплатец!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове