Last news in Fakti

3 Април, 2019 12:20 1 638 21

Тол управлението очаква приходи от половин млрд. лева

  • олег асенов-
  • тол система

Проф. Асенов посочи, че вероятно най-сериозно отражение ще има върху цената на продукти като минералната вода

Тол управлението очаква приходи от половин млрд. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Очакваме увеличение на таксите за ползване на пътната инфраструктура между 3% и 6%. Това заяви началникът на Националното тол управление проф. Олег Асенов пред бТВ.

Той прогнозира, че преизчислено през цените на потребителските стоки и транспортните услуги това увеличение ще доведе до повишаване на цените на крайните стоки с най-много 2%.

Според председателя на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев обаче въвеждането на тол системата показва колко е сбъркана икономическата логика. Той даде пример с цената на горивото. Ако сега нафтата е 2 лева, все едно от 16 август (когато бъде въведена системата - б.р.) тя ще стане 4,50 лева, подчерта той.

Проф. Асенов го контрира, че не бива да се гледат само абсолютни числа извън контекста на стоките. Той обясни, че всяка тол система има своя специфика и механичното пренасяне на модели от една държава в друга не е правилен подход. Според него с предложените тарифи ще бъдат стимулирани превозвачите, които използват по-малки и екологични превозни средства, тъй като за тях тарифата е 10 ст.

На въпрос защо в Германия - страната с най-развитата икономика, за ползване на магистралите се плаща двойно по-малко проф. Асенов отново подчерта, че аналогии с други държави не може да се правят, тъй като у нас народното благо се разпределя през 22% данъчна тежест за разлика от Германия.

Запитан при кои продукти ще е най-съществено увеличението на цените проф. Асенов посочи, че вероятно най-сериозно отражение ще има върху цената на продукти като минералната вода, т.е. такива с голям обем и маса, но с ниска себестойност.

Арабаджиев обаче не се съгласи и заяви, че сериозно отражение ще има върху цените на всички стоки. Той напомни, че принципът на тол системата уж трябвало да бъде "Който цапа, плаща".

По тази причина Арабаджиев не разбира защо един автобус Евро 6 плаща 5 ст/км, а един камион - също Евро 6, - 50 ст/км. Това е сбъркана логика, категоричен бе той.

Проф. Асенов увери, че още през 2020 г. ще се усети ефектът от тол системата, тъй като реалните приходи ще бъдат значително повече, отколкото в момента се събират от винетната система. Според него тя не е справедлив модел.

"Въвеждането на тол системата е икономически механизъм с който се правят политики. Тази реформа ще осигури по-добро възпроизводство", изтъкна той.

По негови прогнози още догодина благодарение на новата система ще бъдат осигурени допълнителни средства за поддръжка, като те ще бъдат най-малко 500 млн. лева.

Арабаджиев обаче бе категоричен, че все пак превозвачите не са съгласни с новите такси. Ние ще дадем възможност хората да пътуват с автобус по-евтино, но те ще плащат по-скъпо мляко и хляб - липсва баланс, заяви той.

По тази причина от Съюза на превозвачите настояват влизането в сила на тол системата да бъде отложено. Проф. Асенов посочи, че отсрочка е възможна, но по-важното в случая било да се постигне сближаване на становищата, за да се създаде един работещ модел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелееер

    26 1 Отговор
    Лелееееее ! Колко кинти ще има да се крадат !
  • 2 Господин Никой

    29 2 Отговор
    Вече 10 години ГЕРБ доказаха, че нямат никаква друга идея, как да вкарват пари в хазната, освен чрез данъци, такси и мита! Така и не разбраха, че бюджет се прави с развита икономика, бизнес и външни инвестиции. Изтупването на брашнения чувал ще върши работа само докато чувала се скъса - А това ще е скоро!
  • 3 Седящия бик

    18 0 Отговор
    80% ги пиша откраднати
  • 4 реално

    17 0 Отговор
    рушветите на даяджиите излизат на светло... евро2, евро6... глупости на таркалета, щото 60 тона си мачкат асфалта като за 60 тона...
  • 5 Гост

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По негови прогнози още догодина благодарение на новата система ще бъдат осигурени допълнителни средства за поддръжка, като те ще бъдат най-малко 500 млн. лева.
    *****************
    При 5 милиона българи значи всеки от нас през завишените цени на стоки ще се бръкне с още 100 лева на година. няма какво да ми обясняват 2 процента, 5 процента.
  • 6 Ангел Паралийчев

    15 0 Отговор
    Охаааа,суха пара!!!!!
  • 7 123

    15 0 Отговор
    Може ли да ги сметнете в апартаменти
  • 8 Иванов

    15 0 Отговор
    Тези пари от превозвачите, ще се калкулират в цената на стоките и пак ние ще ги платим. Пари за апартаменти и гръцки острови ще има бол!
  • 9 Varna

    11 0 Отговор
    То пътища няма те тол такса събират. Първо ги асфалтирайте маркировка постоянна подръжка и най накрая парите. Така правят в белите държави
  • 10 рекет рекет

    9 0 Отговор
    Рекетьори ! Вдигнахте данъците на колите, вдигнахте застрховките, вдигнахте горивата, сега пак обирате всички хора с тези такси. 1300 души толаджии-хрантутници без образование ще се вихрят и тормозят гражданите по пътищата. Това е обирджийската герберска държава, само рестрикции и никакво развитие .
  • 11 наивници

    11 0 Отговор
    Ще съберете ама ще ги изядете , 1300 тол-хрантутници. Колкото пари събраха от синята зона във Варна. Нищо не е помръднало. Маркировката изчезана, дупките стоят, кривите улуци и бурдюри също. Кого лъжете ?
  • 12 AmiX

    9 0 Отговор
    На Бойко управлението е чрез вдигане на такси, данъци и глоби...
    Вместо да създават условия за вдигане на заводи и предприятия и нови работни места...
    Хазната се издържа от скубане на шофьорите ⚠️⚠️⚠️
  • 13 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 0 Отговор
    Спрете да слагате разни рекети по просто е да не ни давате заплати и тва е
  • 14 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 0 Отговор
    Спрете да слагате разни рекети по просто е да не ни давате заплати и тва е бах таз демокрация бах тоя рекет
  • 15 Оня с коня

    6 0 Отговор
    Долни крадци, бай тошо ви построй пътищата, вие даже не можете да ги подържате!
  • 16 Простак

    4 0 Отговор
    повечето от тези милиарди , ще отидат за ваши заплати ,, излишна създадена институтция ,, пътната полицият , само глобяват нищо друго не правят ,, Чиновническа България
  • 17 Горо

    3 0 Отговор
    На алчния Борисов и компания са им недостатъчни парите от увеличената стойност на винетките, че въвеждат нови, непосилни данъци за ползване на пътищата. Скоро ще въведат и данък "въздух" с аргумента, че трябват пари за поддържането на чист въздух. Изобщо Борисов е гений в сътворяването на нови и нови такси, глоби и данъци. Едно време турците са събирали само десятък и толкова. Докато днес новите поробители и мъчители на народа от "Граждани за експресно разграбване на България" /ГЕРБ/ всеки ден затягат примката около врата на обикновения българин, като си купуват скъпи апартаменти и коли за сметка на доведената до просешка тояга маса.
  • 18 Бесен

    0 0 Отговор
    Типичен герберастки кретен! Ако инфлацията която НСИ обявява, а не истинската достигне 2% това значи тотална икономическа криза! Тоз цървулко обяснява, че стоките щели да скочат с 2% ама тва било нищо видиш ли!!! Да ги утрепеш герберастите с камъни пак им ме малко за геноцида който 10 години извършват!
  • 19 Бесен

    0 0 Отговор
    Дявол го взел не мога да спра да псувам! Винетките и ТОЛ отиват в общия бюджет тоя идиот кво ми говори, че щели се осигурят повече пари за пътища?!
  • 20 Бесен

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "той обясни, че всяка тол система има своя специфика и механичното пренасяне на модели от една държава в друга не е правилен подход." - поредна малоумна лъжа на мутрогерберастите - защо да не може да се копира модела от друга държава - с какво сме по-различни ние и защо като не се копира модел нашия "специално създаден" заедно с престъпниците от световната банда дефакто се явява най-тежкият буквално в цяла европа!!! Мутрогерберастите са тотални българоубийци!!!
  • 21 Бесен

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "ще бъдат стимулирани превозвачите, които използват по-малки и екологични превозни средства, тъй като за тях тарифата е 10 ст." - как може подобен кретен да заема ръководна длъжност па какво да говорим да е професор!!! РАБФАК диплома от АОНСУ ли е взел?! Той знае ли, че иммено големите камиони при превоз на повече стоки с един курс са много по-икономични и екологични отколкото същия обем стока да се превози от няколко малки! Тоя въобще виждал ли е камион?! Няма никаква икономическа логика - да не говорим че за малкия превозвач опериращ на вътрешни курсове в България е тотално невъзможно да си купи нов камион щото една композиция стрвува над 100 хил евро и месечните разходи са 8000 лева и без да плаща 2-3000 за ТОЛ!!!! Просто са за пребиване и не знам тоя овчарлява народ що още търпи!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове