9 Май, 2019 12:12 2 413 15

Папа Франциск: Патриарх Неофит е Божи човек

  • папа франциск-
  • патриарх неофит

Смирение, а също и способност за милувка към бедните. Днес ние сме свикнали да се обиждаме: един политик обижда друг, един съсед обижда друг, дори в семейството се обиждат

Папа Франциск: Патриарх Неофит е Божи човек - 1

„Разговорът с патриарх Неофит ме изпълни с радост… той е Божи човек! Много ме укрепи. Той е наистина Божи човек“. Това каза папа Франциск на традиционната пресконференция на борда на самолета на връщане след тридневната му апостолическа визита в България и Северна Македония. Това съобщиха от Vatican News.

Въпросите на журналистите засегнаха различни теми, свързани с впечатленията му от двете страни, признаването на Македонската църква, канонизацията на кард. Степинац, жените-дякони. Журналист от БТВ зададе въпроса на папата откъде черпи своята енергия.

На въпрос какви са най-силните му впечатления от двете страни, които току що е посетил, папа Франциск отвърна: "Те са две напълно различни страни". България е държава с вековни традиции, а Северна Македония има вековни традиции, но е млада държава и има "млад народ".

Бигана Жеревска от македонската телевизия зададе въпроса: какво е Вашето впечатление от посещението в двете страни, какъв спомен ще запазите?

"Това са две напълно различни страни. България е държава с вековни традиции. Северна Македония има вековни традиции, но е млада държава и има „млад народ“. За нас, християните, Македония е символ на навлизането на християнството на Запад. Християнството е навлязло на Запад през вашата врата, защото един македонец извикал Павел, който искал да отиде в Азия (Деян.16, 9 бел.ред.). България много е трябвало да се бори като нация, през 1877 г. са загинали 200 хиляди руски войници за освобождението от отоманското иго. Много борби за независимост, много кръв, много мистика за утвърждаване на идентичността. И в двете страни живеят православни, католически и мюсюлмански общности. Процентът на православните е много голям и в двете държави, мюсюлманите са по-малко. Процентът на католиците е минимален (в България е по-голям отколкото в Северна Македония). Но и в двете страни установих, че има добри взаимоотношения между различните религии. В България видяхме това по време на молитвата за мир. За българите това е нормално: всеки има право да изразява своята вяра и има право да бъде уважаван, това ми направи силно впечатление. Докато разговорът с патриарх Неофит ме укрепи, той е Божи човек! В Македония ме впечатли едно изречение на президента: „тук няма религиозна толерантност, а уважение“. И в днешния свят, в който липсва уважение към правата на човека, към децата, към възрастните, фактът, че има уважение в мистичността на една страна, ми се хареса много“.

Петър Нанев от националната телевизия Би -Ти - Ви запита папата “откъде черпи физическа и духовна сила?“.

„Наистина не знам. Това е дар от Господа – отговори папа Франциск. Когато съм на посещение в една в страна, забравям всичко, но не защото искам. Това ме кара да забравя и да бъда само на това място. И това ме зарежда. Не се уморявам, когато пътувам, а след това. Вярвам, че Господ ми дава сила. Моля Господ да бъде верен, да му служа, а тези пътувания да не бъдат туристически“.

Въпрос на Силвия Томашевич от „Вечерни Лист“: православните църкви на национално ниво не винаги са в съгласие помежду си: например не признаха Македонската църква. Но когато трябва да критикуват Католическата църква винаги са съгласни помежду си например не искат канонизацията на кардинал Степинац. Можете ли да ни кажете нещо за процеса по канонизацията?

„По принцип отношенията са добри, има добро желание. Мога искрено да ви кажа, че сред патриарсите съм срещал Божии хора. Неофит е Божи човек. А и Илия II нося в сърцето си, имам предпочитание към патриарха на Грузия, той е Божи човек и това ме укрепва. Вартоломей е Божи човек, Кирил е Божи човек …. Вие обаче може да ми кажете, че имам този недостатък, че съм много политичен… Но всички имаме недостатъци и аз също имам. Всички са Божи хора. От друга страна съществуват исторически въпроси в нашите църкви, някои са стари. Президентът днес ми говори за Източно-западната схизма е започнала тук, в Македония. А сега идва Папата за да обедини този разкол? Не знам. Ние сме братя, не можем да се прекланяме пред Светата Троица без братски обединените ръце. За канонизацията на Степинац: той беше добродетелен човек, затова Църквата го обяви за блажен. Но в един момент в процеса за канонизация се явиха неизяснени въпроси и аз, който трябва да подпиша канонизацията, като се молех, размишлявах и исках съвети, видях, че трябва да искам помощ от сръбския патриарх Ириней и той ми помогна. Заедно направихме една историческа комисия: единственото нещо, което интересува както него, така и мен, е да не сбъркаме, интересува ни истината. Сега се проучват други въпроси, за да се изясни истината. Аз не се страхувам от истината. Страхувам се единствено от Божия съд“.

Джошуа Макълуи от Нешънъл Католик Рипортър зададе въпрос свързан с евентуално ръкоположение на жени за дякони за провъзгласяване на Евангелието.

"Учредена бе специална комисия за проучване на дяконството сред жените, която работи в продължение на две години – каза папата. Имаше различни мнения, но работеха заедно и постигнаха известно съгласие. Всеки от тях има собствена визия, поради което работата не продължи. Има различни виждания за дяконството за жени. Например, установените досега формулировки за ръкоположение на дякони не са еднакви с тези за ръкополагането на дякони мъже, и по-скоро приличат на това, което днес се отнася за абатесата на едно абатство. Това е резултатът. Други казват, че това не е подходяща формулировка“. Папата заяви, че свършената добра работа може да бъде полезна и да се продължи до окончателен отговор „за“ или „против“. „Сега никой не го казва, но преди 30 години някои теолози изтъкваха факта, че няма дяконеси, защото жените са на заден план в Църквата, а не само в Църквата посочи Франциск. Това е любопитно, защото по онова време е имало много езически жрици, а присъствието на жени свещеници в езическите култове е било нещо нормално. Днес се намираме се в същото състояние и всеки един от членовете на комисията изучава своята теза“.

Преди да се сбогува с журналистите, папа Франциск пожела да сподели два спомена от пътуването си в България и Северна Македония:

„Това, което ме трогна при пътуването, са две силни преживявания: едното бе срещата с бедните в Македония при мемориала на Майка Тереза. Имаше толкова много бедни, но видях смирението на сестрите: те се грижеха за бедните без патернализъм, сякаш са техни деца. Смирение, а също и способност за милувка към бедните. Днес ние сме свикнали да се обиждаме: един политик обижда друг, един съсед обижда друг, дори в семейството се обиждат. Не смея да кажа, че е налице култура на обидата, но то е все едно да имаш оръжие под ръка; също и злословенето за другите, клеветата, злепоставянето. Видях тези сестри как се грижеха за хората, като Исус. Впечатли ме и това, когато един младеж се приближи и генералната настоятелка ми каза, че е добро момче, да се моля за него, че пие много! Тя го погали с нежността на майка. Тава ме накара да почувствам Църквата-майка. И благодаря на Северна Македония, че има това съкровище“.

„Другото силно преживяване бе литургията за първото причастие в България: аз се развълнувах, защото си спомних за 8 октомври 1944 г., за моето първо причастие… видях тези деца, които се отварят за живота с това тайнство. Църквата пази децата, те са още малки, те са обещание, трябва да израснат. В онзи момент почувствах, че тези 245 деца са бъдещето на Църквата и на България“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Meganoob BG

    9 5 Отговор
    Със смирение казва че Македония е съвсем различна страна. Холандската висококачествена контрабанда май го е ударила о главата тоя папилник. Македония и нейната вековна история от 30 години.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сметки

    12 1 Отговор
    Няма млада държава с вековни традиции , ако превода е верен.
    Няма различни народи в двете държави , но вероятно се чете библиотеката на Ватикана по йезуитски.
  • 5 Мдаааа

    9 1 Отговор
    Е този е гооолем византиец. Усети, че направи голям гаф и веднага се обърна като фурнаджийска лопата белким успее да замете излагацията. Ама к'во да го прави КАТОЛИК. Съвсем нормално за тях.
  • 6 Бай Хой

    1 9 Отговор
    Ма верно си мегануб, папата го казва това с огромна доза ирония. Също така има съществени различия между БГ и МК произтичащи от управлението на Сърбите, което е съвсем разбираемо, само българите не го знаят. То българите не познават реалната история, 90 % от нашенци знаят Левски , Ботев и Априлското , след това Бай Тошо и Димитров и до там. Това НЕпознаване води до объркване и бращолевене, а като се добавят и ченгенизираните родни "елити" картинката става прелестна. Аве българина таман се научи че не всичко може се оправи с тел, а сега идват интернети и тем подобни мноооого далечни неща от родната българска главица.
  • 7 Хехе

    4 1 Отговор
    Този ако е истинският папа аз съм ядрен инжинер. Истинският папа е бил французин и в Нотердам, но римляните го убиват. А този е последният римски император САМОЗВАНЕЦ, САМОПРОВЪЗГЛАСИЛ СЕ ЗА ПАПА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    1 1 Отговор
    Какъв апостол та той шеф на секта
  • 10 Агностик

    1 1 Отговор
    Всичките сте маскари ша ви е* и фирмажийте долни! Бог ако съществува няма нищо общо с никоя религия!
  • 11 ПИТАЩ

    3 2 Отговор
    Патриарх Неофит е божи човек, но какъв човек е Митрополит Николай?
    Моля, отговорете!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Евреите са го измислили

    0 1 Отговор
    Сега разбрах,че Божите /човеци/ са сътрудници на КГБ-ДС.......
  • 14 1944

    0 0 Отговор
    кой е бога на агент-патриарха? селянина любен гоцев?
  • 15 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Ще се окаже че Македония е най-старата държава на Балканите. Навярно Македонците са със стари корени споменати още в Новия Завет. Благословени да са Македония и България, както и македонският и българският народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове