Last news in Fakti

4 Юни, 2019 10:37 2 543 22

Ремонтът на самолетите СУ-25 пред провал

  • ремонт-
  • беларус-
  • су-25

Към момента договорът е блокиран

Ремонтът на самолетите СУ-25 пред провал - 1
Снимка: БГНЕС

Ремонтът на руските самолети СУ-25 е пред провал, съобщава Mediapool с позоваване на източници от Министерството на отбраната.

В края на миналата година министерството сключи договор с 558-и авиационен ремонтен завод в Беларус за поддръжката на 14-те машини, които все още са на въоръжение в българската армия. При сключването на сделката обаче не е отчетен фактът, че Беларус е в обхвата на европейски санкции.

Министерството на отбраната е установило, че заводът е обект на санкции, едва когато е направило опит да преведе на завода първия транш по договора и контролните механизми на обслужващата банка са засекли проблема. Оттогава изпълнението на сделката е блокирано.

Посочва се, че в случая има две възможности - да се търси правно тълкуване от компетентните органи на ЕС или да се поиска прилагане на еднократно изключение от ембаргото.

Според неофициална информация от МО обаче, към момента договорът е блокиран. Стойността на сумата по него може да достигне близо 100 млн. лева с ДДС.

До обществената поръчка беше допуснат само беларуският завод, след като другата поканена компания - руската Обединена авиостроителна корпорация не подаде оферта. От БСП тогава обвиниха министерството, че "поръчката е за един кон". Наскоро национализираният военнопромишлен комплекс "Авионамс", който обяви, че може да поеме ремонта на самолетите, не беше допуснат, тъй като от МО прецениха, че няма да се справи с такава задача.

От МО твърдят, че министерството няма да се обърне към руската компания, тъй като това ще засили зависимостта на българската авиация от Москва, а и е твърде вероятно руснаците да се възползват от ситуацията и да поискат по-висока сума. Не е изключен обаче и обрат, тъй като по-рано МО сключи договор с руснаците за изтребителите МиГ-29.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    16 25 Отговор
    Закривай,бракувай и за паметници по селата като МиГ-21.

    Коментиран от #8, #10, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Jeik

    24 7 Отговор
    Измислици, завод в Беларус под ембарго! Това е най - слабия министър на отбраната за всички времена!
  • 4 Шаолина

    11 11 Отговор
    Що не каже направо че в Ирак има едни 10 броя А-10,, Тъндърболд" и америте ще ги стегнат за 200 000 000$ и ще ни ги доставят!

    Коментиран от #12, #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 добра новина

    11 16 Отговор
    Бракувай кошниците и на скрап
  • 7 Контрабандиста

    16 4 Отговор
    АМА ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА НЕ ИСКАТЕ ДА ПРИЕМЕТЕ ЧЕ ТОВА Е ПРАВИТЕЛСТВОТО ЦИРК! ОБИКАКЯ НА ПРЕДИЗБИРНА КАМОАНИЯ С ГАБРИЕЛ ОРАЩА ПАВЛОВА ШЕ ОРАВИМЕ РЕМОНТ НА СУ25 АМА НЕ ЗНАЕХМЕ ЧЕ ЗАВОДА Е ПОД ЕМБАРГО.... В ТАЯ ДЪРЖАВА ИМА ЛИ НЕЩО КОЕТО ДА Е ЯСНО И НАРЕД?

    Коментиран от #9

  • 8 Jeik

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    МиГ- 21 на Индия преди 2 месеца свали Пакистански Ф16 ако не помниш!

    Коментиран от #13

  • 9 ДаИма

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Контрабандиста":

    Има едно нещо в което 7 млн. вярват и са еднинни - че има едни 200 човека, които се скъсват да работят с/у народа - в името на капитала само. Сигурен съм, че от тези 7 млн. няма и един, който да се съмнява в това ! Иначе за всичко останало тези 200 са се погрижили да сегментират, разделят населението по всякакви тематики - медиите се скъсват да всяват разъединение. Най-обичаме, расовите, половите, малцинствените разъединения ... но има и германофилство, франкофилство, русофилство, турскофилство ... и разбира се фобстванията им - замислете се за РИМ: разделяй и владей. Хора обединявайте се около стойностните неща и не се поддавайте на глупави провокации на 200 некадърника !
  • 10 и ти си за брак

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    и да си ходиш на село, макар че и за паметник не ставаш. А ти ли ще платиш новите самолети бе цървул скъсал.
  • 11 ъхнмйу

    6 11 Отговор
    Това е чудесно!Стига сме наливали пари в руската кочина

    Коментиран от #15

  • 12 дертйм

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шаолина":

    А10?А дано!
  • 13 поиуътрев

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "Jeik":

    Помня, че Ф16 беше свален с ракета.Това със свалянето от МиГ21 е хибридка предназначена за такива като теб.
  • 14 бавноразвиващи

    5 9 Отговор
    Тука има чугуни дето искат да се наливат пари в ретро авиация
  • 15 1878

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "ъхнмйу":

    От край време фесовете треперите от страх, като чуете думата Русия. Ще ревете пак на господарите си хамериканци.
  • 16 Патриот

    10 2 Отговор
    За какво са ни?
    Нали ще купуваме самолети от ерата на голф 2, ама с оборудване като на съвременен Майбах на цената на мезонет в София.
    Навремето много от въоръжението ни беше дарение от Съветския съюз.
    А тук им даваме безплатно бази, а им изкупуваме всичко на баснословни цени-дърти летящи кошници с модерни параметри за времето, в което съм бил още в топките на баща ми. Злато и сума още полезни съвети изкопаеми им даваме за без пари, но пък им изкупуваме прескъпо електроенергията.
  • 17 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шаолина":

    До колкото разбрах има малки проблеми с доставката!:) Вярно че ни ги дават почти без пари, а и друга военна техника, ама имали технически проблеми и трябва да се прави ремонт! А, ремонта излизал бая скъпичко!:)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 смучете кочана

    3 1 Отговор
    Хората на Боко бандит-боклука едно нещо не са свършили както трябва. Праситу и той не става , даже за пържоли, само слуз. Яжте цъфнал асфалт дорде е пресен и не ви пресяда, казва ви бай Дончу. После само трева ще има по шосетата пълни с дупки и краварски оръжия от които ще ви падат гащите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Резон Медия

    1 1 Отговор
    и лично изживяващият се като Цензор на ЦК на БКП Николай Недялков имат ли принос България да бъде дъното(111-то място) по свобода на словото? Да живее Вождът Вова!
    БКП - КПСС! БКП - КПСС! БКП - КПСС! ВЕЧНА ДРУЖБА! КАТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА! ВИНАГИ ВЕРНИ НА ПАРТИЯТА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове