Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Иванчева до ФАКТИ: Гешев излъга, за да ме злепостави

Според бившия кмет на "Младост" зам.-главният прокурор е нарушил по 9 начина 13 международни и национални правни инструменти при изказването си срещу нея

Публикувана: 5 Юни, 2019 14:12
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6260
Иванчева до ФАКТИ: Гешев излъга, за да ме злепостави
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е изрекъл лъжи и манипулативни внушения, злепоставяйки Десислава Иванчева и уронвайки престижа на бившия кмет на столичния район "Младост". Това заяви самата тя в писмо до ФАКТИ.

Припомняме, че покрай ареста на кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев Гешев направи дръзко изказване по случая, съпоставяйки го с делото срещу Иванчева. Самата тя подчерта категорично, че между двата случая няма нищо общо.

Според Иванчева Гешев, в качеството си на зам.-главен прокурор "не може да дава изявления по медиите и да говори каквото си иска". Тя твърди, че Гешев нарушава по 9 начина 13 международни и национални правни инструменти.

ФАКТИ уважи правото на отговор на Десислава Иванчева и го публикува:

Уважаеми дами и господа, част от екипа на новинарския сайт fakti.bg,

Обръщам се към вас по повод репортаж с направени внушения, изречени лъжи и манипулации от страна на зам.-главния прокурор Иван Гешев, целящи злепоставянето ми, уронване на престижа и доброто ми име. Репортажът е отразен в статия, публикувана на сайта на Вашата медия.

Аз съм Десислава Иванчева и ви пиша относно законно полагащото ми се право на отговор. Статията, съдържаща внушенията, лъжите и манипулациите на г-н Гешев, е публикувана в 8:49 часа на 31 май от Вашата медия на адрес https://fakti.bg/krimi/384594-geshev-i-v-plovdiv-sa-vzemali-pari-no-ne-balashki-kato-ivancheva.

В нея г-н Гешев прави недоказани внушения, че случаят в пловдивския район “Северен” е сходен с този в столичния район “Младост”. В същата статия г-н Гешев твърди, че в случая с Пловдив не ставало въпрос за вземане на пари по този “балъшки начин”, а “за много по-качествено изработен начин от хората, които сме задържали”. Категорично заявявам, че между двата случая няма нищо общо.

Желая да публикувате като право на отговор следният текст:

“Иван Гешев нарушава по 9 начина 13 международни и национални правни инструменти - Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), Всеобщата декларация за правата на човека, Конституцията на РБ, Закона за съдебната власт, правилата на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на РБ и др.

Дадената от него информация не трябва да се взема под внимание, защото той не е упълномощен да прави изявления от името на прокуратурата.

ПРОКУРОРИТЕ НЯМАТ право да говорят каквото си искат. Те трябва да спазват законите и правилата, разпоредбите на националното и международното законодателство, които се отнасят до информация от обществен интерес, правото на неприкосновеност на личния и семеен живот. Трябва да се съобразяват с:

I Принципите, заложени в международните и регионалните правни инструменти в същите области

1. Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи - чл. 6, алинея 1 и 2, чл. 8 и чл. 10

2. Всеобщата декларация за правата на човека на ООН - чл. 11

3. Международен пакт за граждански и политически права на ООН

4. Препоръка (2002)2 на Комитета на министрите на Съвета на Европа за достъп до официални документи (Recommendation (2002)2 by the Committee of Ministers of the Council of Europe on access to official documents)

5. Препоръка (2003)13 на Комитета на министрите на Съвета на Европа относно предоставянето на информация чрез медиите във връзка с наказателно производство (Recommendation (2003)13 by the Committee of Ministers of the Council of Europe on the provision of information through the media in relation to criminal proceedings)

6. Препоръка (2000)19 на Комитета на министрите на Съвета на Европа към държавите членки относно ролята на прокуратурата в системата на наказателното правораздаване (Recommendation (2000)19 by the Committee of Ministers of the Council of Europe to the Member States on the of public prosecution in the criminal justice system)

II Национални инструменти:

1. Конституцията на Република България - чл. 31, ал. 3

2. Закона за съдебната власт - чл. 16

3. "Наръчник за взаимодействие на органите на съдебната власт с медиите" на Висшия съдебен съвет (ВСС)

4. "Правила за медийна комуникация в системата на Прокуратурата на Република България"

Иван Гешев отново нарушава посочените правила, които имат задължителен характер, а именно:

- Заместник-главният прокурор Иван Гешев НЕ МОЖЕ да дава изявления за медиите. Само говорителят на главния прокурор има право да предоставя информация за работата на прокуратурата по конкретни преписки и дела със засилен медиен интерес (чл. 5 и чл. 6.2 от т. 13 Правила на ПРБ).

- Информацията НЕ МОЖЕ да е неточна (лъжи).

- Информацията НЕ МОЖЕ да пристрастна.

- Да нарушава презумция за невиновност и неприкосновеността на личния и семейния живот .

- Да не съобщава информация, която може да предизвика предубеждение в медиите.

- Не може да изразява лични мнения.

- Не се правят прогнози за изхода на разследването.

- Не се дават оценки на доказателствения материал.

- Да оставя впечатление за политическа ангажираност или пристрастност.”


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Зайко Байко многознайко
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?!

Оценка:
-13 +47

Зайко Байко многознайко
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Иванчева, Иванчева у нас може така да те омаскарят , че да съсипят живота ти. Хората са го казали : " Нека в село кажат , че сестра ти е к@рва пък ти иди доказвай, че нямаш сестра"!

Оценка:
-23 +62

истината
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Че Гешев прави каквото си иска е така...Чувства се недосегаем.
Но това е до време...ще го пазят от МВР като Цв. и това е неизбежно!!!

Оценка:
-16 +69

Простак
(гост)

Неутрално
4 Отговор
цялото правосъдието в България е престъпна до гуша

Оценка:
-10 +55

5
Този коментар е премахнат от модератор
Митко
(гост)

Неутрално
6 Отговор
20г. не дават за нищо.Защо мен не ме спрат в центъра и да намерят пари,пък и да ми светят пръстите.Всички крадете.В европейска столица чаках 18месеца за разрешение за строеж на мусто на което е имало къща до неотдавна.След срещите ми с Здр.Здравков и Бойка Къдрева,разбрах,че районните архитекти са им делегирани права да издават-разр. за строеж,защо ми изпращат документите в НАГ.Защото не ме изпраща никой и не предлагам-мангизи.На трета инстанция ще си признаеш за да намалиш присъдата.А ще ни осъдиш в Европа на кукуво лято.Може да пробваш,като си излежиш присъдата за искане на подкуп в особено големи размери,кр.....дло.

Коментиран от #21


Оценка:
-64 +32

Подкупен червен овчар
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Не знаех, че взимащите подкупи имали "престиж"!

Оценка:
-38 +32

Усмивката
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Иванчева .Осъди го .Само че не тук .В Страсбург

Оценка:
-22 +54

Boby
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Браво, Деси! Жалко е че като го осъдят в Страсбург, всички ние трябва за плащаме за грешките на властимащите.

Оценка:
-20 +46

Да да
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Нагла, по-нагла, най-нагла, Нинова, милЙончева, Иванчева. Дано се разболееш от нелечима болест и да изхарчиш всички подкупи за година и да умреш в адски мъки. Вредно за България безгръбначно.

Коментиран от #28


Оценка:
-58 +25

Ваклин
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Гешев е гей.

Оценка:
-13 +33

Стамат
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Тази ще осъди България за милиони. В Страсбург не са глупави още по малко поръчкови и корумпирани като цацата и подлогата му гушев .И е сигурно че са знаели че ще се стигне до съд извън България още преди да я оковат с вериги като луд сериен убиец .А факта че този случай е най големия успех на цацата за всичките 7 години като главен прокурор е доказателството че този е корумпиран до мозъка на костите си

Оценка:
-19 +45

onq s konq
(гост)

Неутрално
13 Отговор
ПРОСТАТА Иванчева пълни гушата на адвокат да й философства колко Конвенции на ООН нарушил Гешев,а ПРЕПОРЪКИТЕ-БАШКА.А няма ли един читав човек покрай нея да й обясни,че ПРЕПОРЪКАТА НЯМА ЮРИДИЧЕСКА СТОЙНОСТ И НЕ ВЪРШИ РАБОТА?Това е също като "Препоръчителна скорост" за МПС-тата,която няма нищо общо със "Ограничителната скорост",чието неспазване ВОДИ ДО ГЛОБИ.А защо си въобразява изобщо Иванчева че именно новинарска агенция "Факти" или пък конкурентната "Макти" ще я отърве от Панделата?!Ами да пише до Международни юридически организации оплакванията си от Съдебната ни система,от където е поне по-вероятно да получи разбиране...Ама каквато затворничката,такъв и адвоката:)

Оценка:
-46 +21

среднощен
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Реалността е това, което ни се случва днес, а не това което ни препоръчват конвенциите... "Утрешният ден" може да бъде по-благосклонен - това също ни "крепи" и ни дава сили да вървим напред... Първо, обаче, трябва да извервим пътя днес..! "Що е истина" - каза Пилат Понтийски...!?

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +13

Гошо
(гост)

Неутрално
15 Отговор
По близо си до Сливен,отколкото да ги осъдиш.Ще имаш много време,може и книга да напишеш.Ще гледаш Сините камъни.Майка ти ще ти носи цигари с пари от предишните ти подкупи.Това не ти е първия.

Оценка:
-38 +19

fraas
(гост)

Неутрално
16 Отговор
успех на Иванчева

Оценка:
-14 +36

среднощен
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #14 от "среднощен":


..да извървим пътя днес..

Оценка:
-1 +7

Критик
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Ма права е жената, къв е тоя да се прави на отворен, утре всеки може да загази и кво да търпи обиди от милиционери ли..

Оценка:
-9 +24

ДАААА
(гост)

Неутрално
19 Отговор
От нагла ставаш гнусна !

Оценка:
-27 +13

ДЖОТО
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Един тъпън от ГЕРБ и то много ГОЛЯМ!!!

Оценка:
-8 +7

Гошо
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #6 от "Митко":


Счупи си пръстите да пишеш тролчо, споко - и да пишеш и да не пишеш няма да ти платят

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +11

каблешко
(гост)

Неутрално
22 Отговор
Иванчева може да е всякаква, но това не дава право на този прост и нахален милиционер да се държи така. Ясно е че не уважава себе си, но поне да провви необходимото уважение към институцията която представлява. Изрази от рода на "балъшки начин" може би са уместни в селската кръчма, но можем ли да допуснем че зам. глав. прокурор на Австрия или Холандия (нали уж и ние сме европейци) би използвал такива каруцарски изрази в официално изввление???

Оценка:
-8 +25

Факти.бг
(гост)

Неутрално
23 Отговор
НИЕ ЗАЩИТАВАМЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ.

Оценка:
-11 +6

???
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Сега и Балъков ще се обиди за „балъшкия начин”.

Оценка:
-0 +5

444
(гост)

Неутрално
25 Отговор
яловицата не отиде ли в Брюксел ?
С кой номер бюлетина да гласувам за Иванчева, че не разбрах ?

Оценка:
-12 +5

Жоро
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #21 от "Гошо":


Виновна е ясно е на целия народ

Оценка:
-12 +4

Гост
(гост)

Неутрално
27 Отговор
Гешев ако продължава така, като нищо ще направи Иванчева кмет на София! Дерзаят, Гешев!

Оценка:
-4 +5

Михайлов
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #10 от "Да да":


Да ти се връща.Не пожелавай на ближния си това което не искаш да се случва тебе.

Оценка:
-0 +2

Драйвър
(гост)

Неутрално
29 Отговор
Тази каква е нагрла!Хем е грозна,хем нахална!Да не я е осъдил Гешев?Осъди я нейния човек който два пъти я пускаше под домашен арест-съдия Хиновски,защо не се жалва срещу него?Тя взела подкупа,Гешев е виновен,че го е казал по телевизията!Да изгние в затвора дано тая пропаднала никаквица!

Оценка:
-5 +7

ДАААА
(гост)

Неутрално
30 Отговор
В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ НЕ ХАРЕСВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ, НО ЗАЩИТАВАТ НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ , ЕЙ ЗАТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ ! НЯМА ПО ПРОСТ НАРОД ОТ НАШИЯ !

Оценка:
-1 +6

123
(гост)

Неутрално
31 Отговор
Фризьорката много ги разбира нещата! Ти да видиш! Аз само да задам един тъп въпрос - от къде парички за тези скъпарски адвокати с една гола заплатка?

Оценка:
-5 +8

Оня
(гост)

Неутрално
32 Отговор
Всички са здраво в лайната. Овчи народ. Моделиран перфектно от управляващите. Простия човек се управлява най лесно. Прочетете коментарите и вижте грамотността на написаното.

Оценка:
-0 +6

Защитник на правата
(гост)

Неутрално
33 Отговор
Боже,тая си търси постояно правата по закон!!!?А като беше кметица заобикаляше законите и си правеше каквото си иска.Лично съм и сърбал попаеата,а сега само права търси.Да си лежи в кауша,и повече бе ни занимавайте с нея.Щом Марковски се отказа от нея,значи наистина е виновна.Стария хитрец не се отказва току така от печеливши дела.

Оценка:
-3 +2

На практика
(гост)

Неутрално
34 Отговор
Всичките кметчета връткат една и съща схема ама като нямаш на боко цаци и шиши подкрепата, те опраскват както пишеше в едни тефтерчета които много бурзо народа прост ги забрави

Оценка:
-1 +2

Трапера
(гост)

Неутрално
35 Отговор
Тая корумпиана яловица защо не е в затвора а лае

Оценка:
-0 +1

Наблюдател Тролев
(гост)

Неутрално
36 Отговор
Гледах интервюто и не намирам, че Гешев прави каквито и да било внушения. Напротив, каза, че между двата случая няма нищо общо по начина на вземане на подкуп - единият е балъшки, адругият е тарикатски. А дали Иванчева е направила опит да вземе подкуп, е извстно на цяла България. Така, че Гешев не казва нищо ново. Ясно е, че всички споменати закони и препоръки нямат никаква стойност и са само отчаяно вдигане на пушилка.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери