Last news in Fakti

5 Юни, 2019 14:12 7 899 36

Иванчева до ФАКТИ: Гешев излъга, за да ме злепостави

  • десислава иванчева-
  • иван гешев

Според бившия кмет на "Младост" зам.-главният прокурор е нарушил по 9 начина 13 международни и национални правни инструменти при изказването си срещу нея

Иванчева до ФАКТИ: Гешев излъга, за да ме злепостави - 1
Снимка: БГНЕС

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е изрекъл лъжи и манипулативни внушения, злепоставяйки Десислава Иванчева и уронвайки престижа на бившия кмет на столичния район "Младост". Това заяви самата тя в писмо до ФАКТИ.

Припомняме, че покрай ареста на кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев Гешев направи дръзко изказване по случая, съпоставяйки го с делото срещу Иванчева. Самата тя подчерта категорично, че между двата случая няма нищо общо.

Според Иванчева Гешев, в качеството си на зам.-главен прокурор "не може да дава изявления по медиите и да говори каквото си иска". Тя твърди, че Гешев нарушава по 9 начина 13 международни и национални правни инструменти.

ФАКТИ уважи правото на отговор на Десислава Иванчева и го публикува:

Уважаеми дами и господа, част от екипа на новинарския сайт fakti.bg,

Обръщам се към вас по повод репортаж с направени внушения, изречени лъжи и манипулации от страна на зам.-главния прокурор Иван Гешев, целящи злепоставянето ми, уронване на престижа и доброто ми име. Репортажът е отразен в статия, публикувана на сайта на Вашата медия.

Аз съм Десислава Иванчева и ви пиша относно законно полагащото ми се право на отговор. Статията, съдържаща внушенията, лъжите и манипулациите на г-н Гешев, е публикувана в 8:49 часа на 31 май от Вашата медия на адрес https://fakti.bg/krimi/384594-geshev-i-v-plovdiv-sa-vzemali-pari-no-ne-balashki-kato-ivancheva.

В нея г-н Гешев прави недоказани внушения, че случаят в пловдивския район “Северен” е сходен с този в столичния район “Младост”. В същата статия г-н Гешев твърди, че в случая с Пловдив не ставало въпрос за вземане на пари по този “балъшки начин”, а “за много по-качествено изработен начин от хората, които сме задържали”. Категорично заявявам, че между двата случая няма нищо общо.

Желая да публикувате като право на отговор следният текст:

“Иван Гешев нарушава по 9 начина 13 международни и национални правни инструменти - Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), Всеобщата декларация за правата на човека, Конституцията на РБ, Закона за съдебната власт, правилата на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на РБ и др.

Дадената от него информация не трябва да се взема под внимание, защото той не е упълномощен да прави изявления от името на прокуратурата.

ПРОКУРОРИТЕ НЯМАТ право да говорят каквото си искат. Те трябва да спазват законите и правилата, разпоредбите на националното и международното законодателство, които се отнасят до информация от обществен интерес, правото на неприкосновеност на личния и семеен живот. Трябва да се съобразяват с:

I Принципите, заложени в международните и регионалните правни инструменти в същите области

1. Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи - чл. 6, алинея 1 и 2, чл. 8 и чл. 10

2. Всеобщата декларация за правата на човека на ООН - чл. 11

3. Международен пакт за граждански и политически права на ООН

4. Препоръка (2002)2 на Комитета на министрите на Съвета на Европа за достъп до официални документи (Recommendation (2002)2 by the Committee of Ministers of the Council of Europe on access to official documents)

5. Препоръка (2003)13 на Комитета на министрите на Съвета на Европа относно предоставянето на информация чрез медиите във връзка с наказателно производство (Recommendation (2003)13 by the Committee of Ministers of the Council of Europe on the provision of information through the media in relation to criminal proceedings)

6. Препоръка (2000)19 на Комитета на министрите на Съвета на Европа към държавите членки относно ролята на прокуратурата в системата на наказателното правораздаване (Recommendation (2000)19 by the Committee of Ministers of the Council of Europe to the Member States on the of public prosecution in the criminal justice system)

II Национални инструменти:

1. Конституцията на Република България - чл. 31, ал. 3

2. Закона за съдебната власт - чл. 16

3. "Наръчник за взаимодействие на органите на съдебната власт с медиите" на Висшия съдебен съвет (ВСС)

4. "Правила за медийна комуникация в системата на Прокуратурата на Република България"

Иван Гешев отново нарушава посочените правила, които имат задължителен характер, а именно:

- Заместник-главният прокурор Иван Гешев НЕ МОЖЕ да дава изявления за медиите. Само говорителят на главния прокурор има право да предоставя информация за работата на прокуратурата по конкретни преписки и дела със засилен медиен интерес (чл. 5 и чл. 6.2 от т. 13 Правила на ПРБ).

- Информацията НЕ МОЖЕ да е неточна (лъжи).

- Информацията НЕ МОЖЕ да пристрастна.

- Да нарушава презумция за невиновност и неприкосновеността на личния и семейния живот .

- Да не съобщава информация, която може да предизвика предубеждение в медиите.

- Не може да изразява лични мнения.

- Не се правят прогнози за изхода на разследването.

- Не се дават оценки на доказателствения материал.

- Да оставя впечатление за политическа ангажираност или пристрастност.”


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    47 13 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?!
  • 2 Зайко Байко многознайко

    62 23 Отговор
    Иванчева, Иванчева у нас може така да те омаскарят , че да съсипят живота ти. Хората са го казали : " Нека в село кажат , че сестра ти е к@рва пък ти иди доказвай, че нямаш сестра"!
  • 3 истината

    69 16 Отговор
    Че Гешев прави каквото си иска е така...Чувства се недосегаем.
    Но това е до време...ще го пазят от МВР като Цв. и това е неизбежно!!!
  • 4 Простак

    55 10 Отговор
    цялото правосъдието в България е престъпна до гуша
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Митко

    32 65 Отговор
    20г. не дават за нищо.Защо мен не ме спрат в центъра и да намерят пари,пък и да ми светят пръстите.Всички крадете.В европейска столица чаках 18месеца за разрешение за строеж на мусто на което е имало къща до неотдавна.След срещите ми с Здр.Здравков и Бойка Къдрева,разбрах,че районните архитекти са им делегирани права да издават-разр. за строеж,защо ми изпращат документите в НАГ.Защото не ме изпраща никой и не предлагам-мангизи.На трета инстанция ще си признаеш за да намалиш присъдата.А ще ни осъдиш в Европа на кукуво лято.Може да пробваш,като си излежиш присъдата за искане на подкуп в особено големи размери,кр.....дло.

    Коментиран от #21

  • 7 Подкупен червен овчар

    32 38 Отговор
    Не знаех, че взимащите подкупи имали "престиж"!
  • 8 Усмивката

    54 22 Отговор
    Иванчева .Осъди го .Само че не тук .В Страсбург
  • 9 Boby

    46 20 Отговор
    Браво, Деси! Жалко е че като го осъдят в Страсбург, всички ние трябва за плащаме за грешките на властимащите.
  • 10 Да да

    25 58 Отговор
    Нагла, по-нагла, най-нагла, Нинова, милЙончева, Иванчева. Дано се разболееш от нелечима болест и да изхарчиш всички подкупи за година и да умреш в адски мъки. Вредно за България безгръбначно.

    Коментиран от #28

  • 11 Ваклин

    33 13 Отговор
    Гешев е гей.
  • 12 Стамат

    45 19 Отговор
    Тази ще осъди България за милиони. В Страсбург не са глупави още по малко поръчкови и корумпирани като цацата и подлогата му гушев .И е сигурно че са знаели че ще се стигне до съд извън България още преди да я оковат с вериги като луд сериен убиец .А факта че този случай е най големия успех на цацата за всичките 7 години като главен прокурор е доказателството че този е корумпиран до мозъка на костите си
  • 13 onq s konq

    21 46 Отговор
    ПРОСТАТА Иванчева пълни гушата на адвокат да й философства колко Конвенции на ООН нарушил Гешев,а ПРЕПОРЪКИТЕ-БАШКА.А няма ли един читав човек покрай нея да й обясни,че ПРЕПОРЪКАТА НЯМА ЮРИДИЧЕСКА СТОЙНОСТ И НЕ ВЪРШИ РАБОТА?Това е също като "Препоръчителна скорост" за МПС-тата,която няма нищо общо със "Ограничителната скорост",чието неспазване ВОДИ ДО ГЛОБИ.А защо си въобразява изобщо Иванчева че именно новинарска агенция "Факти" или пък конкурентната "Макти" ще я отърве от Панделата?!Ами да пише до Международни юридически организации оплакванията си от Съдебната ни система,от където е поне по-вероятно да получи разбиране...Ама каквато затворничката,такъв и адвоката:)
  • 14 среднощен

    13 1 Отговор
    Реалността е това, което ни се случва днес, а не това което ни препоръчват конвенциите... "Утрешният ден" може да бъде по-благосклонен - това също ни "крепи" и ни дава сили да вървим напред... Първо, обаче, трябва да извервим пътя днес..! "Що е истина" - каза Пилат Понтийски...!?

    Коментиран от #17

  • 15 Гошо

    19 38 Отговор
    По близо си до Сливен,отколкото да ги осъдиш.Ще имаш много време,може и книга да напишеш.Ще гледаш Сините камъни.Майка ти ще ти носи цигари с пари от предишните ти подкупи.Това не ти е първия.
  • 16 fraas

    36 14 Отговор
    успех на Иванчева
  • 17 среднощен

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "среднощен":

    ..да извървим пътя днес..
  • 18 Критик

    24 9 Отговор
    Ма права е жената, къв е тоя да се прави на отворен, утре всеки може да загази и кво да търпи обиди от милиционери ли..
  • 19 ДАААА

    13 27 Отговор
    От нагла ставаш гнусна !
  • 20 ДЖОТО

    7 8 Отговор
    Един тъпън от ГЕРБ и то много ГОЛЯМ!!!
  • 21 Гошо

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Митко":

    Счупи си пръстите да пишеш тролчо, споко - и да пишеш и да не пишеш няма да ти платят

    Коментиран от #26

  • 22 каблешко

    25 8 Отговор
    Иванчева може да е всякаква, но това не дава право на този прост и нахален милиционер да се държи така. Ясно е че не уважава себе си, но поне да провви необходимото уважение към институцията която представлява. Изрази от рода на "балъшки начин" може би са уместни в селската кръчма, но можем ли да допуснем че зам. глав. прокурор на Австрия или Холандия (нали уж и ние сме европейци) би използвал такива каруцарски изрази в официално изввление???
  • 23 Факти.бг

    6 11 Отговор
    НИЕ ЗАЩИТАВАМЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ.
  • 24 ???

    5 0 Отговор
    Сега и Балъков ще се обиди за „балъшкия начин”.
  • 25 444

    5 12 Отговор
    яловицата не отиде ли в Брюксел ?
    С кой номер бюлетина да гласувам за Иванчева, че не разбрах ?
  • 26 Жоро

    4 12 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Виновна е ясно е на целия народ
  • 27 Гост

    5 4 Отговор
    Гешев ако продължава така, като нищо ще направи Иванчева кмет на София! Дерзаят, Гешев!
  • 28 Михайлов

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Да да":

    Да ти се връща.Не пожелавай на ближния си това което не искаш да се случва тебе.
  • 29 Драйвър

    7 5 Отговор
    Тази каква е нагрла!Хем е грозна,хем нахална!Да не я е осъдил Гешев?Осъди я нейния човек който два пъти я пускаше под домашен арест-съдия Хиновски,защо не се жалва срещу него?Тя взела подкупа,Гешев е виновен,че го е казал по телевизията!Да изгние в затвора дано тая пропаднала никаквица!
  • 30 ДАААА

    6 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ НЕ ХАРЕСВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ, НО ЗАЩИТАВАТ НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ , ЕЙ ЗАТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ ! НЯМА ПО ПРОСТ НАРОД ОТ НАШИЯ !
  • 31 123

    8 5 Отговор
    Фризьорката много ги разбира нещата! Ти да видиш! Аз само да задам един тъп въпрос - от къде парички за тези скъпарски адвокати с една гола заплатка?
  • 32 Оня

    6 0 Отговор
    Всички са здраво в лайната. Овчи народ. Моделиран перфектно от управляващите. Простия човек се управлява най лесно. Прочетете коментарите и вижте грамотността на написаното.
  • 33 Защитник на правата

    2 3 Отговор
    Боже,тая си търси постояно правата по закон!!!?А като беше кметица заобикаляше законите и си правеше каквото си иска.Лично съм и сърбал попаеата,а сега само права търси.Да си лежи в кауша,и повече бе ни занимавайте с нея.Щом Марковски се отказа от нея,значи наистина е виновна.Стария хитрец не се отказва току така от печеливши дела.
  • 34 На практика

    2 1 Отговор
    Всичките кметчета връткат една и съща схема ама като нямаш на боко цаци и шиши подкрепата, те опраскват както пишеше в едни тефтерчета които много бурзо народа прост ги забрави
  • 35 Трапера

    1 0 Отговор
    Тая корумпиана яловица защо не е в затвора а лае
  • 36 Наблюдател Тролев

    1 0 Отговор
    Гледах интервюто и не намирам, че Гешев прави каквито и да било внушения. Напротив, каза, че между двата случая няма нищо общо по начина на вземане на подкуп - единият е балъшки, адругият е тарикатски. А дали Иванчева е направила опит да вземе подкуп, е извстно на цяла България. Така, че Гешев не казва нищо ново. Ясно е, че всички споменати закони и препоръки нямат никаква стойност и са само отчаяно вдигане на пушилка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове