Last news in Fakti

11 Юни, 2019 10:21 1 730 22

Фандъкова: Няма да има компромис за "Граф Игнатиев"! Санкциите - до 1 млн. лв.

  • граф игнатиев-
  • ремонт-
  • софия-
  • йорданка фандъкова

Малко над 20 милиона лева е стойността на ремонта за целия обект

Фандъкова: Няма да има компромис за "Граф Игнатиев"! Санкциите - до 1 млн. лв. - 1

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова относно новите проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев".

Санкцията за целия обект може да стигне до един милион лева, категоричен е кметът.

"Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това при малко по-високи температури.

Обектът още не е открит. Предстои голяма комисия с външни участници за приемането и въвеждането в експлоатация", допълни кметът на София.Фандъкова: Няма да има компромис за "Граф Игнатиев"! Санкциите - до 1 млн. лв.
Снимка: Фейсбук/ Александър Пелев

"Всеки има право да се защитава. Не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Всеки, работил по този проект си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до един милион", каза Фандъкова.

Малко над 20 милиона лева е стойността на ремонта за целия обект, обясни още тя.

"Аз нямам право да си избирам фирмата така, както на мен ми харесва. Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис", уточни столичният кмет.

Нося всеки ден моята отговорност, но политически спекулации по тази тема няма да приема, категорична е още Фандъкова.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница" Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис Трети" след пускането на движението. Продължаваме ремонтите в Овча купел, допълни градоначалникът.

И допълни: "Искам да благодаря за търпението на жителите на квартала. Смятам, че качеството на живот с изграждането на метрото там ще бъде наистина на много по-различно ниво".

Наесен предстои да бъде пуснат и първият участък от третата линия на метрото, а само за 4-5 години 90% от наземният транспорт на София е обновен с модерни автобуси.

40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града, така че призовавам шофьорите да не нарушават правилата за движение, подчерта Фандъкова.

Кметът на София коментира и проекта за цялостно обновяване на Борисовата градина.

"Проектът е в начална фаза на обсъждане, самата аз имам своите забележки. Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани".

До 19 юни се приемат предложения от всички, на 26-ти те ще бъдат представени отново и след това предстои разглеждането им в общинския съвет, допълни кметът.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    7 7 Отговор
    Браво Данче! Бой който не си е свършил работата. Не виждам наистина фуги за температурно разширение. даже в Западна Европа където е доста по-хладно плочите не са плътно една до друга и има асфалтова смес във фугите. Даже и при павета. Архитектите с новите закони за строителство станаха НОВИТЕ АДВОКАТИ... Такива пари искат за едно смешно проектче че не е истина...

    Коментиран от #10

  • 3 Nikolov

    20 1 Отговор
    Кой ще глоби? Тиквите на Тиквата? Верно?!?! Браво Данче, плаши ги! Ама дано да ви погне прокуратурата, да се види, как и защо. Ох, тя пак е на тиквата.

    Коментиран от #5, #22

  • 4 Ужас

    19 1 Отговор
    Всичките ви ремонти са такива - тракия между Чирпан и Стара Загора е разбита от 5 години, но гроб услужливо изчакаха да мине гаранционния срок и да сложат 90км/ч, за да оберат хората, които ще посещават морето!!! Малко ни обират с цените на горива, храна, водо и всичко некачествено и мизерно!!!
  • 5 Краси

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Nikolov":

    Това описание на нещата ми прилича на змията дето си захапала опашката... Пълен непрекъснат кръг... Не е кръгът Орион, но пак е кръг...
  • 6 Лупи

    14 1 Отговор
    Ама разбира се, как няма да сложи 1 млн лева санкция на 50 милиона комисионна? Фандък тия могат да ти платят 10 санкции и пак ще са на печалба. Любимата ми гробарска схема тип "Рая ето виж, че ни пука!". Има една максима "Прост народ- слаба държава", но реално не съм съгласен с нея. "Крадвили вождове- слаба държава" е по-правилното, защото народа е пластилин и се моделира и облагородява ако вождовете му са както трябва. Примери бол. Най-пресния с България- от овчари, кожари, ножари и шивачи за 20-тина години правилна работа започнаха да излизат масово инженери, лекари и учени на прилично световно ниво. Сега "само" след 30-тина години сме на път отново да се върнем в калта на непросвещението и миенето на кенефи и чинии, полагането на кабели и тухли и карането на камион за някой розовобузест Ханс, Джон или Пиер. Така, че Фандък дерзай! Налагай глобата смело и догодина пак със същите фирми! Все пак да не отваряме труд на приятелите да сменят имената на дружествата! Напред и нагоре към мола и Дубай!
  • 7 Вън

    11 0 Отговор
    Всички сте слънчасали в тази община, 30 години вече стига! Утре влагата, вдругиден снега... И ТАКА БЕЗКРАЙ. Не се накрадоха, докога ще ги търпип.
  • 8 пешо

    11 0 Отговор
    Каза тя!!!
    И приеха Графа с дефекти.
    Може много да е направила докато е кмет,обаче Тиквен и казва кой трябва да печели конкурси,да замазва положението... и всяко чудо за три дни.
  • 9 СанкцииМанкции

    6 1 Отговор
    Санкциите са вид глоба, която не се планува. Т.е. излиза, че ако ги вземат от фримите, тъй като не са част от бюджета - вече лесно могат да изтекат по друг договор, защото не се бюджетирани в началото на годината. Така че освен лесно се крадат санкциите, иначе другото откраднато и всеки друг го вижда. На запад ги правят същите магарии, просто тук народа е малко по-интелигентен и ги вижда нещата и не си мълчи, за разлика от телетата на запад.
  • 10 куку руку ку

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    To тeзи глоби са калкулирани още с офертата... да се радват балъците, че нещо става.

    Коментиран от #13

  • 11 Горкото данче

    8 0 Отговор
    Пак носи отговорност, ще проверява, ще налага глоби, даже с пръчката през ръцете ще шляпа, ще, ще, ще.... и резултатите всеки път са едни и същи.
  • 12 възмутен

    8 1 Отговор
    Абе НЕКАДЪРНИЦЕ, неразбра ли, че за това място си требва грамотен човек т.е. специалист по много въпроси, човек с техническа, архитектурна и инженерна мисъл, КЪДЕ СЕ ВМЕСТВАШ В ТЕЗИ ПАРАМЕТРИ? ТВОЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ/ПО-ТОЧНО КПАЦИТЕТ/ да пишеш някакви оценки на ученици и толкоз, дали справедливо или не, друг въпрос.
    Аз съм строителен инженер, имахме един преподавател по стоманобет и строителна механика, той казваше- "НЕ ДОПУСТИМО Е СТРОИТЕЛЕН ИНЖЕНЕР И ЛЕКАР ДА ИМАТ ОЦЕНКА среден 3/три/, това сте хора, които залагате живота на много хора". ДА ТАКА НИ УЧЕХА И ТАКА НИ ОЦЕНЯВАХА. ТИ КАКВИ СТРОИТЕ, ПРОЕКТАНТИ и т.н. избираш, е разбира се -ВАШИ, ПИТАМ, ЗАЩО ПРОЕКТА ПРЕД ГАРОВИЯ ПЛОЩАД Е СПЕЧЕЛЕН ОТ арх. ЗАХАРИЕВ, отговора е: ЗАЩОТО Е МЪЖА НА НЕКАДЪРНИЦАТА КАТА ЗАРИЕВНА - вън. мин., Е ТОВА СТЕ ВИЕ!
  • 13 Реалист

    0 7 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Факт е че центъра на София е много по-добро място от преди. Факт е че архитекта не е помислил за фуги за температурно разширение. Факт е че 5% от цялата поръчка като глоба НЕ Е МАЛКА СУМА. Факт е че мрънкалници като теб и килим да им постелят пак ще мрънкат... Ами като не ти харесва БЯГАЙ НА ОБРАТНО В СЕЛОТО ОТКЪДЕТО СИ ТРЪГНАЛ, лесно е... Пътувам постоянно и сравнявам това което виждам - София заприличва все по-вече на ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД. На тебе ако са ти останали 5 години живот и искаш всичко да стане сега, веднага - е, не е възможно. Стълбата се качва стъпало по стъпало.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 И68

    7 0 Отговор
    Данче миризмата остава във въздуха?Резила и некадърноста няма как да го глобиш.........Време е да си починеш-лято и море?
  • 15 ДЪРЖАВАТА НА ГЛОБИТЕ

    6 0 Отговор
    Ма ГОСПОЖО КМЕТ, ВСИЧКИТЕ "ОБЩЕСТВЕНИ" ПОРЪЧКИ СЕ ПРАВЯТ ОТ БЪРЗО СФОРМИРАНИ СД, ФИРМИ И КОЙТО ДАДЕ НАЙ, АМА НАЙ НИСКА ЦЕНА УДАРЯ ДЖАКПОТА. ЛОШОТО Е , ЧЕ ПОВЕЧЕТО НЕ ЗНАЯТ И НЕ РАЗБИРАТ, НО ТРЯБВА ДА ЛАПНАТ. ВИЖТЕ В ДРУГИТЕ "КРАЛСТВА" ИЗ УЖ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА СЕ КАНЯТ И ФИРМИ , КОИТО ИМАТ ТРАДИЦИИ В ТАКОВА ГРАДСКО СТРОИТЕЛСТВО И ТЕ СТРОЯТ ПЕРФЕКТНО. А У НАС СЕ "БРАТОВЧЕДИ" СТРОЯТ ПОДЛЕЗИ И НАДЛЕЗИ И ГРАДИНКИ И МАГИСТРАЛИ И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ ОЩЕ. АЙ СТИГА С ТИЯ ПРОСТОТИИ! В ЕДНА ТУРЦИЯ СЕ ПРАВЯТ УЛИЦИТЕ В КВАРТАЛИТЕ КАТО В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ОТ ЕВРОПА - С ДЕКОРАТИВНИ ПЛОЧКИ-ПАВЕТА , А НЕ С АСФАЛТ КОЙТО ПОСЛЕ СЕ КОПАЕ И КОПАЕ НАПОРАЗИЯ ЗА ДА СЕ НАЛИВА НОВ И "ЗАКОПАВАТ" ПАРИ, А Е И ЕкОлОгИчНо. ЕВРОПЕЙЦИ НАНАЙ. САМО ПО ПАСПОРТ!
  • 16 Софиянец

    5 0 Отговор
    Десетка тоест дубъл им е печалбата, дреме им на шапката и кого си мисли фандъка че заблуждава!
  • 17 Въпроса е в друго

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Защо не само София, а България заприлича на кочина? Защото не се цени и потдържа вече направеното, не се възпитава; управляващите са толкова прости че сякаш от тях започва света; защото целта е да се краде под всякаква форма, а това в много случаи води до разруха. Когато същите тези крадци и некадърници направят ремонт, резултата ще е като преди: по-скоро рано от колкото късно ремонтираното ще се превърне в старата кочина, защото пак няма да се потдържа. А факта че се извърша некачествено само ускорява този процес.
  • 18 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Факт е, че некомпетентни са проектирали и некадърници са извършили ремонта... и благодаря на Бог, че не живея в София.
  • 19 Корумпирани сте

    3 0 Отговор
    По грозно и некъдърното нещо не съм виждал. Но това вашия стил.
  • 20 Прост народ

    2 0 Отговор
    Идат избори всеки се прави на безкомпромисен докато отмимат тия избори видяхме ви с изборите за ЕС два ден след това почнаха да се вдигат цени и да се гърчи народа
  • 21 данчето

    4 0 Отговор
    Данчето е много стриктна няма компромис.
    Наи вече разбира от процентите преди започването на поръчката!!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове