Last news in Fakti

18 Юни, 2019 20:18 1 669 13

Фактура за 14 000 лв.: НЗОК не покрива лекарствата на болно дете

  • синдром на даун-
  • мария-
  • исул

Мария е със Синдром на Даун и се лекува в университетска болница "Царица Йоана" от 2 месеца

Скандал избухна около лечението на болно дете, след като семейството чака почти 2 месеца касата да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая получи фактура за почти 14 хил. лв., разкрива бТВ.

6-годишната Мария е със Синдрома на Даун и се лекува в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна” - ИСУЛ. Вливани са ѝ противотуморни лекарства, които не са в списъка с платените от касата.

Преди ги поемаше Фондът за лечение на деца, но той беше закрит и дейността му се пое от НЗОК. Така сега тя одобрява такъв тип плащания.

На 25 април майката кандидатства пред касата да плати лекарствата, които са вливани на детето. Подписва декларация, че има дарителска сметка, което означава, че те ще се платят със парите събрани в нея, а, ако са нужни още, касата ще ги даде.

Вливанията обаче приключват, а решение на касата няма. Така болницата няма друг избор освен да поиска парите от семейството, обяснява началникът на отделението проф. Добрин Константинов: „Тъй като нямаме обратна връзка с касата, тръгнахме по стария oтъпкан, да го наречем,път и беше издадена тази фактура”.

От здравната каса обясниха пред bTV, че при кандидатстването майката не e представила всички документи. След като се събрали, се поискало и становище на експерти. Така до днес, след като скандалът гръмна и се предложи плащането да бъде одобрено.

Междувременно, от майката е поискано да декларира, че не желае да се ползват пари от дарителската сметка. Тя предпочита да не използва парите от дарителските сметки, за да може средствата да отидат при други семейства, които се нуждаят от помощ.

Според наредбата, обаче, в този случай касата не трябва да плаща, което поставя под въпрос "осребряването" на фактурата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    21 2 Отговор
    Не можах да дочета статията. Започнах да ругая държавата в която се родих. Запитах се защо стигнахме до тук. Отговорих си. Направете го и вие.
  • 2 Прецицалото

    22 2 Отговор
    Викнете Падишаха, той ще си направи пи-ар и ще даде от нашите данъци да видим колко е милостив и пак да си изберем шайката да крадне.А Здравната каса са Престъпници без сърца.
  • 3 бастун

    20 1 Отговор
    това е краят довършват ни. който може веднага да отпътува където му очи видят. тук положението е безнадеждно. софийските дебили кротуват... добре им е да пърдят под климатиците и да лочат на хранилката. Останалите сме безсилни. младите да напускат, а ние бастуните докога издържим. българия загива.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Bubbles

    13 0 Отговор
    Скапаното НЗОК какво изобщо покрива?
    Плащаш осигуровки на 15 стъпала и като идеш при личния лекар, при специалист, на рентгенова снимка, да ти разчетат снимката, в болница и т.н. плащаш за всяко едно нещо, трябва да си носиш лекарства, консуматови, чаршафи, пелени и всичко останало, а върха на слодоледа е че в някои болници няма кой да мести болния ако не може да се движи и се налага да го правят близките ако са в състояние.
    Приемат хора в тежко състояние и ги изписват направо от интензивното, гонят болни деца щото не били ХОСПИС...
    Абе здравна система та дрънка!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Money for nothing

    5 2 Отговор
    Мдааа без да ви мигне окото събирате и плащате милиони за лечението на безнадеждно болни в чужбина , които умират преди да изтече годината, и никой не си и помисля да иска сметка от тези които са прибрали парите след напразни обещания, а тука се пените....
  • 7 чене

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "бастун":

    да допълня, че софийските шопе, които сега се кефят на трохите подхвърлени им от ГРОП ги очаква @УРА но за тях той ше е четвъртит с лева резба, малко по късно ше им влезе, но затова пък доста по яко. Мръсни шопски коври. Това лежане ще си го платите с лихва, вервайте ми. Когато свърши лапането в лочника ше се наложи да мажете филии с мас и да копаете на полето картофи. Падишаха отдавна ви е обяснил как се отглежда картоф. ДГД-те, иди@ти!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тръмп

    2 8 Отговор
    Майката търгува с детето си!!!:(:(:(Хем е събрала пари за лечението от Добри хора,хем иска Касата да плаща това което Тя трябва да плати с набраните средства!!!:(:(:(Бог да пази децата от такива нагли "майки"!!!:):):)
  • 10 Тръмп

    1 8 Отговор
    Уродливата "майка" отказва да плати фактурата с дарените от Добри хора пари за лечението на детето си и иска Касата да плати вместо нея,а тя да се разпорежда със сметката!!!:(:(:(Когато една "майка" мисли за пари,а не за болното си дете става страшно и нечовешко!!!:(:(:(Да гори в ада тази твар търгуваща със здравето на детето си!!!:(:(:(

    Коментиран от #13

  • 11 Гражданин

    1 0 Отговор
    Споко бе, хора може да няма в държавата, но ще имамв самолети.
    Да ти е кеф да ги избиеш продажниците в парламента.
  • 12 бббббб

    1 0 Отговор
    Реформата на ГРОБ
  • 13 NikNay

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тръмп":

    Валерка, си ли си бе? От кога списваш тук?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове