Last news in Fakti

24 Юни, 2019 16:10 5 165 16

За едни протести и тишината..

  • протести-
  • чехия-
  • грузия-
  • хонконг-
  • апартаментгейт-
  • българия-
  • тишина

Защо в Прага, Тбилиси и Хонконг са се юрнали да протестират?

За едни протести и тишината.. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През изминалата вече седмица светът бе изпълнен с висока протестна активност на гражданските общества в различни страни. Вчера в чешката столица Прага на протест, по неофициални данни, са излезли 250 000 чехи от цялата страна, като тяхното искане е оставката на чешкия министър-председател Андрей Бабиш, а причината за масовото недоволство срещу него и исканата му оставка е, че по данни на чешката полиция, Бабиш е злоупотребил с евросредства преди 10 години. Бабиш построил хотел и конферентен център край Прага с въпросните евросредства. Освен това Бабиш е заподозрян и в конфликт на интереси по друг казус. Ех, но важното и хубавото е, че в България такива като Бабиш няма и не може да има, нали?

В Грузия също сме свидетели на антиправителствени протести, там хората протестират срещу посещение на руска парламентарна делегация в столицата на Грузия Тбилиси. Само по себе си такова посещение определено е новина, имайки предвид, че Русия и Грузия не поддържат дипломатически отношения от войната помежду им през 2008г. Заради протестите на грузинските граждани, председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе подаде оставка, а по последни информации от Грузия, протестиращите са поставили и условие за предсрочни избори, което също ще бъде изпълнено. Форматът на изборите трябва да е с прилагане на изцяло пропорционална система и нулев праг за влизане в парламента. Тук в България подобни неща изобщо не ги мислим. Пък и не трябва, нали?

В далечен Хонконг също не е никак спокойно. В последните дни жители на специалния административен район, който е част от Китай, непрестанно протестират, а причината за протестите им е законопроект, разрешаващ екстрадиция в континентален Китай. Според протестиращите законопроектът застрашава юридическата автономия на Хонконг, а също така и принципа "Една държава, две системи". Протестиращите имат опасения, че освен застрашаване на юридическата автономия, този закон би работил и за това критици на управляващата комунистическа партия да бъдат подлагани на репресия и несправедлив процес в континентален Китай. Каква е добрата новина? Добрата новина в случая е, че в България проблеми със законодателството просто няма!

Днес българската общественост бе връхлетяна, денят ѝ се озари, от поредната прекрасна и радостна новина. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не е открила абсолютно никакви нарушения при проверките на ред политици и представители на властта по разразилия се скандал ''Апартаментгейт''. Някой очаквал ли е нещо друго? Аз не. Вярата в честността и невинността на българските политици е всеобща и безпрекословна. Именно поради тази вяра и новини като днешната, протестите в България са и ще бъдат мираж. С какви глупости изобщо се занимават в Чехия, Грузия и Хонконг? Вместо да си ходят на море в Гърция или да пият, ядат и играят по селски събори.. те протестират. Странно е, нали? И аз не ги разбирам съвсем, защото в нашата си българска действителност от години звучи само тишината, а тя е толкова удобна и хубава, особено за силните на деня.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    4 50 Отговор
    Ако искаш да протестираме - докарай гундяев на визита отново. гумен гадев ще излезе на протест че попа предния път го ...опопи. А вицето Йотова пак ще е "на колене" още от летището, хахахаха....

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    56 7 Отговор
    Щеше да е смешно, ако не бе тъжно! После, защо хората бягат от тук?! Защото е България е територия, а не държава!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кол ю

    6 16 Отговор
    Това е тъпо,дори за гимназист.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 lz2019

    22 3 Отговор
    защото нямаме свободни медии и свободни хора.
  • 7 Behemoth

    7 13 Отговор
    Баце е стабиляга и народа е стабилен....
  • 8 Сух

    16 1 Отговор
    Ко ти пука е, нали, като се съберем и викаме 'българи юнаци'
  • 9 Цвеко цеканов

    13 3 Отговор
    Мога..крада!Много крада.. И ви гледам сеира.. Бат Бочо и той амо той още по щот е по голем.
    Ние сме ма власт! Хахаха
  • 10 Лекар БГ

    32 3 Отговор
    Традиции.Статията пропуска вчерашният протест в Турция.Висока избирателна активност в жегата-и Ердоган Султан загуби Истанбул с над 800 К гласа.
    В никоя нормална държава,Кабинетът Борисов 3 не би оцелял при толкова гротеска и скандали.Ако....имаше протести.А причини за такива-1001.Навремето протестираха гърците.Подиграваха ни се-"Бъдете по-тихи,за да не събудим съседите от България!".
    У нас сме си доволни.СтабУилни.Юнаци на масата,пред телевизора и над клавиатурата.Навън-дрямка,сомнолентност,тишина и разкош.
  • 11 Фактолог

    8 1 Отговор
    Да, тишината... Колко ли е тя? И дали умеем да я излъчваме, правилно? за моята тишина мога да кажа: Няма името зад което да застана и подкрепя. Стоим като маймуни от двете страни – ляво и дясно – на водопоя... Ако някой знае името, нека го съобщи, да нарушим тишината си с него!!!

    Коментиран от #12

  • 12 ТОЧКАТА

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Фактолог":

    това е основният проблем,наред с липсата на идеи и морал.....А за това състояние се ,,грижат,,40 000 НПО с 200 000 членове,финансирани обилно със стотици милиони!!!Те ,заедно с армията тролове зорко дебнат и осират всяка идея и човек,които са различни от неолибералната...Тома Биков го каза пределно ясно...,,...НИЕ пазим държавата от ВАС...,,,

    Коментиран от #16

  • 13 Западните Балкани

    12 0 Отговор
    "Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не е открила абсолютно никакви нарушения" - Естествено, при положение, че шефът и заместникът му са собственици на незаконно придобито имущество.
  • 14 2013

    10 0 Отговор
    Имаше ли протести? Масови ли бяха? Мутрата върна ли се? Стадо от мутри населява територията, затова е така.
  • 15 Искате

    5 0 Отговор
    Немутри, ами родете си и си ги възпитайте! Все пак има нищожен шанс да спечелите надпреварата с бързоплодящите се мутри, нямащи нужда от възпитание, а само от задоволяване на инстинкти, но не повече от 1%.
  • 16 Фактолог

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТОЧКАТА":

    Ще дойде Човека, ще дойде... Но изглежда трябва да го изстрадаме... заради мълчанието– или грешните гласове... Преди време срещнах колежка от университета, работи за Сорос, питам я за това ли учехме, а тя отговаря: "Учехме за заплата"... Нека всеки да отсъди за своята заплата, аз моята успях да я опазя малка, но достатъчна... Джон Стайнбек казва: "В човек е най-голямата ни надежда"... Човек! - без да го дели на Нас и на Вас...