Last news in Fakti

10 Юли, 2019 10:21 875 15

Социолози: Машинният вот води до каша на местния вот

  • социолози-
  • машина-
  • гласуване

Точно такова машинно гласуване в Европа в момента няма

Социолози: Машинният вот води до каша на местния вот - 1

Местният вот е най-сложния вот в България и там ще има най-тежки проблеми с 6000 машини, както е планувано в момента. Това прогнозира пред БНТ бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Той е на мнение, че отпадането на машинното гласуване е добра идея и настоя внимателно да се прецени изобщо ползата от въвеждането на този вид машинно гласуване.

Няма да се уморя да повтарям, че точно такова машинно гласуване в Европа в момента няма, подчерта Константинов. Според него са несъстоятелни твърденията, че който е против машинното гласуване, е против техническия прогрес и иска да фалшифицира изборите.

Той посочи, че отговорността на депутатите е много голяма и трябва да премислят добре какво да правят.

От своя страна социологът Цветозар Томов изрази мнение, че не трябва да има машинно гласуване за местните избори.

"Не сме готови да го проведем разумно и няма да можем да го проведем разумно. Ще стане пълна каша", категоричен бе той. Според него за десет години са направени "маса глупости с въвеждането на машинното гласуване".

Правим едни и същи експерименти от 2009 г. и получаваме едни и същи резултати, обобщи Томов.

Припомняме, че вчера ГЕРБ предложиха машинното гласуване да бъде отменено за местните избори. Предложението беше прието от "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС. Мотивите на управляващите бяха, че този вид вот струва скъпо и има риск изборите да бъде провалени.

По-късно през деня от БСП нападнаха ГЕРБ, че винаги в навечерието на избори се променя Изборният кодекс. Те се обявиха категорично против идеята и заявиха, че това е пореден епизод от сериала "Опраскване на Изборния кодекс".

На идеята се противопостави и омбудсманът Мая Манолова, която разтълкува предложението на ГЕРБ с факта, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone

    21 0 Отговор
    Машините не са виновни в некадърността на някои хора! :(
  • 2 Гербераси долни

    10 0 Отговор
    Нова пунта мара ,а иначе се усвояват едни пари за нереализирани идеи.
  • 3 Политолог

    9 0 Отговор
    И с машини, и без тях е ясно, че по стар български обичай всяка партия ще "спонспорира" електората. Зависи кой колко ще си отвори кесията.
  • 4 хаха

    9 0 Отговор
    Тоя баламурник преди пееше друга песен за машинното гласуване. Много бързо обърна палачинката.
  • 5 Сух

    6 0 Отговор
    Всички вече знаят, че социолозите са платени мекерета.
  • 6 Бинбон

    6 0 Отговор
    Да води в объркване в сметките на ГЕРБ чудят се да не платят на повече хора а да гласуват за тях по малко
  • 7 Цялата държава се гърчи в кашата на ГЕРБ

    6 0 Отговор
    Всеки чиновник от ГЕРБ е по силен от закона.Щом са казали,значи ще махнат машините.Не е важно за кого ще гласувате.ГЕРБ ще управлява територията така както както си знаят-по милиционерски.

    Коментиран от #10

  • 8 Гостилничаря

    1 1 Отговор
    Такова гласуване в Европа няма, но не защото е бавно или ненадеждно! Просто там не купуват кебапчета на тъмнозелените и не им тикат по25 евро в джоба (то пък и да им тикнеш, те са неграмотни и пак не знаят къде да сложст хикса, "От жината видях, него 'фърлях!").
  • 9 Све

    3 1 Отговор
    Гласувайте за ГЕРБ. Увеличенията на ток, вода и топло са неизбежни, ЕДИНСТВЕНО ЗАРАДИ НЕГРАМОТНИТЕ МУТРИ, КОИТО НЯМАТ ИКОНОМИЧЕСКИ КАПАЦИТЕТ КАКТО И ВЪНШНО ПОЛИТИЧЕСКИ УМЕНИЯ ЗА ДА НАМЕРИ БЪЛГАРИЯ МЯСТОТО СИ НА БАЛКАНИТЕ И В ЕВРОПА
  • 10 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цялата държава се гърчи в кашата на ГЕРБ":

    А протести може ли да има?
  • 11 Ако обичат

    1 0 Отговор
    Ако обичат разни платени медийни клакьори да не ни правят на малоумни. Това, че бат бойко им е платил да изкарат малинното гласуеанв проблематично, че народът ни е глупав и необразован, не означава, че това е така и че ще мине номерът за купуване на поредните избори от мутрата! Това ще дозабие и последния пирон в ковчега на герб и другите пртии!
  • 12 В момента

    1 0 Отговор
    Когато герберите наеха машините разбрах, че са за еднократна употреба! Никога не са имали намерение да въведат машините в постоянна употреба, понеже щяха да ги закупят за същата цена! Долни крадливи иправляващи с 10% от избирателите мутри!
  • 13 onq s konq

    2 0 Отговор
    Наченките на Машинно гласуване бяха ПОРЕДНИЯ КОМПРОМИС НА БОРИСОВ да "угоди" на БСП,т.е. да им пресече всякакви претенции че в БГ УМИШЛЕНО се бяга от модерни избори.Е да,ама както техническите експерти предрекоха това при настоящата техническа саоръженост е веднъж СКЪПОи втори път- несигурно преброяване на резултатите.А ТОЧНО ТОВА ИСКАТ БСП - ДА ИЗКАРАТ ИЗБОРИТЕ ОПОРОЧЕНИ И НЕВАЛИДНИ,ЗА ДА ИМА ПОСЛЕ И ВТОРИ И ТРЕТИ...докато Народът най-накрая каталяса и склони "да управлява който иска,само ни оставете на мира вече"!А мая пък с това си заключение че "машините не ядяли кюфтета и не искали 50лв"...как изобщо е възможно да е на такава отговорна длъжност?!...сякаш ромът КОЙТО ВЗЕМА ПАРИТЕ ЗА ГЛАСА СИ му пука дали ще пусне бюлетинката си за "когото трябва",или пък ще го направи същото ,като "нетисне едно копче"?!!
  • 14 Балканец

    0 1 Отговор
    "Има риск изборите да бъдат провалени". Какво значи "провалени"? Има риск да не спечели ГЕРБ ли? Няма как да бъдат манипулирани ли?
  • 15 Димов

    0 0 Отговор
    Изборите може да се оправят само ако се въведе ценз за мин средно образование и поне 80% трудов стаж, от трудоспособните ти години. Това трябва да се въведе като изискване за предстоящите избори и платеният електорат за нула време ще увисне, като сляпо черво. От там, дори политическите му закрилници ще го усетят като бреме, и ще се погрижат повече да не се множи безконторлно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове