Last news in Fakti

19 Юли, 2019 16:50 33 638 38

Забранява се предлагането на прясно свинско месо

  • бабх-
  • свинско месо

БАБХ предприема допълнителни мерки за превенция от разпространение на болестта Африканска чума по свинете чрез храни

Забранява се предлагането на прясно свинско месо - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага по-строги мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки, съдържащи свинско месо и месни продукти, съдържащи свинско месо на всички регистрирани фермерски пазари на територията на страната.

БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на БАБХ от днес, 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход.

Инспекторите от отдел „Контрол на храните”, от съответните областни дирекции по безопасност на храните към БАБХ, ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат.

При проверките ще се следи за спазването на настоящата заповед, а при констатиране на нарушения и несъответствия ще се предприемат предвидените в законодателството административни и административно-наказателни мерки.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    59 4 Отговор
    Прсно месо само под чаршафите до второ нареждане!

    Коментиран от #3

  • 2 Вова

    77 4 Отговор
    Ииии БАБХ мааму
  • 3 веселяк

    72 2 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Колко да е прясно, 20-25 годишно?

    Коментиран от #4, #12, #31

  • 4 Професора

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "веселяк":

    Въпрос на вкус!
  • 5 СМЕХ

    42 3 Отговор
    Не знам само защо в медийте се съобщава (не точно в тази медия), че ще има поскъване на свинското месо, като ние сигурно вече от десетилетия само вкарваме отвън СМЕХХХХХХХХ!!!!!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Шерлок Холмс

    43 1 Отговор

    До коментар #5 от "СМЕХ":

    С надценката на свинското ще плаща Ф16 с базовото въоръжение!

    Коментиран от #16

  • 7 Соломон

    60 3 Отговор
    Евреите се опитват да ни отучат от свинското, след време ще се опитат да ни наложат и резането на п*шки. Нали сме гои, демек както пише ясно в свещенната им книга - "гоите са роби на евреите, и те трябва да бъдат обрязани искат или не". Вижте най-еврейската държава Америка - там евреите ги обрязаха, нема натурален американец. Извратена болна работа.

    Коментиран от #23

  • 8 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    38 5 Отговор

    До коментар #5 от "СМЕХ":

    Не само се съобщава, а е самата истина. Точно днес бях в един магазин от веригаX и ми направи впечатление, че цените на свинското са скочили с около 1.50–2.00лв. Не че щях да купя, но просто се зачудих дали търговците, или някой друг спекулира и ни прави на маймуни.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Корумпирани калинки

    37 3 Отговор

    До коментар #8 от "ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ":

    от БАБХ ще пълнят гушки, реална работа не вършат.

    Коментиран от #11

  • 10 От Пирдоп

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ":

    1.5- 2 само за начало!
  • 11 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    49 0 Отговор

    До коментар #9 от "Корумпирани калинки":

    То се знае. Не беше птичи грип, не беше луда крава, сега свинска чума, миналата година унищожиха сума кози и овце. Сега си мисля, че като приключат с прасетата остава да погнат зайците и рибата. Не съм вегитарианец, но мога да мина и без месо. Жал ми е за дечицата, защото растат и им трябва качествен протеин.

    Коментиран от #24

  • 12 Комисар Рекс

    42 0 Отговор

    До коментар #3 от "веселяк":

    Еее, ше требе да изядеме некой по-дърт чужд силно замразен резерв, но пък ше си имаме ф-16,че сме изпълнителни.

    Коментиран от #18

  • 13 Балканец

    16 3 Отговор
    Айде, всички българи на вегетарианска диета.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    34 0 Отговор

    До коментар #13 от "Балканец":

    Е то с тези доходи, като си платим сметките, данъците, винетките и други подобни, сме си вегетарианци по принуда (не че плодовете и зеленчуците са евтини),ама поне веднъж в седмицата месо, риба,и т.н. производни, а сега люцерна ще пасем.
  • 16 Гошо Тъпото

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шерлок Холмс":

    Ааааа... не ... и флота ша опрай !
  • 17 Балканец

    18 5 Отговор

    До коментар #14 от "хасан":

    А исляма и козето ли е забранил, че миналата година и то беше на прицел? Не се нагнездвай на всяко чуждо гняздо, като глуха кукувица! Носи си анадолските ценности отатък Босфора!
  • 18 БАБХ

    35 2 Отговор

    До коментар #12 от "Комисар Рекс":

    нали работи за вносителите на замразени с неизвестно качество и състав меса, затова най-редовно трепят на хората животните, защото селата вече ги ликвидираха. Продажни политици и чиновници от БАБХ си имаме.

    Коментиран от #22

  • 19 ПетровДругарят Петров

    25 0 Отговор
    Не съм специалист по въпроса , но нещо ни клатят. От 2018г във Франция и Италия забраниха да се продава замразявано месо , т.е. да се продава само и единствено свежо и пресно месо.Другото отива за преработка.За други държави в ЕС не зная.
  • 20 Белчинска мотика

    22 0 Отговор
    Отсега нататък, по "фермерските" пазари свинско месо единствено от свинекомплексите на "другарите" свиневъди.
  • 21 Гошко-касапчето

    14 0 Отговор
    Ха-ха. Досега, продавахме вносното за българско. Сега - обратното.:-)
  • 22 Комисар Рекс

    20 1 Отговор

    До коментар #18 от "БАБХ":

    Требе да умориме пенсионерите. Те помнят и знаят, за разлика от младите "промити" мозъци /не ги обвинявам младите-времената са такива-дългогодишна пропаганда/.
  • 23 Авх9

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Соломон":

    Пий си хапчетата и си живей живота , еврейте ако станат повече в Европа пак ще се появи нов Хитлер и ще пооправи работата за столетие 2 напред.

    Коментиран от #29, #36

  • 24 Валентин Николов Радованов

    26 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ":

    Аз също не съм вегетарианец , но натам отиват нещата. Добре де ами стоките със свинско месо в хранителните вериги какво ще ги правите? Може би ще взривите хипермаркетите за по- лесно? ?
    Нарязахме си самолетите, ракетите, прасетата, просветата,границите,козлодуй, козите,овцете,армията ,сигурността и нормалният спокоен живот. Остана ли нещо още отрязване?

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Маняк а от Бургас

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Валентин Николов Радованов":

    Остана да. Не сме си отрязали чушките и да сложим къси полички и да започнем да се женим помежду си. Докато не останат само проститутки в тая държава няма да ни пощадят...
  • 27 Мастер

    19 0 Отговор
    Всеки ден унищожават фабрики предприятия животните фермите почнаха пенсионерите другите бягат само черни избиратели на хранилка остават. И така заключението се вижда тези депутати и това правителство са ни продали изкат да ни изселят без да дигат шум продали са ни за тяхна облага но ще има битка и то много скоро ще е безмилостна Българи братя не стойте безучастно гледайки собствената си гибел, да възродим тази велика държава или ще станем народ без държава скитайки някъде експлоатирани и подхвърляни и няма да има къде да се приберем без дом и ридина. Стига края идва вище и проумейте
  • 28 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Валентин Николов Радованов":

    Господине, с цялото си уважение не разбирам защо питате мен за произведените от свинско колбаси и др. продавани в хранителните вериги. Лично на мен нещата ми изглеждат като в стихотворението на Хр.Смирненски "Братчетата на Гаврош". Ще гледат децата ми, но няма да купя. Тъжно нали? Поне едни приятели гледат две крави и двайсетина кокошки, та спасявам положението с протеините.
  • 29 S.S

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Авх9":

    Чул те господ, от твоите уста в божиите уши.
  • 30 Пожарникаря

    7 0 Отговор
    Написани в "ФАКТИ" :

    БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на БАБХ от днес, 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход.
    От написаното става ясно че БАБХ от 1) юли ще следят и за месо със съмнителен произход.а преди това просто не са го следе ли ли?
    За мене тези институции са винаги съмнителни в действията си т.е.
    не са в ползаа на народа.Е.аха мамата на хубавото бъларско доматиЕСимаше намерение да закрива сорт розов домат за да си продават техните боклуци като кашкавал,сирене,мляко и т.н.,затриха като цяло българското земеделие за да угодят на ЕВРОПАТА да си внасят боклуците в БГ и да сме зависими от тях.те затова американците са дебели щото ядат боклуци.и нас това ни чака

    Коментиран от #32, #33, #35

  • 31 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "веселяк":

    Един приятел караше преди 3-4 г "агнешко прясно месо" на 35 г от военния резерв на Германия,ако е 25 годишно свинско значи е прясно 😉
  • 32 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пожарникаря":

    Абсолютно си прав👍👍👍👍👍
  • 33 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пожарникаря":

    Напълно си прав. Само до добавя , че днес случайно по една ТВ видях да показват как се ядат скакалци, гъсеници и др. от тоя род. Много ми е чудно, дали е реклама на скъпи "деликатеси", или ни подготвят за близкото бъдеще. Що се отнася до доматите, май и тях ще ги забравим, та ще преминем на градуни(земна ябълка) или на други кореноплодни.
  • 34 административно-наказателни мерки.

    8 0 Отговор
    Сега е времото, превантивно " да нахраним прасетата с "Тикви" за да се отървем от 13 годишната чума , която вилнее в България!
  • 35 Баба Вуна

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пожарникаря":

    Пропусна сърдечно- съдовите заболявания и заразените с РАК! Както казваше един щангист навремето- " Храната прави борбата"!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Разбирач

    0 6 Отговор
    Колкото по-бързо изчезнат комунистите,толкова по-бързо ще се оправим.В Сибир свинско бол,така че на влака и беж да ви няма.
  • 38 Буко

    6 0 Отговор
    Нашите ЕС саюзници и Американски покровители ни заразиха прасетата с тая чума за да ни продават тяхното залежало свинско месо от 100 г от държавните си резерви това е истената тапанара Борисов продаде България за жълти стотинки изасобственоспокойствие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове