Last news in Fakti

3 Август, 2019 11:52 1 834 33

Села в софийско и ямболско протестират срещу унищожаването на прасета

  • чума-
  • прасе

Стопаните не са съгласни с краткия срок за клане на животните заради африканската чума

Села в софийско и ямболско протестират срещу унищожаването на прасета - 1

Жители на софисйкото с. Мрамор, организират протест срещу умъртвяването на животните на територията на селото.

"В София няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, нито сред домашните животни, нито сред дивите свине", пишат те до медиите.

Протестиращите настояват изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел "заден двор" на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение.

Те информират, че са изпратили информация за техния протест и до омбудсмана Мая Манолова и са я поканили да присъства. Протестът е насрочен за неделя, от 11 часа пред кметството на село Мрамор.

Жителите на ямболското село Тенево блокират пътя Ямбол - Граничен пункт "Лесово", протестират срещу заповедта за унищожение на прасетата от личните стопанства, съобщава БНТ.

Протестиращите са взели решение пътят от и към Лесово да не бъде затварян през почивните дни. Пътят до село Тенево обаче ще бъде затворен до обяд. Те обмислят да се присъединят към блокадата на недоволстващи от село Крушари.

Стопаните не са съгласни с краткия срок за клане на животните заради африканската чума и няма да допуснат ветеринарните служби в дворовете си. Протестиращите настояват срока за клане на животни да се удължи до ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знам

    32 1 Отговор
    Защо но си мисля, че или са умишлено заразени, или е инсценирано всичко.

    Коментиран от #4

  • 2 Горо

    18 1 Отговор
    Ех тия лоши селяни и прасета.Развалиха на всеотдайния вожд почивката.
  • 3 Найденов

    12 2 Отговор
    Oтидeтe в Плeвeн - грaдът нa пилeшкитe мoзъци, зa дa видитe зa кaквo cтaвa въпрoc - 95% рoми и 5% блeдoлики пoмaци, прeдcтaвитeли нa плeвeнcкaтa фaунa, влизaт в ДИРEКТНИ cблъcъци пoмeжду cи и cрeщу трaнзитнo прeминaвaщи бългaри. Тoвa ce cлучвa прeз цялoтo дeнoнoщиe пo прoтeжeниe нa цигaнcкaтa глaвнa улицa "Вacил Лeвcки", "Грeнaдeрcкa", рaйoнитe нa Oбщинaтa, Цeнтрaлнa ЖП Гaрa и Aвтoгaрa Плeвeн!
  • 4 Бау

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Не знам":

    Цяла Източна Европа, части от Централна и Русия са заразени с вируса. Лош контрол и типично неразбиране до това водят. Ето ги и наште. Въобразяват си че като си скрият животните от ветеринарите та болестта ще ги подмине.

    Коментиран от #15, #28

  • 5 Гласувайте за Шайката ГЕрП!

    22 2 Отговор
    Правителството на Шайката ГЕП прекрасно знаеше още преди 2 години, че чумата по прасетата в Румъния, може да се прехвърли и в България, но вместо да вземе спешни мерки, Откраднаха милионите, които уж отпуснаха за ограда със северната ни съседка. Сега отново Народа плаща поредното му Престъпление!
  • 6 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    21 1 Отговор
    Диверсия! Я някой преди време е "изпуснал" някой вирус, или друг гпеда да си изчисти фризерите от двайсет–трийсет годишното, ако не и по–старо месо.
  • 7 Всички стопани

    15 1 Отговор
    Да докарат всички прасета в София, и да ги стоварят пред парламента.
  • 8 Стопанин

    14 3 Отговор
    Да коля прасетата си трябва правителството на ГЕРБ да ми заплати на прасе по 5000лв. Много труд съм вложил в отглеждането им. Но безплатно колене няма. Или Бойката ми плаща за 20 по 5000лв или няма да ги кола. Защото ако ми дойдат някой поръчани от герб да ми заколят прасетата против волята ми край. Това е доказателство че това правителство на ГЕРБ трябва да се гърне моментално. Не могат да си правят каквото си искат защото така е им изгодно на тях.

    Коментиран от #11, #13, #16

  • 9 Чума ГЕРБ

    18 2 Отговор
    В БГ няма никаква Свинска чума. Има само Чумата Герб. Игратата е следната, трябва да се докаже, че има чума, за да започнат фирмите и кръговете на Герб да внасят месо и печелят от бедния и гладен народец на който са убили прасето му в двора му, за да печелят тези изнасилвачески Гербовски фирми от търговийка на меса внос от САЩ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Много сте прав

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стопанин":

    Трябва да ви се заплати всичко самото прасенце, храната, труда и това което ще изкарате от продажбата му в троен размер.
  • 12 Centurion

    13 2 Отговор
    Хубаво ,че протестирате,но мислете за изборите.Остане ли тази гмеш на власт сте приключили тотално.Утре и домати ще ви забранят да сеете в дворовете си.В ход е унищожението.
  • 13 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стопанин":

    Колкото и да ти платят, никой не може да оцени труда и любовта , с която гледаш животните. Коледното прасе, както и домашната ракия и вино са вековна българска традиция и с никакви пари не можеш да купиш това, което си произвел със собствения си труд. За разликата между купешкото и домашното въобще не може да става дума.

    Коментиран от #19

  • 14 Еврогеноцид

    12 1 Отговор
    Политиката на ЕС е пределно ясна - унищожаване на икономиката на България. Като компенсация на върхушката се отпускат малко евра за тераси и къщи за гости.
  • 15 Коментар📝

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    НЯМА ТАКЪВ ЗАКОН НИКАДЕ ДАЖЕ КОДЕКС НЯМА В КОЙТО НЯКОЙ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ ТИКВА ИЛИ КОЙТО И ДА Е.ДА ДОЙДЕ И ДА ТИ КАЖЕ УМЪРТВИ СИ СТОКАТА ЩОТО Я ТАКА САКАМ И ТИ ДА СЕ ПОДЧИНИШ.1.ТРЯБВА ЖИВОТНИТЕ ДЕ СЕ ИЗЛЕДВАТ.2.АКО СА ЗАРАЗЕНИ ТОГАВА ДА СЕ ИЗДАДЕ ПИСМЕННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ.ТОВА КАКВОТО КАЖЕМ ЩЕ ГО ПРАВИТЕ ВОДИ ЕДИНСТВЕНО ДО РЕВОЛЮЦИЯ.
  • 16 СссереМ

    3 11 Отговор

    До коментар #8 от "Стопанин":

    Трябва не помощи да получавате,а да ви глобят за нерегламентирано отглеждате с цел прикриване на доходи,ама баце пак е мекушав и ви дава по 300 лв,а че заради вас хиляди хора остават без работа, какво ще отговорите?

    Коментиран от #18, #23, #29

  • 17 Да да

    0 10 Отговор
    Селяни, много сте прости. Утре прасетата ви ще умрат и тогава ли ще ги колите? Хранете болни животни, наливайте още пари в тях. Само комунизма е по-страшен от чумата. Колко струва едно прасе? Колко приход имате от него? Гледам с 5 прасета милионери ставате :D

    Коментиран от #20

  • 18 Тролер

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Важното е, че ти имаш работа да дрънкаш простотии във форума, ама нали си на хранилка и поилка при баце си. Дано се задавиш и да ти преседне, нещастнико!

    Коментиран от #21

  • 19 Да да

    0 8 Отговор

    До коментар #13 от "ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ":

    С любов го гледаш, с кеф го колиш! Я кажи с колко любов гледаш прасетата, че ми стана интересно! Гушкате ли се? Заедно ли си лягате? Храниш ли ги с човешко месо? Повече ли ги обичаш от Путин? А от Курнелия? Е тва е любов! Аз също обичам прасетата! Обаче на скара.

    Коментиран от #26, #27

  • 20 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да да":

    Ти нещо да разбра, че има абсолютно здрави животни?

    Коментиран от #22

  • 21 Да да

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Тролер":

    Чакай бе! Не бяхме ли при Сорос на хранилка? Почвам да се обърквам! Кажи сега кой ни плаща? Или скубем и от двамата? То как иначе да изкарваме по 7-8 хил. на месец? Даже и от Тръмп и Макарон взимаме! Има и други дето ни плащат, ама ся не се сещам! Иначе ви се подигравам безплатно, да си знаете :D

    Коментиран от #31

  • 22 Да да

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "Въпрос":

    Има, така е. Преди да се заразят, всички животни са били здрави. Даже и русифилистиците! Значи предлагаш да чакаме да се заразят и да продължите да ги храните докато умрат. Е тва е любов! Лягайте с овцете бе! Може и с козите! На акъл сте равни поне.

    Коментиран от #30

  • 23 Centurion

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Той няма къде да ходи,само ,че им дава малко,300 лв и подигравка.Усеща настроението на хората и я кара лукаво с мекият брус,иначе ще отиде при умрелите прасета!Селяните са прости и ще бъдат излъгани за пореден път.И да ти кажа ,че тук преди да е имало промишлено отглеждане на прасета е имало домашно отглеждане,така че фермите да вървят на майка си в Питката!Аз искам да си купя домашно гледано прасе,а не от ферма хранено с разни стимуланти за бърз разтеж.А твоят Баце и неговата политика създава пролетариат!!!
  • 24 clicko

    6 0 Отговор
    Добре де като са ви виновни толкова тия от парламента за какво стоите вкъщи и само коментирате разни статии питам аз. Все недоволони, чакащи нещо да се случи от самосебе си или някой друг да им свърши работата. Прост народ и това е. Бай Ганьовци мислещи само за ядене и пиене. Държава от роби не става!
  • 25 Време е за цирк

    7 0 Отговор
    В нашето село свинефермата и хората си продадоха прасетата на цигани от околните села на половин цена. Инспекторите не влизат в гетата.
  • 26 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да да":

    Живял съм при баба и дядо, дето глидаха и кокошки, прасенце и две козички, както куче и котка разбира се. Говоря за грижата и любовта, с които гледаха животните. Дори кокошките си имаха имена и баба знаеше коя в този ден ще снесе яйце. Ако се случеше козичката да роди в студено време, внасяхме яренцата вътре и ги носехме при майката само да сучат. За такава любов ти говоря. Естествено, когато трябваше да се заколи животно, много плачех и бягах през три улици, за да не чуя писъците , ама баба все ме успокояваше "нали за това ги гледаме, сине" Много години минаха, сега и котка нямам, но някъкси ми е ммного болно и тъжно.
  • 27 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да да":

    Виждам, че си пропуснал много ценно изживяване, което вече няма с какво да компенсираш. Жалко, щеше да те оформи като човек, а не да си просто консуматор.

    Коментиран от #32

  • 28 Голям прос

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    Възможно е болестта да е "подхвърлена". Някой иска да купуваме и свинско второ качество от ЕС. Как аджеба точно в страните от Източна Европа ще се случи това при положение, че има ветеринарен контрол от години
  • 29 От Пирдоп

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Само така , а защо не и РАЗТРЕЛ ? Какви глоби какви санкции ? Ручайте ,,жабетата" на новите ни евроатлантически другари и си живейте LIVE!,
  • 30 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да да":

    Абе, глупако малоумни, може и с кокошките да си легнем, защото колкото и да са нарочени, имат повече мозък от теб и господарите , в чиято полза пишеш, защото за чумата се знаеше много по –отдавна. Е, те ти "умните" и "адекватни" мерки в рамките на две години. Изпила ви е чавка мозъка и на теб и на (без)отговорните управници, които ни докараха на тоя хал.
  • 31 Тролер

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Да да":

    Актуално по темата– оплели сте се като свински черва, та смучете като пиявици откъдето падне, важното е да си докарате отгоре.
  • 32 ЛУД И ИЗТРЕЩАЛ

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Димов":

    Такива като този си мислят, че ракията и виното растат в бутилки( демек нито са копали лозе, нито са събирали плодове, нито са ходили на казан), да не говорим, че хал хабер си нямат как се гледа животинка( месото расте в магазина или ресторанта), обаче устата им голяма, та може да погълне де що има.

    Коментиран от #33

  • 33 Балканец

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "ЛУД И ИЗТРЕЩАЛ":

    Дори и османците, едно време, са се възхищавали на любовта и превързаността на българите, към земеделието и животновъдството. Сега, новото поколение българи, гледа на тези неща сякаш са някаква мерзостна прокоба.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове