3 Август, 2019 22:11 4 024 28

Десислава Танева: Не прави чест на Нинова

  • танева-
  • нинова-
  • чума-
  • отстрел

Земеделският министър се надява, че при създадената ситуация със свинската чума всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят

Десислава Танева: Не прави чест на Нинова - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Десислава Танева публикува в профила си във Фейсбук текст, в който отбеляза мерките, взети от държавните органи за овладяване на чумната епидемия по свинете у нас. Танева не пропусна да обърне внимание и на политическия противник в лицето на председателя на БСП Корнелия Нинова, като я упрекна, че опитва да печели избиратели "в този тежък момент". Ето и пълното изложение на министър Танева в социалната мрежа:

"В Европа заболяването Африканска чума по свинете влиза през 2007 г. в Грузия. Болестта е пренесена чрез хранителни отпадъци изхвърлени от кораб. Голяма част от Западна Европа е засегната. Заболяването е изключително устойчиво. На Испания и трябваха 30 години, за да се пребори с изкореняване на чумата. АЧС се разпространява чрез всички възможни пътища. Най-уязвими са личните стопанства, в които няма мерки за биосигурност. Дивите свине също, защото са в открита екосистема. Епизоотичната обстановка в страната е изключително сериозна. Над 23 държави на територията на три континента са засегнати от заболяването Африканска чума по свинете. В България правителството предприе всички възможни мерки за ограничаване на болестта, съгласно изискванията на компетентните европейски органи.

Не прави чест на Корнелия Нинова и БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент. За да успеем да се справим, и да ограничим заболяването, е необходимо всички мерки да се изпълняват стриктно. Надявам се, че в тази ситуация всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят.

Държавата прави всичко възможно и допустимо като мерки за ограничаване на щетите с възможно най-щадящи последствия за населението. Отделили сме близо 4,5 млн. лева за доброволно почистване и дезинфекция на личните стопанства. Това е единствената възможна финансова подкрепа, защото тези стопанства са нерегистрирани. Всичко в посока обезщетяване на нерегламентирано отглеждане на свине, компрометира останалите мерки за борба с чумата и би поставило на риск и санкции държавата ни.

300 лв. ще получат стопанства без мерки за биосигурност, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони около свинекомплексите. 300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата.
В момента на терен, със съвместни усилия, работят Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска по хранителната верига, ветеринарните служби и лекари, научната общност. Всички те правят необходимото, за да разяснят на стопаните рисковете от заболяването.
Мерки за контрол на дивите прасета са взети, отстрелът не е спирал. Има стимули за отстрел на дива свиня, а подборният лов е разрешен целогодишно. Не се разрешава лов само в районите на епизоотичните огнища.

Многократно бе обяснено от експертите защо в този случай не е подходящо да се използват екарисажите. В момента има два работещи екарисажа, но при такава епизоотия загробването е най-прилагания метод и в други страни. Целта е недопускане на разнасяне на заразата, чрез пренасянето на контаминиран материал. Няма опасност от екологична катастрофа, те се заравят на площадки, съгласувани с всички институции", заяви земеделският министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо шлифера

    28 5 Отговор
    Аз мисля, че Орешарски е виновен за чумата.
  • 2 Вие сте епидемия от чума

    43 4 Отговор
    Ако ти и другите чуми, дето тиквата ви намира по завоите и бензиностанциите, можехте и бяхте показали държавническо поведение, нямаше 1.5г след бума на чумата да ни застигне и нас. Така че гледай си към собствената посрана уста и поне махни онзи смешник шефа на БАБХ, че вече години на ред само епидемии развива с дейността си.
  • 3 балама

    35 1 Отговор
    Абе, да не би да не влиза в Грузия, А ДА ИЗЛИЗА ОТ ГРУЗИЯ.

    От американската военна биологическа лаборатория там. А?

    Коментиран от #20

  • 4 Философа

    29 4 Отговор
    Какво държавническо поведение пуснахте чумата до Пловдив от безхабери продажници анти българиииии!!!

    Коментиран от #12

  • 5 бял

    31 6 Отговор
    Герберски бокуци в обяснителен режим
  • 6 удивен

    28 3 Отговор
    Овца "отбеляза мерките, взети от държавните органи за овладяване на чумната епидемия по свинете у нас"!?!?!?
  • 7 град козлодуй

    26 1 Отговор
    на всички политици не прави чест вие сьсипвате народеца унижавате го подигравате го сьсипвате унищожавате унижавате вие сте олигархия не ви дреме за обикновените хора
  • 8 отегчен

    29 4 Отговор
    Да беше мор, да беше чума, само, а то демонокрация ни удари.
  • 9 Миризлив пор

    12 0 Отговор
    Идат избори, с мъката на хората се печелят гласове. И "едните и другите са маскари" ако мога да цитирам Ганьо Балкански, в слуая се иска ясно разписана процедура и да не може никой да се възползва политически, на карта е заложен цяла индустрия и препитанието на много хора. Дали са изостанали мерките - да с много, дали ако наистина има чума опозицията пречи - абсолютно, въпрос на време е да се забрани износа на свинско за всички, след това просто с години няма да можем да изнасяме, няма ли износ отрасъла е умрял.
  • 10 Танов

    9 1 Отговор
    Като няма свинско, яжте паста.
  • 11 Разбрахме...

    30 3 Отговор
    Танева е завършила икономика в УНСС , може би след като е занесла печено прасенце на някого. Какво ли разбира от животновъдство и всичко свързано с него? Е такива ПУЙКИ КРЯКАТ БЕЗМИСЛЕНО ОТ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА!
  • 12 Миризлив пор

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Философа":

    Е, как стига до пловдив сещаш ли се? Ами обявяват у Силистра "има епидемия" - вместо всичко да отиде на екарисаж се мята у фризера и се продава на черно, някой тарикат закарва 1 бус месо, прави определена печалба и е въпрос на време да пламне на 500 километра другото огнище.
  • 13 ВЪЗРАСТЕН

    12 20 Отговор
    НЯМА ПО ДОЛНО СЪЩЕСТВО ОТ КОМУНИСТА ! КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ПОГЛЕДНЕ ИЗЯВИТЕ НА НИНОВА, ОСОБЕНО С ПОДАДЕНА И ОТТЕГЛЕНА ОСТАВКА !
  • 14 Сандала

    14 15 Отговор
    В комунизма няма и не търсете ДОСТОЙНСТВО, предали БЪЛГАРИЯ от турско в руско робство, кУрнелия от комсомолски секретар става върл седесар, а сега комунист, а бе където има аванта , то ДОСТОЙНСТВОТО само ние го разглеждаме и разбираме, комунистите са богоизбрани или поне за такива се имат но в ГОСПОД НЕ ВЯРВАТ !
  • 15 БЕСЕН

    29 4 Отговор
    Танева, ако имаше отговорни политици, нямаше да сме на този хал. За какво държавническо поведение дрънкате? За каква чест? Години наред унищожавате земеделието и животновъдството. Шепа приближени изкупиха земята и се ползват със субсидии от фондовете, другите дребни земеделци и животновъди–кучета ги яли. Всички сте еднакви и само хвърляте прах в очите на обикновените хора, но единствената заслуга, която със сигурност може да ви се признае, че съсипахте тази държава и междувременно си напълнихте гушите( отнася се за всички партии)
  • 16 Истина

    12 4 Отговор
    Какво ви прави на вас чест бе най-долни Сини Комунисти.
  • 17 Гост

    5 5 Отговор
    Kak shte opravi ninova. To gradskite cigani kazvat, tyk grada samo pomacivece. Umna ciganka, vsichko znae. A i ne vseki bg moje y sofia. Ostavete bb, da opravi bataka, ako ne vseki koy kak moje da se spasiava.
  • 18 Георги Илиев Митев

    6 1 Отговор
    ЩОМ "ЧИНОВНИКЪТ" Е В СТАЯ ИЗБОРИТЕ
    МОГА ДА ГИ "РАЗГАДАЯ". МОГА И ДА ГИ
    РЕША, ЗАЩОТО НЕ ГРЕША..ЩОМ ИМА
    РИМА ЗНАЧИ Е ОТ "ПРИМА"...
    СКАНДАЛИ ВИХРЯТ СЕ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА
    И ВСЕКИ СИ РАЗВЯВА ДОКУМЕНТА.
    СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА..СКЪПИТЕ
    ДОМАТИ КАТО ГУМА.ЩЕ СЕ ХРАНИМ
    ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ
    ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО.
  • 19 Шляхтиц

    10 2 Отговор
    Държавническо поведение беше да не допуснете чумата в България. Това са ви задълженията, това ви е работата и затова получавате големи заплати. А не сега бедните хора да плащат със залъка си вашите безделие , мързел и некадърност..........
  • 20 Димитърд

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "балама":

    Хората доказват, че чумата е международно бедствие, а тука някой тъпанари пишат простотии. Засрамете се бе бесепарски изчадия. Става на въпрос за бедствие, а не за тъпата ви червена политика. Не се дръжте като малоумна та Корнелия Нинова техноимпексова да се опитва да трупа точки на гърба на пострадалите стопани и да ги подстрекава да протестират. Срам и позор за тези които се опитват да се възползват от това национално бедствие. Политиката вън при такива моменти.

    Коментиран от #21

  • 21 Сус бе серсемин герберастки

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Димитърд":

    30 години бедствие? 1989 при ТКЗС-та имаше 18 000 000 овце и кози, днес са около 1 000 000.
    Чума има, и тя е демонокрадска

    Коментиран от #24

  • 22 Малко данни за земеделието

    6 1 Отговор
    Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко
    Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!
    Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.
  • 23 Инфо за министърката

    7 0 Отговор
    НРБ 1989 брой свине 4 186 600
    РБ 2018 брой свине 650 000 /преди чумата, около 100 000 ще бъдат избити/
    Тоест виждаме, че демократичната чума е ликвидирала 3 536 600 свине, а чумата едва 100 000.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 коча

    3 2 Отговор
    Аз мисля че НИНОВА Е ВИНОВНА ЗА ЧУМАТА ЗАЩОТО НИЩО НЕ ПРАВИ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА ...............ДА Я УНИЩОЖИМ БРАТЯ ......
  • 26 Не заем какво да лъже

    0 1 Отговор
    Да роди таралеж
  • 27 Антон Тодоров от Гробищарите, сега от TV

    3 5 Отговор
    Какви литри и тонове преди 1988г.Слушайте Мазника Антон Тодоров по TV Европа какви ги дрънка платени .Чума да го тресне м/у краката.
  • 28 Иван

    0 0 Отговор
    Томиславчо е един палячо квот му кажат това дрънка?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове