Last news in Fakti

6 Август, 2019 18:31 3 150 50

ЕК ни даде €11 милиона срещу чумата по свинете

  • чума-
  • прасе

Мерките са в три направления – за дивите животни, за индустриалните ферми и за личните стопанства

ЕК ни даде €11 милиона срещу чумата по свинете - 1

Европейската комисия ще отпусне на България 2,9 млн. евро заради кризата с африканската чума по свинете. Това ще бъде първи транш за покриване на спешни разходи.

Това е станало ясно на днешната среща в Брюксел на земеделския министър Десислава Танева с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете.

Парите са за покриване на най-неотложни нужди – дезинфекция, диагностики и т.н., като в рамките на 30 дни ще получим общо 11 млн. евро, които ще покрият обезщетенията на стопаните на умъртвени прасета от официално регистрираните ферми, съобщи Иванов.

Прочетох, че от БСП са казали, че няма ветеринарни лекари. Това не отговаря на истината имаме 1100 ветеринарни лекари, частно практикуващи, на договор с Българската агенция по безопасност на храните, така че имаме ветеринарно-медицинско обслужване във всяка една точка на страната. Друг е въпросът е дали стопаните сключват договори с тях, заяви зам.-земеделският министър.

Вирусът на африканската чума продължава да се разпространява. Това не е изненада – както грипът се разпространява през зимата, така и африканската чума се разпространява през летния сезон – има активна селскостопанска дейност, гората е пълна с диви прасета. Изобилието от диви прасета в комбинация със свинекомплекси и лични стопанства без никаква биосигурност е предпоставка за разпространение на заразите. Ние предприемаме необходимите мерки – те не се наша приумица, те са в правилника Световната организация за животните, посочи Янко Иванов.

Мерките са в три направления – за дивите животни, за индустриалните ферми и за личните стопанства. Първата и основна мярка е да ликвидираме час по-скоро източника на заразата – болните животни и местата и материалите, с които са били в контакт и които могат да станат източник на инфекцията. Една от възможните мерки е умъртвяване на болните животни, загробване и извършване на дезинфекция. Другата мярка е да направим така, че да не излагаме на риск от заразяване незаразените територии – да няма придвижване на заразени животни. Когато ограничим и локализираме инфекцията, ще трябва да започнем с мерки за нейното изкореняване. Борбата ще е дълга и трудна и тя изисква участието на много и различни институции, както и на цялото общество. Срещу тази болест няма ваксина, няма лечение – предприетите мерки са единствените възможни, заяви Иванов.

Не отричаме, че имаме пропуски. В последните 2-3 години вместо да редуцираме популацията на дивите животни нормалният отстрел възлиза на 40-60%, а при такива ситуация трябва да достигне поне до 80%. Ние не можахме да го достигнем, не можем да го отречем. Това трябва да го свършат ловците. Но на тях това им е хоби, а не е задължение. Ние можем да ги приканваме и да има поощрение. Затова сега сме решили на има поощрение за всеки един труп. Но това няма да стане с магическа пръчка. В Испания борбата е продължила 30 години, каза още Янко Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САМОЗАБРАВИХА СЕ

    55 3 Отговор
    .....и ще ни набута 20 г замразено за 110 милиона !!!!
  • 3 666

    39 3 Отговор
    ЕК ни дала 11млн.?А мислех,че АЗ ББорисов ни ги е дал,явно нещо са объркали,а???

    Коментиран от #8, #24

  • 4 Гостилничаря

    63 1 Отговор
    Сега от тези пари по дългата държавна пирамида до хората, за които са предназначени средствата ще достигнат колкото за една студена вода на панаира.

    Коментиран от #7

  • 5 Лошо много лошо

    42 3 Отговор
    ЕС отдавна е отписал БГ селското стопанство ! Франция, германия ,италия трябва да продават някаде старото замразено месо !
    Купуваме и най лошите плодове от елини и турци !

    Коментиран от #12

  • 6 Еее

    31 3 Отговор
    Целта вече е постигната,край на чумата.
  • 7 Обичаме да ни мачкат май

    41 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гостилничаря":

    Работата е ясна ! 10 милиона за политиците и 1 милион си го делкат глупаците !
  • 8 Госあ

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Ох добре че има поне един нормален коментар. Другите просто не коментирам. Объркани хора, озлобени и объркани. Та, не каза ли тиквата,че ще ДАДЕ обезщетения на стопаните ?

    Коментиран от #44

  • 9 Гост

    16 2 Отговор
    Ша крадееем, ша крадеееем - повярвай ша крадем!
  • 10 От Пирдоп

    20 0 Отговор
    Е чак 1 милион , абе 100хил ,са стига
  • 11 11ап

    28 0 Отговор
    ,,Партийната субсидия Пристига!
  • 12 ИСТИНА ЗЛА

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лошо много лошо":

    На двадесет годишното месо производители на колбаси слагат подправки и ние рупаме ! После ни боли корема и .........!!!
  • 13 Фактолог

    20 2 Отговор
    От тези 11 милиарда – десет ще получат свинете привърженици на либералните ценности, а един милиард на администрацията – за компенсиране на упреците, които незаслужено понесоха!.. Както се казва – да отидат до Гърция и съберат черен тен за бели дни!!!

    Коментиран от #15

  • 14 SAAB

    30 4 Отговор
    А сега стана ли ви ясно защо и кой пусна " чумата " ......главанака усвои едни пари без да има чума .....нито в Гърция нито в Румъния и Т
    Турция...........таз банда разБойковска , като каже добър ден е нужно да погледнеш де е слънцето !
  • 15 onq s konq

    8 13 Отговор

    До коментар #13 от "Фактолог":

    За да бъркаш "Милиони" с "Милиарди",явно имаш диплома едва за завършена "Забавачка".Защо обаче си въобразяваш че след като майка ти те е кръстила със странното име Фактолог,имаш правото да разпределяш Европейските помощи за бедствия?:)

    Коментиран от #25, #31

  • 16 Onq s konq

    8 6 Отговор
    Око да види , ръка да пипне. Иначе не вярвам. В статията пише ,,ще отпусне,, ама на дали

    Коментиран от #26

  • 17 Гост

    17 2 Отговор
    герп ще ги оправи сега тия пари
  • 18 Бибитко

    15 2 Отговор
    Тези от ЕС ми играят сечено. Аз обещавам по 300 лева, а 11млн / 300 е 37000. За кого по-напред? За мвн ли, за олигарсите ли, за кого?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Напълниха си джобовете

    14 1 Отговор
    Пак на гърба на хората Нищо ново ма то и на хората не им пука така че приятно харчене

    Коментиран от #21

  • 21 Re:

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Напълниха си джобовете":

    И да им пука нищо не могат да направят така че да не им пука по-малко боли
  • 22 Коментар📝

    20 1 Отговор
    Айде по ОЩЕ ЕДНО АПАРТАМЕНТЧЕ И ДЕПОЗИТЧЕ В КИПЪР за ГЕРБАРАСЧЕТА .
  • 23 Биде

    15 0 Отговор
    Леле мале! Какво крадене ще падне и колко от тези милиони ще стигнат до хората и стопанствата които са засегнати???!!!И кога ще възстановим изобщо този отрасъл?
  • 24 боцмана

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Не си се объркал , ЕС ги дава а Бойко и шайката му ги прибира.
  • 25 Фактолог

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Нещо не си разбрал, ако си от моята "забавачка" щеше да си чел и гледал "Кит" – там се разказва, как хванали цаца и до като стигне до брега от хвалба вече били хванали кит. В една думичка скрита цялата иронична реалност от цаца до кит – и от милион до милиард, ако ти разбира кухата глава, за какво и кой говоря! Да умееш думи (ти) и слово в "забавачницата" на живота, ето това не ти стига. Така че, Ong s kong, с каквито и латиници и производни да се кичиш – и на онези заблудени овце дето ти слагат плюсчета – четете, бе, четете... не буквите, не думите, четете текста, бе, линията от цаца до кит!!! ("бе" е кратка форма на бле-ене!)

    Коментиран от #29

  • 26 Фактолог

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Onq s konq":

    "Надали", бе глава куха, пише се слято за израз на съмнение. Ето до къде се докарахте и всички с плюсовете – до "на дали"?!?
  • 27 И аз искам

    11 1 Отговор
    Горе-долу като гледам не е много пара, ама за някои и друг мезонет с асансьор ще стигнат, че ще остане и някои друг лев за чешмяна вода.
    Пък за Коледа ще имаме картинки от вестник на КенеF 16, с които да си трием гладните Г. 3 ОВЕ!!!!!!
  • 28 гост

    7 0 Отговор
    еееее ето къде е бил проблема. Всичко изглежда много добре нагласено. Фермирите си вземат своето....посредника(политиците) другото свое,а тези от задния двор...ами ще духат супата.
    И като цяло бг народа и те са супата(високата цена на месото).
    Да ни е честита...далаверата на някои
  • 29 Таралеж

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Фактолог":

    Пък в Брюксел всички можели да си мърдат ушите...

    Коментиран от #36

  • 30 популист

    12 0 Отговор
    Бравос, значи сметката е: 11 милиона евра поделени на 5.5 милиона свини (без лични данни) в кочината = 2 евро на глава в кочината (свиня, свиня майка или шопар) Честито Българи! Да ви е сладка коледата през лятото! Е, има ли такава държава в ЕС?! Е, НЕМА!!! Само не разбрах - къде е опашката, да се наредиме...? Може би в Кауфланд или ЛИДЪЛ, а ?!..
  • 31 вет бг

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Биков, пак не си в час - лудите крави и лудите Бици ги утрепаха преди няколко години, сега ни трепат свинете бе, аналлизаторе...

    Коментиран от #34

  • 32 Sali bat Sali

    4 0 Отговор
    Задават се избори и ша получа 50лв .
  • 33 Червен плащ

    5 0 Отговор
    А , за нови прасета няма да има, но за предизборни кебапчета Гаранция от Герб!
  • 34 Винкело

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "вет бг":

    У грешка си , утрепаа само кравите, а биците са п*******а
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фактолог

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Таралеж":

    Ей, Таралеж, ти направо ме изхвърли в тъча с тази метафора! ... Таралежите се раздат без бодли, това наистина ни липсва днес, а сме го имали – и ето в Брюксел добре са изучили как се расте... с уши... и с таралежи... Бодлите детски са копието в ръката на Дон Кихот... Браво Таралеж!!!
  • 37 Голям прос

    8 0 Отговор
    Познайте кой ще получи милионите? Този който не е виждал на живо прасе през живота си? Извинявам се за риторичния въпрос, но в Европа си мислят, че това е нормална държава по докладите на разните видове калинки
  • 38 Гочо

    8 1 Отговор
    Нещо не схващам ! Ще има за индустриалните ферми и после за частните . Какви са тия индустриални ? Има ли още държавни свинекомплекси ! Нали всичко унищожиха приватизаторите седесари. А! Сигурно за парламента и управляващите става на въпрос.
  • 39 Фактолог

    4 0 Отговор
    Въпросът е: какво има предвид Брюксел под "свине"?!? И започва деленето...
  • 40 чиче

    3 0 Отговор
    Едва ли тази помощ ще бъде единствената последица от липсата на адекватна политика в земеделието от години.Кой ще анализира последиците? Професори свинари? Синдикати? Политици? Никой. Просто движение в кръг от 30 години.
  • 41 Простак

    6 1 Отговор
    народа няма да види тези пари ,най малко 60% от тези пари ще бъдат откраднати от фалшивите демократи да си купуват евтини Апартаменти
  • 42 Райчо циганина

    6 0 Отговор
    Чума няма в Свинете ,,, чумата е в алчните политици на България
  • 43 ФАКТ

    5 0 Отговор
    А,бе хора,с това шега не бива !!! А който краде народни пари,ще се задави !!!
  • 44 Уточнение

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Не си разбрал, Боко няма да даде обезщетения, а ще вземе обезщетения
  • 45 Прошляк

    3 0 Отговор
    Все е нещо, макар и слаба компенсация.
    При положение, че тази чума не е вредна за хората, защо просто не оставиха прасетата да си умрат от нея? Все някое щеше да оцелее.... Умниците обаче избиха всички прасета - та те са по-лоши от чумата!
  • 46 Благодарим ти Европа

    3 0 Отговор
    Още няколко имота в Барцелона, Гърция или Доминикана, ферарита, ламборджинита и цяло ято плеймейтки, сметки в Швейцария и Люксенбург и всичко това за няколко човека в Територията, а Гешев на своя пост.
  • 47 гост

    0 0 Отговор
    Аха, значи всичко било да гушнем едни 11 милиона евро. Ако парите от евросубсидии се използваха по предназначение, вече минималната заплата можеше да е 1000 евро, земеделието да процъфтява и всеки ден да се откриват нови работни места и производства. Много ми е интересно, когато евросъюза ни попита, къде са ни нещата за които са ни дадени пари, къде ни е икономиката която вече трябваше да е доста по-напред, какво ще отговорим?! А още по-интересния въпрос е, кой и как ще върне тези пари, които трябваше да бъдат вложени в работещи проекти, инфраструктура и по-силна икономика в следствие на това, защото няма нищо даром и рано или късно тези въпроси ще бъдат поставени!?
  • 48 Вегани

    0 0 Отговор
    Това е дело на веганите, пуснаха чумата за да не ядем свинско. Сега се очаква и по другия добитък да тръгне чума. За парите е ясно къде ще попаднат, няма да коментирам.
  • 49 Патриот

    0 0 Отговор
    500 000 са раздадени на хората. Остатъка Суджукбей е прибрал в офшорките си.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове