Last news in Fakti

13 Септември, 2019 22:22 2 993 48

Юрий Борисов: Искахме да влияем на обществото, но шпионаж няма и не е имало

  • шпионски скандал-
  • юрий борисов-
  • николай малинов-
  • русофили-
  • българия-
  • русия

Ние винаги сме заявявали, че външната политика на България е грешна

Юрий Борисов: Искахме да влияем на обществото, но шпионаж няма и не е имало - 1
Източник: БГНЕС

Бях разпитан като свидетел, но с белезници. Не мога да обясня защо, но това не е толкова важно'', това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ Юрий Борисов, който е бивш главен редактор на в-к ''Дума'', писател и главен секретар на Национално движение "Русофили". Борисов разкри подробности касаещи актуалната в последните дни тема, която стана известна като ''шпионския скандал по оста България-Русия''.

"За 3-4 часа ме разпитаха 3 пъти и не ми зададоха нито един въпрос за "Проект България", върху който се гради цялото обвинение за шпионаж. Ако ме бяха попитали, щях да им кажа, че аз съм го писал. Това е документ, който иска да каже нещо на обществото и да представи нашите идеи. Аз даже не знам с кой вариант на проекта разполага прокуратурата'', заяви още Юрий Борисов.

''Имам и екземпляр на френски език. Ако ДАНС желаят, могат да дойдат у нас и да поровим заедно, за да го намерим. Ние имахме сериозни намерения, че можем да създадем телевизия и сайтове, или поне си фантазирахме това. За всичко това са необходими средства. Няма идея, която да се реализира без пари. Един позив да напечаташ, пак ти трябват пари'', добави бившият главен редактор на в-к ''Дума''

''Ние винаги ясно сме заявявали, че външната политика на България е грешна. България трябва да е в Европа и Европейския съюз, но не трябва да е в НАТО. Членството в НАТО според нас вреди на националните интереси. Един от нашите лозунги е: ''Европа е по-силна с Русия''. Това беше идеята да създадем един тръст, който да влияе върху обществото и да проповядва нашите идеи. За това ни трябваха пари, но шпионаж няма и никога не е имало", аргументира се Борисов.

"Виждал съм как сме получавали пари от Стратегическия съвет за анализи в Русия. Тези пари бяха за следното - тук трябваше най-добрите български професори да правят анализи, които бяха предназначени за Съвета, който си плащаше за тях. Тези анализи бяха публикувани и в списанието на БСП. Нямало е нищо покрито. Ние дори сме подготвили учебници за детската градина, по които да се изучава руски език. За всичко това трябват пари, но това не е шпионаж'', продължи с аргументацията си Юрий Борисов.

''За мен целта на акцията е нагнетяване на отношенията между София и Москва. Предстои реализацията на икономически проекти, предстои посещение на българския премиер и българския външен министър в Русия. Как ще се водят разговори там след този скандал? По-различно. За мен има външна намеса. Едно чуждо посолство обяви, че знае и внимателно следи този скандал. Как става това''?

Юрий Борисов не пожела да спомене името на въпросното посолство, но е добре известно за широката публика, че става въпрос за Американското такова. От посолството на САЩ реагираха и поздравиха българските власти за операцията, в която беше задържан лидерът на ''Русофили'' Николай Малинов, а обвинението към него е шпионаж.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕНЕРАЛ ЛЕОНИД РУШВЕТНИКОВ

    20 11 Отговор
    Сбогом Мими, Сбогом Ивет, Сбогом Мишел от съпротивата...
  • 2 Jacques Yves Moineau

    24 21 Отговор
    Истината е в заглавието. Човека си го е казал -'''искахме да влияем на обществото '' (против националните интереси). За това също си има плен от закона. Само че прокурора е толкова тъп, че дори не може да измисли читаво обвинение.

    Коментиран от #4, #12, #24

  • 3 Отечествен Фронт

    32 14 Отговор
    Соросите командват в нашата страна! Те плащат с фондациите си.
  • 4 Yamaha

    27 12 Отговор

    До коментар #2 от "Jacques Yves Moineau":

    Българските соросоиди и господарите им спонсори от чуждите фондации сте национални врагове на Републиката!
  • 5 Голем смях

    22 25 Отговор
    Вие ли бе боклуци ще променяте външната политика на България?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Комуниста

    27 19 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смях":

    А вие ли ще ни насаждате мизерията и ще ни отреждат всички последни места на класациите? 30 години България само се унищожава не сте направили и 10% от това което постигнаха социалистите за 45 г.!!!

    Коментиран от #14

  • 7 Фридман

    18 9 Отговор
    Гнусовете са се окопали направили са за 10 години 900 нови милионери 98 към 2008г и 998към 2019г.а народа мизерува и се чуди как да свърже двата края. Евро фондови милионери!!!

    Коментиран от #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Априлската линия

    14 7 Отговор
    Опиташ ли да се отклониш от правата линия, следват безмилостни репресии.... белезници, демонстративни арести, заплахи с оръжие срещу хора, .....
    "Свобода" на словото!
  • 10 Фридман

    14 7 Отговор
    Господин Юрий Борисов трябва да знае че желязото колкото повече го ковът толкова по здраво става! Като жълтите и сините жилетки във Франция и Италия има по цяла Европа!
  • 11 никой

    18 3 Отговор
    А кой казва кои са националните интереси?
  • 12 Бай Мън Гал

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Jacques Yves Moineau":

    Ти ли определяш кои са националните интереси на България?Това е хубавото на демокрацията,че всеки има право на мнение.Ама това "демократите" от Тиквостан не го разбрахте.
  • 13 Бай Мън Гал

    12 7 Отговор
    Гешев има тоталитарно мислене.За него е непонятно и престъпно да има различно мнение от официалното на ГЕРБ.
  • 14 Казуар

    12 10 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    Ти май не знаеш, че България фалира. Фалира цялата социалистическа система.

    Коментиран от #16

  • 15 938

    12 4 Отговор
    Искат да се развалят отношенията между двете държави, опити винаги е имало, големите винаги тъпчат малките, но едните минаха два пъти и съществуваме на политическата карта другите прехвърчаха с колегите си от острова и пуснаха яката бомби у Шопияланд и си заминаха, необходимо е да се помни това и да не се забравя!
  • 16 Комуниста

    14 10 Отговор

    До коментар #14 от "Казуар":

    А бе незна точно кога България е била фалирала преди 1989г.защото заплатите никога не са закъснявали тогава. обаче си спомням че след 1989г.през светлата ви Демокрация та чак до наши дни някъде някой редовно не си получава парите!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Казуар

    6 8 Отговор
    Какво ще кажат руските мекерета, ако туркофилите в България започнат да влияят на обществото.

    Коментиран от #30

  • 18 Казуар

    10 12 Отговор

    До коментар #16 от "Комуниста":

    Взимаха заеми, даваха заплати, след това не можеха да връщат заемите и всичко се срина.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пеева789

    16 7 Отговор
    Преди няколко месеца от американското посолство коментираха, че въпреки всичките пари и влияние в определени кръгове и медии
    68% от българите симпатизират на Русия,а само 21% на САЩ. Това предизвиквало учудванеот тяхна страна, защото другаде много по-бързо и лесно са променяли общественото мнение. Веднага си помислих, че тези ще вземат много по- крути мерки. И ето случи се. Но трябва да разберат, че любовта на българите към Русия е в кръвта им и това е констатирано още преди освобождението ни от турско робство/дори и в тези, които са отявлени американофили все пак сърцето им трепва щом стане въпрос за Русия/. Така, че да изкоренят това трябва унищожат 95% от българите с българско самосъзнание. Това е необяснимото на американската сбирщина, които се смятат за нация.

    Коментиран от #32, #41

  • 21 Трол3

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Комуниста":

    Ами като не знаеш - защо се изказваш, бе, каскет?!? 3 пъти фалира България през комунизма/социализма! Вземи почети малко официални документи от онова мракобесно време!
  • 22 Трол3

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "Комуниста":

    10,5 млрд. долара дълг в края на 1989 г.!!!!! Наследството на Тодор Живков, заради което се мъчим и досега!!!

    Коментиран от #34, #47

  • 23 Трол3

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Фридман":

    Дядка, такава дума "МИЗЕРУВА" не съществува в българския език от времето, когато баща ти е бил шумкар и е обирал мандри!
    Пише се "МИЗЕРСТВА"!
    Отвори някоя статия за произволно управление на БСП и ще разбереш как точно се пише тази дума и какво означава!

    Коментиран от #25, #27

  • 24 РУСЕВ

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Jacques Yves Moineau":

    Националните интереси са да бъдем в добри отношения с Русия. При 80% русофили, тези като теб са аутсайдери. ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ, НИКОГА ПРОТИВ РУСИЯ, ОХЛЮВ.

    Коментиран от #26

  • 25 Бесен Язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Трол3":

    Доста си наясно с думата мизерия изглежда ти иде от вътре!
  • 26 Уди Кълвача

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "РУСЕВ":

    Винаги с Германия и оп 2 Световни Войни и 2те на грешната страна. Я марш германофилите от България! Първата световна ни струва 2,5 милиарда златни Франка репарации приятелството с немците.
  • 27 Бесен Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Трол3":

    Една стара дума за твоята особа не много известна Хаерсъзин а може да и Гьотверен втората е на турски!
  • 28 Всички

    3 3 Отговор
    партии и НПО - та искат да влияят на обществото в една или друга посока, нали затова се създават, но това не е престъпление. Цацаратурата и Гешефтаров пак са се изложили, а този път и министри пяха в един хор с тях.
  • 29 НПО на Сорос

    6 2 Отговор
    плащат официално на професионални организации на служители в правосъдната система, а това не може да се случи в нормална и правова държава.

    Коментиран от #31

  • 30 Ами нали

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Казуар":

    ДПС са във фактическа коалиция с управляващите, не знаеш ли?

    Коментиран от #45

  • 31 Бесен Язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "НПО на Сорос":

    Ако са не правителствени организации няма лошо, обаче те са доста правителствени и се спонсорират от чужди правителства и лобират в чужди държави при това зловредно!

    Коментиран от #35

  • 32 Е, говеждите

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пеева789":

    ще разберат къде са насочени симпатиите на българите, но по трудния и болезнен начин.
  • 33 Диамантената ръка

    5 4 Отговор
    Много ги има като тоя, объркан човечец, който се чуди какви глупости да върши само някой да му пусне някой лев в паничката, за да не умре от глад. Абе намери си нормална работа бе човек. Седнали и написали некакъв доклад до некви руснаци и им предлагат БТК като че ли им е бащиния. Ама те тия руснаци били от некво НПО. Сякаш това НПО не може да е филиал на ГРУ или ФСБ. Решетников и Малофеев, и НПО... На тоя поне адвокатът му не му ли е казал да мълчи, а не да се развява по тв, че наистина може да загази.
  • 34 Троле,

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Трол3":

    Живков остави икономика с фирми с пазарна стойност около 40 милиарда, който соросоидни слуги разпродадоха за жълти стотинки или съсипаха по плана РАНЪТ, а сега няма икономика и дългът е нараснал в пъти.
  • 35 Например

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен Язовец":

    Съюза на съдиите в България получават пари от НПО на Сорос и до тук с чуденето за корупцията и не ефективността на съдебната власт.
  • 36 работа

    5 2 Отговор
    има колкото искаш, ама на младите не им се работи! Хората имат пари бол - такова скитане с коли всяка седмица си е доста скъпо! Всеки почти има жилище или поне къща някъде по селата от баба и дядо, евентуално и двор - това са пари. Ниви имат хората....какво искат немога да разбера?!! Границите са отворени - всеки може да отиде да работи в чужбина, дори и временно - на гурбет.Е , ако е прост и незнае език и няма образование - ще мие чинии, ама то такъв и тук неможе да прави друго. Обичат глупавите българи Русия, но интересно никой не отива да работи там или да емигрира......необяснима е тая любов:)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Без име

    2 1 Отговор
    Овце сме и овце ще си останем.
    Обичаме държавите който ни използват.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 NikNay

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "NikNay":

    Копираш ми ника, а? Милиционерски номера, а? Голям глад се гони , а?
  • 41 Ndidk4f

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пеева789":

    Никак не е трудно даже и Хамерите са се сетили - боклукчийското кошче на Европа , трета последна скорост , НПО поддържащо циганите , ограбване на желаещия да се труди за да благоденстват търтеите водещо да падмяна на народното самоопределение . Това и не на последно място опростачване с цел лесно манипулиране на масите . Мюсулманизация на циганите . Превръщане на държавата в такава от тип " Апартейд " за шепата мултимилионери политици и техните кукловоди от трибуквените бизнес и партийни организации. Вече трудно ще различиш бизнес ,икономика ,политик и мутренски организации та чак до обикновенното 3 етажно хотелче на плаж или планина. Все са на едни и същи хора ,но работят с подствени лица. Три буквените притежават държава . Не е обратното . Трибуквените са омесени като в тризъбец . Остен и бич на Народа. Трите остриета си ги знаете сами . Аз може и да бъркам но само в броя букви в абривиатурата на най-острото и дълго острие. То е с четири букви. ДПС + ГЕРБ + БСП Другото са гризачи сателити . Патерици и цирк . Тези трите дават резултата - МИНУС 2 милиона , а може и повече Българи. Над тези пише за съединението , но изповядват правилото " Разделяй и владей " . Съединяват си единствено бизнеса и ограбеното от Народа.
  • 42 358,26

    1 0 Отговор
    Официални данни по принцип няма, щото зад тия документи ги пишат хора и следователно могат да се натъкмяват и като са натъкмени има такива като теб да верват. Българче замисли се дали мечтите са си твои или на някой друг!
  • 43 Само питам

    3 3 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си за да работиш за чужда държава враг на България? Няма по-големи национални предатели и българофоби от русоидите.
  • 44 1944

    0 0 Отговор
    пияните мужици ми плащат да ме чукат, но аз не съм проститутка.
  • 45 Казуар

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ами нали":

    ДПС все още не са започнали открита агитация за Турция. Знам, че подкрепят и ГЕРБ и БСП като управляващи.
  • 46 Тапата

    0 1 Отговор
    Действията ви може и да не са класически шпионаж, но без съмнение са подривна деиност, което е също престъпление срещу суверенна държава.

    Коментиран от #48

  • 47 Ти явно си в будна кома

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Трол3":

    Ти явно си в будна кома ... тези 10 милиарда ги натрупа Луканов след 10 ноември. Преди това салдото по дълговия ни баланс беше положително - имахме около милиард и половина дълг , а само Либия ни дължеше два милиарда. След свалянето на Живков , по предварително установения си план Луканов и сие , изнесоха парите чрез създадените външнотърговски дружества, а после ги приватизираха, като тези заеми ги взеха тогава.
    Сега заемите които имаме са около 16 милиарда и те са взети от правителството на Орешарски и на Бойко Борисов.
    Излезни от комата , че иначе нЕма да се събудиш никога.
  • 48 Верно ли бе

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Тапата":

    А спирането на енергийни проекти дали случайно не е в полза на икономиката на " суверенна " държава.

    Аре не ме разсмивай.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове