Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 13:08 6 030 28

Арх. Игнатов разказа защо се е върнал в България

  • борислав игнатов-
  • местни избори

Негов близък приятел е режисьорът Жоро Торнев

Арх. Игнатов разказа защо се е върнал в България - 1
Снимка: БГНЕС

Арх. Борислав Игнатов кандидат за кмет на София на „Демократична България”. Той е роден през 1972 г. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 1995 г. със специалност „Градоустройство“.

Същата година започва самостоятелна работа като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро. В средата на 2001 г. се премества в Ню Йорк. Там работи в една от най-големите световни архитектурни фирми по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради.

През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там.

През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди.

Негов близък приятел е режисьорът Жоро Торнев.

„Запознахме се пред 90-те години, когато започнахме да учим. Тогава мечтаехме първо да няма купонна система, да няма член първи от Конституцията – това беше дневният ред на обществото. Аз мечтаех за филми, а той за голяма архитектура. Той продължава да живее в "Дружба" 2 и има погледа на човек, който живее на земята, а не на друга планета – това му дава страхотен шанс”, отбеляза Жоро Торнев в предаването „Тази неделя”.

Арх. Борислов Игнатов печели „Зелена карта” през 1998 г. и заминава за САЩ.

„Предишната година бях в казармата в Шумен, тогава стана големият крах на държавата при Жан Виденов, ситуацията беше неясна. Когато човек получи този жребии, тръгва и вижда какво е положението”, обясни той.

Според него Иван Костов като политик е направил много важни неща и много тежки промени. „Не случайно не е харесван, тъй като непопулярните мерки не винаги водят до одобрение”, каза архитектът.

В САЩ той работи като архитект и отбелязва, че когато започваш да живееш на ново място, сякаш изживяваш второ детство, защото започваш да учиш много неща.

Една от причините да се завърне в България е проектът за къщата – дърво.

По-късно високотехнологичната сграда “Къщата Дърво” във Варна става единствената българска сграда, включена в новото, второ издание на престижния сборник “1000 х Европейска архитектура” (1000хEuropean Architecture”).

“Къщата дърво” се намира в околностите на града, в скат над борова гора. Тя започва да расте на терен, който от с течение на годините е превърнат в сметище. Издигането на къщата се случва наистина по модела на дървото. Корените са дълбоко в земята – това осигуря топлината за жилищните помещения и зимната градина, която оформя короната на къщата и се намира на покрива.

„След този проект последваха други и разбрах, че Америка няма нужда от мен конкретно. Аз съм там, но когато съм в България мога да предоставя свои знания, които да направят промяна”, обясни арх. Борислав Игнатов.

Той е пръвопроходник в много неща и аз му пожелавам да стане това, което иска, отбеляза Жоро Торнев.

Арх. Борислав Игнатов сподели, че се е запознал с приятелката си във Варна през 2015 г. и от тогава са заедно, като тя го поддържа във всичко, което прави.

За него един от най-трудните моменти в живота е, когато губи баща си. „Той ми казваше, че властта не може да бъде съветвана, а да бъде взета и нещата да бъдат свършени”, сподели още арх. Борислав Игнатов. Той сподели още, че двамата с майка му се грижат за по-малкия му брат, който от дете има церебрална парализа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодороф платен писач

    31 8 Отговор
    Този от писаниците си си изкарва парите. Който му дава пара за него пише.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    29 15 Отговор
    А черният печат за Германия на чехълчето плевньо и трафика на амфетамини и рекета на тиквата, какво ги свързва ? Ще кажа кратко и ясно - гроб ;)
  • 4 Byg

    23 3 Отговор
    Гнусни същества са тия , никога повече див комунизъм.
  • 5 КОРУПЦИЯ

    38 14 Отговор
    Антоне какво ще кажеш за твоята партия герб където за 12 години избихте, изгонихте разболяхте милиони българи? Какво ще кажеш и за това че унищожихте здравната, социалната и образователната система? Какво ще кажеш за евтините луксозни апартаменти, вили, къщи, имения закупени в страната и чужбина от твоите съпартийци? Какво ще кажеш за това, че България е от 30 години в Европа, а се превърнала в още по разбита и мръсна държава от колкото беше през комунизма а, антоне какво ще кажеш и за най скъпия булевард в света който се намира в град Варна за един километър са похарчени 48 милиона а антоне къде са парите?

    Коментиран от #7

  • 6 стоян георгиев

    15 17 Отговор
    за съжаление колкото и да е шашав антон тодоров е прав на 100 %.комунистите избутаха начело човек на костов и въпросния човек на костов сега реве колко порочна била приватизацията при костов.смешни неща ,които безспорно се отразяват на бсп.щото всеки по-мислещ комунист само като се сети за другарката курнела и хич ама хич не му се облича червената риза!
  • 7 Брат ми

    13 6 Отговор

    До коментар #5 от "КОРУПЦИЯ":

    Браво за коментара!
  • 8 ФАКТ

    19 2 Отговор
    Все "наши хора" !!! А ние ЧАКАМЕ държавата да ПРОЦЪФТИ !!!! Господарите от край време си живеят,а робите -обикновените хора,цял живот работят и едвам сметки плащат !!! ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ ИЗЦЯЛО СИСТЕМАТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ И НАЧИНА НА УПРАВЛЕНИЕ И МИСЛЕНЕ,А И ДЪРЖАВНИЦИТЕ ДА СА ОТ ДРУГО ТЕСТО,ще има да чакаме нещо да се промени !!!
  • 9 русенец

    27 6 Отговор
    Малко уточнение. Архитектът се е върнал в София, а не в България. В България никой не се връща, няма и защо.
  • 10 Архитект софиянец

    26 3 Отговор
    Тоя не става
  • 11 ЦК ХА БКП

    10 3 Отговор
    Този баща изглежда да е бил ортодоксален комунист
  • 12 Шляхтиц

    24 6 Отговор
    Завърнал се в България защото не става и ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ. Сега в многострадалната БЪЛГАРИЯ ще стане ПОЛИТИК...........
  • 13 Някъде

    11 15 Отговор
    Нека се пробва, и дано успее. Трябва да бъде въдворен ред в кокошарника. Пожелавам му минимум балотаж.

    Коментиран от #17

  • 14 Сандо

    17 7 Отговор
    Да каже защо си взе такава палава приятелка?
  • 15 брях

    23 7 Отговор
    Божеее,тоз не мой направи разлика между ковра и годеница в личния си живот,вий за управленец го гласите.
  • 16 Да върви

    15 8 Отговор
    Откъде е дошъл
  • 17 НРБ

    22 6 Отговор

    До коментар #13 от "Някъде":

    Ха ха ха, балотаж ???? Вярваш ли си ???? Върнал се за да не изпусне тая разпоретина с вибраторите от порно каналите ...срам и резил, гнусно и отвращаващо !!! В коя държава от ЕС,такова безочие има....кандидат за политик...уф

    Коментиран от #19

  • 18 Кво значи след този проект послвдваха

    16 4 Отговор
    Други и разбрах че Америка няма нужда от мен. Хахаха не мога да спра да се смея извинявай
  • 19 Итали

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "НРБ":

    Е па навремето онанистите си избраха у парламенто в Италия да ги представлява една професионална палавница с унгарски произход.На тоз годеницата му поне изкарала ли е лев,че поне за бизнес нюх да поговорим,или го е праила за спорта само,хи,хи,хи
  • 20 Ей плешо

    18 4 Отговор
    Ходи на червените фенери и стани сводник на тая с вибраторите ето ти добра идея откъде да изкараш некой лев не се бутай да лапа държавна пара и ти Бате Бойко нема да ти даде фандък.
  • 21 Йозеф

    17 3 Отговор
    Архитект в известни архитектурни бюра в Бостън и Ню Йорк взима един чувал пари заплата, + куп социални придобивки. За да се върне от там има в варианта - или не се е реализирал, или тука взема повече кеш. Друга логика няма.
  • 22 по точно

    18 4 Отговор
    да се бори за Арх..а не за Кмет?!
  • 23 Месарят

    15 3 Отговор
    Ясно е, че е тук, за да опрашва неуспели порно актриси, а него да го опрашват шефовете на близки до гейпарада нпо-та 😎
  • 24 Жоро

    10 2 Отговор
    Защото тук по лесно се краде а контролиращите органи са подкупни.Следователно се печели повече.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЕХЕХЕХЕХЕЕЕ

    6 4 Отговор
    И ТОЯ КАТО ИВАНЧЕВА ИСКА ДА КРАДЕ

    Коментиран от #27

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "ЕХЕХЕХЕХЕЕЕ":

    Иванчева май те е обсебила? А архитекта е толкова кух, че чак дрънка...
  • 28 Радо

    3 4 Отговор
    Еми гласувайте тогава в софето за ония двете дъртите кукундели, вместо за един млад и интелигентен човек, при това архитект.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове