Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 19:14 1 261 10

Арх. Борислав Игнатов е за план „ВИЗИЯ НУЛА“ за жертви на движението в София

  • борислав игнатов-
  • катастрофи-
  • софия

В момента над 50 годишно загиват по улиците на столицата

Арх. Борислав Игнатов е за план „ВИЗИЯ НУЛА“ за жертви на движението в София - 1

„Ще приложа европейските практики по безопасност на движението в София и ще променя философията на организацията му“, каза арх. Борислав Игнатов в дискусия организирана между първите 5 кандидати за кмет на София, организирана от Института за пътна безопасност днес в столичния „Интер Експо Център“.

Арх. Игнатов подчерта, че лидер в пътната безопасност е Швеция където следват политиката VISION ZERO – нула жертви, нула наранявания в градска среда. „Ние трябва да постигнем точно това. Не е важно колко леки пътно-транспортни произшествия има, защото калници и ламарини се поправят. Важно е така да променим движението в София, че нашите съграждани да не загиват по улиците, да няма наранявания, да няма убити пешеходци и най-вече деца“.

Арх. Игнатов е за пълна промяна на философията на организацията на движението и неговото провеждане чрез умните съвременни средства на дигитално управление - зелени вълни, единен координационен център, анализ на данните от трафика. Крайно време е да бъдат синхронизирани Генералния план за организация на движението и Транспортно-комуникационни план на София. Тези два документа трябва да бъдат координирани и осъвременени. По закон е задължително те да се актуализират на всеки 5 години, но за съжаление последната промяна в тях е от далечната 2011 г., което показва лошо и безотговорно управление на тази дейност.

В крак с международните практики, ще подобрим градската среда, за да стане безопасна - повдигнати кръстовища, повдигнати пешеходни пътеки, успокояване на движението за намаляване на жертвите и травмите. Основната разлика в тази философия е, че качеството на градската среда е основополагаща за безопасността, и че отговорността не е само на шофьорите, а и на общината като собственик на улиците. Време е общината и кметът да поемат тази отговорност и да изградят безопасна среда, както за пешеходци и велосипедисти, така и за автомобилистите и всички други участници в движението.

„Аз, като бъдещ кмет, ще реорганизирам и Центъра за градска мобилност (ЦГМ), защото в момента в него се съчетават противоречиви функции, които пречат за добрата работа“, заяви арх. Игнатов. В момента на ЦГМ са вменени както организация и контрол на паркирането, така и управление на градски транспорт и анализ. Арх. Игнатов каза, че ще разпредели тези функции където им е мястото - контролът в столичния инспекторат, анализът към независими външни одитори с цел обективност, а Центърът за градска мобилност ще се превърне в истински команден пункт на трафика, светофарите, градския транспорт, метрополитена, с директна връзка с СДВР, Пътна полиция, НСО, Пожарна и Спешна помощ. В момента това са отделни центрове на различни места в града и това е голям проблем за движението в София.

„Всичко това трябва да влезе в единен дигитален координационен център за да е по-ефективно управлението.”

Конкретна мярка, която предлага арх. Борислав Игнатов за паркирането е въвеждането на безплатни първи 10 минути паркиране в синя и зелена зона. Това може да бъде въведено още в първия ден на новия мандат чрез въвеждането на маркери на времето по подобие на други европейски градове. Това ще позволи кратковременното безплатно спиране на коли в зоните, които искат да оставят някого, да вземат нещо от аптека и други неща и така ще облекчи нашите съграждани. Основният ефект от това ще е справяне с проблема неправилно паркиране в районите на училища и детски градини. Това е утвърдена европейска практика,

София трябва да се възползва от най-новите технологични и аналитични решения, за да търси оптимални мерки за повишаване на пътната безопасност. Този нов подход в управлението на града ще е възможен чрез активна колаборация с гражданите и иновативните бизнеси в столицата. Демократична България концентрирано ще работи за публикуване и свободно ползване на информация в отворен формат с цел насърчаване на публично-частните партньорства и включването на граждани в процеса на разработване на политики. Ще улесним и проектите за „умен град“ (smart city), като безплатно предоставим обществени пространства за IоT инфраструктура, при условие, че общината може да ползва мрежата безвъзмездно. Подобен интегриран подход ще гарантира взимането на оптимални решения, базирани на данни, които могат чувствително да повишат пътната безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Софиянец

    4 1 Отговор
    Пълни глупости, транспортно комуникационната схема на София е в услуга на ЦГМ. Паркинги трябват и цялостна преработка на схемата, не е нормално платната да са заети от паркирани автомобили и в същото време да се борим със задръстванията с високо технологични решения.
  • 3 Йозеф

    5 3 Отговор
    Казано много но без никаква конкретика. Самия кандидат не знае колко кръстовища има в София и колко пешеходни пътеки.
  • 4 Nik

    5 1 Отговор
    Арх.Игнатов,много идеи,които са трудни реализируеми в София!Нямате механизъм за изпълнението им и финансово обезпечаване!90% от карастрофите в София,е в следствие на неправилни действия на водачите на автомобили и пешеходците!Каквото и "дигитално"управление да направите,няма да може да предотвратите персоналните грешки!ЦГМ работи добре и няма смисъл да създавате нови административни структури!За 10 минутното "безплатно" паркиране в синята и зелената зона е несериозно!
  • 5 Кви щуротии дрънкат по изборите😂😂

    2 0 Отговор
    Сами не си верват😂😂
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ветеринар

    2 1 Отговор
    Боркаааа, ти си балък. Как може да се надяваш на успех при такива условия бре.
    Младо момче си ама глупавко. Па ако ще и господ за "сайдера" да си хванал. Всички негативи са срещу теб. Откажи се. Макар и да е жалко.
    Направи се поне на мъжкар.
  • 8 Японеца

    1 0 Отговор
    От 1 до 7 всички плюят! А вие какво направихте? Или само квичите? Пийте си двойния метилов пречел или вмирисана та бира и по е гласувайте!
  • 9 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ето го и дежурния трол с различните никове е минал да омаже темата с кафява герберска мозъчна субстанция (ние и казваме другояче) - коментари 1-6.
  • 10 Порно звезда

    2 0 Отговор
    С такава приятелка далече ще стигнеш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове