Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 17:21 2 044 14

Ангола ни вижда като врата към ЕС

  • екатерина захариева-
  • мвнр-
  • ангола-
  • мануел домингос аугусто

Министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с министъра на външните работи на Република Ангола Мануел Домингос Аугусто

Ангола ни вижда като врата към ЕС - 1
Снимка: МВнР

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с министъра на външните работи на Република Ангола Мануел Домингос Аугусто. Захариева е на официално посещение в Луанда, първото на български външен министър от 1989 година насам, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранните отношения и от международния дневен ред. На разговорите присъстваха още Амадеу Де Нунес, държавен секретар по търговията, и Серхио дош Сантош, държавен секретар по икономиката.

“Вашата визита идва в момент, важен за възстановяването на нашето приятелство, което започна още от борбата ни за независимост. Република България е образовала много студенти от Ангола, които днес допринасят за благосъстоянието на страната ни. Като член на ЕС Република България може да е вратата и адвокатът на Ангола пред Съюза и да подкрепи участието ни в различните инструменти за сътрудничество между ЕС и Африка. Мислим, че е много важно да се проведе възможно най-бързо провеждането на бизнес форум между двете страни. Разчитаме на подкрепата на премиера Борисов и на вас, за да насърчите икономическото сътрудничество между нашите две страни” - Мануел Домингос Аугусто.

“Чувствам се тук заобиколена от приятели. Имах удоволствието вече да говоря лично с един от анголците, получил образованието си в България, вашия бивш министър на икономиката. България и днес има отлично образование в редица области като медицината, физиката, математиката и инженерните науки и ще се радвам да възстановим обмена на студенти. Надявам се скоро да организираме посещение на ваши експерти в България, които да представят пред нашия бизнес възможностите за инвестиране тук, както и за търговия. Имаме потенциал във високите технологии, земеделието, производството на лекарства за хуманната и ветеринарната медицина, военната индустрия”, заяви Захариева. Тя представи политиката на правителството в областта на данъчното облагане, мерките за стимулиране на бизнеса и икономическите резултати на страната ни.

“Основната ни цел е да възстановим и развием още повече отношенията между България и държавите на юг от Сахара, които сме поддържали години наред на взаимноизгодна основа. Африка има огромен потенциал и той трябва да бъде използван”, изтъкна вицепремиерът Захариева.

“Сигурен съм, че в България има много хора, свързани с Ангола. Нашият земеделски сектор бе почти изцяло изграден с българска помощ и се надявам отново да развием подобно успешно сътрудничество”, каза министър Аугусто.

Държавният секретар по търговията Амадеу де Нунес заяви, че е посещавал България през 1997 година по време на Пловдивския панаир, и че се надява да се ускори търговията между двете страни, която не е на задоволителни нива.

Министрите приеха съвместно комюнике от посещението, подписаха декларация за разбирателство и консултации между двете външни министерства, както и за намерение за сключване на споразумение за безвизово пътуване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Гражданите на България с обикновени паспорти ще кандидатстват за виза вече по облекчена процедура онлайн, без да е нужно да посещават акредитираното за България анголско посолство в Белград.

Министрите Захариева и Аугусто постигнаха принципно съгласие за откриване на почетно консулство в Ангола с ръководител Арнолд Ферейра, адвокат от Софийската адвокатска колегия, практикуващ международно търговско право и в Ангола, чиято майка е българка.

Двамата министри се договориха да се направи пълна ревизия на договорно-правната рамка между двете страни, тъй като последният от осемте междуправителствени документа е подписан в далечната 1986 година.

България взема активно участие и в диалога Европейски съюз - Африка. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС Захариева бе съпредседател на срещата на министрите от ЕС и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в Ломе, Того, а благодарение на българските експерти бе изработен и преговорният мандат за ново 20-годишно споразумение между ЕС и АКТБ, което да замени действащото, изтичащо догодина.

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе и съпредседател на срещата ЕС - Южноафриканска общност за развитие (SADC) в Претория през 2018 година, където проведе и първата двустранна среща с министър Мануел Домингос Аугусто.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    16 0 Отговор
    И Ангола ли ще кандидатства за ЕС.
  • 2 газ бок

    19 2 Отговор
    Ангола е една от държавите с най-високо ниво на корупция в света, явно на бойко и компания не им стига сегашното крадене че искат да се учат от майсторите в тази област.

    Коментиран от #9

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    8 3 Отговор
    Офф, за бога! Защо не се сприятелите с някоя държава с която повече си заслужава, не знам, като например... Гренландия!!
  • 4 горещо се

    6 0 Отговор
    Надявам се тия да са гладни.
  • 5 слаботоков

    5 1 Отговор
    Каква красива семейна снимка! Тя бяла а той леко черен!
  • 6 Тръмп

    2 0 Отговор
    Ще внасяме африкански членове за ДеБъ,няма лошо!!!:):):)
  • 7 Анонимен

    5 0 Отговор
    Явно сафари обиколката за държавна сметка на групата малоумници продължава. Минете и през Нигерия, да сприятелите Боко Крадеца с Боко Харам.
  • 8 Тохо

    4 0 Отговор
    Катя е решила да пробва някой черен шланг. Добра екскурзия. Няма лошо, сега и е паднало.
  • 9 Чифликчия

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "газ бок":

    Крадьт навсякьде! Но Ангола е една от най-развитите дьржави в Африка. Нека Боко да им гарантира непрекосновенност на мангизите. И тогава ще имаме някакви сериозни инвестиции а не прах в очите от кравари ушанки, жьлтури и евроддендьри!
  • 10 Гошо

    0 0 Отговор
    И нищо по въпросите със сигурността и евроатлантическото сътрудничество, обмяната на опит в космическите технологии и биоинженерството!?!?
  • 11 Woldemars

    0 0 Отговор
    Само лудия минава през вратата в полето.
  • 12 Щукар

    0 0 Отговор
    " Ангола ни вижда като врата към ЕС" ТАКА Е. ЧЕРНИТЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ КЪМ ФРАНЦАТА. ЛЕГАЛНО.
  • 13 SAAB

    0 0 Отговор
    Не не сме врата........дупка в оградата на главанако сме !
    А най- голямото постижение на главанако е ,че ни докара до това .....и маймуните да не желаят да остават у нас !
  • 14 цвцв

    0 0 Отговор
    смех-смех катето значи си пада по африканци но не знае ли,че те са колония или на Франция,Англия и другите големци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове