Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 10:26 10 619 46

АЕЖ - България: Министър Горанов да се извини или да си ходи (ОБНОВЕНА)

  • аеж - българия-
  • горанов-
  • журналистиката-
  • натиск-
  • арогантно отношение-
  • да се извини или да си ходи

Поводът за искането на Асоциацията на европейските журналисти е арогантното отношение на министър Горанов спрямо журналистката от БСТВ Нора Стоичкова

АЕЖ - България: Министър Горанов да се извини или да си ходи (ОБНОВЕНА) - 1
Снимка: АЕЖ

Журналисти от София и Варна – подложени на брутален натиск

*Допълнено с уточнение, получено от телевизия Bulgaria On Air

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката.

В петък Горанов се ядоса от въпрос, зададен от журналистите, по отношения на предложените нови правила за болничните и заяви първо, че той, а не журналистите определят по кои въпроси ще се говори, а след това заплаши журналистката, че “ще им спрат парите”.

Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е извинение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите и който ги е разглезил до такава степен, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в плановете им, пишат в декларация на сайта си от Асоциацията на европейските журналисти - България.

Заплахите към журналисти: правителствена политика?

Заплахата от Горанов към журналистката от БСТВ Нора Стоичкова за спиране на парите е директен опит за цензура и е абсолютно недопустима. Тя идва и след подобно поведение от страна на премиера Бойко Борисов, който тази седмица, по време на връчването на икономически награди обяви, че наблюдава карикатурист, който го рисува, визирайки очевидно Христо Комарницки.

След втория тур на местните избори Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, подразнен от въпрос на журналистката от Дневник Петя Владимирова. След първия тур пък Борисов реши да бойкотира Би Ти Ви. Учудващо, публична реакция от телевизията не последва.

Недопустим натиск над журналисти във Варна

Още един скорошен случай, говорещ за бруталния натиск, на който са подложени медиите в цялата страна, е този с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е принудена да напусне медията, за която работи – телевизия Черно море, след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних в интервю, поръчано от телевизия Bulgaria on Air. Собственик на тази телевизия е групата около Химимпорт и ЦКБ, свързан с Холдинг Варна, който от своя страна притежава телевизия “Черно море”.

Интервюто Елена Кирова никога не е излъчено, а версиите на отговорните лица във варненската и софийската телевизии, както и на ръководни лица в ГЕРБ – Варна сериозно се разминават.

Според самата Кирова “прегрешението” ѝ е, че е питала Портних относно публикации в израелски медии, според които негово служебно посещение в Хайфа е било прекратено след скандал, свързан с употреба на алкохол и непристойно поведение. Вторият ѝ неудобен въпрос е бил за реконструкцията на прословутия булевард “Васил Левски” в морската столица.

Случилото се с Кирова е потресаващо и е показателно за условията, в които работят регионалните журналисти. Една “грешна” стъпка, засягаща интересите на собствениците им, зависими от властта е напълно достатъчна, за да загубят работата си. Нещо повече, за тях е трудно изобщо да останат в професията, тъй като потенциалните работни места на този пазар са твърде ограничени.

Призоваваме телевизия Bulgaria on Air да публикува в неговата цялост интервюто на Елена Кирова с Иван Портних. Изборите минаха, но обществото безспорно има интерес да научи защо тя е изгубила работата си.

Не можем да подминем и обидния коментар във Фейсбук по адрес на журналистите, публикуван от Марица Гърдева, общински съветник от ГЕРБ във Варна. Не е достатъчно, че Гърдева е изтрила коментара си, който гласи: „Журналистиката е професия почти толкова древна, като…. С няколко думи това е втората най-древна професия“. Гърдева е най-вероятният бъдещ председател на Постоянната комисия “Култура и духовно развитие” във варненския Общински съвет. Но без публично извинение за публикацията си, е недопустимо тя бъде избирана на какъвто и да е ръководен пост. Още по-малко на такъв, в чийто ресор ще попадат и медиите. .

Политика и бизнес – заедно срещу журналистите

Всички тези сюжети от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България. Едри бизнесмени, които са собственици на медии, репресират служителите си, когато последните си позволят дори на пръв поглед невинни отклонения от политиката да не се задават критични въпроси на “наши хора”, а медийната машина да се използва само за разправа с опоненти.

Илюстрация на тази симбиоза между политика и бизнес е точно участието на Владислав Горанов на споменатата вече церемония за присъждането на наградите “Мистър и мисис Икономика”, на които домакин бе председателят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България Кирил Домусчиев. В речта си Горанов, за когото е известно, че живее без наем в луксозен апартамент, намиращ се в комплекс, свързан Домусчиев, говори за необходимостта от баланс между лошите и добрите новини и похвали домакина за новата му придобивка – Нова телевизия.

Ден по-късно управляващите обявиха мярката, за която отдавна настоява КРИБ на Домусчиев – неизплащането на първия ден от болничните. Това бе и темата на въпроса, който ядоса Горанов в кулоарите на парламента. Този въпрос е от съществено значение за милиони работещи българи и е нормално журналистите да искат от управляващите обяснения.

В обобщение, настояваме за:

Извинение или оставка на министър Горанов;

Излъчване на интервюто с кмета на Варна Иван Портних по телевизия Bulgaria on Air;

Извинение или оставка на варненската общинска съветничка Марица Гърдева заради обидния ѝ коментар към журналистите, публикуван във Фейсбук;

Ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.

*Уточнение, получено от телевизия Bulgaria ON AIR:

„Уважаеми колеги,
Във връзка с разпространената от Вас позиция на 18.11.2019г. и конкретно относно
частта, която касае Bulgaria ON AIR, е необходимо да внесем следните уточнения:
Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR e една от медиите с най-
високо зрителско доверие в страната – доверие, изградено върху здравата основа на
безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси. Принципи, които
Bulgaria ON AIR е твърдо решена да продължи да пази в програмата си, както досега.
Всеки ден екипът от журналисти на националната телевизия получава десетки
материали от кореспонденти и партньорски медии от цялата страна, с които има
търговски взаимоотношения, и предлага на зрителите само най-актуалните от тях,
които отговарят на най-високите журналистически стандарти.
Интервю с кандидат-кмета на Варна е разработено от екип на регионалната
телевизия „Черно море“ и е негова собственост. Предоставено е за излъчване в
сутрешния блок на националната телевизия Bulgaria ON AIR по линия на търговски
взаимоотношения. След като се установява, че излъчването на интервюто ще се
дублира с тв участие на кандидат-кмета на Варна по друга конкурентна телевизия,
се взима решение то да не се излъчи, запазвайки правото на Bulgaria ON AIR като
частна медия да предоставя на зрителите си ексклузивно и актуално съдържание.
В този смисъл Bulgaria ON AIR, която е напълно отделна частна национална
телевизия и няма общо с регионалната „Черно море“, не е собственик на материала
и няма права върху излъчването му към настоящия момент“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зле

    114 9 Отговор
    Гарантирано от ГРОБ.
  • 2 Гост

    43 8 Отговор
    Ще я дадем ако искаме, не ако вие ни кажете.
  • 3 Гошо

    109 15 Отговор
    Румен Радев трябваше да си остане военен и да поведе армията за военен преврат.

    Коментиран от #13

  • 4 Атанасова

    119 7 Отговор
    Ха,сега вече видяхте какви ни управляват.Тъпи,арогантни ,надменни,защото имат пари инямащи дар слово хора.
  • 5 12345

    108 7 Отговор
    Министър Горанив е нагъл, почти колкото и Цвъки. Само, че за разлика от него е верен на Тиквата и затова още е министър.

    Коментиран от #9

  • 6 Мдаа

    82 4 Отговор
    Местните избори бяха последните спечелени от ГЕРБ. От Майка - хранилница тази партия стана Майка - пътница. Поредицата от нагли и безразсъдни просто.тии вече преляха чашата на търпението. И най-голямата им грешка е, че не вярват в обществената енергия за смяна.
  • 7 Гостилничаря

    66 4 Отговор
    111-то място по свобода на словото. Мисля, че сме доста по-надолу. Отрепки като Горанов (май доста му се събраха прегрешенията вече) има под път и над път, въпрос на време е словото у нас да стане като в Конго или Бангладеш.....
  • 8 Коко

    67 6 Отговор
    Не ревете!!!
    Избрахте си ги сега ще мълчи те, ОПС (КУПИХТЕ)
    В една нормална страна отдавна нещата щяха да са съвсем различни
  • 9 Ynd

    55 3 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    Горанов е на Пеевски и го държи за кръглите кубчета.
  • 10 Гошко

    14 38 Отговор
    То пък едни журналисти имаме...
  • 11 Боклука Горанов

    66 3 Отговор
    Нещастната отрепка горанов трябва ще бъде смазан като хлебарка
  • 12 Помияр Горан

    60 3 Отговор
    Ибрика на Пеевски, горанчо ще повръща кръв
    лекето мръсно
  • 13 леля Лалка

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Коя армия?!
  • 14 Гост

    47 3 Отговор
    Тумора горанов
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бачо Киро

    49 5 Отговор
    Доброволно никой от тези боклуци няма да си иде.
  • 17 Един

    10 36 Отговор
    Тия журналя много нагли!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мистер ГАФ

    32 1 Отговор
    с поредното си изпълнение. Наглостта е важна част от генетичния код на "демократите", като командира, йорданофф,пассе и мнооого други.
  • 20 2323

    35 3 Отговор
    Габон и Гвинея са преди нас, Косово е двадесет места напред, като свобода на пресата. Все пак сме малко пред Саудитска Арабия и Иран
  • 21 Горо

    46 1 Отговор
    Всички отиват да се молят на Борисов, включително и от Асоциацията на европейските журналисти, сякаш те не знаят, че от него започва всичко. Именно самоувереността и безпардонността на Борисов са образец на поведение за стотиците негови подчинени по партийна линия и държавни служители. Борисов се държи пренебрежително първо към Народното събрание, където се появява изключително рядко. Освен това в стремежа си да не плаща по никакви социални пера от бюджета той възцари атмосфера на страх и подозрителност, обявявайки едва ли не всеки българин или за симулант /ТЕЛК/ или за крадец /болничните листове/. Множество показни и шумни дела, при които се унижава достойнството на преследвани хора, които остават дълго време в ареста, за да се окаже после,че "доказателствата в стил Гешев" не издържат в съда и за да плащат данъкоплатците шестфифрени обезщетения. Яростна пропаганда на медии приближени лично на Борисов, които го превъзнасят като министър-председател, без да анализират аналитично и критично реалното положение в страната. Всички тези признаци говорят само за една своеобразна диктатура и то в условията на уж "парламентарна демокрация" при тотална подмяна на нейните критерии и ценности.
  • 22 Лошо

    20 2 Отговор
    То квото и дсанапиша ще е все лошо за тоз индивид,пфу
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 тен4о

    8 7 Отговор
    Горанов да не се замозабравя,защото ББ ще го махне
  • 25 Диктаторът от Банкя

    25 1 Отговор
    Ама вие, какво искате свобода на словото ли !?!? Това да не ви е тук някаква демокрация ? Свободни сте само да ХВАЛИТЕ моите ДЕЛА и така докато не стигнем поне 192-ро място в клсацията ! Хау !
  • 26 Крокозъбел

    32 1 Отговор
    Оставка на цялото правителство
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гражданин

    30 2 Отговор
    В България от 10 години няма свободни медии, “четвъртата” власт беше унищожена от режима!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 onq s konq

    5 29 Отговор
    Според Журналистите излиза че Управляващите НЯМАТ ПРАВО "да излизат от равновесие след всеки въпрос който НЕ влиза в Плановете им",а Журналистите ИМАТ ТАКОВА ПРАВО след Всеки отговор,който получават?!И що за ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА НАГЛОСТ е да се твърди че в БГ НЯМА Свобода на словото,след като НА ПРАКТИКА Журналистът ПРИНЦИПНО ПОЛЗВА БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО въпросната "Свобода",а че след това е Освободен от работа...са си Подробности без особено значение.Верно и че "Некои материали" пък ИЗОБЩО не виждат "Бял свят",но това се дължи на Нормалния факт,че "КК" /Качествен контрол/ в Медиите си е на Мястото и СЛЕДИ за "БРАК в Професията" както си е във всяко Производство!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Рошко

    23 4 Отговор
    Не журналистиката, а политиката е втората най древна професия, и е мн близка до първата, думите са на рейгън не на гъдева ли мъдева беше там
  • 33 Пеева789

    26 1 Отговор
    Управляващите няма да помислят за народа, докато 4-5 от тях/ най- наглите/ не си получат заслуженото. Крайно време е за тези нагли кръвопийци, за да се стреснат малко.
  • 34 1994

    34 2 Отговор
    Горанов, човекът който искаше да увеличи данъците, защото никъде в Европа нямало толкова ниски данъци на жилищата. Още не сме забравили за изцепките на този плужек
  • 35 Лекар БГ

    19 3 Отговор
    Да,от ден на ден,положението става все по-арогантно и просташко. БГ се преръща с бързи темпове в някава измислено-безмислена "демокрация" от съветски,средноазиатски тип.
  • 36 оня

    27 1 Отговор
    Видяхте ли в един Иран какво правят, като им вдигнаха цената на бензина??? А тук всичко вдигат, но не и заплатите. Овчи народ.
  • 37 цербер

    7 0 Отговор
    Марица Гърдева, общински съветник от ГЕРБ във Варна. Варненската общинска съветничка Марица Гърдева. КОЕ ОТ ДВЕТЕ? МАРИЦА ЦИЦОЕВА.
  • 38 Щукар

    19 0 Отговор
    А тук всичко вдигат, но не и заплатите. Овчи народ. ТОВА НЕ Е НАРОД-ПЛЕМЕ Е. И ТО ЗАСПАЛО. СПЯЩО ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.
  • 39 Зари Неменска

    15 1 Отговор
    "Министър Горанов да се извини или да си ходи." Горанов няма да се извини. Нито ще си ходи. За да си ходи,Баце трябва да му каже.

    Коментиран от #46

  • 40 123

    7 3 Отговор
    Тези така наречени журналисти в тази така гръмко звучаща асоциацийка да вземат да си пооправят малко сайта че им седят новини от 2016г, да разрешат на хората да коментират, а не само да си мислят, че ние сме добитък и имаме нужда единствено от техните велики напътствия без обратна връзка, да почнат да пишат поне по 2 смислени статии в месеца, а не да си публикуват новинки за новите книги на техните членове щото нас обикновенните хора ни интересуват нещата от ежедневието - болничните, водата в Перник, пенсиите, Гешев и там още каквото се сетите поне за последния месец. Тогава може би ще почнем да гледаме на тях по-сериозно, както сами са си го поставили като цел "АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална мрежа" защото за момента не са нито професионалисти които да пишат за нещата от живота нито имат връзка със социалната мрежа защото не се интересуват от мнението на читателите си. Добре че е Горанов та да издуят мускули и да надигнат глава от нафталина че да ги разберем кои са.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пешо

    4 1 Отговор
    На 25. 11. началника му е привикан на килимчето, сигурно очакват предизвестие за уволнение, за това са много изнервени.
  • 43 Истината

    7 0 Отговор
    Няма по долна нагла и алчна пасмина от журналистите.Те са виновни за много неща България да е на това дередже. От лакомия да зарабоитят паРИ И СЛАВА СА ГОТОВИ ДА ЖЕРТВАТ ДОРИ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА.Най отявлените лекета са Цънцарска,Онуй дупе Хикимян.Такива посерковци само да чукаТ камъни в кариерите
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 почитател

    1 0 Отговор
    За голямо съжаление такива самозабравилисе лумпени са избрани от самите Нас! Но на такъв народ - такива управници!!!!!
  • 46 нов

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Зари Неменска":

    А Баце не е ли време да си ходи???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове