Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 18:07 2 999 13

Водата за перничани отклонявана към Радомир

  • вода-
  • перник-
  • режим на водата

Проверката е била извършена на 29.11.2019 г. от представители на МОСВ

Водата за перничани отклонявана към Радомир - 1
Снимка: БГНЕС

Водата за перничани е била отклонявана към Радомир. Това установи извънредна проверка на МОСВ по заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов. За нарушенията ще бъде сезирана и прокуратурата.

Проверката е била извършена на 29.11.2019 г. от представители на МОСВ, експерти от Басейнова дирекция „Източно беломорски район“ и е във връзка с информацията от Областния управител на Перник за отклоняване на води за язовира, съобщават от министерството.

При извършения оглед на водоизточник „Врелото“- един от водоизточниците, захранващи язовир „Студена“, е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир „Студена“. От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция „Крапец“ и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация, подчертават от МОСВ.

По време на проверката експертите откриват, че помпената станция за водоснабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир „Студена“. Контролиращите са получили информация на място от дежурния на помпената станция, че работата ѝ е била преустановена едва на 28.11.2019 г. Това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28.11.2019 г. от посочвания до този момент към язовир „Студена“.

Проверката показва още, че ВЕЦ "Студена" не работи, съобщават от МОСВ. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира е установено, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 г. се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва. Министерството не е уведомено за демонтирането на разходомерното устройство, което отчита ползваните от язовира води. Установено е, че савакът през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“ е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и в момента на проверката не се подава вода за промишлени нужди.

Проверките продължават, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическа енергия, ползвана от Помпена станция „Крапец“, за да се установи по безспорен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир „Студена“, уточняват от министерството. Ще бъде изискана и справка за помпената станция, която взима вода за водоизточник „Сиреняците“, за да се установи дали същата е работила и дали е било необходимо включване на водовземане „Врелото,“ имайки предвид че дружеството има разрешителни за питейни води за град Радомир от подземни води. Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция „Крапец“ е работила в извън авариен режим.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Медаров

    36 1 Отговор
    А на бас, че ако са виновни хора с власт и пари няма да се разбете конкретния виновник, а винаги. набеден човек или бушон изгаря. В държавата любителка на чалга е така от край време.

    Коментиран от #7

  • 2 Куче

    29 1 Отговор
    Куче влачи рейс, диря няма.
  • 3 Али Баба

    33 1 Отговор
    Някой нещо да разбра от казаното до тук? Те една вода не могат да разберат къде изтича, камо ли милионите в държавата! Наисти "Няма такава държава" но не и "хубава".
  • 4 ХАХАХа

    26 2 Отговор
    Значи 17000 радомирци източиха водата на 100000 души от Перник. Стига глупости! Много е лесно да се настроия перничани срещу радомирци или обратно обвинявайки едните за несгодите на другите. Не е редно да се отклонява вниманието, за да се прикрият далаверите и немърливостта на отговорните. Истината е друга. Отделно има и скандал около ремонтните дейности на язовирната стена, за който някои хора твърдят, че се е източвала вода, за да излезе по-евтин, а в същото време са отчетени други разходи.
  • 5 Разберете

    17 3 Отговор
    Мутрите Люси Стойков краде, котараците крадат, Бат Бойко краде. Всички са на веригата. Крадат 80% от водата
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Медаров":

    Чудно, защо тези от ДАНС са дремали? Как е възможно да оставиш голям окръжен град без вода , хей така, без никаква причина?
  • 8 Нане

    9 1 Отговор
    герб, си отива калинките го загробиха винкела ще го затрие!
  • 9 Слави Славов

    10 1 Отговор
    Пунта-мара,както и цялата държава!А покажете ни нещо,което да е наред?!Освен на бб тъпите изхвърляния!
  • 10 въй

    3 1 Отговор
    В Бългерията е различно. Кучето вече не влачи рейс,а Боинг 747.
  • 11 факт

    4 0 Отговор
    мафия
  • 12 А ТАКА

    3 1 Отговор
    Царе са в настройване на омраза и разделяне на хората. Сега Радомирци ще са виновни, че са изпили водата. Срамна работа.Как за толкова години един свестен не можа да управлява България.
  • 13 радомирски зет

    3 1 Отговор
    кой радомирец пие вода
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове