Last news in Fakti

2 Декември, 2019 16:00 5 055 37

Борисов: Да накараме големите да се съобразят с чудовището, което идва

  • мадрид-
  • бойко борисов-
  • климат

Вече е безспорно за всички, че изменението на климата е факт, каза премиерът

Борисов: Да накараме големите да се съобразят с чудовището, което идва - 1

Всички трябва да се обединим и да накараме големите икономики в света да се съобразят с чудовището, което идва от промените в климата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на 25-та конференция за климата в Мадрид, става ясно от видео, публикувано на страницата на премиера във Фейсбук.

„Искам да поздравя министър-председателя на Испания Педро Санчес с добрата организация и тази иновативност, която за първи път видяхме – всички автомобили, с които превозват делегациите са на 100% електрически и по никакъв начин не замърсяваме въздуха в Мадрид. Поздравления. Вече е безспорно за всички, че изменението на климата е факт. Природни бедствия, нечувани досега. Глобално затопляне.

Да не повтарям всички останали колеги, които се изказаха преди мен. Така че направо ще кажа с няколко думи за България. За нас е важно да се гарантира, че преходът ще е плавен и справедлив спрямо всички държави и ще се осъществява по разходоефективен начин на принципа на технологичната неутралност.

Следва да се отчита, че за страните, които използват въглища в енергийния си микс, както е и България, Полша и други този преход ще изисква по-високи нива на инвестиции и ефективни мерки в цялата сфера. България 6% от ел. енергията се произвежда от въглищни електроцентрали, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60.

В същото време искам да отбележа, че според статистиката на Евростат България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива през 2018 г. в сравнение с 2017 г. и именно с 8,1%, следвайки Португалия, което заема водещата позиция с 9%. За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродната икономика.

Нейното значение в като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г. Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика през следващите години. Не на последно място не мога да не отбележа, че емисиите на ЕС са само 9% от световните емисии. И тук бих се обърнал и към теб като безспорен авторитет, като и към господин Гутериш, а и всички останали колеги.

Първият и вторият замърсител най-голям в света ги няма тук – това са САЩ и Китай. Да направим така, че с нашите 9%, които ние ще намалим и безспорно ЕС е лидер, но да не правим това безсмислено, а да вкараме гражданската енергия, да поставим здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света. Защото комините дали пушат в Щатите, в Китай или във Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Така че да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни, да се съобразят с чудовището, което е в промените на климата“, каза още министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    32 4 Отговор
    Скоро верно ще разбереш за чудовището..
  • 2 Еми да идва по-бързо.

    18 4 Отговор
    До 2070 България щяла да бъде гореща, като в Африка. Нека да идва топлият вятър, че тези сметки през зимата...

    Коментиран от #3

  • 3 Напомняне

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еми да идва по-бързо.":

    Ами тогава пак ще има тлъсти сметки, но за климатици през лятото. От трън, та на глог...

    Коментиран от #11

  • 4 Последния софиянец

    33 0 Отговор
    Боко стана и метеоролог. Как да не гласуваш за такъв енциклопедист.
  • 5 SAAB

    27 3 Отговор
    Нищо не е казал.......сричал е текста от листчето ! :)
  • 6 5.0 TDI

    5 10 Отговор
    НА ВСИЧКИ екоджендъри, педера.и, електрофили, тесли-месли и там темподобни ЛАПАЙТА шнура !

    Коментиран от #37

  • 7 VVV

    13 0 Отговор
    Нещо за обгазените с кислород няма ли да каже ??? Много ги разбира нещата .Заради неговите фотоволтрици сме на тоя хал .
  • 8 Боковизми

    15 0 Отговор
    ГретаТумберг харесва това !
  • 9 А у у..

    22 0 Отговор
    На тоя в главата му духа "американски вятър" , вали "английски дъжд" и " сибирски сняг", а мъглата му е по рождение!
  • 10 Guest

    10 0 Отговор
    Значи BB King да поведе хорото и да слиза от секвоя-та! И без т'ва 'арчи 25/100 градско, т.е. 'фърга колкото 4-ри средностат. леки автомобила!
  • 11 Бат Вал

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Напомняне":

    Баба ти вср на климатик е живяла...
  • 12 Българина

    21 1 Отговор
    Сега искам пред всички да признаеш как ДЪЛНОВИДНОСТТА ТИ те накаранда спреш Аец Белене, а Борозу спря други два реактора! Вече трябваше Белене да работи, и тецовете да бъдат затваряни поетапно а хората пренасочени към новия Аец. Това беше идеята на ЛОШИТЕ КОМУНИСТИ ОТ ПРЕДИ 89 с този проект тъпако нещастен!
  • 13 Капут нещастен

    12 0 Отговор
    Живота на фотоволтаика е 25 г и после тотална щета без рециклаж при работа само 10 ч от 24. Вятъра е много по добре, вечно е, НО е за държави с големи територии, каквито ние нямаме! Вижте германия, но имат северно море и огромни празни площи на север. За нас само АЕЦ и ВЕИ.
  • 14 Дрън-дрън

    11 2 Отговор
    Само приказват! Същото е като преди изборите - големи думи, дела никакви! Проблемите с климата се решават за 5 години! Като се замени градската кола с автобуси, маршрутки, таксита, електрически мотопеди и велосипеди. Това ще смъкне за 5 години над 30% от вредните газове! По-добра изолация и прозорци за сградите, но не по начинът, който нашата правителствена мафия изразходи няколко милиарда лева за да напълни джоба на санирващата мафия(хората на статуквото), която използва най-лошите материали! Изисквания за по-качествено строителство и планиране на градовете. Това ще смъкне още над 30% от вредните газове в студените държави. Най-важното е ПРЕМАХВАНЕ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА! Тази нужда от постоянни продажби на стоки създава останалите 40% от вредните газове. Хората биват принуждавани да купуват всевъзможни глупости, само и само да върви проклетият капиталистически модел

    Коментиран от #17

  • 15 Питане

    15 0 Отговор
    КАЗАЛ ЛИ ИМ Е ТЕЗИ ХОРИЦА ТАМ, ЧЕ В ПЕРНИК НЯМА ВОДА?

    Коментиран от #16

  • 16 Бат Бойко

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Питане":

    Климата е виновен.
  • 17 Кой те кара тебе...

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дрън-дрън":

    Да купуваш "глупости"? Я ми ги покажи тоя, дет насила те кара да купуваш. Да му извия ръчичките. Начинът е да се спре всяка хуманитарна помощ за Африка и тези глупости с помощите, да бъдат спрени. А и да се посаждат дървета в градската област. Пък и селата са по-екологични от градовете.

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Обикновен човек

    12 3 Отговор
    Това за глобалното затопляне са пълни глупости няма такова нещо ,ама тиквата нали си е проста...чак акъл ще дава плюнчото!!! Всичко е за това за да могат някои да си продават "зелената"енергия на цени в пъти по високи от реалните и с това да печелят милиони на гърба на обикновеният потребител като се оправдават че по този начин ще се подобри климатът!Пълни глупости доказано е че периодично климатът на земята се променя никой не може да спре този процес, това не зависи от хората и цивилизацията ,но някой трупат яки пачки поне това е факт!!!!!!
  • 19 Балканец

    13 0 Отговор
    На тия конференции, както и на всички подобни, нашите ги изслушват само защото протокола го изисква. Не е нито от уважение, нито защото ще кажат нещо умно.
  • 20 До 17

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кой те кара тебе...":

    Насила ме карат производителите на техника и машини да им купувам стоките, защото са УМИШЛЕНО направени да се износват бързо! Насила ме карат производителите на храни да купувам витамини и лекарства, защото масово храните са УМИШЛЕНО направени да нямат полезни вещества, а само вредни. Насила ме карат да изразходвам мн енергия и пари да ходя до магазин, офис, лекарски кабинет, банка, защото така са организирали тия "велики" умове градовете, че всички обществени услуги да са разпръснати на всевъзможно най-далечни места едни от други. А най-лошото е, че ако не харчим постоянно пари ще се стигне до СТАГНАЦИЯ, а после до чудовищна криза с неизборими жертви и невъобразими последици

    Коментиран от #21

  • 21 Умишлен... Викаш?

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "До 17":

    Еми, отиди и се оплачи на китайците. Те произвеждат повечето боклуци, па турците ги сглобяват. А тези наши градове, бяха проектирани от комунистите, така че оплачи на тях.

    Коментиран от #25

  • 22 До 17

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кой те кара тебе...":

    Цяла Африка консумира колкото цяла Германия (заедно с домашните им любимци) . Около 80 милиона германци изяждат повече месо от над 500 милиона африканци. Това е доказан факт! А американците(заедно с кучетата и котките им) изяждат повече месо от цяла Африка, Индия и половин Китай!!! Проблемът е в САЩ, Западна Европа, и статуквото на Русия, Китай, Япония, Бразилия и други държави. Има около 20 милиона богати семейства, които използват ценни земни суровини повече от 2 милиарда бедни. Вината на бедните в развитите и развиващите се страни е само и единствено желанието за личен градски автомобил ( в повечето случаи 20 годишни таратайки), както и новата мода всеки селяндурин да има куче или котка

    Коментиран от #24

  • 23 ИСТИНАТА

    3 0 Отговор
    с две думи - РАЗКАЙТЕ СЕ ГРЕШНИЦИ! ИДЕ КРАЯ НА СВЕТА!
  • 24 Да, консумират по-малко.

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "До 17":

    Ама са 1 милиард, и ако ги оставим да умрат, ще се подобри природата. На мястото на африканските градове ще дойде природата и газовете, боклуците, отпадъците ще изчезнат. Пък и аз вече ти казах, селото е най-еко. Да събираш отпадъците на 1000 души е по-добре, отколкото на 1 милион концентрирани на едно място.
  • 25 До 21

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Умишлен... Викаш?":

    В САЩ градовете са 100 пъти по-зле проектирани от БГ! В САЩ масово живеят в къщи с големи дворове и въвеждането на масов градски транспорт е немислимо! Затова янките са най-големите замърсители на планетата! Да не говорим и колко торнадота, наводнения и прочие природни бедствия им унищожават скапаните градове, а те като пъшлни дебили строят наново до следващата буря, вместо да се преместят малко по настрани. Всичкото зло идва от САЩ, защото те въведоха тази мода на консуматорството, да се яде и сере до пръсване. В САЩ колкото повече ядеш и сереш, толкова за по-велик те приемат! Именно затова САЩ липсват на тази среща. Апък китайците бачкат за САЩ, защото повече от половината стоки в САЩ се произвеждат в Китай. Затова Китай също липсва на срещата
  • 26 факт

    5 1 Отговор
    ПО-ГОЛЕМО ЧУДОВИЩЕ ОТ ГЕРБ НЕМА!

    Коментиран от #31

  • 27 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Според мен,Санчес е назад с материала....В Перник вече НЕ замърсяват водата с фекалии,пране ,миене,къпане!!!!!Това си е невероятна иновация и няма да е лошо да ,,сподели опита,,...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пак ли бе

    2 0 Отговор
    Простак.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "факт":

    До 26 ком -Има има -бкп -бсп -кгб= червени олигарси заграбили и ограбили 90% от бившите заводи
  • 32 брех брех леле мале

    2 0 Отговор
    А накарай ги големите де , стига само те са те разигравали , като меца на мегдан.
  • 33 Onq s konq

    2 0 Отговор
    Е но нема като как да си 150кила и да не се потиш обилно. Правилно Баце глобалното затопляне ти е виновно. И друго Баце стана еколог, защото такива еко данъци и такси ви е намислил: бедна ви е фантазията.
  • 34 Говори, че следва трансформация

    2 0 Отговор
    на ГЕРБ в още по-голямо ЧУДОВИЩЕ и демек трябва да му се подчинява народа.
  • 35 Васил

    3 1 Отговор
    И това го казва докато неговият мургав електорат сече горите
  • 36 Усмивката

    2 0 Отговор
    Бре....това Бойко ли бе ,бре?Много е израсъл речево.Липсват закани,наредби,дълги паузи с приповдигната брадичка.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове