Last news in Fakti

6 Декември, 2019 18:20 2 303 11

Иван Гешев: Не е вярно, че гл. прокурор е безотчетен

  • иван гешев-
  • главен прокурор

Осъденият на 17,5 г. затвор рецидивист - Емил Милев-Крокодила води дело срещу новоизбрания обвинител №1, защото се разпознал в интервю

Иван Гешев: Не е вярно, че гл. прокурор е безотчетен - 1
Снимка: БГНЕС

Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа. Така в Бургас новоизбраният обвинител №1 Иван Гешев коментира думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който призова прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние.

"Нямам време да се занимавам с политика", заяви той, цитиран от "Правен свят".

Гешев определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор и обяви, че няма нищо против, да бъдат въведени механизми за контрол, каквито прецени за удачни Народното събрание.

"Политическата теза за това, че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат", допълни Иван Гешев.

Той даде и конкретен пример, от който се разбра, че осъден рецидивист води дело срещу бъдещия главен прокурор.

"В деня в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал: Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила. И това лице се е разпознало, че е точно той. Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор. И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС", посочи Гешев.

И допълни: "Вече лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо да не ме контролира и българското общество." (Става въпрос за небеизвестния Емил Милев-Крокодила, който има присъда от 17,5 г. лишаване от свобода за въоръжен грабеж - бел.ред.).

"Трябва ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презюмира, че главният прокурор е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв. И точно заради това не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол", каза още новоизбраният обвинител №1.

"Трябва да е ясно, че в България не живеем в страната на мутрите. Те свършиха. И тези, които си мислят, че ще се движат с кортежи, че ще нарушават закона, ще влизат в дискотеки и ще блокират половината дискотеки, ако не са разбрали, че не живеем в 90-те години, ще го разберат по трудния начин - като се сблъскат със закона", коментира още Гешев задържането на сина на алкохолния бос Миню Стайков - Стайко.

Той се е возил в брониран автомобил с въоръжени мъже и отказал да даде документите си за проверка. А пред органите на реда обяснил, че е тръгнал на автостоп към Айтос и така се озовал в джипа. След това пък позвънил на тел.112 и съобщил, че е отвлечен. "Явно при него това става рецидив. Защото се случва за втори път. Предния път пак беше отвлечен и не знаеше, че се издирва от полицията. Ще трябва да смени репертоара. Аз това препоръчвам- нещо да вкара по-така свежо", коментира Иван Гешев.

"Аз това го приемам като подигравка с колегите. А по повод твърденията му, че се е качил случайно на стоп-случайно в брониран автомобил с въоръжена охрана, никой не се качва. Правилата за движение по пътищата са еднакви за всички–независимо дали е милионер или си изкарва прехраната по честен път. Ако той беше оказал съдействие, щяхме да му пожелаем лек път и приятна вечер. Но тъй като той е отказал да изпълни разпорежданията на полицаите се е стигнало до задържането му", каза и главният секретар на МВР комисар Ивайло Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    КОГА У НАС ПРЕСТЬПНИЦИТЕ ЩЕ СА В ЗАТВОРА

    Коментиран от #3

  • 2 Философа

    15 0 Отговор
    Прав е, не са безотчетни, като ги питаш нещо отговарят :няма достъчно данни или прекратено за се спази закона и отчетноста се изчерпва с това!
  • 3 Марковски

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ма не дейте така бе господине това определение престъпник е толко субентивно пресрръпление зависи кой от какъв ъгъл го гледа, за едни е престъпление за други е начин на оцеляване!!!
  • 4 Крокодилче

    11 0 Отговор
    Интересно интервю, добре показва интелектуалното равнище на прокурора, по времето на Сталин щеше да направи главоломна кариера, не че и сега не се справя успешно.
  • 5 Гост

    13 1 Отговор
    Прав е, нали се отчита на Д.П. и на ББ. това си е един вид отчетност.
  • 6 несистемно хлопащо дюшеме

    6 1 Отговор
    Зная Гешка , не е твоя грешка , други я наредиха така , но не знам защо все луди турят на тоя пост.
  • 7 Гост

    7 0 Отговор
    Отчет само пред господаря
  • 8 Съюз на милиционерите

    9 0 Отговор
    Рядък глупак!
  • 9 Коментар📝

    0 1 Отговор
    РЕЗОН МЕДИЯ НАД 11 000.000лв.Парички е ПРИБРАЛА ОТ ЕВРОПРОГРАМА.
  • 10 Jacques Yvec Moineau

    3 0 Отговор
    Тия ще надмине и Филчев и Борисов взети заедно.
  • 11 цацараст

    3 0 Отговор
    Поредния клоун на Шайката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове