Last news in Fakti

9 Декември, 2019 17:48 1 437 24

Чистотата на въздуха в София е огледало на управлението ѝ

  • смог-
  • софия-
  • демократична българия

Кметът на столицата трябва да вземе мерки

Чистотата на въздуха в София е огледало на управлението ѝ - 1
Снимка: БГНЕС

Осем краткосрочни и десет дългосрочни мерки за качеството на въздуха предлагат общинските съветници на Демократична България в СОС.

Замърсяването в града ни през декември надвиши многократно среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър за фини прахови частици. Имаше дни, в които на моменти този показател беше 500 мкг/м3 или 10 пъти над нормата. Това се посочва в декларация на „Демократична България“.

Недопустимо е реакцията на столичния кмет да се изчерпва с призив към гражданите да не се отопляват. В подобна критична ситуация работата на кмета не е да призовава, а да предприеме незабавни мерки, защото носи отговорност за живота и здравето на всеки в града ни.

Декларация от общинските съветници на Демократична България

Общинските съветници от групата на Демократична България остро осъждат липсата на адекватни мерки за подобряване на качеството на въздуха в София от страна на кмета Йорданка Фандъкова.

Замърсяването в града ни през декември надвиши многократно среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър (50 мкг/м3) за фини прахови частици (ФПЧ). Имаше дни, в които на моменти този показател беше 500 мкг/м3 или 10 пъти над нормата. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10. Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция. Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити. Наскоро учени от университета “Макгил” в Канада откриха пряка връзка между фините прахови частици и рака на мозъка.

Недопустимо е реакцията на столичния кмет да се изчерпва с призив към гражданите да не се отопляват. В подобна критична ситуация работата на кмета не е да призовава, а да предприеме незабавни мерки, защото носи отговорност за живота и здравето на всеки в града ни.

Какви мерки може да предприеме столичният кмет?

В правомощията на кмета е:

Да информира гражданите относно проблема – първата и най-важна стъпка – хората трябва да знаят какво е реалното положение с чистотата на въздуха във всеки един момент с надеждни данни от общината, а не само от гражданските платформи като airsofia.info. Напомняме, че Столична община беше осъдена от граждани и граждански организации за частично неизпълнени ангажименти по въпроса. Твърдо заявяваме, че г-жа Фандъкова няма оправдание да не публикува реални данни за чистотата на въздуха – както на уебсайта на общината, така и в социалните мрежи. Настояваме да намери възможно най-бързо техническо решение това да се случва и на електронните табла на спирките на градския транспорт.

Да въведе зеления билет за градския транспорт или напълно безплатен градски транспорт в дните със силно замърсяване – тази мярка трябва да стимулира шофьорите да не пътуват с личните си автомобили. Зеленият билет е прилаган досега броени пъти, въпреки че имаше възможност да бъде използван много по-често.

Да намали интервалите на линиите на наземния градски транспорт, като увеличи броя превозни средства, така че хората да видят реален смисъл в това да предпочетат автобусите, тролеите и трамваите пред колите.

Да въведе контрол на забраната за навлизане в бус лентите, така че колите на градския транспорт да могат да спазват графиците си, а не да попадат в задръствания с коли, в които се движи предимно по един човек.

Да забрани престоя и паркирането в синя зона на автомобили, без съответните стикери за тях – така ще се намали трафикът от и към центъра на града.

Да въведе редовно миене на улиците и булевардите, включително в кварталите.

Да въведе механизми за реален контрол от страна на Столичен инспекторат върху горенето на отпадъци.

Да нареди проверки според забраната към Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, която не позволява ППС с допустима максимална маса до 3.5 и стандарт EURO 3 да влизат в зона „Център“ и на товарни автомобили и строителни машини с допустима максимална маса над 4 тона в зона „Първа“, които не покриват изискванията на EURO 4.

Това са краткосрочни мерки, които могат да подобрят само временно положението в града ни.

Затова настояваме за решителни действия и по следните дългосрочни задачи, за да може да намалим значително замърсяването:

Да бъде спрян проектът за инсинератора. Построяването на крематориум за боклук на 2 км от идеалния център на града ще увеличи замърсяването на въздуха – не само с изгарянето на самия боклук, но и с придвижването на камионите, които ежедневно ще превозват този боклук през целия град.

Да бъде увеличен в пъти броят на контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Да намалим значително количеството на контейнерите за общия боклук, което ще намали и общия обем смет – така се се снижава значително рискът тя да бъде изгаряна по какъвто и да е начин.

Да бъде превърната Топлофикация София в дружество, чиито услуги са качествени и достъпни за гражданите. Това минава през концесиониране на това фалирало дружество, за да могат да бъдат направени значителни инвестиции в мрежата, абонатните станции и да се подобри значително услугата, за да бъде върнато доверието в предприятието.

Да се намери начин за стимулиране на еднофамилните къщи и други ползватели на твърдо гориво към преминава на отопление на природен газ или ел. енергия.

Да бъде оптимизирана мрежата на градския транспорт, така че пътниците да могат да пътуват до всяка точка на града безпрепятствено и бързо с него.

Да бъде въведена нова система за таксуване в градския транспорт за изминато време или разстояние, която да подава в реално време данни, които да бъдат публично достъпни, за да може редица приложения като Google Maps или Moovit да дават възможно най-точна информация на пътниците.

Да бъде увеличено покритието на синята и зелена зона за платено паркиране, за да намалее броят на превозните средства в тях.

Да бъде изградена липсващата базова инфраструктура, която да разпредели транспортните потоци и да намали задръстванията – целия „Околовръстен път“, булевардите „Тодор Каблешков“, „Източна тангента“, „Копенхаген“, „Данаил Николаев“ до Централна гара, „Пенчо Славейков“ след „Пирогов“ и т.н.

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във веломрежа, която да бъде разширена.

Да бъде засилена програмата по озеленяването на града.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоАкоЧакате

    21 4 Отговор
    Заключителния текст е интересен: Кмета трябва да вземе мерки ... разбирай го, дайте да му дадем едни пари да похарчи. Той кмета случайно да е проспал последните 10 години или сега се сети, че само за въздух не са давани пари. Пък и въздуха може по-лесно да се ремонтира от плочките.

    Коментиран от #10

  • 2 Чистотата на въздух , улици и други.

    18 2 Отговор
    Огледало на ""чистотата" на "спечелените" от кметицата избори.
  • 3 Йосарян

    23 1 Отговор
    Трябва да се Плаща на орките! За да се размножават на топло и да гласуват Правилно. А че горят некви гуми и квот има е все тая. И не забравяйте, дишайте дълбоко за успокоение до смърт.
  • 4 Последния софиянец

    30 3 Отговор
    Къде има европейска Столица дето се отоплява на дърва и въглища? Превърнаха София в село. Ама на село пушат десетина комина, а тука 100 000.Скоро ще ходим с противогаз.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 3 Отговор
    минаха изборите и стригането почна народа го отнася защото политиците олигарсите вюобще не им пука за народа
  • 6 Гост

    6 4 Отговор
    мерките трябваше да бъдат взети постепенно,Фандъкова не кмет от вчера,според мен трябва да се осигури алтернатива на дървата и въглищата,като ТЕЦ и газификация ,които да имат нормални цени,а на дървата и въглищата една еко такса ,която да увеличи цената им двойно и тройно пък,ако имат желание нека се греят

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Гладен пенсионер.

    15 3 Отговор
    От квартал Подуене съм няма парички и глад добре че събирам постоянно дървении и гуми че да се топля най хубавата температура се развива от гума и пдч беднотия аз невземам колкото Фъндъчката по 10 000лв заплата и от рушвети още 100 000 и повече така ще е Фънди.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бл.134 в Зап. парк

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "тоАкоЧакате":

    Вие си я избрахте.Дишайте , сега!!!!
  • 11 Киборг.

    2 8 Отговор
    Ей Гост винаги си бил толкова прост прост Фъндъкова трябва да ги забрани такива като теб.
  • 12 Киборг.

    1 8 Отговор
    Ей Гост винаги си бил толкова прост прост Фъндъкова трябва да ги забрани такива като теб.
  • 13 Киборг.

    1 4 Отговор
    Ей Гост винаги си бил толкова прост прост Фъндъкова трябва да ги забрани такива като теб.
  • 14 Киборг.

    1 4 Отговор
    Ей Гост винаги си бил толкова прост прост Фъндъкова трябва да ги забрани такива като теб.
  • 15 Просто искат

    4 0 Отговор
    да ни изтребят като хлебарки.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 11 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
  • 17 Едно

    0 5 Отговор
    Изказване водено от злоба изпълнила душата !
  • 18 Факултето

    9 0 Отговор
    Какво горите бе хора, умирисахте ни квартала! Ние се топлим на ток, други ни го плащат!
  • 19 Без име

    7 0 Отговор
    Града има капацитет,тоя капацитет е отдавна изчерпан.Не трябва да има блок без детска площадка,квартал без парк.
    В столиците живее елита,в Българската столица живеят,най-малко умните селяци.
  • 20 Спас безделника

    3 0 Отговор
    ПАК ЛИ ДА НАБИВАМ В РУСАТА ГЛАВИЦА НА НАШАТА КМЕТИЦА РЕШЕНИЯ, КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ОСМИСЛИ? ДОБРЯК СЪМ И ЩЕ ГО НАПРАВЯ: 1. СВАЛИ ЦЕНАТА НА БИЛЕТИТЕ ЗА ПРОГНОЗНИТЕ ПЕРИОДИ ЧРЕЗ ЗЕЛЕН ТЕЛЕФОН. 2. МИЙ УЛИЦИТЕ НА МАКС. 3. ОБЩИНАТА ДА ПРОКАРА ГАЗОВИ ТРЪБИ В КОРИТАТА НА ТРЪБИТЕ ЗА ПАРНО ОТОПЛЕНИЕ И ДА СЕ ЗАХРАНВА С ЕВТИН ( БЕЗ ПОСРЕДНИК) ГАЗ. МАЛКИТЕ ГАЗОВИ КОТЛЕТА СА НАДЕЖДНИ И МНОГО ЕВТИНИ. 4. ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ - ТОВА Е РЕШЕНИЕ ЗА КАЗАНА СОФИЯ. КАКВО МОЖЕ ДС СЕ НАБУТА В ЕДНА КМЕТСКА ГЛАВА, ЩЕ ПОКАЖАТ ДАНЪЦИТЕ.
  • 21 Спас безделника - послепис

    2 0 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯТ БИЛЕТ ДА БЪДЕ ЗА ПЕРИОДА, В КОЙТО УЛИЦИТЕ ЩЕ С МИЯТ. А КЪДЕ ЩЕ СА КОЛИТЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ? НА СЕЛО, ДРАГА, НА СЕЛО! ПОСЛЕ СЕ ЗАМИСЛИ ЗА ВОДНИ ОТСЕЧКИ ПО ВХОДОВЕТЕ КЪМ СОФИЯ. ГРАДЪТ ИМА ОТЛИЧНИ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ТАКАВА ОЧИСТКА. ПО ДЯВОЛИТЕ! "ПО- МАЛКО ШАРЕНИЯ, ПОВЕЧЕ ЧИСТОТА! " - ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЕВИЗА НА ТВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ.
  • 22 Сливи за смет

    4 0 Отговор
    Що сме много печени -горят боклука на Италия до София, явно някои "наши, отговорни другари" са издействали комат лебец за генетичнообремененото си поколение. И ето нов повод за по - високи данъци, за ко ти доди на акъла. СЛАВА НА гроб , кратунчо и баба фъндъкова, дъщерята на милиционер-ген. фъндъсов!!! Ма талиянците са мноо тъпи!
  • 23 Петър

    1 0 Отговор
    Демократична България знаят да говорят и това е всичко, което могат. Ако падне някоя пара не отказват разбира се!
  • 24 Майна

    0 0 Отговор
    Трябва да сложете големи глоби за стари коли , автобуси, камиони и печки на твърдо гориво и работата ще стане. Ама и ги сабирайте. А на тоя дето дава сигнала дайте 10% от глобата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове