Last news in Fakti

10 Декември, 2019 16:53 2 000 13

"Спаси София" алармира за груби нарушения на ГЕРБ

  • столичен общински съвет-
  • герб-
  • сос-
  • спаси софия-
  • борис бонев-
  • общински съветници-
  • столична община

Гласовете на съветниците от ГЕРБ в Столичния общински съвет се броят дори когато отсъстват от залата

"Спаси София" алармира за груби нарушения на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

От гражданската организация „Спаси София“ сигнализират за грубо погазване на Правилника на Столичния общински съвет от страна на общинските съветници на ГЕРБ. Днес, Председателят на Комисията по екология, Лорита Радева, позволи гласовете на отсъстващи от залата съветници да се броят и признават при гласуване на докладите, защото “те устно са я упълномощили за това”. “Това е грубо нарушение на основния нормативен акт на СОС, който никъде не позволява подобни врътки, които от ГЕРБ използват, за да прокарат насила предложенията си, даже в отсъствието на техните съветници.” - казват от "Спаси София".

“Зачитането на гласове на отсъстващи съветници прави взетите решения на комисиите нелегитимни. Недопустимо е на база на устна уговорка да “гласуват” съветници, които нито са в залата, нито знаят какво гласуват. Тази практика погазва разпоредбите в Правилника за осигуряване на кворум на комисиите и трябва незабавно да бъде прекратена”. - заяви Борис Бонев, който присъства на Комисията по екология, където днес се разглеждаха важни въпроси за замърсяването на въздуха в столицата.

Независимият общински съветник Борис Бонев разказва, че той е внесъл за официално разглеждане предложение за промяна на Правилника на СОС, за да се предотвратят тези и подобни недемократични практики на управляващите. Предложението на Борис Бонев, заедно с мотивите и аргументите е дълго над 35 страници и е публикувано на страницата на "Спаси София". Основните промени, за които те се борят, касаят публичност на взетите решения и свободния достъп на гражданите до комисиите и заседанията на СОС, онлайн публикуване на всички доклади и мотивите към тях най-малко 3 работни дни преди разглеждането им, премахване на “падащия кворум” и др.

“За мое огромно учудване, в работната група срещам сериозен отпор от съветниците на ГЕРБ, които не са готови да направят крачка в посока по-открито управление, зачитайки мнението на гражданите, а не както досега – пренебрегвайки техните интереси и глас. Не разбирам какво проблематично откриват от ГЕРБ в предложението ми заседанията на комисиите да се излъчват онлайн и докладите да се публикуват предварително, за да могат гражданите информирано и аргументирано да вземат позиция за бъдещето на общия ни дом. Крият ли нещо моите колеги общински съветници?” - реторично задава въпроса си Борис Бонев.

От "Спаси София" констатират, че управляващите продължават да се държат авторитарно в Столичния общински съвет. “По време на кампанията г-жа Фандъкова и кандидатите за съветници не спряха да говорят за нуждата от повече прозрачност, диалогичност и честност в управлението. Всички техни настоящи действия ясно показват, че това е била само предизборна лъжа и нямат никакво намерение да осъществят собствените си обещания и да оправдаят очакванията на софиянци.” - заяви активистът на "Спаси София", Андрей Зографски.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния софиянец

    27 2 Отговор
    Герберастите мразят да работят, какво се чудите.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ НИ ВОДЯТ КЬМ ГРОБ ЖИВОТЬТ ПО ТРУДЕН СТАВА ПОЧНАХА И ДАНЬЦИ ДА ДИГАТ МРЬСЕН ВЬЗДУХ БЕЗ ВОДИЕ
  • 4 Лекар БГ

    18 2 Отговор
    Прескъпий Бонев-добро утро,драги!
    Самато съкращение ГЕРБ е едно огромно нарушение във всички сфери на влияние и действия.Каквото в СОС,такова и в НС.Отгоре има един Булгарбаши.Той,свише,командва,иска възмездие,разпорежда,уволнява,приема Закони,знае,може,дава и т.н.,и т.н.Той казва на Фандъкова,тя свежда на СОС за изпълнение и все тая,кой там,кой не,кой гласувал,кой-да.И в Парламента е същото.
  • 5 client

    15 2 Отговор
    Тогава няма нужда от комисии. Лорита Радева да си пише до края на мандата решенията в полза на ГЕРБ
  • 6 ГРОБаджия

    11 2 Отговор
    Ейй, тия наглите ще ни вкарат в беля, току виж ни се наложи да ходим на работа, вместо да си получаваме паричките чисто.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 9 Отговор
    борисчо, твоите "дълбокоумни" предложения ще доведът до ненужно разтакаване при вземане на решения, като имам на предвид колко много "специалисти по всичко" има във форумите по Интернет....
    Чувал ли си за "Представителна демокрация"? Общинските съветници сме ги избрали за да вземат те нужните решения, а ние да можем да си вършим работата, а не да четем доклади, да даваме акъл, да присъстваме на заседания.

    Коментиран от #12

  • 8 onq s konq

    4 7 Отговор
    Бонев иска нещата в СОС да са "по устав" като в Казармата.Ами те СА СИ По устав,само че...Уставът го е писал ДРУГ,а не Бонев и неговият НЕ ВЪРВИ :) Всъщност какво го бърка Бонев СЪЩО да заяви Волята на Партийните си Общинари в Тяхно отсъствие,след като те УСТНО са декларирали това и НЯМА ОБЩИНСКИ ОПЛАКВАНИЯ за злоупотреба с Волеизлияние по конкретна тема?Присъствието на "Спаси Сф" в Общината е преди всичко "ПОЧЕТНО" и те нямат никакъв шанс при вземане на Общи решения поради мижавата си бройка.А е казано:"Ако не можеш да победиш някого,то СЪЮЗИ се с него"!Чу ли ма бе Бонев- на теб ти са приказва:)

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Биде

    9 0 Отговор
    БЕЗОБРАЗИЕ! Драпат да се набутат както и депутатите,а после ходи ги гони няма ги на работа! Е, има ли такова чудо някъде?

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Биде":

    Заплатите на съветниците в СОС съвсем не са високи..., но това за Вас май няма значение.
  • 12 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    То не ще много акъл, но като го нямаш... Излъчването онлайн и реалната възможност да се види кой е там и за къф чеп е просто прозрачност. След толкова сричане би трябвало да си разбрал, че си гласуват както сварят, без да са дори там. Твоята глава може и да не схваща концепцията, но има едно такова нещо, наречено закон, а то не позволява да гласуваш, докато си примерно у вас в леглото или на коледен базар в Германия. Та спокойно, никой няма те кара да вършиш нищо, но е добре да се вижда как 1 човек гласува за всички представители на герб, които въобще не ебават да присъстват, че и им плащат....

    Коментиран от #13

  • 13 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бачо Киро":

    «Петр I в уставе писал: "Не держаться правил, яко слепой стены, ибо там порядки писаны, а времен и случаев нет".»
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове