15 Декември, 2019 10:17 2 442 14

Граждани искат вето върху забраната за стаите за гости

  • изправи се-
  • стаи под наем-
  • допк-
  • airbnb-
  • booking.com-
  • закон за местните данъци и такси

Народните представители от своя страна да гласуват „против” новите текстове в ДОПК за изменения на Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда да се въведе допълнителен патентен данък за стаите за гости, вкл. и отдавани през платформи като AirBnB, Booking, Facebook, Instagram и др.

Граждани искат вето върху забраната за стаите за гости - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Президентът да наложи вето на приетата възможност за забрана на интернет сайтове заради публикуване на нерегистрирани стаи за гости. Народните представители да гласуват „против” новите текстове в ДОПК за изменения на Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда да се въведе допълнителен патентен данък за стаите за гости, вкл. и отдавани през платформи като AirBnB, Booking, Facebook, Instagram и др.

Това настояват Мая Манолова и експертите от гражданската платформа „Изправи се.БГ” по повод предстоящото през седмицата гласуване в Народното събрание.

Позицията на гражданската платформа е след проведена срещи с предприемачи от столицата и извън София, занимаващи се с отдаването на стаи за гости по повод въвеждането на регистрационен режим и патентен данък.

Законодателната офанзива от последните дни срещу собствениците на стаи за гости показва координиран опит на държавата за саморазправа с конкурентите на големите хотелски вериги, както и недопустима намеса в правилата на свободната конкуренция и пазар от страна на депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти, които са вносители на поправките.

Преди броени дни Народното събрание прие набързо поправките в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма, позволяващи забрана на сайтове като Airbnb, Booking и дори Facebook и Instagram, ако на техните платформи се предлагат нерегистрирани в общината стаи под наем. С тези поправки за предприемачите от този бранш се въведе регистрационен режим, но и ще се създаде нормативен хаос, тъй като измененията не се правят в закона, както изисква Законът за ограничаване на административното регуларане и административния контрол върху стопанската дейност, а в наредба.

Допълнително затрудняващо условие е, че когато хората отиват да регистрират стаите си за гости, трябва да предоставят писмено съгласие на поне 51% от собствениците в етажната собственост – задача, която практически е неосъществима.

От друга страна гласуваното от депутатите създава и съдебен хаос, защото делата за нерегистрираните, но рекламирани в интернет-платформите обекти, ще се насочват единствено и само към Софийския районен съд, което пък противоречи на други нормативни уредби.

С гласуването през следващата седмица депутатите обаче ще въведат и нов патентен данък за регистрираните обекти, което е недопустим административен произвол. Като произвол върху малките предприемачи определяме и фактът, че планираният патентен данък е еднакво голям и за една стая, и за отдаването под наем на до 20 стаи – между 25 и 250 лева в зависимост от местоположението на обектите.

Затова от „Изправи се.БГ” настояват:

Президентът да наложи вето на приетата възможност за забрана на интернет сайтове заради публикуване на нерегистрирани стаи за гости.

Парламентът да не приема внесените текстове за задължително въвеждане на нов патентен данък върху малките обекти за настаняване с до 20 стаи.

Народните представители да обсъдят с представители на собствениците, отдаващи стаи под наем, законовата уредба, така че тя да не пречи на бизнеса и свободната конкуренция и да не поставя в дискриминационни условия малките предприемачи.

От „Изправи се.БГ” обявихме първата си кампания „Малките пред големите“ именно по повод на такива случаи, при които, чрез административен и законодателен произвол, се пречи на малкия бизнес и обикновените хора да се развиват свободно, като държавата осигурява служебна победа за големите играчи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    21 3 Отговор
    „Малките пред големите“ - Е нали БСП-то направи плоския данък за да може ГЕРБ и БСП олигарсите да печелят повече! :D
  • 2 mom4eto

    18 0 Отговор
    Мъж отива при съседа си и му вика:
    - Пешо, докараха ми въглища, хайде да ми помогнеш да ги вкараме у нас!
    - Не мога, болен съм! - Е какво ти е?
    - Тежка венерическа болест.
    - Каква?
    - Боли ме оная работа за твоите въглища!
  • 3 сектант

    11 1 Отговор
    то понеже с AirBNB милионер се става айде моля ви се..
  • 4 личен асистент

    9 11 Отговор
    Този президент, кифли като Мая и Нинова го превърнаха в президент за лична употреба. Като им скимне нещо, дето им лъска имиджа и хоп активират президента за щяло нещяло.Отделно,че и той сам се изхабява глупаво като се връзва на всяка глупост., че и ги подкрепя даже. Но така е в политиката. Да те пързалят е изкуство, а дали ще се качиш на кънки те, също.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Платен си

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "личен асистент":

    Добре
  • 7 Един

    6 10 Отговор
    Те вместо да искат изсветляване на сектора което ще доведе до по добър продукт. Така е в Гърция, така е в Турция, затова и са напред. Не става с нелегални стаи, гостите да паркират на местата на живущите, оповръщат входа и си заминат.... Така ноу йау и традиции в туризма не се правят.

    Коментиран от #12

  • 8 хмммм

    12 1 Отговор
    „...срещи с предприемачи...”.Туй няма да е със самотната баба пенционерка,къде отдава едната стая от тристайния си апартамент за нощувки,за да си докара доход над линята на бедността,под която е с мизерната си пенция!Аве тия бугарски предприемачи,наречени бизнесмени след 30г не разбраха ли,че треба да си плащат и без туй мизерния данък от 10%,за да могат да си карат луксозните си мпс-та по качествени магистрали...Бананова република сме си,и туй то!
  • 9 Порно

    7 6 Отговор
    Всъщност е крайно време да започнат да облагат тези доходи. Има хора които така отдават няколко апартамента и не плащат нищо. Отделно , че така предлажения патентен данък е доста мизерен. Ама за Андрешко е важно да цака държавата.
  • 10 пуча въшка

    5 0 Отговор
    ха до 20 стаи..., че това си е цял хотел!
  • 11 Balgarin

    4 0 Отговор
    Na boko mu trebvat pari za samoleti,korabi I Nov dhop.
  • 12 мали мали

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    Ти в турция и гърция ходил ли си въобще или така си пишеш тея две държави не се дъпят а си гледат интереса на народа,а нашия интерес какъв е ,малко бонуси иде нова година
  • 13 ААА

    2 0 Отговор
    Решението е много просто - Airbnb и другите сайтове автоматично начисляват и превеждат на съответната страна дължимия данък, така както е при олихвяаването на спестовниите влогове. Доколкото ми е известно тази практика вече е въведена в редица страни.
  • 14 мама

    0 0 Отговор
    Там, където автоматично се вземат данъците, е позволено да си отчисляваш разходите, а те са доста солени. Отдаването по платформата накрая излиза по-солено, отколкото да го даваш под наем - единствен плюс е, че имота остава по-чист и запазен. Така както е тръгнало, ще въведат забрана и за отдаване на дългосрочен наем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове