Last news in Fakti

17 Декември, 2019 17:17 2 381 22

Цената на водата скача с 9,26% в цялата страна

  • вода-
  • поскъпване-
  • дкевр

Ценови шок е предвиден и за Перник

Цената на водата скача с 9,26% в цялата страна - 1

От 1 януари 2020 г. се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26%.

Доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) показва, че Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване на ВиК услугите - с 9,26 на сто. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1%. За София-град увеличението ще е с 6,64 на сто, разкрива dir.bg.

Ценовият скок, предвиден за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването и дори режим на водата, ще е от 3,29 на сто в сравнение с цените на ВиК услугите тази година.

Община Перник и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обаче могат да не повишат цените на ВиК услугите в града, ако решат, коментира пред журналисти Ивайло Касчиев - шеф на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране в КЕВР, цитиран от БТА. "Комисията за енергийно и водно регулиране утвърждава пределни цени", добави той.

Касчиев припомни, че ВиК дружеството в Перник е с ограничена отговорност. Община Перник също е собственик на част от неговия капитал и участва в управление му. Освен това МРРБ във ВиК Перник притежава 51 процента от капитала и е мажоритарен собственик. Затова регионалното министерство може да спре предвиденото от КЕВР увеличение на ВиК услугите с 3,29 на сто от 1 януари 2020 г.

За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто.

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75 процента, се посочва в доклада на КЕВР.

За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени. Според доклада на КЕВР предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена е 3,42 лв./ куб. м, цените на ВиК услугите в Разград от 1 януари 2020 г. ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на комисията Иван Иванов, цитиран от БТА.

Докато течеше заседанието, пред сградата се проведе протест на граждани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    32 0 Отговор
    И нека скубането започне до следващите избори аххахахха....

    Коментиран от #12

  • 2 Maf1ata BG

    31 0 Отговор
    Това е МАФИЯТА направиха си изборите макар фалшиви и почнаха пак да крадат, да рекетират за данъци и да убиват тези, който не се подчиняват- това ще е така докато НЕ избият цялото население и оставят само удобните на властта роби!!! :(
  • 3 хвала

    24 0 Отговор
    В Перник вода нямат, но ще им я вдигат. Нека пък да не са нагли.

    Коментиран от #6

  • 4 Крокозъб

    28 1 Отговор
    Малко е, това стадо може да носи много повече. Ние 500 години не сме си мръднали пърдялниците за чуждото иго, че за наши ли ще се го мръднем БЕЕЕЕЕ
  • 5 Дядо Бойко

    16 0 Отговор
    Честита Нова година! ХО. ХО.
  • 6 ???

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "хвала":

    Това да ти вдигнат цената на нищото е голяма работа.

    Коментиран от #8

  • 7 onq s konq

    2 10 Отговор
    Ей Лумпени недоволни ОТ ВСИЧКО,искам ви всички с униформи и въоръжени с "подръчни средства",СТРОЕНИ В ГОРАТА и В БОЙНА ГОТОВНОСТ ЗА СВАЛЯНЕ НА РЕЖИМА НА НАСТОЯЩОТО УПРАВЛЕНИЕ!Ще мина да ви поздравя когато сте готови със "ЗДРАВЕЙТЕ ЛУМПЕНИ",а вие ще ми отговорите : "Здраве желаем г-н "Оня с коня"!

    Коментиран от #9

  • 8 Последния софиянец

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "???":

    Аз плащам такса мощност за топла вода, а в нашия блок никога не е имало топла вода. Съдихме ги много пъти, но те продължават да ни я пишат. Какво повече да говорим? Държава на абсурда.

    Коментиран от #11

  • 9 Лумпен

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    На оня с коня, да му го набие коня.
  • 10 от ВиК

    18 0 Отговор
    В България - с така наречената "водна реформа" беше приватизирана водата! Активите и цялата водна инфраструктура станаха собственост на едни водни асоциации, които се кредитират с милиони и т.н. ..има много инфо из мрежата?!?!
    И на питейната вода в България се гледа не като на хранителен продукт, както е в "белите" държави от ЕС, а като на стока, от която да се печели!
    Защо водата на Виена е общинска? Защото без вода - драги интелигентни българи - и всичкото злато на света да имаме - Живот няма!
    Как пък едно добро и позитивно нещо за българското население не направиха българските политици за 30-те години "демокрация"?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мали мали

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Мнооо далече изборите мали мали,да и им честито на печелифшите
  • 13 Последния софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Продаваш кафеза":

    Таксата мощност за топла вода се плаща през лятото когато няма парно. Така че сигурно и в кокошарника ще ми я пишат.
  • 14 Ура

    3 0 Отговор
    И тока , и водата...... Дано вдигнат и данъците
  • 15 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    А такааааа>!>И сега ще пОчнат да да ни учат ,,,как да ПЕСТИМ,,>!!!И всичкО тОва заради ПРИВАТИЗАЦИЯТА на сектОра>!
  • 16 Рошко

    12 0 Отговор
    Аз на вас какво ви казах бе, Перник цонево ся Камчия та и другите източници ще почнат да източват, най ценния ресурс след петрола е водата, краварските експерти да не дойдоха напразно, половината ни минералана вода че и нагоре се бутилира от тяхна компания с 8 букви, колко готино първо намират проблеми с водоизточниците и после хоп, увеличение, трай ганьо трай, вода газиш жаден ходиш и кат прост.... ще та...
  • 17 Ели

    7 0 Отговор
    Концесионните договори?
    Търговска тайна ли са?

    "Вода за продан" - народът трябва да ви измете на площадите.
    Имам три причини да оспорвам "Договорите ви" - на пръв поглед 5 минути бегла информация.
  • 18 дига се цената на некадърността

    7 0 Отговор
    Наглост до безобразие.
  • 19 ABV

    1 0 Отговор
    ВиК Смолян да си оправи мрежата в Чокманово и тогава да увеличават цените.
  • 20 ABV

    3 0 Отговор
    Налягането на водата в къщите над спирката е толкова ниско, че няма накъде, при положение, че в Чокманово живеят не повече от 80 човека. Представете си за какви загуби става въпрос.
    Там където няма качество на услугата цената трябва да се намали.
    ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ ВОДА КАТО ЖИТЕЛИТЕ НА СМОЛЯН, КОИТО СА С ДОБРО НАЛЯГАНЕ.
  • 21 Гошо

    3 0 Отговор
    И на перничани по два пъти годишно задължителна смяна на водомери ако, че няма кво да мерят!
  • 22 А така другари

    4 0 Отговор
    Тая година водата- догодина тока.
    Водният и енергийният сектор сега не могат въобще да се сравняват с тези при социализма - няма да ги стигнат и след 30 год.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове