Last news in Fakti

20 Декември, 2019 18:48 1 462 14

НСИ: Половината от питейната вода се губи във ВиК мрежата

  • вода-
  • загуби-
  • чешма-
  • нси

Водата се осигурява чрез обществено снабдяване (ВиК), напоителни системи, собствено или друго снабдяване

НСИ: Половината от питейната вода се губи във ВиК мрежата - 1
Снимка: БГНЕС

През 2018 г. в страната са иззети 5 425 млн. м3 пресни води, което е с 4.1% по-малко спрямо 2017 година. Най-значимо е намалението на иззетите повърхностни води (4.3%), които съставляват около 90% от иззетите пресни води, съобщиха от НСИ.

Регистрираният спад се формира основно от намаляващото черпене на вода за охлаждащи процеси в енергетиката и за сектор „Селско, горско и рибно стопанство". Спад се отчита и при добитата вода от подземни източници - с 2.6% спрямо 2017 г. основно за целите на общественото водоснабдяване (ВиК).

Въпреки намалението на абсолютния обем структурата на водовземането в страната е относително устойчива. През 2018 г. най-значим е делът на водите за сектор „Индустрия" -70.7% от пресните води, следват ВиК сектора (15.5%) и сектор „Селско, горско и рибно стопанство" (13.3%). Добитите води за сектор „Услуги" съставляват около 0.4% от общото количество на иззетите пресни води.

През 2018 г. за производството на хидроенергия допълнително са преработени общо 26 млрд. м3 сурови води, което е с 45.2% повече спрямо 2017 година.

Една част от иззетите води са за крайно потребление, а останалата част са загуби на вода (течове, изпарения, неточности при измерването и други физически загуби).

Водата се осигурява чрез обществено снабдяване (ВиК), напоителни системи, собствено или друго снабдяване. През 2018 г. общото количество на използваната прясна и непрясна вода в страната е 4 647 млн. м3, като спрямо 2017 г. намалява с 1.8%. С най-голям дял във водоползването са водите за охлаждащи процеси в енергетиката (78.0% от използваната вода), като спрямо 2017 г. намаляват с 2.1%. Тези води се осигуряват предимно от собствено снабдяване и след употреба обикновено се връщат обратно във водоизточника. Използваната вода за напояване на земеделски култури през 2018 г. (291 млн. м3) е около равнището на предходната година Използваните количества в сектор „Селско, горско и рибно стопанство" са около 312 млн. м3 предимно за напояване (259 млн. куб. м). Спрямо 2017 г. се отчита нарастване на водата, използвана в сектора на услугите - до 87 млн. м3, докато потреблението на питейна вода от домакинствата през 2018 г. (253 млн. м3) остава близо до равнището на предходната година.

Общественото водоснабдяване (ВиК) осигурява около 8.3% от необходимата вода. Подадената вода от ВиК през 2018 г. е 885 млн. м3, което е с 3.6% по-малко спрямо 2017 година. Доставената вода на крайните потребители (фактурирана) през 2018 г. съставлява 39.8% от подадената вода, а тази за технологични, противопожарни и други цели вода (нефактурирана) е 3.9%. Общите загуби на вода през 2018 г. се оценяват на 499.0 млн. м3, или 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

С обществено водоснабдяване е свързано 99.5% от населението в страната. Среднодневното потребление на питейна вода от домакинствата през 2018 г. се оценява на 99 л на човек, което е на равнището на 2017 година. Над средното за страната е потреблението на вода от домакинствата в Югозападния район (118 л/чов./ден.), а най-ниско - в Североизточния район (85 л/чов./ден.).яРазпределението по области показва, че през 2018 г. водещо място по потребление заемат София (столица) (126 л/чов./ден.) и Благоевград (117 л/чов./ден.), а на последно място са Търговище (69 л/чов./ден.) и Сливен (70 л/чов./ден.).

През 2018 г. 1.1% от населението в страната е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода, предимно сезонен. Най-засегнати от режим на водоснабдяване са областите Габрово (28.2%), Търговище (13.1%) и Сливен (7.8%).

Общата дължина на водопроводната мрежа (експлоатирана от ВиК) през 2018 г. е 74 731 км, от която новоизградена 115 км, и реконструирана/подменена 411 километра.

През 2018 г. от икономиката и домакинствата са образувани около 427 млн. м3 отпадъчни води и 3 618 млн. м3 отработени води от охлаждащи процеси - общо те съставляват 87.1% от използваните води.

С най-голям дял са отпадъчните води, образувани от битовия сектор - 63.9% от общото количество (без преработените води от охлаждане). Преобладаващата част от тях се отвеждат в обществената канализация и селищните пречиствателни станции за отпадъчни води (СПСОВ). От сектор индустрия през 2018 г. са образувани около 110 млн. м3 отпадъчни води, като 82.8% от тях са отведени във водни обекти.

Делът на пречистените съставлява 64.9% от отведените във водни обекти индустриални отпадъчни води.

Общият обем на отведените през 2018 г. отпадъчни води във водни обекти от икономическите дейности, домакинствата и обществената канализация (вкл. дъждовни и др.) се оценява на 767 млн. м3 (без охлаждащите), от които 76.5% са третирани в селищни и производствени пречиствателни станции (75.8% за 2017 г.).

През 2018 г. в страната са регистрирани 170 действащи селищни пречиствателни станции за отпадъчни води, от които 108 бр. с капацитет над 2 000 еквивалент жители. Преобладаващата част от станциите са с вторични методи на третиране и допречистване с азот и фосфор.

Относителният дял на населението с услуги по отвеждане на отпадъчните води в обществената канализация през 2018 г. се оценява на 76.2%. Със селищни пречиствателни станции е свързано 63.9% от населението на страната. Най-висок e дeлът на свързаното население в Югозападния (78.0%) и Североизточния район (72.6%), а най нисък - в Северозападния район (44.2%). На национално равнище се регистрира известно нарастване на дела на населението, свързано със СПСОВ с вторични методи и методи за допречистване - от 63.2% (2017 г.) на 63.7% (2018 г.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 важно е

    10 1 Отговор
    Ние сме виновни за състоянието на държавата, независимо дали тя просперира или запада. Много хора са заспали. Затова трябва да събудим хората около нас. Всеки, който все още е буден трябва да събуди останалите и да ги накара да разберат, че само с бездействие и мрънкане не става. Трябва да стане верижна реакция. Колкото повече хора проумеят, че само от нас зависи дали България е зле или не, толкова повече ще се присъединят - така разботи конформизма. Само така можем да се оправим - обществото да се събуди. Няма кой да събуди обществото,освен все още будните българи. Затова е изключително важно сега да се действа, преди никой буден да не остане. Ти, който четеш, имаш силата да промениш нещо, още сега. Промени мнението на някого, накарай го да мисли, че всъщност оправянето на държавата зависи от него, както и от всички останали. И че само ние можем да оправим България. Разпространи посланието. Това е единствената надежда за България на този етап. Аз вече го правя, дори и в момента. Силата е в теб да промениш статуквото.

    Коментиран от #7

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    19 0 Отговор
    Половината вода се губи защото в сиганската махала гледат как чешмата тече цял ден вместо телевизия.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ххх

    15 1 Отговор
    Гледах едно предаване с участието на бившия депутат Минчо Христов. И същият заяви, че закона в момента е такъв, че загубите от ВИК мрежата се калкулират в сметките на гражданите, съответно, колкото загубите на вода в мрежата са по - големи, толкова ВИК дружествата печелят повече, поради което те нямат материален интерес мрежата да е изправна и да няма течове. Минчо Христов се е опитвал да промени закона, но явно че ВИК дружествата си имат стабилно лоби при законодателите, което продължава да им защитава интересите в ущърб на гражданите.
  • 5 бб бб

    11 0 Отговор
    Тиквата е ВИНОВЕН, 10 години само далавери върти и нищо качествено не направи! Пак гласувайте за харизматичния!

    Коментиран от #6

  • 6 Е да

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "бб бб":

    Тиквата е виновен за състоянието на държавата но ние сме виновни че още го търпим. Вината в крайна сметка опира до нас и нашето бездействие.
  • 7 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "важно е":

    Радвам ти се на мотивационната реч тип американски филм, ама нищо конкретно не си написал, само общи приказки

    Коментиран от #9

  • 8 Миризлив пор

    4 0 Отговор
    Цифри и само цифри, нека да погледнем какво стои зад тях. Като за начало изключвам София - там водата е на концесия на всякъде другаде ВиК са държавни. Това определя как се назначават шефовете - по партийна линия а не по кадърност, ако се сещате за "обръчите от фирми" не са мои думи. Та назначава се шефа и определения шефски състав с определени заплати - останалите които са "на терен" работят за заплати малко над минималната!!! как очаквате такъв човек да седне да си създава проблеми с клиентите защото крадът - просто ниските заплати водят до корупция. Изписват се материали "по обществена поръчка" ама не каквито трябва а "най-евтините", голяма част от мрежата е на по над 50 години, уреди за локализиране на течове и аварии няма а и да има няма кой да работи с тях, докато не направи блато някъде на никой не му пука.
  • 9 Конкретно си е

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Кажи на хората около теб, че всеки един българин е виновен за състоянието на държавата, било то добро или лошо. И че ако иска да се оправи държавата не трябва само да седи и да мрънка, а да разпространява посланието и да действа. Ако стане верижна реакция и всички разберат, че това е единственият начин да се оправим ние ЩЕ се оравим. По -конкретно от това не знам дали може да има.
  • 10 Миризлив пор

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Бих ти ударил плюса НО аз роми със обработена градина със зеленчуци почти не съм виждал, със басеийн или ливада. Всяко едно нещо от 3-те харчи годишно повече от малка ромска фамилия от 20 човека. Ако вдигнем мизата за автомивка или някое производство вече скачаме на средно голяма фамилия от 50-60 човека. Колкото и да ни се иска повечето "загуби" са благодарение на ниските заплати в сектора които водят до корупция.
  • 11 боцмана

    8 0 Отговор
    Докато ВИК генерира печалби от загубите на вода , ще бъде така. Също така си усвояват печалбите като влагат минимални средства , обикновено в кърпежи.
  • 12 Маркетинг

    1 0 Отговор
    Погледни си сметката за вода. На всеки три месеца Софийска вода ти начислява разлика от общо потребление. Ама защо? Нали всички имате водомери? А водата дето се върти в абонатната на блока, кой я плаща?
  • 13 Опа

    1 1 Отговор
    Така е като гледат само как да крадат
  • 14 Рошко

    0 1 Отговор
    Сакън недей те ги оправя течовете, че ще станат наводнения пак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове