Last news in Fakti

6 Януари, 2020 13:57 107 622 266

Обмислят въвеждане на 9-часов работен ден

  • служители-
  • работници-
  • работна седмица

Синдикатите са против

Обмислят въвеждане на 9-часов работен ден - 1
Снимка: Shutterstock

Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, която ще даде възможност на бизнеса да въведе напълно законно 9-часов работен ден, обсъжда работна група между правителството, синдикатите и работодателите, разкри Burgas24.bg.

Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените, поискани от бизнеса, по която има съгласие от социалното министерство. Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Полагането на извънреден труд обаче ще се включва вече задължително в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор. Освен това ще трябва да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа.

За тази промяна в Кодекса на труда отдавна настоява бизнесът. Предложението на синдикатите е да отпадне възможността за извънреден труд извън регламентираната 40-часова работна седмица.

Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца. Бизнесът настоява то да е 12 месеца.

"В момента извънредният труд е забранен, освен в няколко случая, които са изрично дефинирани от законодателя. Сред тях са осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии. Заради тази забрана компаниите изготвят графиците така, че сборът от работните часове на служителя за периода, за който е установено сумираното изчисляване, да е равен на нормата за продължителност на работното време, което е голямо неудобство за бизнеса. Нашето предложение е да отпадне забраната за полагането и планирането на извънреден труд или да се увеличи обхватът на предвидените в Кодекса на труда изключения, като секторът на търговията бъде включен в тях", обясни Йордан Матеев пред "24 часа", изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Според бизнеса е необходимо да има по-голяма гъвкавост при изчисляването на извънредния труд.

"За сектора на търговията това е много важно, тъй като процесите в големите компании налагат полагане на извънреден труд. Например в случай на инвентаризация на складови наличности или въвеждане на нова информационна система различни екипи са ангажирани с процеса до неговото приключване. Също така в нашата сфера има ясно изразена сезонност. По време на великденските или коледните празници се налага повече хора да са в магазините, за да могат да обслужат по-големия брой клиенти", аргументират се още големите търговски хранителни вериги. Те настояват и за въвеждането на електронни графици. "Така наречената Форма 76, която работодателите са задължени да ползват за планиране и отчитане на работното време, е доста остаряла като формат и концепция, но е единственият документ, който Инспекцията по труда приема", обясни още Матеев. В същото време големите международни компании често прилагат у нас международно доказани системи за планиране и отчетност на работното време.

"Приемането на промени по отношение на извънредния труд ще е от полза както на работодателите, така и на работниците.

Компаниите ще могат по-ефективно да планират работните процеси. От друга страна, служителите ще могат да полагат извънреден труд, когато им се налага, и да получат съответното заплащане за това. Разбира се, тук е изключително важно да има пълно разбирателство между работника и работодателя", обясни още Матеев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 92 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    483 17 Отговор
    Аз искам 24 часов работен ден 😀🤣

    Коментиран от #13, #77, #98, #139, #260

  • 2 Даа в бегето и мъртвите

    416 25 Отговор
    Ше стават да копат за благото на боко първи великолепни😂😂😂😂😂
  • 3 Знам

    571 9 Отговор
    2020 сме ! Отново най бедни в Eвропа !

    Коментиран от #255

  • 4 Домакин

    406 18 Отговор
    Плащат двойно, и ако искат и 10 часов ...
  • 5 Луд

    441 10 Отговор
    Аз съм съгласен на по-дълъг работен ден ,но тези заплати са ни големи по-добре 314 лв както ги беше сметнал Домусчиев.
  • 6 Брадвата

    828 17 Отговор
    Финландците са прости, въвеждат 6 часа по 4 дена, а ние правим "бизнеса" несметно богат, щото сме умни, затова живеем по 55-60 години зорлем

    Коментиран от #63, #257

  • 7 Потърпеш

    131 51 Отговор
    Аз работя по 15 часа на ден.

    Коментиран от #17, #88, #195

  • 8 ЩЕ СЕ ПЛАЩА

    287 7 Отговор
    ЗА ВХОД СУТРИН ВЪВ ФИРМИТЕ НА ДОМУСЧИЕВИ..
  • 9 Факт

    446 10 Отговор
    Най-много работа при най-ниското заплащане ......така Бойко вика инвеститорите 😀
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бонус Малус

    440 24 Отговор
    Смърт за ГЕРБ!
  • 12 гост

    394 18 Отговор
    Така, така...даже молдовци и укри няма да дойдат да ви работят..скапана държава, прост народ и пишман бизнесмени нищо не ги оправя, добре че навреме се изнесох от територията....

    Коментиран от #20, #56, #115

  • 13 БудаЛа

    191 8 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Само Буда може да работи така ! затова е толкова щедър и ръси пари от крачола и ръкава безотчетно.

    Коментиран от #65

  • 14 ПСИХОТО

    349 7 Отговор
    Нека направят 9часов работен ден, но и да плащат 13та и 14та заплата. Бизнесът казва: - Щом има овце за стригане, ще ги стрижем до гола кожа.

    Коментиран от #72

  • 15 Аз предлагам

    243 5 Отговор
    Почваш и дорде не умреш не спираш😂😂😂
  • 16 да ни е честит капитализъма, другаре

    390 23 Отговор
    почвайте да четете Маркс как се води класова борба, как се бесят продажни синдикалисти и как се палят алчни капиталисти.

    Коментиран от #21, #179

  • 17 Ти не си

    31 52 Отговор

    До коментар #7 от "Потърпеш":

    потърпевш,ти си пъпеш.
  • 18 Некой си

    281 7 Отговор
    Нямам нищо против, но не по-малко от 30 лв. на извънреден час, без значение каква ти е заплатата. Сега е робия и затова всички бягат да работят навън.
  • 19 Некой си

    119 13 Отговор
    Нямам нищо против, но не по-малко от 30 лв. на извънреден час, без значение каква ти е заплатата. Сега е робия и затова всички бягат да работят навън.

    Коментиран от #22

  • 20 Алл

    82 239 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ми като е "скапана "държавата , "прост " народа и си се изнесъл от територията , ,не коментирай ,не следи какво се случва, ! НЯМЯШ НИКАКВО ПРАВО ! Остави народа ,който е останал ,да живее ! Ти си родоотстъпник ! Бъди роб в чужда страна !

    Коментиран от #137, #213

  • 21 Да четем Маркс?

    101 11 Отговор

    До коментар #16 от "да ни е честит капитализъма, другаре":

    Прав си, за да победим врагът, трябва да му влезем в мисленето.
  • 22 Xxxl

    78 144 Отговор

    До коментар #19 от "Некой си":

    Що си мислиш че в чужбина е по-добре ? На вън си в чужда страна ,и робуваш далече от родината си ! В чужбина дават работа на чужденците ,която месните икогс няма да се хванат да работят ! На вън сме евтина работна ръка,за смешни пари Ако ти признаят образованието знаеш местния език и "извадиш "късмет -о.к ! Иначе ще "работиш ,колкото да не "умираш "от глад !

    Коментиран от #117, #203

  • 23 Стефан

    334 7 Отговор
    На морето работиш шестдневната а. ти плащат за петдневна. Реват че нямат кадри а. не плащат НАП ги предупреждава кога. ще ги посети Цялата ни държава е пълен Батак. За всичко ний сме виновни защото само мрънкаме и. се. жалваме а не. хващаме ВИНКЕЛА

    Коментиран от #99, #161, #162

  • 24 Киро Гела

    241 7 Отговор
    Спокойно, удълженото работно време ще компенсираме с по ниски заплати и всички ще са доволни!
  • 25 Просто статистика

    287 18 Отговор
    Мдаааа...значи гадните комуняги (истинските) още през 1970 година направиха 7-часов работен ден, а през 2020 още по-гадните комуняги (пребоядисаните) искат 9-часов работен ден!?
    Хайде сега пак се чудете защо хората си искат Тошовото време!

    Коментиран от #91

  • 26 Само дървото управя

    172 23 Отговор
    Така е като "Работодателите" са от комунистическото котило и станаха чорбаджии от грабежа на народа

    Коментиран от #165, #184

  • 27 разпускай синдикатите

    293 3 Отговор
    Да се разпуснат Синдикатите! Те са се продали на Велев и Домусюиев. Да се сезира ООН за потъпкване на човешките права.
    Преди векове работещите са извоювали правото на 8 часов работен ден, защото при 10- 12 часов раб. ден хората са умирали в заводите и фабриките. 9 часа работа, 1 час почивка, 1 час пътуване до и от работа, това са 12 часа или повече за работа.

    Коментиран от #95, #238

  • 28 никой

    305 3 Отговор
    Бизнесът не иска да наема работници, за да не плаща заплати. Затова увеличават продължителността на раб. ден. Експлоатацията в Бг е узаконена от управляващите!
    Синдикатите- вън!

    Коментиран от #240

  • 29 гост

    146 38 Отговор
    Къде сте виждали комунисти да плащат бре...? Те освен да крадат и лъжат нищо друго не знаят...
    В БГ няма нормален капитализъм...това е червен диктат съчетан с мошеници и подлоги!!!
  • 30 никой

    185 3 Отговор
    ЩЕ УВЕЛИЧАТ ЛИ РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ?
    Ако не е увеличат тяхното раб. време, това е дискриминация спрямо частния работник. Узаконена дискриминация!
  • 31 Да бе да

    78 2 Отговор
    Абе те да обмислят ама ще дохат кора!
  • 32 разпускай синдикатите

    232 0 Отговор
    Трудът ни се превръща в принудителен безвъзмезден труд.
    Държавата узаконява експлоатацията и геноцида.
  • 33 Behemoth

    115 2 Отговор
    Уникална държава!
  • 34 Съгласен

    66 25 Отговор
    Аз съм съгласен, но да вдигнат средната заплата с 40% моментално пък догодина ще говорим пак.
  • 35 ЛЕНИН

    158 3 Отговор
    предлагам една блъдимери февруарска РЕВОЛЮЦИЯ

    Коментиран от #164

  • 36 Дон Чико

    124 9 Отговор
    Само гърч и дране на това стадо, 10 часа бачкане и никакви кинти. Трай стадо и се гърчи в предсмъртна агония.
  • 37 Последен шанс за държавата!!!!

    84 4 Отговор
    Само Белене ще вкара равновесие в тази държава!!Тези искащите да заграбят повече парички,на пет годишни бизнес школи в старите места за преквалификация от време оно....
  • 38 Работещия бедняк

    148 2 Отговор
    Искат да ни правят още по бедни, работейки още по дълго за да пълним джобовете на нашите робовладелци, опс, извинявам се господарю, работодатели исках да кажа.
  • 39 Аргатина

    173 5 Отговор
    То и без закон в повечето фирми собственост на българи се работи поне с час повече без доплащане. Чорбаджиите така уплатняват работното време че задачите е невъзможно да бъдат свършени за 8 часа а не може да си тръгнеш. Сега ще узаконят робството ни.
  • 40 Госта

    149 1 Отговор
    Затова ли Финландия иска 6 часов работен ден
  • 41 разпускай синдикатите

    183 2 Отговор
    Къде е омбудсманът, къде е опозицията, къде е президентът, къде са гражданските организации за защита правата на народа, ДПС нали е уж движение за права и свободи?!
    От Синдикатите полза няма, те са купени отдавна, носят вреда, но не и защита правата на работещите.
  • 42 разпускай синдикатите

    163 2 Отговор
    Бизнесът като иска повече работа, да си увеличи щата, а не да удължава раб. време. Кой измисли 9- часов раб. ден? Горанов ли?
  • 43 jorj

    90 23 Отговор
    Това говори, че нашият бизнес не се развива, нито технически, нито технологично, нито интелектуално, никак, каквото капне лапне а другата част отива да данък "освобождение при Путьо!!!!!! Да не мислите, че се интересува от България за нещо друго??!! И затова сме най бедните в ЕС!!! Така че, следващия път Путьо като се запретисняво за България, работният ден ще стане 10 часа!!! Но от 30 години комунистите т. е новите капиталист усърдно крият, къде се източва държавата !!!!!!!!!!

    Коментиран от #153

  • 44 Калоян

    145 5 Отговор
    Овце недни, пак ли ще мълчите???
  • 45 Сатъра

    139 3 Отговор
    Еми от това бездействие на заспалия ни народ ще ни унижават и бъзикат една шепа алчни, нагли и самозабравили се така наречени бизнесмени-боклуци.
  • 46 Стас

    119 3 Отговор
    А заплащане на час?Колко ще бъде?...или за него никой не говори, че е неудобно....
  • 47 ЪРП

    117 4 Отговор
    9 ЧАСОВ РАБОТЕН КоР ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ.....ПАРДОН, ЕКСПЛОАТАТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!
  • 48 Гост от Германия

    111 6 Отговор
    Във връзка с коментарите за роби в чужбина .
    В Германия да не може името да си кажеш , 2 +2 да не знаеш ,даже дане знаеш че си в Германия пак получаваш 10 евро на час .
    Ако не работиш даже и повече ,зависи колко деца имаш , питай някой РОМ дали изка да се върне в БГ .
  • 49 Гост

    151 3 Отговор
    В една българска фирма директорът събира работниците и им казва от утре заплатата ви става 200лв.,има ли въпроси,никой не се обажда и се разотиват,след един месец пак ги събира и им казва от утре заплата 100лв ,въпроси има ли не добре.След един месец пак сбирка и им казва от утре няма да получавате заплата,въпроси,няма,добре.След един месец пак събрание и им казва от утре ще ви бесим,въпроси,има обажда се един да си носим въжета или ще са от вас?
  • 50 Димов

    116 6 Отговор
    Както казах и преди: още по-зле ще става. Гласят ни и по-тежки хамути. Няма кой да работи вече в тая държава. Тия, които останахме, ще теглим все повече и повече товар.
  • 51 никой

    97 10 Отговор
    Димов, в Прованса е пълно с безработни лица. Но всеки се натиска на държавна работа, защото в частния сектор не се издържа от претоварване и преумора. Не е вярно, че няма кой да работи.
  • 52 Ахахах

    143 1 Отговор
    Бизнесът... България... това са две несъвместими понятия! В България няма бизнес, има мафия и далавера на ДС
  • 53 Софиянчето

    103 2 Отговор
    Гадни робовладелци мръсни
  • 54 Стефан

    75 11 Отговор
    Честно казано съм съгласен, НО преди това да започнат да осигуряват хората на РЕАЛНАТА заплата и на тази заплата да се плащат здравните и другите данъци, ВСЕКИ ЧАС ИЗВЪНРЕДЕН да се плаща двойно, да се плащат НОЩНИЯ ТРУД НАПОЛОВИНА от това в ЕС, и НАЙ ВАЖНОТО Е - бизнеса да иска ДРАСТИЧНО НАМАЛЯВАНЕ на АДМИНИСТРАЦИЯТА, защото няма НОРМАЛНА държава където държавните заплати да са по големи от частния сектор, тогава ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯ иначе в Германия на борсата.
  • 55 йигъий

    146 3 Отговор
    И как бе мамка ви искате да ви работим,като не плащате.И сега работя инзвънредно,но като ми платят,идва по малко от нормален работен ден.Като искате работа-плащайте както трябва.За това избяга половин България.Сега ще избяга и другата половина.Не се наядохте брей.То голямо лапане,голямо чудо.На "запад" хората стават милионери за 20 години,вие искате за една.Е,няма да стане.Ние бягаме.Ей така прокудихте хората от държавата.Глупаци.Куршум за вас.Като Чаушеску.Тогава ше се научите.Ха дано стане някой ден.Дано.
  • 56 Очевидно не много умния

    22 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ей излязъл си мъдър човек. Не толкова заради парите. Колкото до ядовете да гледаш малоумниците всеки ден по ТВ то и по улиците :-)
  • 57 Супер

    92 6 Отговор
    Във Финландия и Русия искат да въведат 6 часов и 4 дневна работна седмица. Ама те нали са балъци какво ли разбират. Слугувайте на Боре паша още.
  • 58 Кънчо Путкодеров

    80 4 Отговор
    Докато ми плащат, колко да не умрем, че работим, колко да не заспим...

    Коментиран от #60

  • 59 Гостилничаря

    53 9 Отговор
    Мързелив, прост, глупав народ! Ще го стрижат до кръв, друг начин няма, докато Ганчо чака друг да му свърши работата, така ще е! Даже 9 часа са малко по 10-11 минимум за кухите кратуни български, но като за начало става......
  • 60 Били

    83 3 Отговор

    До коментар #58 от "Кънчо Путкодеров":

    А във Финландия обсъждат въвеждане на четиридневна работна седмица и шестчасов работен ден !
    Благодарим ви, български " бизнесмени"
  • 61 Шерифа

    68 0 Отговор
    РАБОТОДАТЕЛИ в Европа = РОБОВЛАДЕЛЦИ в България,Който не знае значението на думата РОБ,нека провери в тълковния речник,РОБ=Българин,
  • 62 Мihala

    51 3 Отговор
    Не могат ли да озмислят друго ами се връщаме назад.Може ли да съответстват годините за пенсив и възрастта с тази промяна.Да не говорим за здравния статус.Куци,сакати,болни,остава и скелетите от гробичата да тръгнат на работа.Срамота!!!7448
  • 63 Абсолютно прав

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Брадвата":

    https://fakti.bg/world/436189-finlandia-planira-4-dnevna-rabotna-sedmica
  • 64 Мihala

    37 2 Отговор
    Не могат ли да измислят друго ами се връщаме назад.Може ли да съответстват годините за пенсия и възрастта с тази промяна.Да не говорим за здравния статус.Куци,сакати,болни,остава и скелетите от гробищата да тръгнат на работа.Срамота!!!7448
  • 65 Приятел

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "БудаЛа":

    Два за вас и пет за фирмата
  • 66 Еееееее

    62 4 Отговор
    Жалко,за този народ и тази територия.
  • 67 Бай Ганя

    66 4 Отговор
    Това не е народ а мърша-не го казвам аз а един велик Българин
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Бамбино

    59 0 Отговор
    Ебнал съм им майката на тия.Трябва да вземем пример от Тръмп.Дрона , и у манерката на този дето ги предлага тия работи.
  • 70 Порно

    62 1 Отговор
    И сега какво , да сме благодарни , че не са върнали робството и крепостното право.
  • 71 Фирмен роб

    69 2 Отговор
    Искам 9 часов работен ден ама искам и заплати като на търтиите в парламента,и техните почивки хайде гласувайте търтеи кръвопийци да ви видя!!!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 НЕЩАСТНИЦИ

    37 3 Отговор
    ...А във Финландия обсъждат друго.

    Коментиран от #76

  • 74 Ахмак

    12 0 Отговор

    До коментар #72 от "хахаха":

    И него ще ти вземат. хахаха
  • 75 Мечо Грух

    25 9 Отговор
    Айде сега да гласуваме за предложението да се работи и в събота, не че не се работи на много места при частника, Ами и държавните служители, в комунизма как беше до обяд, сега да си заработи в събота скатавките и по ранното тръгване от работа, Ко шъ кажите другари и другарки.
  • 76 Гъзибаров

    6 41 Отговор

    До коментар #73 от "НЕЩАСТНИЦИ":

    Оди у Финландия или у Сибир.......хахаха.
  • 77 S 400

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Ела да ми работиш.
  • 78 Cabron

    56 4 Отговор
    Какво,бизнеса видя че вече няма кой да работи и решава да закачи още една каруца на работното магаре.Да ама това магаре ще му писне един ден и ще скъса юлара. Ще се запъти още повече към терминал 1 и 2.Защото колкото и да си чужденец хората на вън оценяват труда и плащът за него...
  • 79 Xxxxx

    52 2 Отговор
    Минимална заплата 286 evro. В Норвегия 2500 evro.
  • 80 Мечо Грух

    44 1 Отговор
    Тази работа ми напомня на един виц от комунизма в който човечеца коси на полето, минава партийния чел и решава да му сложи допълнителна коса да не губи празни замах, грапа на задника, и фенер на у.я, и нощем да бачка.

    Коментиран от #83, #84

  • 81 Емил Рангелов

    57 2 Отговор
    Не могат да плащат за 8 часов 1500лв.,тръгнали 9 часов да въвеждат.Може но за 2000лв.,иначе ще има в новините"Стачки сковаха страната!"Гарантирано ,ако требва и с барикади!Народния труд да не ви е бащиния бе свини мръсни!Що не измрънкате колко е овъртайма в Енропа ,Щатите и навсякъде ,където има дакони и демокрация ,ама истински ,не изсрани от тукашни червено-лилави демократи!Май до кютек ше го докарате както сте тръгнали!И ще е наред ,червени,лилави ,сини,,всякаква сган!Освен ако не е опит на работодатели ,синдикати и определени кръгове на власта да има новя политическа криза!Хората за малки неправди революции правят!Не мислете ме търпението ни е безгранично !Еми не НЕ Е !Престанете с просташко селските геноцидни експерименти и мислете за народонаселението или матриала ,иначе лошо ви се пише!Де да бехме в Средните векове.....,всичко щеше са е оправдано и лесно,но не сме 21 ви век сме!Вие управлявате като в началото на 20ти,всичките в изминалите 50 години!Ушетата ви да четат такива сайтове ,полезно е!

    Коментиран от #87

  • 82 селянин 1

    40 4 Отговор
    ..в Европа,намаляват раб.ден и седмица,тия тук ненаситни,сакат да не плащат,първите три дни болничен..а они де факто са два,три дни по 70% от надницата..прави два дни,а бе нема такава държава,ама си го заслужаваме,оти такива сакаме да ни управляват.
  • 83 Хахахахах

    14 0 Отговор

    До коментар #80 от "Мечо Грух":

    Хахахаххахах голям филм
  • 84 Хахахахах

    9 1 Отговор

    До коментар #80 от "Мечо Грух":

    Хахахаххахах голям филм
  • 85 Mafiq...

    12 2 Отговор
    Uspeh s mechtite! Kakto naroda mizerstva tai i vie i vsichko vashe svidno bva pati...
  • 86 Красимир Драголов - по дълго ли е името

    19 0 Отговор
    И без това работим по 12-14 даже до 15,16 часа на ден. Да не мислите че някой ви ги плаща. Да не говорим за извънреден труд,да се заплаща, Мечти. А дано, ама надали. Спокойно Вие сте новите експерименти на геройте за Гинес. Успех...........
  • 87 никой

    20 3 Отговор

    До коментар #81 от "Емил Рангелов":

    Кой ще стачкува?
  • 88 9272

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Потърпеш":

    пазач
  • 89 Красимир Драголов - по дълго ли е името

    3 5 Отговор
    И спокойно стачки не а да има, защото бузите са отворени.

    Коментиран от #112

  • 90 Аз незнам защо е това

    21 1 Отговор
    Нормално е като се разплаче бебето и майката да му даде да хапне,а тук нашата мащеха ни определя само правила,ние нямаме никакви права само задължения бати демокрацията,да я блокираме тази бг площ и да видим,може да докараме ние хората до нещо добро за всички
  • 91 История BG

    42 7 Отговор

    До коментар #25 от "Просто статистика":

    ЛЪЖА! През 1970 г не се работеше по 7 часа,а по 8.Работеше се и в събота до обяд! А сега всичко е скапано, защото висшите ешелони на БКП, станаха първи капиталисти, създадоха мафията, и фалшивата опозиция! Никога няма да се върне животът преди 1989г.Нито тогавашното беше демокрация, нито сега е демокрация! Никога никой не го е било грижа за обикновения човек!

    Коментиран от #93

  • 92 Аз незнам защо е това

    13 0 Отговор
    Целия свят го прави,тай ли ние сме най прости и с нищо не ни се занимава
  • 93 Аз незнам защо е това

    21 1 Отговор

    До коментар #91 от "История BG":

    Тогава и ние обикновените хора да не ни е грижа за тях и да не им работим,да видим какво ще стане.има лесно няма кой да го направи
  • 94 1122

    49 3 Отговор
    Не се наядоха тия новобогаташи ей!В ЕС говорят за четири седмична работна седмица,а нашите ще увеличават работното време на 9 часа.Още много ще търсят работници,ние вече окончателно решаваме да се махаме от тука,отиваме в Чехия.Семейството ми сме седем души.ЧАО,ТЪРСЕТЕ СИ БУДАЛИ ДА ВИ РАБОТЯТ....МАМА ВИ ТЪПА ДА Е..А.
  • 95 История BG

    18 1 Отговор

    До коментар #27 от "разпускай синдикатите":

    Браво! Точно така!
  • 96 Аз незнам защо е това

    39 0 Отговор
    Хора ако няма работници няма да има и началници нали знаете,толкова е просто
  • 97 Дедо Ванчо

    48 0 Отговор
    На българските работодатели им трябват роби, а не работници. А профсъюзите станаха ПРОСТсъюзи.
  • 98 Боби62

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    .....а пък аз искам 48 часов работен ден......мдааа.......
  • 99 Слоница

    24 2 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Прав си обаче не виждаш ли че никой не те подкрепи живеем в контролирана държава. История медия опозиция журналя. И си мисли е че има свобода на словото и печата
  • 100 Красимир Драголов - по дълго ли е името

    24 0 Отговор
    И не са виновни управляващите, ами всички вие, които гласувате,защото гласа ви е за един от всички тях. Няма значение дали са управляващи или са опозиция. Всички управляват по една и съща платформа, ние управляващите решаваме, какво ще става
  • 101 хахаха

    28 3 Отговор
    Може ... , но мин. заплащане да и на час, а не за месец.
    Мин. запл. на час 10 лева.
    За извънреден по 3
    И това да е чистото, което ще вземе работника, данъци и осигуровси башка...

    Око го приемат така, както го предлагат ще има нова вълна от миграция
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 История BG

    35 6 Отговор
    Тази държава трябва да престане да съществува.
  • 104 Красимир Драголов - по дълго ли е името

    14 0 Отговор
    И без това дето го пишем тука е на Бай Вуйо Дедовия и никой просто смъртен него види. Тъй че Да Го Ядете, колкото е пораснал.
  • 105 Vili

    37 0 Отговор
    Народа е безразличен и пасивен!
    Само помежду си хората враждуват!
    И .....приказки, приказки , и омраза!
    Що за народ сме?
  • 106 Garrincha

    26 1 Отговор
    Синдиката на работодателите и сите им представители, да направят една открита среща с работниците на някоя хубава и голяма поляна … да не ми се срещат с лакеите, наречени "представители на работещите" !!!
  • 107 Бесен

    37 0 Отговор
    Тия са за разстрел! Финландците предлагат 4 дневна 6 часова работна седмица, тия алчни робовладелци нашите прдлагат 9 часов?!!!
    Абе овце нещастни до кога бе?!!!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Красимир Драголов - по дълго ли е името

    28 3 Отговор
    Народа сие същия като от едно време, когато е предал Васил Левски преди на Турците. Той Народът и сега е същият........
  • 110 vasik atanasova

    27 0 Отговор
    във филнадия го правят 6 часа
    и е 4 дни седмично
    тука обратното
    но то няма кой да работи тука просто
    трагедията е много голяма !!!!
  • 111 Garrincha

    32 1 Отговор
    Рязко, ми се прииска да пребия, някой мазен синдикалист … може и от нашите, може и от техните !!!
  • 112 Емил Рангелов

    20 5 Отговор

    До коментар #89 от "Красимир Драголов - по дълго ли е името":

    Ела да ми ги провериш и ше сереш една седмица зъби!А тоя дето пита кой ше стачкува ,направо да си погдотвя стойката пред работодателите за задна предавка!Стачки ще има!Гаранция!И гладни и всекакви ако трябва!Който не е бил по блокадите след 90та ,нема смисъл.да коментира!Сега обаче няма кой да ни излъже отново ,като лилавите демократи тогава!И танкове нема да дойдат,щото е пълно с американски,други нема и нема да има!
  • 113 Красимир Драголов - по дълго ли е името

    12 1 Отговор
    Народа гледа на, мен да ме е добре, а на Вуте да му е зле. Не а управия бе.
  • 114 Аз незнам защо е това

    15 1 Отговор
    И какво сега ще предаваме само себе си не сме хора.
  • 115 9ти Септември

    24 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Аааааа не така, оправя ги и още как, знаеш ли как хубаво са ги оправили тези всички фирмаджии, чорбаджии, лихвари, министри и депутати през 1945 година? Народа много бързо ги е оправил с камъни и колове по площадите на градове и села.....та и сега така само народния съд ще оправи и днешния "елит" на нацията!
  • 116 1122333

    24 4 Отговор
    Всички синдикални организации не са защитници на работниците, а предатели на труда им. Такева, Манолов и Димитров трябва да са в затвора, за отнетата хапка на безпомощния български работник.
    Оставка на това гнусно,продажно правителство и някоя сутрин дано ги видим обесени! Народе, стягай мисци и се изправи: На въстание робе! Смърт на бизнес и власт, смърт на окупатори и човекоядци, смърт нафалшиви синдикалисти!!!??? БУНТ И БОРБА!!!
  • 117 Калбо

    31 3 Отговор

    До коментар #22 от "Xxxl":

    Ако си кадърен и имаш добра професия печели много повече от България да вярно робуваме но ни плащат по добре ако бях останал наистина щях да бъда истенски роб и то много беден и гладен роб сега робувам на друга държава но има хубава кола спестени пари хубави дрехи добра квартира и издържам цялото си семейство 1час извареден труд 12 Евро събота и неделя 20
    Евро начас нека да съм роб на друга държава
  • 118 Антонио Бандерас

    20 0 Отговор
    https://www.vesti.bg/sviat/revoliuciia-vyv-finlandiia-6-chasov-raboten-den-4-dnevna-sedmica-6104036
    Няма такава държава! Браво! На европейския фон!
    Скоро няма да има кой да работи в България.
  • 119 Priyateli

    11 1 Отговор
    Bravo nay nakraya 9 casov raboten den 500 lv zaplata, yaj piy i se veseli
  • 120 Boris

    21 0 Отговор
    Много бих желал да зная, това отнася ли се за фирми, които не плащат извънредния труд, които не плащат първите дни от болничния а ти ги вземат като дни от полагаемият се отпуск...!.?
  • 121 Христоф

    25 2 Отговор
    Бизнеса да си работи сам докато поумнее
  • 122 Страшен филм

    22 0 Отговор
    Искам да ви кажа , че с този 9-часов работен ден и като вкарат и еврото в БГ , ще ни счупят капачките , ние сега не си взимаме изкараните кинти с пот и още нещо на 8 часа , камо ли да са 9 часа .
    Постоянните филми , аре малко да изчакаш ,че требва да плащаме тока на ресторанта , сега няма много работа ...........
    Като има работа пак няма кинти ........
    Така е целият ни бизнес в българия !!!
    После реват защо нямат качествен персонал , бизнеса им започва да рухва , ама на тях не им пука , отварят нова фирма и започват да работят пак на същата схема .
    Знаете ли каква е разликата от Работодателя/ШЕФА/ до работника
    Една единствена разлика , че притежава малко повечко пари от теб !!!
    Всички ходим да акаме .........................
  • 123 serjant

    14 1 Отговор
    NE narod , amursha...inache si laem iz forumite....
  • 124 Браво

    4 0 Отговор
    https://www.vesti.bg/sviat/revoliuciia-vyv-finlandiia-6-chasov-raboten-den-4-dnevna-sedmica-6104036 , те почти като нас нас
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    17 1 Отговор
    КРАИНО ВРЕМЕ Е ЗА ВИНКЕЛААА
  • 128 Грю

    21 2 Отговор
    Преди години, като живеех и работих в България, най-обичах празниците. Тогава работех на същите и после ги отработвах. Голям купон беше: стояхме с колегите до 23'00 да работим, защото има нещо спешно, а на сутринта закъсняваме всички с 5 Мин.( ползваме една кола) защото сме в задръстване и ни прави шефа на нищо поради това. Любими мои времена. Липсва ми това време... И аха да се върне, скандинавците минаха на четиридневна работна седмица. Така ще повлекат цяла Европа. Мръсници мързеливи.
  • 129 Красимир Цветанов

    18 0 Отговор
    Да прочетатат това: Новият министър-председател на Финландия, Сана Марин, предлага да се въведе 4-дневна работна седмица с 6-часови работни дни. Според нея гъвкавият график ще позволи на работещите да прекарват повече време със семействата си. Марин смята също, че това би повишило и производителността на труда, съобщава Daily Mail.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Волен

    15 1 Отговор
    Апетита идва с яденето.Болшевишките гърла нямат насищане.
  • 132 Tees

    3 6 Отговор
    Ако не ме лъже паметта искаха да правят работната седмица четиридневна по 10 часа на ден за да има повече време за почивка.Какви са тези фалшиви новини,това няма как да стане.Гладна кокошка просо сънува.
  • 133 Радо333

    9 5 Отговор
    Еиии не мога се вредя да пиша от вас бе. За писане ще се пребиете ама за друго хич ви няма. Било за работа било за правата ви.Само плямпате и нищо друго......
  • 134 Алото

    13 0 Отговор
    Алооо..., В ЕС Хората намаляват работния ден на 6 часа, а в БГ на Влади Горанов какво правим...
  • 135 Боби

    7 6 Отговор
    В момента не е проблем да се работи 9 часа, но проблема е че 9 тия час е допълнителен и се плаща двойно, и се плаща допълнително към заплатата.

    Коментиран от #140

  • 136 Боклуци

    25 2 Отговор
    Няма такава държава и има такъв народ,ако се оставим да ни мачкат ще ни мачкат до последния човек, време е да изхвърлим боклука,ако не го направим сега , после няма да има.Събудете се българи!!!
  • 137 Народа, който е останал да живее....

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Алл":

    Явно никога не си напускал Хасково. Бокл
  • 138 Цената на човешките живот ,труд и време

    9 1 Отговор
    Падат повсеместно,скоро и камшик над голи гърбове ще има...само вижте умотворенията на оядения хараланов,че българина бил нещастен ,щото не му се работело.сега Иво христов, мълчи удобно...
  • 139 бл.134 в Зап. парк

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Коптор
  • 140 Не. Им ща

    3 1 Отговор

    До коментар #135 от "Боби":

    Допълнителната мизерия
  • 141 цачо

    15 0 Отговор
    За домуза е най-добре да му се работи по 24 ч. и да не плаща.Да му работим ангария братя.Аз съм ЗАААА! Мамичката им мръсна да е....
  • 142 аяаяа

    20 2 Отговор
    Трябва да се въведе заплащане на ЧАС , както е в Америка примерно!
    Тогава може да се работи колкото е нужно! А не като тук на месец ...
    Обаче работодателя, няма файда от това, понеже така или иначе те държи след работа, като се налага, естествено в повечето слуаи без пари! Грешен икономически модел в България. Естествено, ще сме най-назад!!!
  • 143 Кочат

    21 0 Отговор
    Аз бих работил и 24 часа в денонощието докато изкопая гробове за всичките тия боклуци.
  • 144 Гост

    16 0 Отговор
    Прост народ слаба държава.
  • 145 Фак на тия факти

    18 0 Отговор
    Още 5 века робство и ще се събудим. Народното мислене е насочено в мазохизъм и самоизяждане. Всеки изминал ден, година ще става все по зле във всяка една сфера. Туморът е прекалено голям....
  • 146 Хайл

    15 0 Отговор
    Пълен бойкот и съботажи на "бизнеса" НЕ ПЛАЩАЩ...НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ЗАТВОР НА "БИЗНЕСМЕНИТЕ" И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  • 147 ti si

    6 4 Отговор
    хората в цяла София работят по 12часа те с 9часа ще плашат хората много смешно няма що

    Коментиран от #152

  • 148 аз съм аз

    14 0 Отговор
    В хлебозавод Елиаз се работи по 12часа и при пълна мизерия и никакви условия за работа и при ниско заплащане
  • 149 ti si

    2 3 Отговор
    хората в цяла София работят по 12часа те с 9часа ще плашат хората много смешно няма що
  • 150 Корвите Герб

    8 0 Отговор
    Се дупят на бизнесмените за трохици. Много долно качество утайки са тия!!!
  • 151 Аз незнам защо е това

    11 0 Отговор
    Прочетете си герба и ще разберете как се прави тука във форума утре ще мляскаме по някоя друга тема и новата глупост 9 часов ден ще е факт,както тъпоотията бонус малус,както плоския данък,скъпото гориво,скъпия ток,скъпата вода и някъде без вода,скапата храна и лекарства,малките пенсии и заплати ,абсурдните телкове,абсурдните апартаменти и имоти,новите данъци и такси забравих,увеличаващото се циганско население и намаляващото българско,напускането всяка година на хиляди българи.Стига е хора никой ли не го приема лично това.не сериозно е това народ с такава история да приема тези гаври,или може би на повечето им е ок така и не им дреме
  • 152 Аз незнам защо е това

    4 3 Отговор

    До коментар #147 от "ti si":

    Ама знаем,че в София сте извънземни не сте хора
  • 153 robur

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "jorj":

    ха ха ха получаваш жълта риза без ръкави как го извъртя та отново Путин вие виновен братко бягай да се прегледаш на 4 километър
  • 154 Истинен

    11 0 Отговор
    Работите ама със тия закони и осигуровки ще ви оставят без пенсии.Администрацията и бизнеса гкасува за тях и няма отърване. Тоя бизнес на сульо и пульо и разни глупаци прости невъзпитани и алчни ви вземат труда и здравето. Никой не им държи сметка какви заплати плащат и какви сигуровки внасят.Никой не е осъден че е уморил човек в боница.Без натиск няма да се махнат. Винкела дръжте или моление към. Господа той всемогъщ и дано скоро да им вижда сметката.
  • 155 Ной

    13 0 Отговор
    Водата ни вземат. Отгоре се ръсят химикали и надробен алуминий и разни вируси. Горят буклуците на държавите на фона на красивата ни природа. Продадени сме от всякъде за пари от алчни политици. За народа мор защото ще доойдат от запад да живеят тук. Земята им пропада и излиза вода Става на решето. Някои вече са напуснали големите си и луксозни имоти от Америка. Гледате видео1 на Григор Бирисов какъв капан е направен на всички който са напуснали държавята и нама да им позволят да се върнат обратно когато стане масово.
  • 156 Събев

    6 0 Отговор
    В Еконт няма 8 часов работен ден , от 9 нагоре....
  • 157 Dimirest

    9 0 Отговор
    Ама направо да спим вечер на работните места за какво да губим време в прибиране у дома? И тези безумно високи заплати веднага да се намалят. Да се бачка поне до 75 години за благото на милите компании!

    Коментиран от #182

  • 158 НЕМА ЛАБАВО

    6 1 Отговор
    БОНУС МАМУС СИ Е..ЛУС !
  • 159 Тъп Ръб

    13 0 Отговор
    В България продължава разкошната мизерия и през 2020г.
  • 160 Родопа планина

    15 2 Отговор
    Не по 9 часа ами и по 10 да се работи няма да има разлика .Защото на час вьв Бг плащат минималните 3и60 лева .Това са мижави пари и докьто мога ще ходя вьв чужбина .Вьв Германия вземам 2000 евро чисти и всичко ми е платено храна квартира транспорт до работата.Сьщо така фирмата ми подсигорява и самолетните билети вьв даете посоки. И така вече почти 12 години. Вьв Бг на този етап не бих работил. Да се научат да плащат и тогава много ще се вьрнат от чужбина.
  • 161 Мила майчице !!

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Какво става?Какво мислехме ,каква я докарахме?!А в кой ЗАВОД и коя ФАБРИКА ще работим? Мммммм....
  • 162 Прекрасноооо

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Ами ще си СПИМ на работното място!
  • 163 Хипопотам с прашки

    3 1 Отговор
    Ааа 9 ч, не ме устройва, да не е 24 часа...! (,, свестните,, родители учат децата си на,, труд,, от ранна детска възраст...!)
  • 164 qwerty

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "ЛЕНИН":

    Блъди Мери.е коктейл измислен за Хемингуей, за да не мирише на алкохол на жена си Мери....
  • 165 Мразя герб

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Само дървото управя":

    Това е от вожда Тиквата и неговите кухи и алчни подлоги!!!!!
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Sofia

    8 1 Отговор
    Съгласен при 4 дневна работна седмица
  • 168 Пол Пот

    8 0 Отговор
    Обмислям да ги изпратим визоставените уранови мини на денонощна смяна,в неделя на баня в Перник ще ги водим ,а докато копат ще слушат Миле Китич
  • 169 Бай Благой

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според бизнеса е необходимо да има по-голяма гъвкавост при изчисляването на извънредния труд.

    Като чуя за гъвкавост и направо вече знам как моя работодател ще ме кара да работя по 9-10 часа на ден + събота и накрая на месеца...ей ти едни 100 лв отгоре....
    Вече виждам пълните терминали 1 и 2....и пристигащите украинци и молдовци...а може и виатконгци...
    Българския робовладелец продължава да изтисква и последните капки жива сила от работниците.
    Като се свършат балъците не знам да ли и тогава ще разберат колко са сгрешили.
  • 170 Вени

    8 0 Отговор
    Няма синдикати на място. В железницата всички синдикални лидери се водят формално я ръководител движение, я шлосер, я механик, просто за заплата. А членски внос от работника е бонус. Тогава как да са срещу работодателя, който ги храни? Заплатите на синдиката трябва да са членски внос на работника-ако е доволен ще им плаща, ако не е ще стоят без заплати, както е по света. Ама тука нали всичко е наопаки...
  • 171 Petko

    6 0 Отговор
    Гениална идея на робовладелеца Бойко и неговата крадлива дружина. Откраднатите пари никога няма да им стигнат трябва и за правнуците да работим.
  • 172 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Какво от това, че ще умираме млади? Ще сме хубави! Ще олекне и на НОИ - никой не иска да плаща пенсии. Няма как - удръжките /данъчни, пенсионни, медицински и пр./ трябва да се плащат.Иначе, при тези нищожни заплати....... ни премии, ни тринадесета заплата за чиновническия свят.Не е ли по-добре, като в ранния социализѝЪм - пет дена по 8 часа и в събота
    от 7 до 13 часа ?.Бандитите бизнесмени ще имат 46 работна седмица от роба-работник. Синдикатите ще клекнат като улични помяри пред кебапчийница - ако ги има. Знаем.... синдикални босове ....има. Какво общо има Балканския полуостров със Скандинавския? Горките скандинавци и финландци дори -- ако искат да прокопсат да им харижим нашите партийни , държавни и стопански ръководители ??
  • 173 Ivan

    9 1 Отговор
    Я си е...бе...те пу..т.ка.та майчина корумпирани политици. И вие няма да сте вечни.
  • 174 Алчността на бизнеса

    9 0 Отговор
    Алчността е прекомерно или ненаситно желание за пари, богатство и сила.
    Бизнесът иска да лапа яко. Ми да лапа, но данък поне 30% на тези, които правят повече от 2 млн годишно.
  • 175 Такаааа

    13 1 Отговор
    А после "бизнесът" реве, че нямало хора :)
    Всички по света вече обмислят, а даже някои го направиха, 4 дневна работна седмица, нашите искат да върнат феодализма.
    Ревете, няма хора вече, направете работния ден 25 от 24 часа ако искате, ама си работете сами.
  • 176 Факт

    6 1 Отговор
    Към бизнеса: Ти си мъртъв за мен!
  • 177 Специалист

    11 0 Отговор
    Българите станахме клошарите на Европа
  • 178 Каравелов

    20 2 Отговор
    Да ви кажа ли една тайна, бели роби : ако искат, могат да ви направят работния ден и 18 часа, но пък да ви плащат по-малко, защото ви виждат какви наведени робски мишки сте. Трябва да гърбите за тарикатите, и нищо да не ви се плаща, заслужавате го. Пътуване до Гърция, Турция или Охрид, 2-3 пъти годишно, НЕ ВИ ПРАВИ БАРОВЦИ, нищо че всеки бял роб се пъне във Фейса с такива смешни снимки... Мишки сте, роби, мълчаливо протестиращи пред компа, или след 300 грама шльокавица. И на сутринта пак поемате към работните си места с превити гърбове и наведени глави. Булгаристански юнаци !

    Коментиран от #185

  • 179 Роко

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "да ни е честит капитализъма, другаре":

    Пич явно не си чел Маркс. Той не е писал такива работи. Човека мечтае всички да са еднакво бедни роби на бюрокрацията. А нашите "бизнесмени" са до един марксисти-ленинисти (на всеки от джоба стърчи партийната книжка) , той и слънцето тиква е такъв затова и политиката му е такава.
  • 180 Ваще М...

    12 1 Отговор
    РЕШЕНО Е СПИРАМ ДА РАБОТЯ АКО СТАНЕ 9Ч.

    Коментиран от #187

  • 181 Ивайло

    11 0 Отговор
    Тия добре ли са??? Хората в северните държави отдавна минаха на четиридневна работна седмица, а на нашите изедници тука все им е малко!!! Ако може и нощеска да им работиме!!!
  • 182 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #157 от "Dimirest":

    Кво спане направо по час дрямка като в Китай и отново на работа.
  • 183 Вече

    8 0 Отговор
    Да идват Виетнамците да бачкат.

    Коментиран от #221

  • 184 Иванов

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Само дървото управя":

    Абе кога ще спрете с тия комунисти, или пък Русия и тук е виновна. Това са крадци и мошенници, и всички са от партията на наглеците. Оная измет в парламента е на 4 дневна седмица официално. Друг е въпроса за какво изобщо е там тая гнус. И отделно и без това много хора работят и повече от 9 часа. А синдикатите родни не са нищо повече от подлога, някога имаше провсъюз.

    Коментиран от #265

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 дивака

    6 1 Отговор
    мръсни гадини
  • 187 Anton

    10 0 Отговор

    До коментар #180 от "Ваще М...":

    Ти още ли им работиш? Аз работя толкова колкото ми плащат, че и по-малко. Работа за безпари колкото щеш. Те депутатите не работят та аз ли. Щом мен ме работят то и аз ги работя, а на избори гласувам само когато ми скимне или ме сърби оная работа. А за пенсията е важно да я дочакаш а не колко ще вземеш. Така се живее и така се е живяло в пропадналата територия наречена България. Щом боклуци ни управляват значи болшинство боклуци гласуват за тях.
  • 188 смок

    3 0 Отговор
    Е пробват. Ама няма да мине!
  • 189 Каравелов

    8 1 Отговор

    До коментар #185 от "Иванов":

    Ми аз съм си оттук, но никога не съм работил в офис, завод или друго от 8 до 5, и вече 30 години работя само за себе си, без началници и без раб. време. И ми е добре. По един или друг начин, правя каквото аз искам и както го искам. Ако ще да направят раб. ден 25 часа, не ми пука. Обидно ми е, че на тези, засегнатите от такава промяна, на които би трябвало да им пука, на тях също (по една или друга причина), също не им пука. Колкото до емигрантите, които се перчат с 1200-ата си евро заплата, те просто са забравили, че са ги взели на работа, не щото са можещи и компетентни, А ЗАЩОТО СА ЕВТИНИ ! А ти, Иванов, като не ти харесва какво се случва, трябва да си на друго място, не да мрънкаш на топло пред компа !

    Коментиран от #259

  • 190 Емил Рангелов

    13 0 Отговор
    Сутринта гледах една пеня от цизнеса по телевизията!Немало работници,нема при тия условия ,камо ли при 9 часа с мъгляв регламент!По времетопна прехода ми се е гадило от бизнесмени с цървулш на дедовците си!Бачкал съм с години по 12-15 часа!Те не могат да издържат и 5 часа постоянна физическа работа,камо ли с години!Автомеханик,дограмист,заварчик-железар,тръбар,ВИК,това мога за 29 години стаж и то добре!Ако мислят че.пак ще им работиме без пари извънредно ,нема да стане!Стачка и да фалират!Колко е минималната часова ставка за Европа ,бе наглеци?5,50 евро на час!Ние къде сме ?У Тамбокту?Аз и не само колкото мога да работя все не могат да платат,аре фалирайте ,а ние се изнасяме!И без това 80%сте с двойно счетоводство и сте за във затвора!Роби ни требват на вас ,не работници!Има евронормативи за полагане на труд не е лошо да ги прочетете ,че и без това сте им под лупата!Четете подробно!Всеки един от нас може да работи навън за 6 месеца и да си идва тук да почива,а вие ще го духате под вода ,да не се вдигат ФПЧ!
  • 191 Синдикалист

    3 0 Отговор
    Защо девет часа аз викам направо двадесет четири часа с заплата на депутат5
  • 192 Синдикалист

    4 0 Отговор
    Защо девет часа аз викам направо двадесет четири часа с заплата на депутат5
  • 193 Кирка

    9 1 Отговор
    Тея не схванаха ли , че трябва да сме технологични, а не да връщат методи на работа от 5 век пр. н. е.
  • 194 Грешка

    12 0 Отговор
    Съботници дали няма да искат работодателите да се въведат също?
  • 195 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Потърпеш":

    Да не караш ла.йнарка ?
    Предлагам и 52 ленински съботника .
  • 196 Waffen SS

    10 1 Отговор
    Ще дойдем пак и вече няма милост
  • 197 Иван

    13 0 Отговор
    Много сме прости българите. Цивилизованите държави намалят на 6 часа работното време и 4 работна седмица, нашите глупаци го увеличават. Тази алчност на чорбаджиите няма край. Искат да стигнат Господа, обаче накрая и те са два на един без комин. Него ли разбраха туй нещо вече.
  • 198 Петилетка

    13 0 Отговор
    Според автори които са навътре в нещата....Колкото повече работника осъзнава колко е прецакан, толкова повече ти саботира бизнеса. Тихичко и тайничко . Честито !!!
  • 199 Селянин

    17 2 Отговор
    Да му мислят дъжавните служители те ще бъдат потърпевши. Не могат и да гъкнат, облагат ги с всички видове данъци, заблуждават ги, че ще получат някога пенсия и не им плащат. Аз държавна работа не работя и на пенсия не се и надявам. Друго си е във фирмите, договаряш едни пари и ако не ги получиш - сбогом. Знам, че не ми плащат осигуровки, но и аз им работя колкото ми изнася. Така на един мастит фирмаджия му зарязах камиона със стоката на магистрала Тракия та два часа ми се молеше по телефона да го закарам до Бургас. Аз парите не си ги получих, но и той изхвърли тон и половина пилешко месо, че се беше развалило. В края на крайщата бяхме квит, аз забравих за 1200 лева заплата, а той изгуби 5000лева печалба, че и горивото му продадох. Всичко беше пито - платено.
  • 200 Фасул

    2 1 Отговор
    Да си направят 24 часа работен ден и всичко е точно
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 ще остана в Бг...

    5 1 Отговор
    ... но само ако бъде въведен 6 часов работен ден,
    но при 4 дневна работна седмица,
    точно както при финландците
  • 203 Геро

    15 1 Отговор

    До коментар #22 от "Xxxl":

    А тук как е,бе, мунчооооо? По-добре да взимаш "смешните" пари навън, с които и ти и семейството ти ще се чувствате като нормални хора, отколкото да работиш на някой смешник тук за "колосалните" 1000лв, с които не можеш да си платиш само тока. Да не говорим, че повечето и не взимат повече от 7-800лв, за сметка на 10-12 часов работен ден 6 дни седмично. Да ти пикая на робския патриотизъм, типичен гербав малоумник!
  • 204 гощо

    9 1 Отговор
    В Финландия обмислят 4 дневна работна седмица,тука 9 часов работен ден?!?!? Събота само по 6 часа,че са ларЖ!

    Коментиран от #217

  • 205 Някой си

    14 0 Отговор
    То хубаво, но кой ще работи?
    Не могат да намерят хора за осем часов работен ден, тръгнали да правят девет часов....
    Иначе за миналата година в България са купени 12 Ролс-ройса и не знам колко Ламборгини и ферарита......
    После се чудят защо Терминал 2 и останалите терминали за заминаващи са пълни......
  • 206 Б.Б

    4 0 Отговор
    https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Nai-mladiyat-premier-v-sveta-predlozhi-4-dnevna-rabotna-sedmica-i-6-chasov-raboten-den-926573
  • 207 Кака

    5 2 Отговор
    В моята фирма от една година работим по две съботи в месеца даром.Който не дойде,-глоба.Така .че закона вече е приет.
    4993
  • 208 Реалист

    12 0 Отговор
    Ако излязат пред Парламента само тези дето се репчат по форумите,останалите които псуват чорбаджата-другари кога си пийнат и дружно им теглят една голяма майна на управляващите, никой няма да посмее да се гаври така с народа ама за овцете винаги ще се намерят касапи както и да се казват.За този 8часов работен ден прадедите ни са проливали кръвта си по улици и площади а кротките им потомци само се репчат в Нета и стягат куфарите за там дето ги чакат други вълци.Ха наздраве!
  • 209 Кака

    5 3 Отговор
    В моята фирма от една година работим по две съботи в месеца даром.Който не дойде,-глоба.Така .че закона вече е приет.
    4993
  • 210 ДО ГОРАНОВ

    9 0 Отговор
    Ако искаш да оправиш държавата прееми закон за удържане на 30% от печалбата на бизнеса за внедряване на нови машини и технологии а не 9 часов работен ден. ( какво ще кажеш за 50милярда натрупани в банките на кого са и какво търсят там откраднатите пари от народа).
  • 211 bgbgbgb

    13 0 Отговор
    изводът - не търсете работа при български работодатели. аз работя само за чуждестранни компании
  • 212 работодател

    7 5 Отговор
    ще стрижем до кръв
  • 213 Фантом

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Алл":

    Алл ами ти къв си такива като тев само бич им трябва кво да праи човека трябва да се изхранва а заради такива като теб ни се скапа държавата само БИЧ ЗА ТАКИВА КАТО АЛЛЛ
  • 214 Гняв

    7 0 Отговор
    На мен сега в момента,не ми плащат извънаредния труд макар,че работя по 12 часа на ден,или нощ.А от ноща ми се плаща само часовете от 22 до 6 на стотинки.Къде се губят останалите часове,без заплащане.Какво да кажем за 9 часов работен ден.Нямам думи...Тези управници първо извънаредния труд да си оправят,тогава да мислят,за 9 часовия си работен ден.
  • 215 Баща ти с дамаджаните

    14 1 Отговор
    Спрете да им работите, всички колективно, поне за месец и ще видите как ще се оправят нещата. Само знаете да блеете по форумите, ОФце
  • 216 Съдба тежка

    5 2 Отговор
    Това е безобразна екслоатация!!! Помислете за народа!!!
  • 217 Сас

    14 0 Отговор

    До коментар #204 от "гощо":

    Само за инфо може да проверите по колко работят на ден във Франция. И въпреки 5 часовия работен ден само да ги барнат и болкират цялата страна!!! Е нали българите сме франкофони що не правим като тях? Галфони сме май
  • 218 Бандалова

    12 0 Отговор
    Това е нагла форма на искане на фона на мизерните условия на труд .Не се работи за повишаване на работните заплати ,а се възползват да изплащат минимална работна заплата .На заплаща двойно след 8ч.работен ден ,имат ни за бели роби в собствената ни държава .Поредния стимул все повече хора да се ориентират за работа в други държави !
  • 219 кОрупция

    8 0 Отговор
    ... и к'во ся, няма ли да има разстрел за тези хора или пак покорно ще си навеждаме главата?!?
  • 220 Тояга

    6 0 Отговор
    Време е тая държава да започне да работи за хората!!!Инъче ще им се види тясна София!
  • 221 Хер Флик

    5 0 Отговор

    До коментар #183 от "Вече":

    Виетнамците бачкат в Чехия, драги. Аз също.
  • 222 Да бе

    9 1 Отговор
    Хората ще въвеждат вече 4 дневна работна седмица,а тия робовладелци увеличават работно време.А къде са синдикатите ?!
    ....Страната на работещите бедни,пак да мачкаме народа !
    ....Ама като виждат че никой не скача и с 20 часа ще пробват !

    Коментиран от #224

  • 223 Sniper

    8 0 Отговор
    Аз предлагам да обявим война н Финландия! С тази наша никаква войска и ошмулена държава, те ще ни от опаткат за 2-3 дни. Те съветска Русия, с огромата армия, опердашиха през 1940, та нас ли? И като ни превземат, ще въведат тяхното работно време - 4 дневна работна седмица и 6 часов работен ден! Ха да видим тогава тези наши дладури с 10 часовия работен ден!
  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Име

    14 0 Отговор
    Най страшен е бунтът на търпеливите.
    Време е братя!
  • 227 Истината

    7 0 Отговор
    Я да идат по курортите тия измислени инспекции да видят как работят хората по 14 часа всеки ден без нито един почивен ден (кви пари кви 9часа кви закони).Да не говорим как ги лъжат и не им дават заплатите.Все нямало нарушения! Като не вършат работа поне да ги закрият(само гушкат пари на столчетата цел ден) и така хората се оправят сами.
  • 228 Нане

    6 0 Отговор
    Едва ли ще е съгласен някой на тази промяна,при условие че заплатите са ниски за БГ стандарта и въпреки всичко да се работи 9ч. Даже и да ги увеличат с накой друг процент,пак няма да е достатъчно за труда който полага човек. Абе я си заврете негативните промени отзад!!!
  • 229 Име

    5 0 Отговор
    Предлагам, да обявим война на Финландия, да се предадем и да стане 4 дневна работна седмица. Еврика!
  • 230 Готин

    8 0 Отговор
    Вола рие, на гърба си хвърля!
    Трябва да си слабоумен, за да искаш увеличение на работното време с цел, да компенсираш липсата на работна ръка в настоящата ситуация. На всеки нормален работник е ясно, че колкото повече работи в БГ, толкова повече ГУБИ! Ако вкарате това безумие, като регламент в КТ, то оставате наистина без работна ръка. Тъпи ли сте или някой ви подтиква да правите само глупости. Нашите останали работници моментално ще се изнесат навън, където в момента има огромен недостиг от такива кадри при три пъти по високо заплащане. Осъзнайте се и намалете печалбите си до нивата на германските работодатели, а не 300% и сте МИЛИОНЕРИ!!!
  • 231 Готин

    12 0 Отговор
    Сега да ви светна Г-да управляващи как се увеличава стандарт на живот и се стимулира икономика.
    Наложете регламентиран максимум на печалбата от 30% а всичко останало да отива в бюджета. След това определете годишен лимит от 20% на средствата за инвестиции и ДМА. Тогава икономиката наистина ще излезе на светло и ще създаде условия за по добър живот в България. Сложете край на дивият капитализъм!
  • 232 гост

    5 0 Отговор
    Във Финландия ще въведат 6 часов работен ден четири дни в седмицата, а тук 9 часов...
  • 233 Светулчо

    5 0 Отговор
    Фенер на оная ми работа сложете , да
    Не се прибираме и вечер в къщи , педали
  • 234 Цар на българите

    9 1 Отговор
    Щом въведът 9 часа работа, скъсайте договорите и излизайте на улицата!

    Коментиран от #258

  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Петя

    6 0 Отговор
    В други страни намалят работното време... на 4 дни , а ние ги увеличаваме. Чудесна стратегия.. 😆
  • 237 Ivo

    5 0 Отговор
    Направете го направо 20 часа да богатеят алчните чичковци дето ограбиха държавата а сега цедят народа.
  • 238 Аканавас

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "разпускай синдикатите":

    В норвегия ми смятаха отиване до работа и връщане от работа за работни часове, ако искаш :) 350 кр/ч по 24 стотинки (беше), работех и по 10 часа, но пресчаса ми беше по 600 крони.
  • 239 Афган

    4 1 Отговор
    Клати за тати,клати за мама,а накрая гладен остана в България.
  • 240 Лазито

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "никой":

    Иначе говорят за безработица,а пък извънреден труд. Защо не назначават безработни там,където искат извънреден труд така няма да натоварват допълнително работниците и как за едни винаги има празници,а за маймуните няма.
  • 241 Рокси

    11 0 Отговор
    В нормалните държави искат намаляване на работното време, защо реално хората не са продуктивни повече от 5-6 часа макс, а е важно да имат време за семейството и хобитата си, само наш Ганьо пак наопаки. Ако го питате бизнеса и 12 часа, 7 дни седмично ще поискат! А после се чудят, че хората масово се скатават и пият кафе по 5 пъти на ден. Ами то след 6-7 часа вече изпушваш и е безсмислено да висиш в офиса, ама нееее, сакън да не се минат ако работиш под 8 часа, нищо че реално нищо не правиш поне 2-3 от тях.
  • 242 Любпитна

    5 0 Отговор
    Само ми е интересно какво ще стане ако някой дори само намекне за нещо такова в Гърция или във Франция? Вие как мислите? Дали ще има нова Френска революция? :)
  • 243 Ленин

    3 0 Отговор
    Ле енскисъботник!?!
  • 244 Ришельо

    6 0 Отговор
    Във Франция работния ден е 5 или 7 часов! С два почивни дни. Съвсем превъртяха нашите управници!
  • 245 142563

    4 0 Отговор
    В Европа може и 3 часов работен ден да обявят, но тук ще стане 13 часов работен ден. Да е на кантар щом там се намаля тук ще се увеличава. Това го асимилирам с пилотирането на самолет при не равномерна тяга. За да се изравни самолета в единия двигател тягата е по голяма а в другия по малка и се играе постоянно с тягата за да се поддържа самолета. Нашите управляващи да не са пилоти?
  • 246 Siso

    6 1 Отговор
    Алоооо събудете се
  • 247 Ххх

    7 0 Отговор
    Ае е бете си майката ще бачкам 9 часа за 600 650 лева . Заминавам за чужбина да го туря на всички бизнес професори. Намерете ди някой друг роб
  • 248 Аз съм Българче

    4 0 Отговор
    И ние сега работим по 9 часа дори и в събота работим но не ни го водят извънреден труд а като премия производство хаха изроди
  • 249 мърши

    6 0 Отговор
    Ще работим 14 месеца за 11 заплати,защото работодателите винаги намират за какво да те орежат.Чисти сметки добри приятели три месеца за дебелия (работодател) да не отслабне.
  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 !!!!!!

    1 0 Отговор
    Новородени: 0.
  • 252 Някой си от Булгаристан

    2 0 Отговор
    В мойта фирма си работя когато си искам и по 12-14 часа като имам работа,и по 2-3 когато свърша по- бързо.Така че никой не може да ми каже аз в кой ден няма да ходя или в кой час ще си тръгна.Всички трябва да работят за себе си и тия сега къде ми идват на работа след 12:00 И се наричат "шефове" и "бизнесмени" да запретват ръкави и на колене копеленца най - долни.Само че тук хората искат да си Имат шефове и това си е - така е най - лесно,но няма парички
  • 253 Слави Трифонов

    4 0 Отговор
    Гласувайте после пак за Боко Тиквата.
  • 254 Бизнесмен

    3 0 Отговор
    Абе не знам за държавните чиновници,но ми прави впечатление в пощите че не виждам да работят млади , навсякъде само бабички.Значи или нищо не им плащат или е хамалски работа.Как не видях едно младо девойче .
  • 255 Ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Знам":

    Каква изненада а.....?!?
  • 256 Ганьо

    1 1 Отговор
    Робите са в България паун сигурно караш на хляб и вода, е такива смешници като теб ши се гладни цял живот. А другите ши трупат пачки😉
  • 257 Нушка

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Брадвата":

    С едно малко уточнение, страната е богата и физическият труд го извършват други страни,тяхната работа е интелектуална и точно за нея намаляват работния ден.
  • 258 Бойко

    2 0 Отговор

    До коментар #234 от "Цар на българите":

    Революция
  • 259 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #189 от "Каравелов":

    Аз съм ходил на друго място, и пак ще ходя. Но такива като теб явно не ги вълнува за народа и държавата наречена България. За разлика от теб мен и други ги вълнува. И явно щото ти си доволен не ти пука за нищо и никой. Така, че не пиши поне, явно не си бил и на един протест поне през животеца си. Стой си на масата и се кефи на плюскането, най висшата добродетел на някои в този живот. Ае със здраве.
  • 260 Stefka Yordanova

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Niama po smeshni upravnici.Bezobrazie.
  • 261 Мария

    0 0 Отговор
    Тия са ЛУДИ!!!
  • 262 Мария

    0 0 Отговор
    Тия са ЛУДИ!
  • 263 Мария

    0 0 Отговор
    ТИЯ СА ЛУДИ!!!
  • 264 Иван

    0 0 Отговор
    Имаше един тъпанар Тодор Атанасов механик от фирма Херти Шумен за когото извънредния труд беше смисъл на живот, който му формираше половината заплата. Друг е въпроса какво свършваше по време на извънредния си труд и колко време му е оставало да живее.
  • 265 Дългия

    0 0 Отговор

    До коментар #184 от "Иванов":

    Кога е това някога през 70- те , или 80-те, а може би и първия секретар на партията ти липсва?
  • 266 Демократизация

    0 0 Отговор
    Аз предлагам да върнем социализма с качествените храни, ниската инфлация,златното покритие на лева,безплатното здравеопазване,работните места,и ранното пенсиониране.Да се изплатят обезщетения на близките на тези които не доживяха до пенсия поради несправедлива пенсионна реформа и тежките условия на труд.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове