Last news in Fakti

21 Януари, 2020 11:51 2 216 32

Няма радиоактивен или токсичен боклук от Италия на порт Бургас СНИМКИ

  • боклук-
  • италия-
  • бургас

В проверените контейнери са установени отпадъци от хартия, метал и текстил, каквито не са декларирани

Няма радиоактивен или токсичен боклук от Италия на порт Бургас СНИМКИ - 1
Снимка: Районна прокуратура - Бургас

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените на този етап контейнери с боклуци, пристигнали от Италия на територията на пристанище в Бургас, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД. Информацията бе съобщена от г-н Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас. Той, заедно с г-жа Антоанета Маркова – прокурор от Районна прокуратура – Бургас и комисар Емил Павлов – Заместник директор на ОД на МВР - Бургас се срещнаха с журналисти, за да предоставят информация, касаеща ръководеното от Районна прокуратура – Бургас досъдебно производство по член 353 г, ал. 1 от Наказателния кодекс, което се провежда за престъпление по пренасяне през границата на страната на отпадъци, извършено не по установения законов ред.

Няма радиоактивен или токсичен боклук от Италия на порт Бургас СНИМКИ
Снимка: Районна прокуратура - Бургас

Припомняме, че досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим „временно складиране“ за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество „Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

Прокурор Чинев добави, че в проверените контейнери са установени отпадъци от хартия, метал и текстил, каквито не са декларирани.

Няма радиоактивен или токсичен боклук от Италия на порт Бургас СНИМКИ
Снимка: Районна прокуратура - Бургас

Прокурор Маркова, която наблюдава досъдебното производство съобщи, че до момента са извършени огледи на местопроизшествие и на съдържанието на част от контейнерите. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да установят вида на отпадъка, който се съдържа в контейнерите. Тя добави, че по време на разследването ще бъде изготвена европейска заповед за разследване, с цел събиране на доказателства на територията на други държави. При събиране на достатъчно такива, виновните лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Няма радиоактивен или токсичен боклук от Италия на порт Бургас СНИМКИ
Снимка: Районна прокуратура - Бургас

Комисар Павлов съобщи, че от страна на служителите на ОД на МВР – Бургас продължава провеждането на оперативно - издирвателни мероприятия, целящи установяване на всички лица и дружества, които имат отношение към вноса на тези 20 контейнера с отпадъци. По думите му краен получател на отпадъците е търговско дружество с адрес в град Плевен, с предмет на дейност преработка на отпадъци.

Комисар Павлов подкрепи думите на прокурор Чинев добавяйки, че са извършени съответните замервания от служители на РИОСВ и „Гражданска защита“, които показват категорично, че се касае за разминаване в декларирания, с част от фактически установения отпадък, но такъв радиоактивен или токсичен понастоящем няма.

Представителите на прокуратура и полицията отличиха взаимодействието помежду си, довело до разкриване на извършеното престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    19 4 Отговор
    Интересно ми е този как позна, като замерваше контейнера външно?:)))

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 торенте

    15 1 Отговор
    И да има ние последни ще разберем, със сигурност показаните контейнери са предварително проверени.
  • 4 Цецо

    19 1 Отговор
    Далаверите на мутрата Тиква край нямат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НАМАЛЕН Е ФОНДА

    11 0 Отговор
    НА РАДИОАКТИВНОСТ-МНОГО СМЯХ

    Коментиран от #8

  • 7 JEEP

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    В големите предприятия преработващи скрап задължително има радиационен контрол на входа. Вагони, контейнери или каквото и да е минава от там. На границата е същото (има едни жълто-черни стълбове и рамки) Металните контейнери са "прозрачни" за бета и гама частиците и това замерване е достатъчно. Ако вече се отчете нещо над естествения фон се рови по-обстийно.

    Коментиран от #12

  • 8 JEEP

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "НАМАЛЕН Е ФОНДА":

    Радиация няма, но постепенно намалява..... ако си спомняте Чернобил
  • 9 az #Победа75

    11 1 Отговор
    ГЕРБ! ХУБАВО Е!
  • 10 той

    2 6 Отговор
    Има червен радиоактивен отпадък.
  • 11 гост

    15 0 Отговор
    Щом няма значи няма проблем да внасяте боклуци, така ли? Не се наядохте, алчни корумпирани първенюта, псевдо политици и псевдо олигарси.
  • 12 русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "JEEP":

    Знам как се замерва на входа на страната и може би и в някои мелургични предприятия. Казвам някои, защото леярни в Бг бол. Ако в някоя баря имаш източник на неутрони, примено от дефектоскоп, който е в транспортния си контейнер дали ще засечеш някакво лъчение? От друга страна самият контейнер също намалява стойността на експозицията. Да не говоръм пък полиетилена как поглъща гама лъчите, стъклото - тоже. Та, продължавам да твърдя, че този контрол е наужким. С такъв не можеш да хванеш радиоактивен материал, който са се постарали да бъде скрит , за да си троши главата някой друг, а не за да се дават здрави пари за загробването му при специални условия и места.

    Коментиран от #14

  • 13 Гъдю Гъдев

    3 0 Отговор
    Браво, отварям шампанското. Има само зарази и болести.
  • 14 JEEP

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    То че е наужким е повече от ясно. Като пътуващ цирк са. Споделям само приципно нещата. Всеки може да види на сайта на агенцията за ядрено регулиране какви събития са засечени....ама колко са останали незасечени и там.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Простак

    9 0 Отговор
    какво става в тази държава ,като кучета ще измрем от заразни болести , всички градове са наводнени с Италиански боклучци
  • 17 бай Коста

    7 0 Отговор
    депонирайте ги Италианските боклуци в Парламента , там са боклуците на България
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кучето

    4 0 Отговор
    Разбира се че няма радиоаактивен отпадък, я 3000 Евро е плик:)
    Нихт боклукен:)
    Само не мога да стопля как може някой да прати контейнер на няколко хил. км. и да му е по-изгодно от това да го обработи вкъщи.
    Имате ли идея колко струва един такъв контейнер да дойде до БГ, без да броим горенето, само пътя....
  • 20 Haha

    4 0 Отговор
    Превърнаха държавата в сметището на света, това става. От алчност унищожиха държава на 1300г. За 30 г. я ликвидираха, а сега ликвидаторите турсят къде да се изнесат и на кой да си продадат имотите и "бизнеса" щото тук вече не става за живеене. Въздух не могат да си купят.
  • 21 Лабас

    3 0 Отговор
    То и да има кой ще ти каже.
  • 22 Спасов

    5 0 Отговор
    Начи е хубав боклука! Е, щом герб казва...
  • 23 Тиквар

    4 0 Отговор
    Талианците да си вземат бележка от изказването. Следващия път да пратят и радиоактивен боклук.
  • 24 Абеей

    2 0 Отговор
    Гражданска защита няма от 20 години, бе. И тоя с това уредче дето мери нещо си може да измери през контейнера единствено кюлотите на жена си. Малоумници навсякъде, ей.
  • 25 Ехе еее

    4 0 Отговор
    С тия боклуци докарахте болестите по животните
  • 26 Ехе еее

    3 0 Отговор
    С тия боклуци докарахте болестите по животните
  • 27 бунището е супер европейска кочина

    2 0 Отговор
    Кво ако има?Нали герберите ни направиха сметището на ЕС.Свиквайте!
  • 28 Рошко

    0 0 Отговор
    Радиоактивния и токсичния е в мс и парламент
  • 29 Дааа

    3 0 Отговор
    Започва се психологична обработка на дебелите за оневиняване на виновните за боклука
  • 30 бала с далавери

    1 0 Отговор
    Защо хвърлят прах в очите на хората.Колите,печките и мечките замърсявали.ТЕЗИ БОКЛУЦИ В ПАРЛАМЕНТА замърсяват с боклуджийските си сделки.Не колите и печките замърсяват,а 240-ТЕ боклука с депутатски имунитет.Този боклук го изкараха отпадък от лайка и мента,ми защо италианците не си го изгорят-нямат тецове или доменни пещи?Дерзайте и им вярвайте.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Енчев

    0 0 Отговор
    Голямо успокоение,няма що!!!Опасните боклуци не са в и от Италия,а в България в сградата на НС!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове