Last news in Fakti

22 Януари, 2020 18:39 4 882 21

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е пробита

  • валери симеонов-
  • комисия-
  • хазарт

Председател на Комисията по хазарта (ДКХ) от края на април 2019 г. е Александър Георгиев

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е пробита - 1
Снимка: БГНЕС

Публична тайна е, че Комисията по хазарта, поне така е общественото мнение, е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и вносител на последните промени в Закона за хазарта Валери Симеонов пред журналисти в парламента. Коментарът му е по повод днешната акция на прокуратурата, МВР и Държавната финансова инспекция в Комисията. Засега не е ясно за какви нарушения се търсят доказателства, пише economic.bg.

Председател на Комисията по хазарта (ДКХ) от края на април 2019 г. е Александър Георгиев. Той замени Мария Филипова, която оглавяваше ДКХ от началото на 2018 г. В момента 34-годишната Филипова е зам.-председател в КФН с ресор „Надзор на инвестиционната дейност“.

Друг отговорен фактор в Комисията по хазарта е главният секретар Мариян Попов, който от години стои на този пост. За няколко седмици, преди назначаването на Александър Георгиев, той беше изпълняващ длъжността председател на ДКХ. Финансовият министър обаче отказа да го остави на поста за постоянно, но го направи главен секретар.

Симеонов заяви днес, че няма да изтегля поправките си в Закона за хазарта, които забраняват на частни компании да осъществяват лотарийни игри. Според неговия законопроект само Държавният спортен тотализатор ще може да осъществява подобна дейност, което автоматично означава изхвърляне на „Националната лотария“ и „Лотария България“ от този бизнес.

Тази стъпка, която според Васил Божков представлява национализация, се подкрепя от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и спортния министър Красен Кралев. Според Горанов не бива да се говори за „национализация“, а за „монополизация“ на лотарийните игри, което по неговите думи е практика в Европа.

В интервю за „Свободна Европа“ от днес Васил Божков опроверга тези твърдения, като посочи, че никъде не са държавни лотариите. „Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би?“, попита реторично Божков в интервюто.

Валери Симеонов коментира и идеята за преструктурирането на Комисията по хазарта в Агенция по хазарта. Според него при създаването на изпълнителна агенция цялата отговорност ще падне върху държавата и институциите и тогава няма да има никакво размиване на отговорността.

На въпрос дали се притеснява, че ГЕРБ ще размислят и ще оттеглят подкрепата си, Симеонов каза: „Аз правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест. Колегите от ГЕРБ и от всички останали партии, включително и от БСП, също отговарят пред собствената си съвест“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    33 4 Отговор
    Много неща са пробити в държавата!
    Докато ни управляват комунисти от син и червен цвят така ще е! :\

    Коментиран от #13

  • 2 Абдула Азис

    7 2 Отговор
    Татари дееба
  • 3 ТТТТ

    15 18 Отговор
    БРАВО Г-н Симеонов, ОБЕЩАВАМ на следващите избори ще гласувам за ВАС!

    Коментиран от #9

  • 4 Цигани

    10 5 Отговор
    от Бургас със самочувствие!
  • 5 Психиятъра

    14 7 Отговор
    Долна подлога е Валето, всички знаемо застока воняща е.
  • 6 стоян

    20 5 Отговор
    Браво за Валери -комисията на 100 % е пробита ,,корумпирана,,
  • 7 контрол няма

    7 0 Отговор
    С любезното съдействие на спящите дълбок и блажен /след облажване/ сън контролни органи на властимащите.
  • 8 Де Факто

    11 2 Отговор
    Както ми се струва, ВИНКЕЛА не го чакат добри времена.Много е ТЪП горкия.
  • 9 ТИКВАТА

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТТТТ":

    Еееееее, няма ли пак да гласуваш за мен?!Та нали лично Аз взех ВИНКЕЛА за П0ДЛОГА. Нали казах, че го подкрепям в кретенизма му. :-) Гласувай за мен, за да не дойде някой комуняга(като мен) :-)
  • 10 ЦСКА

    14 3 Отговор
    Комисията корумпирана.
    А относно това че щял да фалира левски, да попитам ако се финасираше от наркотици трябваше да не се барат за да не фалива левски ли?
  • 11 Бошнаков

    15 0 Отговор
    А има ли комисия, която да не е "пробита"? Нима КЕВР защитава интересите на обществото? Или КФН? Или КЗК? Или комисията по съобщенията? По колко жалби годишно има в тези комисии и колко от тях са удовлетворени от намесата на съответната комисия?
  • 12 Подготвя

    3 0 Отговор
    Далавери, на ползу родата, приватизация за един лев, защото държавният хазарт ще бъде на загуба.
  • 13 Behemoth

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata BG":

    Абе кви комунисти та гонят ....опомнете се бе ,минаха 30 години ....това е класически капитализъм и стремежа му да натрупва и концентрира ресурси и от там власт за още ресурси....стига клишета ....мислете бе лумпени...

    Коментиран от #16, #20

  • 14 боцмана

    14 0 Отговор
    Как да не е пробита комисията , когато самата държава е една голяма дупка.
  • 15 Комик

    9 0 Отговор
    Това със съвестта уби рибата.
  • 16 Изказваш

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Се неподготвен . Много хляб трябва да изядеш още! Но резултатът е неясен ! Лумпени? Ресурси? Що е капитал? Много зле си!

    Коментиран от #18

  • 17 Реалист

    9 3 Отговор
    По скоро корумпирана.... Народ не остана , а казина бол... Перът пари бе Симеонов пари се перът.. И повечето казина са на роми... Тръни по градове и ще видиш колко казина държи един ром.. Лихварство, сутеньорство , дрога и цигари... Ама не на мен плащат.. Нап си затварят очите.... И тн
  • 18 Behemoth

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Изказваш":

    На баба ти фърчилото ...то в това което си написал ако има малко смисъл па на ...предполагам си поредния застаряващ психодесен загубеняк дето до гроба ще го гонят комунистите и няма да му позволят да види мечтания либерален рай изпълнен с честен национално отговорен и дружелюбен капитал...
  • 19 Усмивката

    4 1 Отговор
    Как пък изведнъж видя пробойна.Преди години , преди да стане соло ташак на Бат Бойко , квича като наранено селско куче около даването златодобива в Българя на чужди фирми.Батев Бойко пдхвърли пържолка , замлъкна за 6 години.Забрави за таз пробойна.Сега как да му повярваме че не е политически палячо, а искрен в намеренията си
  • 20 Ти комунистически трол

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Спри далъжеш
  • 21 Онуфри

    3 0 Отговор
    Тия отдих отказаха лиценз на Бетфеър под предлог че софтуера им не бил сигуре( каквото и да означава това). А Бетфеър са най големите в света и имат лицензи в половината от него. Как точно за нашите софтуера се оказа несигурен. Отговора е ясен някой не трябва да има конкуренция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове