10 Февруари, 2020 15:10 4 472 62

Иван Костов: Президентът много се е объркал

  • иван костов-
  • румен радев

Според бившия премиер гражданите на България сега се чувстват още по-незащитени

Иван Костов: Президентът много се е объркал - 1
Снимка: БГНЕС

Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал. Това каза пред БНР Иван Костов - премиер на България в 1997 - 2001 г. Хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин. Институционалната криза само пречи на самите институции да работят, добави той.

Според него президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат това, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората - както влияе безработицата, както влияе реалният ръст на икономиката и т.н.

Костов заяви, че има тежки институционални проблеми, изразяващи се най-вече в отношенията между институциите. По думите му има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

Иван Костов коментира активните действия на главния прокурор Иван Гешев и изрази притеснения, че има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до нови осъдителни присъди срещу България, което "ще легне на плещите на българските данъкоплатци".

По отношение на сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи, в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Иван Костов изрази учудване, че Румен Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който е началник на ВВС и е другият глас от СРС-тата: "Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията".

Според бившия премиер гражданите на България сега се чувстват още по-незащитени, защото президентът не реагира на действията на прокуратурата, които според Костов, са нарушили човешките му права: "Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки".

"На всичко това президентът отговори със снемане на доверие от правителството", категоричен беше Костов и обясни, че това е "блъснало" дебата в друга посока - въпросите вече са какво ще прави Радев, ако създаде партия, тя ще навреди ли на БСП и т.н.

"Това, че съдия от Спецсъда е посочен от държавния секретар на САЩ, че получава забрана да посещава Съединените щата заради корупция, е сигнал за "гнили ябълки" в тази система", заяви Иван Костов и добави, че очакванията след изявлението на посланик Херо Мустафа са, че ще бъдат посочени още хора.

Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало, коментира Костов и изрази съжаление, че много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени.

"Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България, този който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи".

По думите на Костов страховете на хората от влизането в еврозоната никой не може да ги пребори, ако не работи върху нагласите и убежденията на хората. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", категорично заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелен бетон

    110 11 Отговор
    Ти къф боклууук си.......дано да те заточат в урановите мини
  • 2 Факт

    116 11 Отговор
    Този на снимката разграби България и ни направи още по бедни !!!
  • 3 Гаргамел

    75 9 Отговор
    За всичко е виновен Костов....lol
  • 4 Цветанов съм

    67 12 Отговор
    Смърт за Костов ........
  • 5 Радев е сбъркал и се бави

    74 4 Отговор
    Че не е направил още преврат и да обяви извънредно положение и да вземе властта в свои ръце и направи рестарт на системата а всички политици от 1989г насам заедно със всички кметове депутати и началници на рпу магистрати съдии прокурори незабавно в затвора

    Коментиран от #48

  • 6 Джон Уик

    78 10 Отговор
    Крадеца койтонфалира икономиката на Републиката България говори по адрес на Дондуков 2!

    Коментиран от #25

  • 7 Ванга вещицата съм

    59 10 Отговор
    Костов на кости да станеш дано тази година 2020
  • 8 Моите уважения

    43 4 Отговор
    Но вероятно е имал предвид че "хората излизаха на улицата" манипулирани от мощни икономически интереси
  • 9 Последния софиянец

    60 10 Отговор
    Радев да слуша агента на ЦРУ Костов, той знае как се правят преврати. Скриваш хляба и правиш долара 3 000 лв и преврата е готов.
  • 10 Олеле,олеле

    74 9 Отговор
    Пак ли този?Отвратителен си заедно с Плевнелиев,Лиляна Павлова,Обединени Патриоти.Народът ви МРАЗИ
  • 11 Гост

    73 6 Отговор
    С какви очи национален предател на българските интереси озаконител на грабежи излиза и поучава? Мястото му е в затвора...
  • 12 Не ме гледай ТЪПО Българино

    22 8 Отговор
    Съсипа въ защото го избрахте!!!!!!! Но ако не беше той щеше друг да Е, така че..............
  • 13 Анти милиционер

    48 5 Отговор
    Страх го е от Гешев и запя неговата песен, за да се изчетка. Долен седераст.
  • 14 антибсп

    22 16 Отговор
    Абе няма ли ДАНС, да ги разгледа тия дето призовават за революция?

    Коментиран от #22

  • 15 другарят

    61 5 Отговор
    Щом Циган Костов ви изнася лекции по радиото, а не е в затвора, не очаквайте промяна.
  • 16 беге комунизъм

    32 5 Отговор
    той може и да се е объркал, но тебе по грешки, и безхаберие за народа, никой не може да те задмине
  • 17 Мачу

    43 5 Отговор
    Иване ти си мургавата усмивка на псевдо-демокрацията...Успя да разпродадеш фалиралата ни държава срещу проценти...Ти си синият Луканов за Бг.Цял живот се изниняваш за некадърното си водене с комунистите,а ти преди 10ти какъв беше???
  • 18 Народен съд за предателите..

    44 8 Отговор
    Костов трябва да е със снимка от затвора! Ще му подхождат и решетките за пейзаж на фотото.Всичко което е завлякъл при преватизацията да се върне на народа и чанч в затвора до последният му дъх..
  • 19 дедо

    38 8 Отговор
    Разбира се, а ти манго си единият от основните виновници за това!
  • 20 Пуяк мисир

    38 8 Отговор
    Тоя не помни ли как се дуеше и въобще не зачиташе президента Стоянов? Гьонсурат. Акъл ще дава на Радев, а не се вижда той самия какъв беше.
  • 21 onq s konq

    37 9 Отговор
    Този е следващият за ареста.
  • 22 Магаданс

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "антибсп":

    Разглеждаме ги!Шест милиона са вече...
  • 23 така е

    13 48 Отговор
    Иван Костов е единственият свестен политик, който направи нещо добро за България. Без него все още щяхме да си взимаме Жанвиденовите заплати от 5 долара и пенсии от 3. С основен принос сега да сме в ЕС и НАТО. Далече от орбитата на мизерната Москувия...
  • 24 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    26 7 Отговор
    Румен Радев трябваше да подкрепи протестите срещу мутрите миналата седмица. Достоен човек, но не достатъчно твърд срещу ГЕРБ и слугите им. Излизай с нас на протестите , президенте !!!!!!!
  • 25 Буков

    13 40 Отговор

    До коментар #6 от "Джон Уик":

    Здравата си се объркал, тавариш. Държавата бе фалирана от БСП и Виденов и Гечев. А Костов с кански усилия успя да я спаси. Има известна разлика, нали?

    Коментиран от #27

  • 26 Най добре

    30 8 Отговор
    Ванчо, ако не си скриеш противната физиономия и въобще да не се показваш и изказваш, скоро сам ще предпочетеш райето.
  • 27 Джон Уик

    22 8 Отговор

    До коментар #25 от "Буков":

    Ти си се обърка, сороснята подложи бананова кора на Жан Виденов за да направи приватизацията защото Луканов и Жан се дърпаха от приватизацията!

    Коментиран от #31

  • 28 Иван.

    23 6 Отговор
    Този откри топлата вода. Гражданите никога не са били защитени и няма да бъдат. Факти много....
  • 29 123

    17 7 Отговор
    ся се обади дан го разследват за приватизацията
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Учуден

    15 11 Отговор

    До коментар #27 от "Джон Уик":

    Аз пък помня, че при Виденов се проведе нещо като масова приватизация. На хората се раздадоха хартийки, а разни предприятия и курорти на видни комсомолци и комуняги. Справка Банев, Сиконко, Арабаджиев и хиляди знайни и незнайни герои на социалистическия труд. А за Костов останаха 100 големи предприятия, обявени от МВФ за ликвидация. Все пак спасиха се повече от половината. Има обективна истина, която не може да бъде скрита. Само със злоба не става, тавариш...
  • 32 Умно село

    16 5 Отговор
    И за бат Ваньо нафталина е свършил или и менте , като всичко у нас на пазара.
    Преди учихме къде в България има полезни изкопаеми, докато не бастисахте държавата като изтупана пухена възглавница.
    Хайде качи се нависоко и КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!
    Времето е наше!
    Изглежда, че времето винаги е било на страната на отбрани хора,
    а днес за техните внуци и прислуга, но не и за нормалните обикновени хора, които ги избират и им вярват сляпо за жълти стотинки и кебапчета.
  • 33 Някой си

    16 5 Отговор
    Тоя продаде БГА БАЛКАН за смешните 150 000 долара ,при тогавашни активи на компанията над 30 милиона. Така наречения ,,инвеститор,, Зееви груп май се казваше, вместо да я ,,оздрави,, я доразсипа тотално.Даже впоследствие имаше дело от тия срещу държавата като иска беше към България за над 220 милиона. Авиокомпанията беше много зле финансово преди тая сделка и грябваше да се оздрави, но сделката остава в историята ....нека всеки си отговори с какво.

    Коментиран от #56

  • 34 Ники

    16 3 Отговор
    Гешевввввввввввв, нали търсиш бандити???????????????
  • 35 Шопо

    11 7 Отговор
    Народен съд,бе м@мичк@т@ ти крадлива циг@нск@ !!!
  • 36 Ввв

    12 7 Отговор
    Ванчо где така,май си търсиш ти беля,окраде всичко що видя и после се осра!!!
  • 37 Hellraiser

    11 15 Отговор
    Гледам доста лумпени и комунета има в този форум....

    Ако не беше Костов, въпреки всичките му косури, сега щяхме да сме като Молдова или Украйна и щяхме да гледаме ЕС през крив макарон...

    Коментиран от #43

  • 38 цвцв

    9 6 Отговор
    Президента не е обърка но ти и кликата сте за пандиза ; иване кажи си;стоянов знае какво да си кажеш но и той си траи г-----
  • 39 JORO

    4 5 Отговор
    ei kradec ti schto ne si v zatvoro be ?????????
  • 40 слаботоков

    7 7 Отговор
    Този долен циганин трябваше да е в затвора с 30- годишна присъда! !!
  • 41 слаботоков

    10 6 Отговор
    Този долен циганин трябваше да е в затвора с 30- годишна присъда! !! За Костов става въпрос!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Активист на БКП

    1 10 Отговор

    До коментар #37 от "Hellraiser":

    Напротив !!! В ЕС ни вкара правителството на другарят СТАНИШЕВ ! Слава !!!На 1 януари 2007 на власт беше Сергей Станишев !!!! Слава !!!

    Коментиран от #55

  • 44 123

    7 4 Отговор
    Противен крадец и боклук сасипал България
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор
    Радев, са го объркали хранениците му...! Руменчо, това не ти е Служебно Правителство, че да се разпореждаш с него!

    Коментиран от #59

  • 46 Дупница

    4 5 Отговор
    Гадино, забрави ли как те биха в американското посолство в София. Никъде не си желан. Изчезни , като еаана кокошка.
  • 47 8632

    7 4 Отговор
    гешев ,има грешка при превода на помпео за задържането.МАНГАЛА ОТ СНИМКАТА трябва незабавно да се вкара в затвора и да му се конфискува имуществото.Встенограмата пише да се ИЗПЪЛНИ НЕЗАБАВНО,ЧЕТЕТЕ ХУБАВО.
  • 48 изидорус

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Радев е сбъркал и се бави":

    И като ги затворим,после какво ще правим?
  • 49 оцелял от турското робство

    5 4 Отговор
    Боже, Боже, какъв умник, какъв титан на мисълта,какъв долен мургав крадец,измамник нищожен, колко по-прекрасно би изглеждал , ако пред тази синя физиономия имаше решетка.
  • 50 Опа

    2 4 Отговор
    Известна разлика ли? И този и обкръжението Живков заслужават участа на Чеушевско. Сетили се. А и за друго сетили се? САЩ отказаха дарението от фондацията на жената на Костов! Защо ли? Добре ще бяха тези от международната банка, че наложиха валутния борд и да не си ми започнал да ми обясняваш за заслугите костов
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 УИЧО

    5 3 Отговор
    ВАНЧО ЦИГАНЧЕТО СЕ ПОДИГРА НА НАРОДА. ЩЕ ИМА ЛИ ВИДОВ ДЕН ЗА КОСТОВ. СОФИЯНСКИ И КОМПАНИЯ ДОКОГА ДА ЧАКАМЕ.
  • 53 дядо Йоцо

    4 0 Отговор
    Голям човек, и трябва да се вслушваме какво казва! Жалко, че се изказва рядко!
    Безработните общаци от кремиковци: ко мъцаш
  • 54 Алфа Ромео

    3 3 Отговор
    НА БЕСИЛОТО ДРЕБНА ПРОДАЖНА ДУЩИЦЕ!!!
  • 55 главчо

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Активист на БКП":

    Кой път направи тоя? Аааа, към имението си в швейцария! С нищо го не помня тоз, нищо не направи за 2 мандата! Коалиция с царо и соколо, и после соло.
  • 56 Алфа Ромео

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Някой си":

    Докато германците са давали забравих колко милиона беше за БГА черния я продал на Гад Зееви за 150 000 долара, един нов Мерцедес!
  • 57 бомбата

    2 3 Отговор
    опа и тая черна крадлива отровна смрад изпълзя отново от лабораторийката си демокрацийка, кво ли ще изкенза синия му з@дник вонята и без това смърдо веке 30 години...
  • 58 Джулия

    2 3 Отговор
    Този национален предател няма право на трибуна под каквато и да е форма! Той би трябвало да е зад решетките!
  • 59 Киркор

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Добре че ме светна умнико,благодаря ти!
  • 60 Пешо

    1 1 Отговор
    Радев е S класа е не се подмазвай на Бойко,няма да ти се размине посещението на каскета.Една кола струва 150.000долара, ти продаде БГА "Балкан" за същата сума,ограби лично не малка част от България.Ще си кажеш и за Вецовете по дефилето и за щерките ти , и за КТБ и за ливадите включително "Манастирските" около Драгалевци.Този път номерът ти няма да мине.Простият електорат измря и вече не си "Командира" на отрепките.Сега ще можеш да направиш и циганска партия в панделата.Бойко ,сега ти се наред! И ако не го вкараш този измекярин в затвора, следващият премиер ще го направи.
  • 61 1122

    1 0 Отговор
    И тебе те видяхме какво направи,обра на хората парите и си напълни банката в Италия,скривай се че си ми черен като те видя само.Нека Господ да те съди и осъди,че колкото грехове имаш не искам да съм на твоето място...дупе да ти е яко,не ти остава много като те гледам.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове