ФАКТИ.БГ

Какво ще се случи с печалбите от лотарията?

Практически държавата отнема лицензите на операторите на лотариите, с което не отпада задължението им да изплащат вече предявени печалби

Публикувана: 14 Февруари, 2020 16:26
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 20219
Какво ще се случи с печалбите от лотарията?
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Безспорно най-нашумялата тема в последните седмици е приемането на промени в Закона за хазарта, в следствие на които моментни лотарийни игри ще могат да се организират само от държавата в лицето на Българския спортен тотализатор. Макар и за малка част от хората обаче практическо значение ще има въпросът какво ще стане с големите печалби от „билетчетата“.

Оставяме настрана появилите се твърдения, че показвани по телевизията лица не реални печеливши, работа на прокуратурата е да докаже извършването на такава злоупотреба. По-надолу ще разгледаме няколко хипотези, както и няколко възможни сценария за развитие. На първо място обаче следва да отбележим, че първоначалният законопроект за изменение на Закона за хазарта предвиждаше задължение за организаторите на лотарийни игри да представят в Министерство на финансите неотменима банкова гаранция за сума, равна на дължимите към момента на прекратяване на лиценза печалби. Беше предвиден и краен срок, до който да бъдат изплатени и разсрочените печалби (както е известно, големите спечелени суми не се превеждат на един път, а по схема за години напред). Между първо и второ четене в Парламента обаче тези предложения бяха премахнати, а на тяхно място бе поставен текст, гласящ, че печалбите се изплащат „съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра“. Публично обявеното обяснение от страна на депутати е, че това са частноправни отношения и държавата не следва да се намесва в тях, както и че всеки, който си е купил лотариен билет, е приел условията на играта.

Какво ще се случи с печалбите от лотарията?

Това разрешение обаче оставя една група хора в доста деликатно положение. Практически държавата отнема лицензите на операторите на лотариите, с което не отпада задължението им да изплащат вече предявени печалби, но по този начин поставя под съмнение дали гражданите ще си получат парите. В съзнанието на хората под печалба се визира някаква голяма сума от стотици хиляди левове. Практически обаче е възможно и следното – закупуване на печеливш билет и предявяването му преди влизане в сила на промяната в закона. Т.е. засегнати ще бъдат не само „лотомилионерите“, а и хора с по-малки печалби, които обаче не са им изплатени към момента на отнемане на лиценза. След отнемане на лиценза приложими ще бъдат общите условия на игрите и общото гражданско законодателство, като спечелилите вече няма да могат да се ползват от каквито и да е права (дори на жалба до Комисията по хазарта) по Закона за хазарта, свързани с играта, в която са участвали.

Какви са възможните сценарии?

Фирмите, организиращи лотарийни игри, чийто лицензи ще бъдат отнети, ще дължат изплащане на печалби, предявени преди датата на отнемане на лиценза. Ако по някаква причина откажат плащане или забавят такова, то единственият вариант на спечелилите е да предявят иск в съда. Оттам нататък има две хипотези, които да се окажат неблагоприятни за „късметлиите“. Възможно е от лотарията да твърдят, че в случая става дума за непреодолима сила, поради което задължението за плащане отпада. Към момента относно най-популярните билетчета са валидни Правилата на националната лотария, обявени на адрес www.7777.bg. В чл. 29 от въпросните Правила е уговорено, че „форсмажорно се счита всяко обстоятелство, независещо от „Ню Геймс“ АД, обективно непридвидимо и невъзможно за предотвратяване“. Ако съдилищата възприемат такова тълкуване, то практически задълженията за фирмите ще бъдат опростени, като те ще дължат на потребителите единствено връщане на парите, платени за билетчето.

Другият вероятен развой на нещата би бил също неблагоприятен за спечелили играчи, а именно – лотарията да бъде осъдена, че дължи парите, но същата да изпадне в неплатежоспособност и да обяви несъстоятелност, тъй като няма друга дейност и/или активи, с които да обезпечи изпълнение на задълженията си. В тази хипотеза всички спечелили ще могат да се конституират като кредитори в производството по несъстоятелност, като от активите в т.нар. маса на несъстоятелността ще се определи кой кредитор колко ще получи и дали изобщо ще има имущество, което да бъде осребрено за изплащане на печалби.

Разбира се, има и благоприятен вариант – да бъдат коректно изплащани печалбите на всички. Поведението на операторите на моментни лотарийни игри обаче за момента не говори за това. Налице е пълно мълчание и липса на официално обявена позиция относно този важен въпрос, а по телевизиите продължават да се излъчват клипове с нови и нови милионери. По сведения на потребители в повечето търговски обекти изплащането дори на дребни печалби е преустановено. Ето защо съветваме всеки късметлия, изтъркал печелившо билетче, да потърси веднага компетентна правна помощ и своевременно да предяви билета пред оператора на дадената игра.

Адвокат Ясен Крайчев е Председател на Сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни"

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Кой68
1 Отговор
Как кой ще ги изплаща?Пеевски и Гешев......

Оценка:
-6 +72

Законът
2 Отговор
Казва: който взима активите, получава и пасивите. А какво са писали, не съм чел!

Оценка:
-3 +41

хаха
3 Отговор
ХА ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БАЛЪЦИ!!!

Оценка:
-4 +73

Хафтар
4 Отговор
Белмекен Сестрино

Оценка:
-5 +11

мдаа
5 Отговор
Печалбите ще се изплащат в Банкя и пред централата на НФСБ.

Оценка:
-4 +54

Сиган Развигор
6 Отговор
Откраднах му телевизора вярно,но се оказа много тежък

Оценка:
-4 +14

незнайко
7 Отговор
С ЕДНА ДУМА - ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ !!! Или по точно - пийте една студена вода !!! Така беше и с КТБ !!! Пирамидите винаги рухват с изключение на египедските !!!

Оценка:
-2 +58

От Парламента
8 Отговор
На печелившите на разсрочено изплащане, честито... мъжки полов орган с три букви, втората е “у”

Оценка:
-2 +60

Сиган Развигор
9 Отговор
Май за пийме студена ода от река Камчия

Оценка:
-1 +23

10
Този коментар е премахнат от модератор
Жга земи
11 Отговор
НАП.

Оценка:
-1 +17

ккнна
12 Отговор
Какви печалби, като не не печелят бе :)?

Оценка:
-4 +20

сса
13 Отговор
Печалбите, ще ги изплаща банка "АНТИНАРИ"

Оценка:
-1 +23

Пежо
14 Отговор
Организаторът на играта е разчел,че например пуска 1000000 билета по 5 лв,и дава 2 награди по 1 милион.За да изпълни това,трябва да продаде например 80% от билетите-обаче не му позволяват.Той ли е виновен,ако не плати падналите се в началото голями печалби?Или?Кой променя правилата на играта в движение?И за какво и кой носи отговорност?

Оценка:
-7 +31

На Божков левия ташак
15 Отговор
КТБ 2 стана, после Божков не бил престъпник, взимаш парите от продадените билети и после отказваш да изплатиш печалбите колко удобно само:-)

Оценка:
-4 +29

Dan4o
16 Отговор
От къдя на къде бе...

Оценка:
-1 +11

ДЕЛЯН
17 Отговор
Това е тотална кражба от страна на държавата тоест Бойко Борисов

Оценка:
-6 +32

Не ме засяга лично
18 Отговор
Но Горанов и Борисов взимат активите на Черепа, лишават го от средства, и пращат печелившите, да си търят парите от фалираните го? Е, това ако не е “ Народен съд”, здраве му кажи! Г-н Тръмп, как го позволяваш?!

Оценка:
-3 +35

На ход е г-н Тръмп,
19 Отговор
За да покаже колко е справедлив ... За Борисов активите, за народът, печелившите пасивите! Ура другари !

Оценка:
-3 +19

20
Този коментар е премахнат от модератор
Госта
21 Отговор
Всички които имат да взимат 💨🍜

Оценка:
-1 +7

КраКараВ
22 Отговор
Не е по темата:
Предлагам официален език на ЕС да е българо-селски за да може тиквун да разговаря с лидерите на другите държави,а не само да се смее като ....

Оценка:
-1 +14

Гост
23 Отговор

До коментар #20 от "Mitko":


Ела да ми изкопаеш градината.

Оценка:
-1 +5

Независим
24 Отговор
Ами ще се случи това,че който спечели ще го духа,това е да се оплачи на арменския поп...

Оценка:
-0 +13

баба Гицка
25 Отговор
До колкото разбрах,някои ще има да взима взимат.

Оценка:
-0 +9

Антонн
26 Отговор
Някой от тук да има познат,роднина или да е видял с очи те си печеливш.
Не говорим за награди от 10-20 бона?

Оценка:
-1 +9

Веско
27 Отговор
Фирмата остава без лиценз сметките се запорират каквото има се взима от Държавата а тя търси неплатени данаци от 500 000 мил лв. И ако останат средства се изплащат на печелившите . При фалит на КТБ Държавата изплати на вложителите до 195 000 лв такъв е закона . Но за Лотарията няма гаранционен фонд няма и задължение на Държавата към спечелилите.
Тава е ясно като бял ден елементарен казус.

Оценка:
-1 +14

Аз спечелих много
28 Отговор
Като не давам пари за комар😂😂😂😂

Оценка:
-0 +12

бомбата
29 Отговор
теа с властъ да не са спали на мокри вестници....

Оценка:
-1 +2

30
Този коментар е премахнат от модератор
Михлюзина
31 Отговор
Тука има-тука няма,ти видя ли де е топчето?

Оценка:
-0 +6

цачо
32 Отговор
Гешеееев,къде сииии?

Оценка:
-3 +3

соросоидни кърлежи
33 Отговор
Играйте тото..През 2002 до 2005г шефка на ТОТО е Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. .. „Ирена Кръстева: Искаме в тотото да не се краде“ ...Представяте ли щом тя го казва...като познаваме как действа тя и сина и...какво притежават..УЖАС..Гешеф, а тях кога ще подгониш..живеят постоянно в чужбина с ,охраната по голяма от президента на сащ..от какво се страхуват ? Просто питам.

Оценка:
-1 +18

ПОДИГРАВКА
34 Отговор
Поредната подигравка с народа! После какво доверие очаквате от хората бе, гадни пиявици....... всички кадърни Българи избягаха и ще продължават да бягат, но един ден ще дойде и вашият ред,господа политици за да лъснат и вашите лъскави ризки на показ....!!!

Коментиран от #37


Оценка:
-1 +16

Нане
35 Отговор
кой мушкал мушкал кака Мара са ожени веке ние ку

Оценка:
-2 +2

Fun
36 Отговор
Откъдето дошло там и отишло. Да го дуxaт бедните.

Оценка:
-3 +2

gost
37 Отговор

До коментар #34 от "ПОДИГРАВКА":


Каква подигравка, койти купува билети дюаи повма сам риска че може нищо да не спечели. По каква логика трябва аз да ти плащам евентуалната печалба?

Оценка:
-7 +0

цун кай уй
38 Отговор
поздрав от бай ви сандьо от комлука бургас

Оценка:
-2 +0

Валери
39 Отговор
пито платено в крайна сметка са взели по 100 - 200 хиляди минимум за вложени 5лв, пак са на печалба.

Оценка:
-3 +2

Порно
40 Отговор
Препоръчвам печалби да се търсят през лятото , щото сега не е здравословно да се пие студена водица.

Оценка:
-0 +8

Искрен Вълчев
41 Отговор
да подарят печалбите на Левски

Оценка:
-1 +3

Лъжа еЕ ЧУВАШ ли Сприсе Лъжа ЕЕ
42 Отговор
Това беше Пирамидата на Пирамидите на миналото Десетилетие койима да взима ще има да си взима.

Оценка:
-0 +3

Някой
43 Отговор
Да се изтеглят от магазините и проверят останалите билети и да се види, дали в тях действително фигурират обявените печалби ,както и реалното количество билети пуснати за дадена игра дали отговаря на обявеното.

Оценка:
-0 +3

милионер ама друг път
44 Отговор
Няма да изплаща нищо,щото всичко е пунта-мара,и тия по телевизията милионери,вместо да се радват гледат кат насрани.Колко пъти се каза,че това е пирамида,но Ганио си е Ганио,оди като насран ама не спира да тръка билети.

Оценка:
-0 +1

Petko
45 Отговор
Хайде по една студена вода от Перник и толкова. На печалившите честито!

Оценка:
-0 +3

Попето
46 Отговор
ЗДРАВЕЙТЕ Читатели цял ден да пиша няма как до опиша колко хубав живот живеем сред банда престъпници визирам ВОРИСОВ и компаня онищожиха страната тотално.Какво им пречеше Божков и лотарята му част от хората забогатяха и сега живеят малко по добър живот лична аз съм с крупна сума спечелена отлотарията и изплатена до стотинка но Бойко боклука навреди на народа който има да взима печалби а не на Божков

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Валери Симеонов
Съпредседателят на ПФ на въпрос как ще реагират ако се даде мандат на ДПС:
Ако очаквате да си направим харакири, няма да бъде. Просто стягаме редиците за бой"

Още бисери
ТОП 5