27 Февруари, 2020 08:03 16 118 58

Доц. Мангъров: В България най-вероятно вече има случай на коронавирус

  • коронавирус-
  • доц. атанас мангъров

Над 80% от болните са се излекували. Смъртността е едва 5%. Симптомите са грипоподобни

Доц. Мангъров: В България най-вероятно вече има случай на коронавирус - 1
Снимка: бТВ

В България най-вероятно вече има случай на коронавирус, просто още не е доказан. Това заяви доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница в София, в ефира на "Тази сутрин" по bTV.

Над 80% от болните са се излекували. Смъртността е едва 5%. Симптомите са грипоподобни, подчерта той.

Според доц. Мангъров не е добра практиката да се затварят в болница пациенти, които не са в тежко състояние, като превенция. „Ако затворите хората в едно място ще се получи като с чумата в Декамерон. Няма смъртни случаи при деца до 9 г. Те са при лица над 80 г. Смъртността е съпоставима с тази на един грип“, поясни той.

„Няма лечение на една такава грипна инфекция. Болестта ще премине. Не разполагаме с ефективни медикаменти. Най-важното е да бъде обяснено на хората, а не да се затварят в центрове. Няма как да се скрием от това нещо. То е като природно бедствие. Всяка година се борим с грип, както се борим с него, така ще мине и коронавирусът. Трябва да се избягват контактите с много хора“, даде съвет здравният експерт.

Медицинските лица ще се заразят между 80 и 100%, предупреди той. И успокои, че сред медицинските лица има само 5 смъртни случая.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Случаен

    65 22 Отговор
    Добро утро:),Боко когато каже тогава ще обяват...Никой не смее без него да направи нищо:)...Сигурно бай Тошо му е споделял по време на Чернобил,как льжеха хората...НАГЛЕЦ.

    Коментиран от #6

  • 2 Душко

    60 16 Отговор
    Браво! Един смислен коментар по истерията с вируса!

    Коментиран от #8, #40

  • 3 ицхакан мюмюн равинът педераст

    33 11 Отговор
    О,има и свински грип по кокошките,щото са яли заразена риба с луда крава....

    Коментиран от #13

  • 4 Никой си

    32 10 Отговор
    Призовават хората да не се поникьосват,ама между другото им съобщават че ,,мърдане ,,няма, каквото и да правиш,вируса е тук. Това е все едно на дете да казваш да не пипа нещо,то естествено започва да пипа и тършува още повече. Така че не се паникьосвайте.......няма смисъл, вируса циркулира.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 куку руку ку

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    Ами не, прав е доцентът, дори 5 % няма смъртността. Стана каквото искаше фарма мафията. За няма месец гушнаха едни $500 милиарда от хорските страхове.Ето една статистика на живо (за 26. 02 дори вече не са въвели данните, защо ли?)
    https://covid19info.live/

    Коментиран от #46

  • 7 Няма да видим вируса щото

    11 14 Отговор
    Ше измреме преди него бегето шампион по умиране😂😂😂😂
  • 8 Анти милиционер

    26 15 Отговор

    До коментар #2 от "Душко":

    Само 5% смъртност е 25 пъти над смъртността на обикновения грип, който има 0.2%. И двамата с този сте невменяеми. Върви на психиатър и вземи 90% от дебишната тълпа със себе си, защото и те са за освидетелстване.

    Коментиран от #14

  • 9 мани мани

    25 10 Отговор
    Как да го докажат, след като са некадърни? Не само че има, а са вече десетки случаите и 2 починаха. С 5 дневна пътека как ще лекуват пневмония, само аз си знам :) тфа ниво го минах преди годинки :) кофти невкусна бг попара сърбах ... Питайте и майка татко как се чувстваха, давайки сума пари за лекарства, които не помагаха... Плащайки ми всеки месец здравните понеже бях безработен и лекаряту ми искаха да си платя всичко за тия 5 дни там... Не, не съм неблагодарен към тях! Напротив! Лекарите някои от тях вина нямат... Но как се лекува за 5 дни смъртоносна болест, пак да попитам сурвакарите :) сурва сурва да е яка гърбина до година до веков :) мани
  • 10 Арахангел Разбил

    13 12 Отговор
    Българските политици трябвa дa ce зaeмaт cпeшнo c кoрoнaвируca, a нe дa ми ce зaнимaвaт c глупocти нa търкaлeтa!Скапаняците туристи, които шарят насам-натам из държавите ще унищожат човечеството!Отменям /забранявам/ парада за 9 май в Москва, заради целувките на Червения площад и чумата, която може да тръшне лидерите там! A и дa прeдпaзимe Путин прeди вcичкo ocтaнaлo. Също забранявам целувките и сбирките в Брюксел. Бойко и Путин ще останат нецелунати тази година, а Радев пак няма да присъства на военен парад! 😂😂😂На българските комунисти нареждам /заповядвам/ да тръпнат в очакване пристигането на новичките ни f-16, защото други самолети няма да могат да видят, нито на руски, нито на български парад повече!!
  • 11 След чернобилското лято

    17 10 Отговор
    Ако влезе вируса у нас, с меките ни имунни системи, ще изпукаме всички, а онея от маалата половината!
  • 12 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🆘️

    33 10 Отговор
    Короната го има отдавна в България но нашите доктори не могат адекватно до го диагностицират и го наричат обикновенна пневмония или грип

    Коментиран от #16

  • 13 мани мани

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "ицхакан мюмюн равинът педераст":

    С гарнитура корона салата :)
  • 14 Byg

    18 16 Отговор

    До коментар #8 от "Анти милиционер":

    Смъртността е 2% на короната , и за разлика от италианци , македонци и гърци ние за сега си опазихме територията , както и при свинския грип дълго време се пазихме и бързо го приключихме така ще е и с този . Имаме явно доста по адекватни действия в тая насока от комшиите

    Коментиран от #22, #23, #48, #57

  • 15 Лекар БГ

    30 9 Отговор
    Дошъл корона вирусът в БГ.Обиколил,разходил се всред хората.И рекъл-"Не,не мога,сърце не ми дава....",разплакал се и излетял с първия възможен полет за Германия.
    А рецептите за лечение,вече са публикувани в БГ мама.

    Коментиран от #17

  • 16 мани мани

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🆘️":

    Като когато бях с втората ми пневмония двустранна вече станала вирусна и че и грип як ни пера всичките там... Та колкото и тогава го диагностицираха, че е щама от 2003 свински ли беше тъй и не разбрахме охкайки и тресейки се... Изписаха ме а аз се тресях... А кво беше у нас си знам само аз майка и татко... Горях кат факел... А четвъртата ми пневмония ... На 5 ден още ми биха шута от болницата... На втората ми поне си полежах 12 дни там :) лежането е трудно :) в оптеделена поза може да дишаш! Инак не можеш :) ня майтап... И всеки храчеше кат... Бе мани :)
  • 17 мани мани

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "Лекар БГ":

    Хахахаха хубава кратка басня :)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 смок

    23 10 Отговор
    Един да каже истината. Ненормалниците само обясняват как са готови и са взели всички мерки.
    Мерят температурата, а човек разпространява заразата още преди да има някакви симптоми.
  • 20 Йозеф

    25 5 Отговор
    Чудесно, нека масовата психоза започне сега!
  • 21 Сливи за смет

    19 3 Отговор
    По доцентската логика сигурно има и извън земен, разумен живот, но още не е доказано.
  • 22 Котарака Шерафетин

    22 7 Отговор

    До коментар #14 от "Byg":

    Я пак,какво сме опазили че не разбрах? Напиши го пак след 10 дни. Само за последните седем дни в БГ са преминали над 34 000 души от държави в които има доказани случаи. Това е статистика за въздушните граници.За сухопътните.......?!?!
  • 23 мани мани

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "Byg":

    Не е тъй, ама хай ня ти чупя хатъра :) 2003 тия грип го носих на гърба си и знам кво беше и кви усложнения ми даде и ги нося и сега с автоимунно заболяване... А сегашните оцелели ще носят хив вируса... Не ми се хаби енергия и нерви да ви убеждавам в сайт дето трият и най-веке комент форма :) заблуден си леко, но нищо

    Коментиран от #26

  • 24 Стомана вирус

    22 8 Отговор
    Интерсно, когато свърши изтерията с тоя вирус, какво ще замести вниманието на нацията. Пак някоя калотия от парламента или герберското нескопосно управление. И да питам в Перник водата дойде ли ? Колко бали с буклук останаха на наша територия ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Byg

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "мани мани":

    Мисля че нещо друго си носил на гърба си , този вирус CoV е нов щам на коронавирус. Заболяването, което за пръв път беше идентифицирано в Ухан, Китай, беше наречено коронавирус 2019 (COVID-19). Мисля че спора е излишен

    Коментиран от #29

  • 27 Село

    20 3 Отговор
    Затваряйте границите който където е отишъл там да си стой да не го е карал някой да ходи в чужбина през комунизма като не ходеха като дрисливи ден през ден да не са умрели хората,гевезелъка пречи на Българина от как стана голям Европеец ЦАРВУЛ.
  • 28 Деа ваш

    4 4 Отговор
    Тоя най вероятно няма глава на раменете, няма нужда от доказване
  • 29 мани мани

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Byg":

    Sars 2003 носих ...
  • 30 Черен Сапун

    6 2 Отговор
    Обявавам конкурс за кючек. Корона кючек. Който първи ми направи кючека, ще му дам моята дъшеря и двата си коня с каруцата за награда.
  • 31 Behemoth

    14 3 Отговор
    А на бас ,че смъртността в България ще бъде двойно по голяма от цивилизованите страни...просто здравословното състояние на българите е отчайващо и короната ще жъне наред....

    Коментиран от #34, #44

  • 32 Хипермен

    11 0 Отговор
    Аз го изкарах вече тоя вирус ,тежка пневмония с припадъци и никой доктор не ми обърна внимание,затворих се вкъщи с една чанта антибиотик ,2кг чесън,мед и лимони .Усетих че ако ти е слаб организма наистина мреш,ама то миналата година колко млади хора си отидоха от някъв грип,сега просто повече се психират хората...
  • 33 йнцфк жбдз

    19 0 Отговор
    Никакви мерки не са взети в Бг, освен меренето на температура. Нито полети са спрени, нито кораби, нито други пътуващи. Няма маски, днес ще проверя за спирт, но се съмнявам да е останал по аптеките. Сякаш някой нарочно е оставил нещата на самотек.

    Коментиран от #35

  • 34 йнцфк жбдз

    10 4 Отговор

    До коментар #31 от "Behemoth":

    Смъртността у нас ще бъде много по- голяма, но ще я прикрият. Просто лекарите няма да приемат заразените в болниците, поради липса на свободни места. Ще ги оставят да оцеляват както могат, те ще заразяват близките си, близките им пък ще заразяват други хора и т.н. В никоя друга страна не се гледа на заразата толкова лековато както в БГ. Май трябва да се намеси президента.

    Коментиран от #41

  • 35 Като няма спирт има ракия

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "йнцфк жбдз":

    водка,уиски и одеколон можеш да замениш спирта а и за вътрешна дезинфекция си стават без одеколона разбира се него го жулят само в Русия пю
  • 36 Дон Чико

    4 1 Отговор
    Прав е Мангъра, това е грип като грип. Останалото е паника за стадото и брутални печалби. Далаверките си вървят, никой не го интересува. Риба се лови в мътна вода.
  • 37 ха ха ха

    6 1 Отговор
    Дрън, дрън, та пляс.

    Покрай епидемията с коронавируса разбрахме, че окончателно сме останали и без здравеопазване. Обикалят разни калинки като Локумчев и пишман професор Катаржиев и ръсяр бисери.

    Къде скрихте доцентката с гаранцията, че вероятността за коронавирус е НУЛА?
  • 38 Гост

    6 1 Отговор
    Тъпаци, трябва обдишване с кислород. Това няма как да стане в къщи. И има медикаменти, които подобряват шансовете. Просто трябва да отворите интернет и да ги прочетете. Некадърници!

    Коментиран от #39

  • 39 3986

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Че то това обдишване да не би да го има в болниците в България? Влизал ли си в Инфекциозна болница да видиш какъв леш е отвътре.
  • 40 gggw

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Душко":

    ами едно е да се изкаже специалист, друго е футболисти, чалгари и барниръбъловци
  • 41 Дано България Оцелее

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "йнцфк жбдз":

    В Китай също прикриват реслната бройка на заболелите и даже са започнали да изгарят в инсенераторите полу-живи хора... Отделно хората от Ухан са затворени в домовете си повече от 14 дни и някой започват да скачат от терасите си и се самоубиват.... Положението е извън контрол....
  • 42 К. Д

    8 0 Отговор
    Може да са много малко смъртните случаи но стига да си ти или някой от твойто семейство или близък човек. Тези които се преместиха в Италия и сега да си стоят там вместо да се влачат обратно с тълпи и да разнасят заразите

    Коментиран от #51

  • 43 Данни

    9 0 Отговор
    Смъртността при обикновения грип е 0.1%, а при този коронавирус-19 е 2.3% според последната официална статистика, с уговорката, че тази информация не може да е все още твърде точна. Този лекар от къде е взел 5% е чудно, но както и е да е, факт е че смъртността е над 200 пъти по-голяма от колкото при обикновения грип. И това може да се прочете в официалния сайт на световната здравна организация, достъпен до всеки. Относно лечението - да срещу вируса няма специални медикаменти, но срещу този коронавирус до сега са използвани лекарствата, които дават при лечение на СПИН. И това е дало добри резултати. После, еда вирусна инфекция провокира бактериална, и за последната вече има антибиотици. Има толкова много постоянно обновяваща се официална информация в нета, която се различава доста от предложенто в тази статия. Струва ми се, че импровизацията по темата, което е съдръжанието на таи статия, не е от полза за никого.

    Коментиран от #49

  • 44 211

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Behemoth":

    Ще е по-голяма защото половин България са пенсионери
  • 45 Memet

    2 1 Отговор
    Пийти, хапвайте и чукайте че е за последно!Много хора ще измрат от този апокалипсис.

    Коментиран от #47

  • 46 Ексодус

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Смъртността е по-близо до 10%. Бройте изходите (излекувани/умрели) а не заразени/умрели. От заразените има тепърва да се чака развитие. Правят грешна статистика за да ви лъжат. Не че има значение, но поне да е истина!
  • 47 Некст

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Memet":

    Следващия ще е по-тежък! И така, докато Земята се изчисти от паразитите си ;)
  • 48 Тъп

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Byg":

    като Българин :) Детето поддържаше над 39 - питам личната - а бе това да не е свинския? А тя - е... и да е свинския ... Толкова за щраусовата ни "адекватност". Щото сме много адекватни ни кецат секви отсекъде :)
  • 49 Математик

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Данни":

    2700 умрели към 30000 излекувани не е 2.3% a около 11%....
  • 50 000

    5 1 Отговор
    В България поне от седмица има корона вирус. Леле тия как ви лъжат и омайва. Вчера 14000 са се прибрали главно от Италия. А преди това сигурно още 2 пъти по толкова са дошли със самолети от къде ли не. Просто ако някой умре ще кажат, че е от друг грип и това е. Вече като плам е половин БГ ще ви съобщят. А и сами признават че няма с какво да го лекуват. Леле какъв позор и не ги е срам да го казват. Китайците прилагат за лечение и лекарства и традиционна китайска медицина. Как тъпите тая измет. Отидете и ги измъкне те от където са и ги @обесете@
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    " МАНГЪРОВ" Е КОДОВОТО - НА " КАЛАЙДЖИЯТАААА " - ДОЦЕНТ ПРЕД ПЕНСИЯ И ДАВА ИНТЕРВЮТА И АКЪЛ !!! СВЪРШИХА ЛИ НАГЛИТЕ " ПРОФЕСОРЧИНКИ " - ОБЩО ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ ?????
  • 53 Сраври

    5 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Смъртността е едва 5%"

    Защо казвате "едва"? Имате ли информация до кога ще се разпространява вируса - седмица, месец или година? А какъв е процента на тези които оцеляват, но преминават през критично състояние и седмици на легло?

    Какъв брой болни има капацитет да поеме здравната система, или се планират експресни строежи на нови болници след първите 10 000 заразени?


    Накратко казано, липсата на вяра в здравната система плюс неяснотата около естеството на вируса предполагат въпроси.
  • 54 Гецата

    4 0 Отговор
    Тепърва ще се видим в чудо.
  • 55 Цецо

    0 1 Отговор
    При положение, че в момента на писането на коментара ми, болните са 83707, Починалите 2858, а излекуваните 36612, как така 80% са били излекувани. Тоя доцент да ходи и да преговаря математиката, че явно не му е силната страна!
  • 56 Евалаааа

    3 0 Отговор
    Тези поставени лица и тези , които ги поставят да говорят пред медиите за коронавируса смятат , че те са най-умните - Пълно невежество, простотия и наглост. Само с поглед се вижда от цифрите , че правят хората на простаци. Прав си Цецо , но мисля , че на доцента му е наредено да каже това. Без ,,умника " никой не може да дава изявления. Не вярвам да ни кажат истината. На нищо казано не вярвам ,нито от медии , нито от политици , на никого. Аз не съм само старило , но и патило. Познавам ги по очите , мазния им израза на лицето , усмивките .
  • 57 mdmark

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Byg":

    По-беднички сме и по-малко пътуваме, а не, че мерките ни са по-адекватни
  • 58 Мисли и не вярвай

    0 0 Отговор
    „Няма лечение на една такава грипна инфекция. Болестта ще премине. Не разполагаме с ефективни медикаменти.То е като природно бедствие.."
    Много успокояващ е факта , че нямаме ефективни медикаменти.Било като природно бедствие. Да , ама не е природно бедствие. Това,, бедствие" идва от някоя лаборатория ,както всички вируси , но това изглежда,е повече от вирус . ,,Бедствието " е много умно - действа избирателно и си харесва само възрастни хора.ЗАЩО ЛИ ? И както при случая с Чернобил нашите политици не казват истината. Все пак , да не забравяме , че г-н Борисов се е учил от хитреца Тодор Живков. В случая, дори ученикът е надминал учителя си в много направления.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове