28 Февруари, 2020 20:06 4 512 48

Цветанов: Бежанска вълна ще бъде по-голяма заплаха от коронавируса

  • бежанска вълна-
  • коронавирус

Обществото трябва да бъде информирано

Цветанов: Бежанска вълна ще бъде по-голяма заплаха от коронавируса - 1
Снимка: Архив

Рискът от нова бежанска вълна от Турция заради събитията в Сирия е по-голямата потенциална заплаха за България и Европа, на фона на новините и мерките, които се взимат срещу разпространението на коронавируса. Това коментира в интервю за Дарик радио бившият вицепремиер и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който е създател и ръководител на Евро-атлантическия център за сигурност.

„По-голямата потенциална заплаха за Европа и за България би могла да дойде точно от миграционния поток, който може да тръгне от страната ни. Виждаме, че част от тези бежанци, които са на територията на Турция са тръгнали към северната граница – това е сериозна потенциална заплаха, защото може да бъде с големи последствия за страната ни“ , коментира той.

Според него евентуална нова бежанска към Европа ще засили популизма и националистическите течения в редицата европейски държави.

По повод обявените от властта мерки срещу коронавируса в страната Цветанов отбеляза, че трябва да има баланс между информацията, която се подава към обществото и опасността от създаването на допълнителна паника сред българите.

„Обществото трябва да бъде информирано, но когато се преекспонира една тема, това вече отива в другата посока и създава допълнително възможности за напрежение и за хаос. Трябва да се прецизира информационният поток, който излиза към обществото, като обаче същевременно трябва да се казва и колко са изследваните лица. Защото така ще има по-голяма гаранция, че повече българи са тествани за вируса – за да има по-обективна картина, това в съпоставка с другите европейски държави, където се тестват много повече хора“, каза още Цветанов.

Политическите сили в настоящия парламент нямат интерес от предсрочни избори, коментира още Цветан Цветанов, но подчерта натрупването на проблеми и скандали пред управляващите. И посочи, че всяка нова непредвидена криза може да доведе да предсрочни избори.

Запитан може ли разследването за пране на пари, за което беше съобщено в испанската преса, в което е намесено името на премиера Борисов да съкрати мандата на това правителство Цветанов припомни скандалът „Апартаментгейт“ от миналата пролет. Той каза, че сам е взел решението тогава да напусне парламента и политиката, заедно с ръководния си пост в ГЕРБ докато тече проверката на институциите.

„Когато има даден казус, аз поне така съм възпитан и предприех нужното, което смятам за правилно година по-късно. Премиерът е този, който може да вземе решение за самия себе си и може да обясни този казус“, коментира лаконично на въпрос Цветанов.

„Всички знаем, че има компетентни органи както в България, така и в Испания, които правят проверка по случая. Има и много публикации в тази посока и не бих искал да коментирам кое е вярно и кое не, защото няма да е коректно“, допълни той.

„Не бих казал, че знам толкова много – толкова много са интерпретациите в публичното пространство, мога да кажа само, че винаги съм се ръководил от закона – личният живот на хората никога не е представлявал интерес за мен“, бяха думите му по случая с къщата в Барселона.

Запитан вярва ли, че прокуратурата обективно ще разследва този случай в България той каза само: „Трябва да вярваме в институциите, защото ако загубим вярата в българските институции, това означава, че нямаме държава“.

„Винаги може да има риск от предсрочни избори на фона на това, което наблюдаваме през последната една година. Много са скандалите, много са кризите – всяка една допълнителна криза, ако не бъде предвидена към настоящия момент може да бъде предпоставка за предизвикване на предсрочни избори“, коментира още Цветанов, който допреди година беше вторият човек в ГЕРБ.

Той посочи, че на този етап няма такива условия и правителството може да изкара мандата си, но всичко това ще доведе до „тежки поражения върху имиджа и рейтинга“ на управляващата ГЕРБ и на участващите в това управление.

Затова пък се създава ниша за нови политически проекти, каза той, напомняйки че социологическите проучвания вече определят Слави Трифонов и Мая Манолова като част от многообразието на бъдещ парламент.

„В момента се увеличава групата на негласуващите, която трайно минава 50 процента и това означава, че трябва да има нов политически играч, който да може да даде алтернатива. И да се прекрати с възприятието, че днешното управление има много „калинки“, а пък няма експерти“, отбеляза още Цветан Цветанов.

Без да заяви политически планове, той призова тези, които готвят нови политически проекти да наблегнат на експерти и професионалисти, на способни и знаещи хора - както в страната, така и в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Behemoth

    47 1 Отговор
    Туй на снимката мяза на коронавируса...

    Коментиран от #16

  • 3 боцмана

    49 1 Отговор
    Цецко сигурно го е шубе да не би да настанят бежанци в някой от апартаментите му.
  • 4 Муцуна продажна

    32 0 Отговор
    Е тоя
  • 5 Радо

    34 0 Отговор
    Физкултурникът се мъчи да мисли - невероятно, но факт!!!
  • 6 боцмана

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асан биач":

    До сутринта , докато се събудиш читак долен!
  • 7 Митко

    16 1 Отговор
    Сега е момента да поискаме пари, не за короните а за бежанците които отиват към Меркел!

    Коментиран от #18

  • 8 Чифут Цветанов

    21 2 Отговор
    Чифут евреин мръсен, ЧИФУТ ЧИФУТИ в власта ЧИФУТ ЧИФУТИ Цветанов е ЧИФУТ.
  • 9 Дедо Пенс

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Асан биач":

    А майка ти прави много готини свирки ! По 2 лева едната !!!
  • 10 Пуяк

    20 0 Отговор
    Гръмни се , при.мат алитератен! Или напарви дует с другия и.диот Плевнелиев!
  • 11 ПУЯК ! На молитвата закуска в Белия дом

    18 0 Отговор
    Каква МОЛИТВА отправи ? И каква клетва даде ? Да си верен до безобразие на КОГО ? На САЩ или на Евро СЪЮЗА? Щото ЕС е следващият за УДУШАВАНЕ от САЩ след КИТАЙ ! ПУЯК !
  • 12 ПРОСТИ МУ ГОСПОДИ !

    13 1 Отговор
    Той не знае какво върши ! Исус !
  • 13 цецо

    22 1 Отговор
    Друго си е персоналния асансьор. Гледаш си камерката и ако е вирус или бежанец, 'нанай копче'.
  • 14 Аз мисля че нашите ПУЯЦИ

    9 0 Отговор
    Са за ЩАВЕНЕ! Те сами режат клона на който седят !
  • 15 KOKO

    15 0 Отговор
    TAZI GAD PAK IZPALZIA
  • 16 Ама тоА

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Тоя още ли говори ... За него бус няма ли...яко е хванал Бочко за камбаните скоро ще омирише някоя хотелска стая !
  • 17 Onq s konq

    10 5 Отговор
    Що така мислиш Цъки? Икономиката е в разтеж. Има недостиг на работна ръка. Сирийския народ не е дивашки, съвсем нормални хора са. Пуснете хората нека се настанят в опразнена България. Няма нищо страшно пуснете ги.
  • 18 Нееее

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Митко":

    Сега е момента Цвъки и Тиквата да поискат и да получат пари !
  • 19 Никой у нас не знае каква държавна

    9 1 Отговор
    СИСТЕМА имаме ? Тя системата дали е изобщо система или я няма , не съществува , дори е и мъртва ! А към какво се стремим НИКОЙ ХАБЕР У НАС НЯМА ! ЕС се руши и умира а ние със САЩ го рушим създавайки му проблеми . ТОВА Е УЖАСЪТ НА ВЕКА И ИСТОРИЯТА НИ ЧОВЕШКА ! А НАРОДА яде и пие и си бара Х ! Човек КОЧИНА или КЛОЗЕТ да реши да скове , ПЛАН си прави а ние държава уж правим а ПЛАН НАМА ! Те разбираш ли че нас въобще ни няма - всичко е ТАШАК !
  • 20 Колю

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан биач":

    Асане, като верен мисулман защо не четеш корана, знаеш ли какво те чака...
  • 21 Уди Кълвача

    17 0 Отговор
    Няма ли да го разследват Цецо апартаментния за търговия с влияние и лобизъм?
  • 22 България е ТАШАК държава !

    9 0 Отговор
    Пълен ТАШАК ! Държава няма ! Тридесет години " КРАВАТА "-държавата е ЯЛОВА ! Нито ТЕЛЕ, нито мляко , нито масло ! Значи е ЗА МЕСО !
  • 23 Умно село

    15 0 Отговор
    От тия закуски с молитва при НОВИЯ БрАТ, какви чудеса съградиха.
    Послушни асансьорни техници да имат думата па НС на държавата.
    Всъщност има ли Я още държавата, та дойде ред НПО да командват парада?
    Аман от мани продажни лакеи!
  • 24 мани мани

    9 0 Отговор
    всички ловци да отиват към границата ... откривам ловният сезон за бежанци! отстрелялият най-много орки ще го назнача за военен министър на мястото на сегашния шопар!
  • 25 Умно гледа

    10 0 Отговор
    Господине, ами те вървят,, комплект, бежанец. и вирус...!!!
  • 26 безпартиен

    11 0 Отговор
    Тоз кво работи?С кво си изкарва прехраната?

    Коментиран от #38

  • 27 Ей Наеб*ан асан

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан биач":

    не почти ..а всеки ден, всеки ден ще те бия и малтретирам турски МЕНДИЛ, ще те карам да ми Целуваш полумесеца в гащите и до ставаш Православен Християн.ако отказиш ша та бия и Шляпап по кривият джандарски Сурат с Моя полумесец Чак до сутринта.
    Аз само да та побирам Ибрик ..много ша цирикаш кат мрящ чакал!
  • 28 слаботоков

    8 0 Отговор
    А тоя на снимката кои беше????????????
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хасане, ние тебе те имаме за наш !

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Петко еничарина":

    А ти настояваш да си чужд ! Аршина за мярката ти ще е друга ! Решавайки о време , щото ще пускаме скоро воловете по инерция и без ритали !
  • 31 На Султана феса,напоследъ все го стяга !

    0 0 Отговор
    Акъл турчина по принцип няма ! И ние по туй , не сме по-различни и по МЪСТ сме доста един на друг прилични ! Акъл никой от никого не взема и ПРАВДА всеки сам раздава ! Ей тъй на поприказваме си като на шега , но ти ма/на си гражданин на таз държава и още повече туй съдбата ти ще утежнява !
  • 32 попчето

    0 2 Отговор
    Е как да е заплаха? Ще има какво да таковаме!
    Който би таковал млади бежанки - да турне един плюс!
  • 33 Ловец на боклуци

    4 0 Отговор
    Това нещо на снимката е коронавирусът!
  • 34 Аслан бияч

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан биач":

    Най-вероятно ръкоблудстваш цела нощ на розовите канали и интернет сайтове. Ако си стигаше полумесеца, вероятно да си го целунал сам, но немаш размера!
  • 35 hitrii

    3 0 Отговор
    toq o6te li e jiv.da mu ebe ku4e maikata
  • 36 наглия

    7 0 Отговор
    Най голямата заплаха за България са претъниците- крадци във власта !
  • 37 Оги

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан биач":

    Биеш, чекии биеш до сутринта, смешко.
  • 38 Оги

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "безпартиен":

    Цецо е на хранилка при америте.
  • 39 А. Хитлер

    9 0 Отговор
    Цвъки защо не е в затвора?
  • 40 Мустафа Сали Карадайъ

    2 0 Отговор
    ASAN ne.gi.slyshai.brat.moi.shte.si.gi.ebem.kakto.sme.gi.ebali.500.godini.shte.ni.lap at rqzante golem xyishta.500×500 godini.xaxaxaxaxa
  • 41 Гост

    7 0 Отговор
    Не го изкарвайте от нафталина този! Никой не го иска!
  • 42 Az Zero

    8 0 Отговор
    На този не вярвам и на една дума
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 медиите мисирки

    6 0 Отговор
    Питайте го за асансьора или тъпия физкултурник не е приятен за гледане не го канете.
  • 45 3333

    5 0 Отговор
    Хората не могат да го гледат той акъл взеел да дава. що за наглост е това?
  • 46 факт

    2 0 Отговор
    този защо не е в затвора!?
  • 47 КГБ

    0 0 Отговор
    Колеги,пенсионирайте го този.Станахте за кашмер с вашите агенти.
  • 48 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Можеше да каже нещо и за корупцията.Експерт е все пак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове