Last news in Fakti

2 Март, 2020 06:13 1 707 21

МЗ: Изпълнили сме немалка част от исканията на сестрите

  • кирил-
  • ананиев-
  • министерство-
  • здравеопазване-
  • протест-
  • медицински сестри

В преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи, съобщиха от министерството

МЗ: Изпълнили сме немалка част от исканията на сестрите - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри, съобщиха от ведомството, цитирани от БГНЕС.

Последната среща на министър Ананиев с тях е била в средата на настоящата /б.р. миналата/ седмица.

Немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента, заявяват от здравното министерство в отговор на възобновените протести на медицинските специалисти, които ги обявиха за безсрочни.

Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи. Промяната в сектор „Здравеопазване“ ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година.

С влизането в сила на действащия в момента Национален рамков договор 2020-2022 са създадени допълнителни предпоставки за увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти у нас.

По настояване на здравния министър в Националния рамков договор беше включен и нарочен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността. Текстът, както обеща Кирил Ананиев, е категоричен – до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати.

По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.

Медицинските сестри поискаха публичност на вътрешните правила за разпределение на работните заплати в болниците. По тази причина МЗ задължи ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, така и на НЗОК. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин служител. Няма как лечебните заведения да нямат вътрешни правила, тъй като те вече са задължителен елемент за сключването на договор с НЗОК.

Относно искането за защитена професия – този въпрос, както и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, изискват сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет, заявяват още от министерството на Кирил Ананиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 2 Отговор
    БРАВО

    Коментиран от #3

  • 2 Бройкаджията

    17 0 Отговор
    Абе тук казват ,че им дават 1400 лв и довечера в новините пак някоя ще извади фиша с 850 лв заплата и 20 години стаж и ще казват ,че това са единични случай
  • 3 Алфа Чакал

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Деси Санитарната колко взима
  • 4 Някой си

    15 1 Отговор
    Ами изпълнете и останалите докато все още имаме медицински сестри!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Прост народ

    14 0 Отговор
    Прости сестри, докато не падне боко бял ден няма да видите, министъра е само една марионетка, и да го свалите, ще дойде следващата марионетка
  • 7 пазарно здравеопазване

    12 1 Отговор
    Здравната ни система е тежко болна! "Усвоява" милиарди обществени средства, но здравето на пациентите й е последна грижа!
  • 8 обичайно овъртане

    8 0 Отговор
    ''Немалка част'' нищо не означава вече, имаше разговори , имаше приети за изпълняване неща , сега трябва да ги изпълнявате така както са заложени в съответните документи.
  • 9 Гост 2

    10 0 Отговор
    Ефективни стачни действия ! В противен случай ще останете само с голи обещания и лъжи !!!
  • 10 Продавач консултант

    6 0 Отговор
    1000-1600 лв НЕТО https://www.jobs.bg/job/5229802
  • 11 До 7

    9 1 Отговор
    Усвояват се ама не от тия сестри и от болшинството доктори. А оня от Пазарджик със стентовете не е доктор а престъпник. Ама така е намерил.

    Коментиран от #15

  • 12 боцмана

    7 1 Отговор
    Защо вадите брутни заплати , след като в тях влизат нощен труд , вредни , работа в празници и възнаграждение за прослужени години. Да си припомним преди неотдавна какъв вой имаше за нощния труд на МВР. Иначе реално основната заплата на една сестра е по малко от 600 лева. Отделно от това за колко болни се грижи една сестра и колко от задълженията на лекарите минават през ръцете им. Направете и правилници които да се спазват. Медицинската сестра е упълномощена да върши тези и тези манипулации и да отговаря за еди какъв си брой болни. Толкова ли е трудно? Затова бягат навън. Там всичко това е регулирано , заплатите и условията човешки. В момента в университетска болница в Пловдив целият двор е паркинг отдаден на външна фирма , раздала определен брой пропуски на лекарите и медицинска сестра ако иска да си паркира колата в болницата си плаща като поп. При средно по 170 часа , по 2 лева , можете да смятате. В същото време за запазване на това статукво , някой лапа комисион.

    Коментиран от #16

  • 13 БГ681

    5 0 Отговор
    Ало Българи, налага се нужно е всеки един от нас да подкрепи сестрите, те протестират не само за заплатите които са им мизерни, но козаха тежките истини, здравеупазването се е превърнало в бизнес болниците са като една фирма. ЗДРАВЕТО НЕ Е СТОКА- затова нека подкрепим по всякакви начини мед,сестри!!!
  • 14 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: публичните данни на Националния статистически институт...

    За цяла Европа стана ясно как лъже НСИ!

    Правителството чрез разни агенции подава удобна за себе си или скрива неудобна за себе си информация на НСИ.Така се получава, че НСИ обработва невярна информация, подадена от правителството, което от своя страна се тупа в гърдите, като се позовава на НСИ. Ако опозицията хване правителството в крачка, както стана с правителствената лъжа за положителния външнотърговски баланс на България за 2019 г., правителството топи НСИ!

    На практика НСИ е принудено от правителството да извършва вярна обработка на лъжливи начални масиви от информация, подадени от правителството на ГРОБ за България.

    Сега МЗ начело с лъжльо министър Ананиев и мухлясалата там зам. министърка Жени ококорената, казва на медицинските работници, вкл. и на лекарите, и преди всичко на протестиращите медицински сестри, че в общия казан има много лапачка - всинско със зеле. Но си траят, че месцето е за отбрани лекари и отбрани сестри в частните болници и за хирургически екипи и тем подобни, а постното е за всички останали...

    Като се разбере, че от коронавирусът е пламнала 1/2 от България, да видим дали частни болници, хирурзи, гинеколози, сърдечносъдови и др. намазани от мафиотската здравна система ще идат да лекуват болните от коронавирус.

    Този мазен министър за здравеопазването, заедно с целия си вреден екип плаче не само за уволнение поради некадърност, но
  • 15 Дрънчиш на празно

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "До 7":

    Онзи мафиот от Пазарджик не е болшинството лекари, както и ти празна тикво, не си болшинството българи.
  • 16 Боядиса ли палубата

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "боцмана":

    Боцман без капитан и медицинска сестра без лекар не струват нищо.

    Сега лекарите извършват немалко чисто сестрински манипулации, а заплатите им са мизерни, почти колкото са и мизерните заплати на сестрите.

    Не сравнявай и не противопоставяй лекари на сестри, така както на корабите никой не сравнява боцмана с капитана. Я кажи в ПЪТИ каква е разликата между боцманската и капитанската заплати, защото лекарската и сестринската заплати почти се изравниха в зоната на мизерията.

    Коментиран от #17

  • 17 тоа па

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Боядиса ли палубата":

    Я ходи да видиш автопарка пред която и да е болница и тогава говори за мизерията на лекарите!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 9234

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи.. а останалите 99% какво ще правят..ало..
  • 20 ГЕРБ СА МЪРШИ

    1 0 Отговор
    СЕСТРА СЪС 600 ЛЕВА ЗАПЛАТА ..... НЕ Е СЕСТРА А ПРИСЛУЖНИЦА !
  • 21 КОНСТИТУТ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: възнагражденията вече са с 15-20% по-високи, съобщиха от министерството ..... АМА КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА КАКВО КАЗВА ПРЕСТЪПНОТО МИНИСТЕРСТВО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове