3 Август, 2012 09:45 3 167 17

Кошмар с новата наредба за синя зона в София

  • синя зона-
  • софия-
  • паркинг
Кошмар с новата наредба за синя зона в София - 1
Снимка: БГНЕС

Отпада казусът винетен стикер за паркомясто в центъра на столицата да се дава само в случаите, когато автомобилът е на името на собственика на жилището. Това увери пред bTV Радослав Тошев - председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ.

Въпреки че важната промяна не е отразена в сайтовете на общината и Центъра за градска мобилност, той увери гражданите, че

няма проблем стикер за паркиране за един автомобил да се издава и на член от домакинството

при семействата, живеещи в идеалния център, т.е. в синята или зелената зона.

„Отделните спорни казуси, в случай, че има такива, ще се разглеждат поотделно от група експерти, която създадохме специално за целта. Категорично обаче не се налага прехвърляне на имущество и няма дискриминиране на хората. Ако някой не е сигурен какво трябва да прави, да донесе документи по представителствата на Центъра за градска мобилност, където може да бъде консултиран”, допълни Тошев.

Той обясни, че целта на синята зона е да облекчи трафика в централната част на София. Така щяла да се създаде възможност за нови трасета за велоалеи, трамваи и метро.

„Тази идея на общината е от 3 години, наредбата стоя една година на сайта. За съжаление няма алтернатива на синята зона, за да се оправи трафикът. За първи път има толкова детайлно зониране, сега слагаме и двайсет подзони”, посочи още общинският представител.

Той потвърди, че кметът и хората на изборни длъжности в общината (общо 62-ма души) се ползват с безплатни стикери за паркиране в синята зона на града. Това обаче не било двоен стандарт, а предпоставка общинарите да си вършат работата.

Обществено недоволство

Точно тези привилегии обаче, наред с новите правила за паркиране, ядосаха голяма част от столичани. Над 100 души излязоха на улицата днес и определиха зонирането и неговите изисквания към жителите в центъра като „недомислици”. Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава закакво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплака се жена от недоволната тълпа столичани.

Въпреки че имаше и няколко граждани в подкрепа на двете зони за паркиране с мотива, че може би най-накрая ще има повече места за автомобилите в центъра, повечето хора определиха общинското решение като рекет. Стигна се дотам, че мъж на средна възраст заплаши да подпали колата си на 1 септември, когато влиза в сила наредбата.

Според новите правила паркирането в синята зона, което досега струваше лев и не беше ограничено във времето, скача на 2 лева за час, а максималният възможен престой е 2 часа. В зелената зона пък автомобилът ще може да се оставя до 4 часа, всеки от които се таксува по лев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоти

    3 0 Отговор
    Не паркираите а СПИРАЙТЕ
    има толкоз много безработни и пенсионери които срещу скромна сума могат цял ден да седят в колата
    а това се води спиране и не се ПЛАЩА
    ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ НАТРИЕТЕ НОСА НА ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ
    И ще подпомогнете бедния български народ а не ГРАБЛИВАТА НИ ДЪРЖАВНА БЮРОКРАЦИЯ
  • 2 мнение

    1 0 Отговор
    Толкова търтеи се хранят от тази зона....Дебели катаджийчета дето цял ден се возят и цоцкат заплати,още по дебели бюрократи седящи в офисите и имитиращи дейност.Парите от таксите потъват незнайно къде и дори една плочка на тротоар в центъра не е пипната в последните години.За сметка на това съмнителни фирми печелят с оферти за доставка на "паяци'' естествено не на най добрите цени.Въобще много апетитна хапка,дори последният им шеф се спомина при пожар у дома си, който някой случайно подпали.

    Вместо да направят паркинги тези рекетьори събират такси и центъра пак е задръстен.
    И естествено ще има специални пропуски за наши хора , отделно на това личните автомобили на служителите им пак никой не ги пипа.Разходете се около “Будапеща“ да видите колко коли със забравени случайно катаджийски шапки има или с разни бележки по стъклата.

    Този рекет трябва да бъде спрян и трябва да се реагира както със закона за горите.
  • 3 Обикновен софиянец

    1 0 Отговор
    Предлагам в София да се обособи т.нар. „Цикламена зона” за паркиране на конските каруци на по-евроинтегрираните българи посещаващи центъра с цел шопинг по кофите за смет и по домовете на софиянци. С парите които останалите плащаме за „Синята зона” да се организира почистването на отпадните продукти от „двигателите” на каруците, защото автомобил върху конско л..но е като пиян с гуменки върху хокеен терен.
  • 4 сс

    0 0 Отговор
    Mного си е добра новата зона,най=важното е ,че ако имаш електромобил паркираш безплатно. Фирмите да не си дават парите за коли с ДВГ а да преоборудват парковете си. Имаме и родно производство . Само рев ,който не му изнася да си ходи на село.
  • 5 потърпевш

    0 0 Отговор
    Видяхте ли изискванията за винетен стикер?! Малоумщина! Платени данъци на имота, на колата, нотариални актове, удостоверение за граждански брак, кило кръв..... От къде на къде ще ми искат бележките за данъци - да си проверят дали са платени. Това неможе да е всред изискванията... Абе страшна малоумщина. Това да имаш кола вече е много лошо - винетки, застраховки, прегледи, книжка - е.ати лукса. Софиянци са дескриминирани от селяните, които попаднаха в Общинския съвет на София. Всички наредби и правилници в тая тъпа държава се правят САМО за софиянци. За да ни е гадно, за да ни прокудят от тука, щото им пречиме. И без това живота в столицата става все по непоносим. Време е да излезем на улицата и да им покажем че има гражданско общество на самозабравилите се видиотени управници....
  • 6 софчо

    0 0 Отговор
    И документи се приемат през м. август, когато хората на море и т.н. Огромни опашки и поредната бюрокращина се заформя. Всички далавери се правят през отпуските - така управляващите се застраховат, че няма да има всенародни вълнения против гаменщината им. Новата наредба за паркирането в софия е рекет. Докемунтите за стикер са такива като за нотариален акт, че и по лошо... на някой и 30 дни няма да им стигнат за да ги набавят... ааа в същото време паяците са незаконни, конституцията се погазва, грожданите са дискриминирани, отново ни се бърка в джобовете...
  • 7 стар софиянец

    1 0 Отговор
    Гадна полицейска държава, мутроподобните ни управници искат да ни вземат всичко-свободата, живота, децата!
    Сега трябва 3 м. в годината поне да мислим къде да си паркираме колата, как да се наредим на опашка за нещо си, как да си платим сметките. В същото време тънем в л..на и мизерия. София е най-гадната столица в Европа. Мръсотия, клошари, полицейски рекет, паяци, задръствания, непрестанни ровове и дупки, недостъпна градска среда, прах, мръсен въздух огромни данъци, лош бизнес климат и какво ли още не.
    До кога?
  • 8 кик

    0 0 Отговор
    пак за гроб гласувайте
  • 9 Гробар (г****р)

    0 0 Отговор
    СПОКО! Ако няма такива неща, като това поредно съдиране на кожи от гърба на народа хазната просто ще остане празна. В страна, където малко се произвежда, а основно се печели от прекупвачество това е единственият начин за пълнене на хазната и на гушите на управляващите.
    Ама хак да ни е! Ние си ги изпрахме и сега ще си ги търпим. На всичкото отгоре все още имат високо одобрение и се надяват на нов мандат. Догодина ще вдигнат малко пенсии и заплати и ето ти нови 4 години лапачка.
    Говеда сме и толкова. Не живея в София, но не ми харесва това изнудване, което става с местата за паркиране. Като идвам в командировка със служебната кола и трябва да спра за 10-15 минути пред централата да разтоваря документи обикновено ми струва нерви или пари за паркиране, които после не ми възстановяват и от 10 лв. командировъчни 6-7 отиват да плащам за служебната кола.
    На никой не му пука, а в същото време има мазни коли, които никой не закача.
    МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА - МУТРЕНСКИ ПРАВИЛА, ТОЛЕРИРАНИ ОТ РЪКОВОДНАТА МУТРА и БЛЮДОЛИЗЦИТЕ ОТ ГРОБ (пардон Г**Б).
  • 10 Захарче

    0 0 Отговор
    Всички са дупедавци ! В София правят зониране , но се опасявам , че ще стане зомбиране !
    Само да не свършат цветовете на дъгата за зоните ?
  • 11 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Има начин,казва се ВЕЛОСИПЕД!

    Коментиран от #12

  • 12 Софчо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баш Майстора":

    С велосипед добре - тия три месеца в годината. Можеш да се возиш сам, ама в останалото време, с две деца - едното на училище, другото на ясли и с покупките и чантата за работа.. Ей мислете малко дявол да го вземе! Аман от популиски изказвания. Да паркираш пред дома си е твое право! Да ти го отнемат значи да ти нарушат правата. Да те накарат да си платиш за това (с уговорката да паркираш на 15 преки от дома си" е рекет!
  • 13 Кирил- Софианец по рождение

    0 0 Отговор
    В ХХІ век колата става отново лукс.
    Автомобилът ми трябва за работа. Синята зона ми изяжда половин заплата, а без автомобил заплатата ще ми падне наполовина. Това е чист рекет. Има начин да се облекчи движението като се оптимизира организацията та движението и спазване на правилника за движение. Нека от КАТ и Общината да обърнат внимание за навлизането на автомобили в кръстовище когато е заето. Има широки улици- еднопосочни, тесни- двупосочни, поредица от еднопосочни само в едната посока, абсурдни знаци и светофари, разбити улици, нагли шофьори, чак тогава идва време за синя зона. И да дадат отчет къде са ни парите ос данъците, винетките и таксите за паркиране. Време е да им поискаме сметка.

    Коментиран от #14

  • 14 кик

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кирил- Софианец по рождение":

    до 13 как къде са парите? иди в монако и другите лъскави пристанища и ще видиш къде са парите..парите са също в фолк певиците, в строящите се молове, катедралите в бояна , драгалевци симеоново, панамерите, скъпите мержани, частните самолети
  • 15 камилата

    0 0 Отговор
    Спомнете си преди синята зона къде паркирахте и какво беше движението в София. За всяко нещо се плаща навсякъде по света. Който не му харесва да си ходи на село да паркира по тротоарите пред кметството . Софиянци !
  • 16 за камилите и хората

    0 0 Отговор
    ходи си ти на село.Там няма да ти се вижда задръстено.Плаща се за реална услуга.Когато общината построи паркинг нека да взема такса.Какво е дала общината за тези зони?Купила си е паяци може би?Скоро и Люлин ще направят зона.
    Даже и в Париж има места на които можеш да паркираш свободно.А в София се погрижиха едно място да не остане безплатно.
    И в белите държави паяк те вдига само ако пречиш на движението.У нас ти натрисат "услуга" която общината определя колко да струва.
    Това не се прави за ред както се твърди а за пълнене на гуши.
    И много удобно се направи през Август докато хората ги няма.
    Дребни герберски тарикатлъци.
  • 17 Ками

    0 0 Отговор
    Ако уважаемите софиянци, обитаващи синя и пр. зони, си направят труда след като прочетат внимателно всичките 5 от 7 документа, които ще оставят в оригинал на съответното гише, може би ще решат, че са им нарушени правата и ще направят поне 1 нещо - да подадат сигнал за спешна проверка в Комисията за защита на личните данни. Това направих вчера и за съжаление бях първата и единствена!!! А иначе приказки по форуми, ТВ и в механата /вж. Ботев/ не дават резултат. Кучетата си лаят и т.н. Нотариалния акт щели да ми го вземат за малко да си преснемели каквото им трябвало! Ако утре се окажа без жилище, какво става? Какво ги касаят клиентските ми номера по договори с частни фирми като ЧЕЗ, Софийска вода и пр.? По-добре помислете и реагирайте и то писмено и с входящ номер, другото са само приказки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове