Last news in Fakti

8 Март, 2020 09:50 6 172 31

Много хора не спазвали наложената им карантина

  • коронавирус-
  • карантина

Д-р Гергана Николова обясни какви са основните разлики между грипа и коронавируса

Много хора не спазвали наложената им карантина - 1
Снимка: Shutterstock

Не се е случило нищо по-различно от това, което сме очаквали. Доказани са първите случаи на коронавирус в България. Това е нещо, което няма как да ни подмине. Ще се натовари още повече здравната система след двете грипни вълни. Това коментира в „Тази неделя“ по бТВ д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на БЛС.

По нейните наблюдения много хора не спазват карантината, която им е наложена. Тя им напомни, че трябва да се замислят, че могат да застрашат живота на много хора.

Д-р Николова обясни и какви са основните разлики между грипа и коронавируса.

„Основната разлика е не толкова рязкото покачване на температура. При грипа има много бързо начало, за половин час температурата може да достигне 40 градуса. След това се появява кашлицата. При коронавируса, тъй като вирусът атакува директно рецептори в белия дроб, се започва със суха кашлица и едно постепенно покачване на температурата. Хремата не е толкова обичайна за този вид вирус“, обясни д-р Гергана Николова.

Като усложнение могат да възникнат нетипични пневмонии, които се развиват по по-специфичен начин. Там няма храчки за разлика от бактериалните пневмонии.

Лекарят препоръча на хората, които имат симптоми на респираторно заболяване, първо да се обадят по телефона на личния си лекар, а не да ходят в болницата, където има много хора с хронични заболявания, малки деца и бременни жени.

„Ако искаме по-бързо да се справим с епидемията, трябва да се спазват инструкциите, които се дават от епидемиолозите. Трябва да има и високо ниво на лична хигиена. Странното е, че в магазините се изкупиха брашното, лещата и боба, но не се изкупиха препаратите за миене на ръце. Мийте ръцете си по-често и проветрявайте повече“, посъветва д-р Николова.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спокойно

    8 15 Отговор
    имам маски които скоро ще пусна на търг.Поради засиления интерес началната цена ще е 7лв за 1бр.

    Коментиран от #30, #31

  • 2 дженеръл ъф нато

    13 17 Отговор
    Военно положение и комунистите в концлагери.
    Така ще спрем разпространението на вируса на комунизма.
  • 3 доктор рон джереми

    12 11 Отговор
    Никакъв секс по време на пандемията.

    Запомнете - никакво лапане на кОр и близане на пОтка.
  • 4 24709

    8 4 Отговор
    знаех си аз че хората са виновни за безхаберието в здравеопазването
  • 5 Това ще е

    11 0 Отговор
    Докато не приеме правителството бързо мерки като: за една седмица правителството в европа приеха много бърза мерки - в Чехия глобата при неспазване на самокарантина при прибиране от рискови страни (италия, германия, франция) е $130000. В Гърция за горното има до 2 години затвор. В Италия за горното до 2 месеца затвор + от утре пълна карантина за 16 милиона в Северна Италия. В Китай има все ощи пълна карантина за 78 милиона. Япония държа под карантина круизен кораб. Австралия - карантина на остров. И т.н. още и още примери има и ще има.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Грешиш

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Това ще е":

    това ще е причина за нова световна финансова криза.

    Коментиран от #7

  • 7 Глупости

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грешиш":

    Здравето е по важно от търбусите на милиардерите
  • 8 Лекар БГ

    14 4 Отговор
    Уважаемата д-р Николова беше и отново затвърди реномето си на ТВ звезда."Разликите" грип-nCOV19 са минимални,зависят пряко от имунитета на отделния човек.Да не забравя Г-жата,че освен грип,както всеки есенно-зимен-пролетен сезон,всред социума,броди"вирусен букет"-коксаки,РСВ,парагрип,адено и какво ли не още."Карантина"?!
    И двамата с положителни проби не са пътували и не са били в контакт с завърнали се.Както при всяка друга вироза,предпазване НЯМА.ВЪЗДУШНО-капков път.Няма как да се карантинира една Държава.Няма как,милиони да спрат работа.Хайде,стига глупости!

    Коментиран от #11, #19

  • 9 гост

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "Това ще е":

    а тук шафьора ездач на кобилката деси се подиграва публично на мерките които препоръча здравната група. шипка е близо до габрово. юнака със съмнения може и да е бил там. а сега де?
  • 10 Мислещ

    13 1 Отговор
    А да умират от глад и от липсва на лекарства и здравна помощ по домовете ли? Паниката и карантините имат потенциала да убият много повече хора, отколкото самият вирус. В Китай неслучайно смъртността е толкова висока. Само че има отгомна разлика между умрели от вируса и умрели С вируса...
  • 11 Пациент

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар БГ":

    Докторе скоро любих една студентка и сега като ми се допикае се насълзявам защото имам чувството,че в пикочния ми канал има люта чушка.Какви мерки би ме посъветвал да предприема?
  • 12 SAAB

    14 0 Отговор
    Ситуацията ВЕЧЕ е извън контрол ! Дори в глобален мащаб ...
  • 13 denker

    7 2 Отговор
    Докато търсите и изкупувате маските, храните и лекарствата, щото не се знае колко време ще трае коронавируса у нас, аз ви изпреварих всичките. Купих си ковчег и саван, тамян и всичко каквото трябва за такива случаи... А ...! Щях да забравя. Наложих си и карантина ИНФОРМАЦИОННА. Никакъв интернет, телевизия и радио...
  • 14 Баро Вкаров

    6 5 Отговор
    Последните изследвания на доктор Тафров показват,че Коронавируса се лекува с анален векс!
  • 15 Гого

    1 3 Отговор
    Предполагам че теб няма да те хване щото все ти е вътре,нали?
  • 16 мани мани

    2 0 Отговор
    250+
  • 17 Гостилничаря

    5 0 Отговор
    Кои ли са хората, които не спазват карантината!? И какво ще стане, когато коронавирусът влезе при патладжаните, известни с пословичната си хигиена и изпълнителност!? Поне ще им посъкрати бройката, но на каква цена за нас!?
  • 18 чичо

    7 10 Отговор
    Така е. С безотговорно поведение демонстрирано от уж Българския президент Радев,какво очаквате от останалите.Хайде да ви видя минусите.

    Коментиран от #20

  • 19 някои

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар БГ":

    E тогава как да го разбираме това нямат контакт с пътували и гастербартъри а болни някои нарочно ли ги е заразил и то в средата на бг?
  • 20 някои

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "чичо":

    Какъв Радев кви 5 лв ти малоумен ли си бре в тази насока можем да си фантаьираме че баце докара вируса да отърве сваляне на правителството

    Коментиран от #26

  • 21 Абе много са

    5 0 Отговор
    натоварени от БЛС. То мъкъ, мъка. И всичко правят без пари. Сега очакваме да се вдигнат парите за личните лекари, та да ги докарат до 15 000 лв. Само за сестрите парите са достатъчни.
  • 22 Цъфнал гербер

    5 1 Отговор
    Баце даде поръчка да се търси под дърво и камък заразен с вируса и етооо. Слугинажа откликна на молбите МУ. Правителството за пореден път е спасено.
  • 23 цербер

    2 0 Отговор
    ЛекарКАТА препоръча на хората,
  • 24 ПиПи

    4 0 Отговор
    Освен ръцете си мийте и писенцата. Щото котетата пренасяли много короновани вируси.
  • 25 ПинОчет

    3 0 Отговор
    Тези,които го донесоха и умишлено заразяват хората трябва да ги тикнат в газовите камери,това е геноцид
  • 26 чичо

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "някои":

    Става въпрос за безотговорните изказвания на Радев на Шипка-бре.А ти вземи учебник по български и учи-бре.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шоп

    2 0 Отговор
    Какъвто и да е грипът и от каквато и да е опасност Българина! си знае неговата,Мен не ме лови.Да ама не.Ако това се беше случило първо тук ,а не в онази организирана,възпитана и интелигентна нация,досега нямаше да има човек здрав в милата ни родина.Основни правила на лична хигиена никога не са се спазвали.Един народ,който плюе и храчи по улицата,как да го научиш на правила .Иначе сме много велики със самочувствие без покритие.Колко грипни вълни ни връхлетяха,никъде не видях някой да носи противогрипна маска.Как за толкова време никой не се научи.Но се научихте как бързо да ги изкупите и препродадете.Срам!Нищо друго само Срам!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Спокойно":

    Спекуланте запази ги за тъмното място дето слънце не огрява УСПЕХ!
  • 31 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Спокойно":

    Спекуланте запази ги за тъмното място дето слънце не огрява УСПЕХ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове