Last news in Fakti

16 Март, 2020 12:22 3 135 24

Милен Керемедчиев: Очаквам замразяване в цените на горивата

  • петрол-
  • бензин

Очаквам тенденцията за ниските цени на петрола да продължи поне до края на годината

Милен Керемедчиев: Очаквам замразяване в цените на горивата - 1
Снима: Shutterstock

Логично е у нас да не се очаква цените на горивата да паднат както в други страни, тъй като ние купуваме петрол от Русия. Нека не очакваме в пъти спад. Намалението ще е по-скоро процентно.

Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. За „120 минути“ той заяви, че заради COVID-19 петролното потребление на Китай и Южна Корея, които са най-големите купувачи от Саудитска Арабия, е паднало с 20%, а решението на Русия да не намалява добива с 500 хил. барела на ден е отприщило петролната война.

„Потърпевша от това ще е Русия, чиято производствена мощност е 41-42 долара за барел. В Саудитска Арабия то е 6-7 долара за барел. Разликата е толкова голяма. Ще пострадат и шистовите компании на САЩ“, допълни той.

Керемедчиев смята, че в Съединените щати могат да обединят усилия големите петролни компании да изкупят малките. Освен това е на мнение, че ниските цени на петрола помагат в битката за Белия дом.

„Очаквам тенденцията за ниските цени на петрола да продължи поне до края на годината – т.е до президентските избори в САЩ“, подчерта бившият зам.-министър. Според него спекулата винаги намира вратички да пробие. Той не очаква да има значителен спад на цените, а по-скоро замразяване.

„Тепърва ще видим какъв ще е крайният ефект от строгите мерки заради коронавируса върху фирмите. Обявените от финансовия министър Владислав Горанов 60%, които държавата ще поема за фирмите, засегнати от COVID-19, са адекватни. За сравнение цената в Дания е 75%. Предстои и да видим как ще действат механизмите“, обясни той.

По думите му в момента съществуват две крайности – страни като България, Дания и Германия и страна като Италия, която замразява комуналните плащания и въвежда данъчни облекчения и ваканции.

Бившият зам.-министър обясни, че развитието на мерките у нас ще зависи от разпространението на заразата. Керемедчиев очаква банките да обявят, че удължават сроковете за плащане на вноски по кредити. Според него това е нормална мярка, тъй като кредитополучателите са основното перо, от което банката печели. По думите му към момента е необходимо да има по-голям буфер в бюджета и обясни, че еврозоната ще е под сериозен натиск.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор по Стоманобетон

    31 0 Отговор
    Дадаа..ниските цени хахаааа!Казанлък 2,25,Ста Загора марешки-1,82!!!..Пазарна икономиказ😂😂
  • 2 Стига бе856

    21 0 Отговор
    Пак сме от грешната страна.
  • 3 Хахаха

    30 0 Отговор
    Ми да не купуваме от русия бе диване !
    Ако Екопетролиум и Шел вкарат внос на гориво, както и малките независими доставчици като Круиз, Лукойл ще не ще смъкне цената.
    Другаде го стяга чепика тази керемида .. падането на цената на горивото, директно удря бюджета през намаленото начисляване на ДДС.
    Ето защо държавата има изгода от високи цени, защото не сме нормална икономика. Ако бяхме ...

    Коментиран от #10

  • 4 чичо Пичо

    15 0 Отговор
    Този пък откъде се появи-я отивай при Негово Нищожество в Мадрид.
  • 5 NEMEYIS

    26 0 Отговор
    МНОГО ДОБРЕ СИ СПОМНЯМ ПРЕДИ ВРЕМЕ КАК ВДИГАХА ЦЕНАТА ЗАЩОТО СОРТ БРЕНТ БИЛ ПОСКЪПНАЛ - А СЕГА БИЛО САМО ОТ СССР - АМИ ДА НАПРАВЯТ ЦЕНАТА КАТО ТАМ

    Коментиран от #13

  • 6 Иван

    20 1 Отговор
    Ми да се разреши вноса на горива от рафинерии които купуват евтин петрол. Да видим тогава колко ще са цените на бензиностанциите на Лукойл. Ама за това трябва да бъде изметена определена сган
  • 7 Тоя е заспал

    17 0 Отговор
    Марешки 1.79 А95. и 1.76 дизел

    Коментиран от #8

  • 8 Картел

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тоя е заспал":

    Дреме ми за Магарешки. Ще диржим на два лева до дупка!!!! Сега е жътва братя
  • 9 Спекула

    6 0 Отговор
    Не само магазини и аптеки, да се проверяват и бензиностанции.
  • 10 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Пишеш глупости на търкалета !!! Акциза е на ЛИТЪР и въобще не се влияе от крайната цена !!! Включително ДДС върху акциза също е твърда сума !!! Ако вземеш цената на едро без акциз и ДДС на Лукойл , тя да падне с 20 ст , което е почти абсурд , ДДС ще падне с 4 ст !!!!! И това е цялата загуба за бюджета !!!!!! Истината е в продажбите !!! При карантина пътуванията ще паднат , а оттам и количествата продадено гориво !!! Аман от селски "разбирачи" !!!

    Коментиран от #14, #15

  • 11 ГОСТ 1

    5 5 Отговор
    Керемедчиев не лъжи.Изобщо не знаеш каква е цената на добива за 1 барел нито на Русия нито на Сауд. арабия нито на която и да било страна производител и износител на петрол.Преди време се появи информация,че на САЩ цената на 1 барел шистов петрол излиза около 45-50 долара,но на тия не може да се вярва.Втората ти лъжа е,че Русия е започнала петролната война.Истината е друга а именно Сауд. арабия не искаше да намали производството на последната среща на ОПЕК+.Друтото което казваш по нататък не ми се коментира защото е свободно съчинение.
  • 12 Русенец

    0 0 Отговор
    Само на горивата ли? Защо на тях? Те падат. Никой не спекулира с тях. На всички други стоки трябва да се замразят цените.
  • 13 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "NEMEYIS":

    В България няма горива от сорт Брент. Всичко тук е сорт Урал.
  • 14 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Мисля, че той не говори за ДДС върху акциз, а за ДДС върху крайна цена. А крайната цена се образува и от акциза на литър, което означава, че ако акциза намалее (или падне), крайната също трябва да намалее. Няма как да не е така, защото обратното пък ще повиши крайната цена. Вдигнат ли акциза, цената към клиента скача.

    Коментиран от #16

  • 15 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Няма да ползвам епитети ..., но си знаеш де.....
    Как се образува цената на бензин и дизел по съвсем опростена формула
    (А+Б+С)×1,2 (ДДС)=Продажна цена,
    където
    А - цена на петрола
    Б - разходи за преработка
    С - акциз (твърда ставка)
    ДДС 20%

    Та я сметни едно и също ДДС ли е ако основата е 2 лева или 1,5 лева.
    Задача за 5ти клас, и за възрастни идиоти

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Русенец":

    Акциза НЕ МОЖЕ ДА НАМАЛЕЕ !!!!!!! Проумейте го най-после !!!! Той е записан в закон НА ЛИТЪР и няма никакво значение дали горивото е 10 ст или 1 лев или 10 лева !!!! И е МИНИМАЛНИЯ за ЕС , така че надолу НЕ МОЖЕ да се променя , само нагоре !!! Съответно ДДС на крайна цена се образува от цената на едро плюс акциз плюс процента за бензиностанцията , който също е сравнително постоянен !! Тоест може да се променя САМО цената на едро на Лукойл без акциз и ддс !!!!!

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    И за тебе коментар 16 "разбирачо" !!!!! НЯМА и не може да има цена 1,5 !!!!! Втъркайте го някак в простото си междуушие !!!! Цената на "преработка" я определя Лукойл и НИКОЙ не може да му казва колко е !!!! Нито пък може да се променя акциза , освен за УВЕЛИЧАВАНЕ !!

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Акцизът може да намалее. Имаше времена, когато беше по-малък. Друг е въпросът, че ЕС господарите не разрешават, а това го възприемате като непреодолим физичен закон.

    Коментиран от #22

  • 19 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Аз съм карал с бензин на 1лв. А преди няколко години беше и на 1,62лв. Може и на 1,50лв да падне. Ако хората продължат да не зареждат ще видиш и такава цена.

    Коментиран от #21

  • 20 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    .....май беше през 2016г, когато заредих нафта на 1,62лв, на една бензиностанция, която няма да й казвам името.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русенец":

    Лятото идва. Вадим колелетата. Все по-рядко ще караме колата. Ако ситуацията с вируса не се промени дотогава, горивата ще паднат още.
  • 22 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Русенец":

    Еми няма да намалее , щото НЕ ТРЯБВА да намалява !!! Аз съм за даже да се УВЕЛИЧИ !!! И то двойно ако трябва !! Щото това и ДДС са единствените пари , дето остават в държавата от смърделниците !!!! Който иска да пуши , да си плаща и то здраво !!!

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    За пушачите не искам да коментирам. Но че "не трябва да намелее акциза", не означава, че не може да намалее. Различни неща са. И аз не трябва да блъскам за 1000лв, след като съм учил 17г, докато един мошеник от родата върти схеми с градоначалниците и присвоява милиони от фондове, но това е положението. Може и трябва са съвсем различни неща, особено в нашето време.
  • 24 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Още една корекция, ако позволиш: парите от ДДС и акциз не отиват в държавата, а отиват в джобовете на държавниците. В техните, както и в тези на безчетните държавни служители, от които няма такава нужда. Просто държавата си генерира нужда от държавни служители, които да обслужват не хората, а безкрайният списък от абсурдни процедурки и противоречащи си правилца, задвижвани от тромава бюрокрация, която иска повече и повече държавни служители да я генерират. Порочен кръг, който никога не свършва, но пък непрестанно се саморазширява и черпи все повече ресурс от тези, които изкарват БВП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове