Last news in Fakti

16 Март, 2020 17:04 12 826 64

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Не трябваше да затварят малките магазини

  • коронавирус-
  • икономическа криза-
  • икономически мерки-
  • българия-
  • мартин димитров

Идеята да платят 60% от разходите за труд на фирмите, които са пред фалит, има опасност да се изврати по обичайните за България начини

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Не трябваше да затварят малките магазини - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера правителството, в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, обяви няколко мерки, с които държавата ще се опита да подпомогне българския бизнес в настоящата кризисна ситуация по целия свят, предизвикана от коронавирусната инфекция. По този повод, от ФАКТИ, потърсихме експертно икономическо мнение за предлаганото от българската държава. Наш събеседник бе икономистът Мартин Димитров, бивш председател на СДС и народен представител в 40-ото, 41-ото и 43-ото Народно събрание.

Ето какво заяви той:

''Има няколко сериозни проблема, започвайки от затварянето на малките магазини, което трябваше да се избегне. Не да ги затворят и да се чудят после как да спасят хората от фалит, а да продължат да работят при повишени нива на сигурност. Това е първият важен въпрос. Второ, идеята да платят 60% от разходите за труд на фирмите, които са пред фалит, има опасност да се изврати по обичайните за България начини. Ако няма ясни критерии, ще се окаже, че ''нашите'' фирми са компенсирани, а другите не са. Тоест, тук призовавам да има ясни и публични критерии кога една фирма получава пари по тази мярка''

На следващо място, ликвидната подкрепа е същото положение. Да не се окаже пак, че едни и същи фирми, които и до момента получаваха финансиране, ще бъдат компенсирани. Призовавам за публични критерии и призовавам за публично класиране на тези, които получават ликвидност от Българска банка за развитие. Следващото нещо, на което държа особено много, необходим е публичен регистър на разходите, свързани с кризата, защото кризите обикновено се използват от властта, за да се правят необосновани разходи. Този регистър трябва да бъде обновяван всяка седмица, а накрая на извънредното положение, на 13-и април, да се даде и цялостен отчет за разходваните пари за свършеното.''

Помолихме събеседника ни да коментира и предложението на БСП да се наложи мораториум върху плащането на битовите сметки от българските гражданите, като той отговори следното по този въпрос:

''Това е обичайното предложение на БСП за бърз фалит на държавата. Знаете ли, аз много пъти съм се чудил, лудост ли е, глупост ли е... популизъм ли е, дали е комбинация от тях, но е еднакво страшно и опасно, независимо какво е. Техният пореден бърз план за фалит на държавата е факт. Но интересното е, че не се поучиха след правителството на Виденов. След всички фалити, които предизвикаха на държавата, те не се отказват. Или казано по друг начин - винаги са готови да фалират държавата.''

За икономическата криза в глобавен аспект, икономистът Мартин Димитров заяви:

''Глобалните процеси са нещо, върху което не можем да влияем. Можем да се съобразяваме с тях. Започва световна рецесия, ние на глобалните процеси не можем да повлияем, но ще ви кажа какво може да свърши правителството. Това, което много може да помогне на България е, че при тези рекородно ниски цени на петрола и при намаляването на цената на газа с около 40%, това може много да помогне на българската икономика и на българските домакинства. Сега обаче идва големият проблем. Тя хубаво цената на петрола падна, но цените на горивата не падат. И точно за това има КЗК, регулатори, за да видят къде е изкривена конкуренцията в България и какво става с цените на горивата. Защото, ако цените на бензина и дизела бъдат намалени пропорционално на намалението на цената на петрола, заедно с намаляването на цената на природния газ, това ще даде сериозни глътки въздух на българската икономика. Тоест, аз призовавам да се говори не за световните глобални процеси и да се кахърим какво става, а да видим какво може да се направи реално''.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    73 41 Отговор
    И тоя глупак да каже нещо

    Коментиран от #32, #46, #61

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ваня

    67 41 Отговор
    тоя пелтек от къде изкочи ? тоя е за затвора изобщо да не дава акъл
  • 5 Стига бе

    58 38 Отговор
    Това синьо комунде пък откъде изпълзя точно сега...
  • 6 Дельо хайдутин

    50 26 Отговор
    И тоя ще виси на лампата, до Горанов. ХА ХА ХА!
  • 7 вихър

    48 19 Отговор
    За цените на горивата е прав!Тукашните подлоги трябва да телефонират на император путя и да питат защо цените не падат.

    Коментиран от #14, #60

  • 8 битак

    26 5 Отговор
    ежеседмичните битаци са забранени от 10.03 за разлика от ежедневните коити продължават да работят! каде ви е справедливоста каде са ви строгите мерки?
  • 9 Един друг

    34 13 Отговор
    Този е прав.
    По полека троловете да не се оклепат щото смърди.

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антикомунист руснак

    14 38 Отговор
    Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите мъртви, атеистите и комунистите пожелавам поне да не умрат от злоба!!

    Коментиран от #22, #40, #48

  • 13 Този луд ли е

    24 14 Отговор
    Да не ги затварят и да пламне още повече страната ли? Този чува ли се какво плещи?!?!

    Коментиран от #38

  • 14 Ротшийлд

    33 7 Отговор

    До коментар #7 от "вихър":

    Каква путя, не говорим за майка ти. Основният акционер в Лукойл и Шел е Ротшилд за сведение на 80%.

    Коментиран от #21

  • 15 Оня

    17 7 Отговор
    А кой беше тоя ?
  • 16 666®

    41 17 Отговор
    Тъпунгера не знае ли, че малките магазини не са задължени да затворят? Те сами си затвориха, поради липса на клиенти. Със заповед затвориха кафенетата, кебапчийниците и фитнесите. Инак и той излязъл акъл да лее. Гербаджийски отрепки!
  • 17 Дедо

    20 5 Отговор
    Защо всички данъчни са на работа!?
  • 18 ДАНЪЦИ

    57 3 Отговор
    А защо Кауфланд, Билла и Лидл не плащат данъци върху печалбите си и законодателството ни е такова, че могат фирмите им да се водят в Германия? Плащат мизерни данъци за служителите си тук, а изкарват милиарди на месец от продажбата на храни и всичките данъци в германската хазна.

    Коментиран от #42

  • 19 Буко Баламата

    18 6 Отговор
    Маутинчо пак не е разбрал.
  • 20 ortaka

    22 5 Отговор
    затворете всичко къде не е нужно за 30 дена .на кой му пука за бизнеса те си имат милиони не застрашавайте живота на хората ,в болницата знаят къде е опасността а на работа незнаеш от какво да се пазиш колеги клиенти автобуси
  • 21 вихър

    15 15 Отговор

    До коментар #14 от "Ротшийлд":

    Тия фантастики ги разправяй е някой ОФ-клуб!Ако рафинерията не беше руска,горивата щяха да бъдат с нормално качество.
  • 22 вярата

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антикомунист руснак":

    ХАПЧЕТАТАААА!!!!!

    Коментиран от #41

  • 23 Някой

    19 6 Отговор
    Скрий се бе!Никой да не излиза навън поне 2 седмици.Затварят се и границите за всички гасарбайтери.Да са си стояли у дома.
  • 24 СДС трябва да умре

    20 16 Отговор
    Скрий се бе противен седесар по-противен си от Христов от Румен Христов мръсни седесарски боклуци
  • 25 мани мани

    23 6 Отговор
    проблемът са прииждащите зомбита от чужбина! каквито и мерки да вземаме, то навлизат ли зомбита от отвън, тая си е :)

    Коментиран от #30

  • 26 Мара

    12 11 Отговор
    Всичко освен болниците и полицията трябва да спре да работи! Хората да си купят храна за две седмици и да затварят всичко! Само тогава ще се спре заразата!
  • 27 хснд

    3 2 Отговор
    Крайно време е за промискуитет!
  • 28 Йоло денев

    19 11 Отговор
    АБЕ МАРТИНЕ ,OТ КАКТО ТЕ ПОМНЯ ВСЕ ТЪПОТИИ И ГЛУПОСТИ ПЛЕЩЕЩ.СПРИ НЕ СЕ ОБАЖДАИ НАИ ДОБРЕ Е ЗА ТЕБ.
  • 29 Аман

    7 4 Отговор
    Е Аман от плюене. Марто, добро момче беше и се превърна в нещо различно.
  • 30 Беги-беги

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "мани мани":

    Ми стой си у вас бе т@п.Унгер недоклатен
  • 31 ДедоДъррр

    10 9 Отговор
    Отрепка некадърна - от такива като теб ми се повръща... Затова ще пийна една ракийка и за твое здраве - дано ти помогне!
  • 32 Никой

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Що да е глупак. НАП има разходи и приходи на всички фирми. Казват разходите където трябва и се превеждат процентите по банков път. Няма да има наши и ваши. Всеки си знае разходите и може да се коригира помощта. Най-просташки казано.
  • 33 😈 Сатаната

    12 10 Отговор
    Този е марионетка на еврейската крадла - Цветелина Карагьозова ! Жалък отпадък !
  • 34 Коментар

    5 4 Отговор
    Според вашия събеседник човешкият живот далеч не е на първо място, както би трябвало да бъде в такива моменти.
  • 35 Levski

    16 3 Отговор
    НЕКА КУРВИТЕ И ПЕДЕРАСИТЕ НА БОКО,КАЖАТ КАК ДА ПОКРИВАМЕ ЗАЕМИТЕ ОТ БАНКИТЕ.НЕ РАБОТИМ,НЯМА ПАРИ,ТЕКАТ ЛИХВИ.....ЗАЩО ТРАЕТЕ БЕ ГАДОВЕ МРЪСНИ.ЕБАХТЕ МАЙКАТА НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ.ИЗРОДИ МРЪСНИ....
  • 36 Фермер

    17 2 Отговор
    По другите държави гледат как да спасят хората,а наще гледат как да завъртят сегашната далавера, за сметка на здравето и живота на Българите.Погнусен съм,Презирам ги,Ненавиждам ги,Искам възмездие,Боже спаси ни от тази сган престъпници,наричащи се политици-бизнесмени
  • 37 888

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Един друг":

    Малките квартални магазини работят, защо лъжете

    Коментиран от #62

  • 38 Густо Майна

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "Този луд ли е":

    Въобще не е луд! Стагнацията в малкият бизнес вече е тотал - на ден в малък, нехранителен магазин влизат по 5 човека. Т. е. лесно се контролират и хигиенизира, след тях! Оборотите клонят към дори невъзможност за покриване на разходите! А какво да кажем за хипермаркетите оставени да работят под пълна пара? Пълни с по няколко стотин от най-податливата част от населението - пенсионерите, неспазващи никаква превенция и не поддаващи се на контрол! При хората в активна възраст определено се наблюдава съпричастност към решението на проблема, но мисля, че за "пенсиите" трябва да се въведе буквално военно положение и да ги поема социалния патронаж! Трябва да се забрани на хората над 65 - 70 да се вясват по улиците за колкото е необходимо време!!! Трябва да се спре тотално споделеният транспорт! Сори, ама точно в момента няма къде да вървите спешно, а ако Ви се - само личен автомобил! Допълнително трябва да се преконтролират хипермаркетите - влизане един по един и само по двама - трима да се допускат в отделите (зеленчуци, млечни и др.) и всички с ръкавици!!! Да знаете, че тази чума е страшна и вероятно ще провали и лятото! Стягайте си хигиената много сериозно!!!

    Коментиран от #44

  • 39 Мнение

    19 3 Отговор
    Прав е човека. Малките магазини в такава обстановка са най-необходими. Хората в кварталите се познават и ще се изчакват да пазаравуват. Няма да се изминават километри до хипер маркетите и няма да се сее заразата.

    Коментиран от #45

  • 40 Зонтак

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антикомунист руснак":

    България ви даде християнството на вас със СВ. Киприян който е Българин. Даде ви и писмеността и винаги ви е подкрепяла. Незнам руснак ли си или си в някоя психиатрия но състоянието ти е плачевно Хората които не обичат България, а се имат за руснаци и някакви други Паисий им го е казал " О неразумнии юреде поради що се срамиш да се наречеш Българин.
  • 41 чернобил онлайн

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "вярата":

    Не са измислени още такива хапчета ,като за такива индиведе .
  • 42 Зонтак

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДАНЪЦИ":

    Всички тия големи магазини са по шапката на Гърция. Немците привеждат едни пари, а маляците в Гърция дават стотинки на Българите и се правят на ударени. Имам досег с работещи в Кауфланд в Германия и Гърция и съм запознат какви пари се привеждат.
  • 43 Пастьор

    5 0 Отговор
    Не са ги затворили.Хранителните работят.Село се пали баба се реше.Две седмици или месец просто се стискат зъби .Тия винаги за пари мислят ама пътя към гробищата минава с добри намерения.Там няма кой да харчи .След пика после всичко ще тръгне рязко нагоре но сега е по лошо от война.Затова дисциплина и изолация
  • 44 777

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Густо Майна":

    Не си прав. Няма магазини с пи няколкостотин души
  • 45 666

    9 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мнение":

    Малките магазини в кварталите работят
  • 46 Димитър

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Напротив М. Димитров предлага много добри и рационални неща за малкия и среден бизнес в условията на повишена сигурност. Той е доста добър икономист и експерт в областта на икономиката. Каза и една стара истина Бсп са винаги готови да фалират държавата, както го правеха при Жан Виденов, Луканов и тн. Нима не е верно, че паднаха драстично цените на петрола и газта на международните пазари. А само в България цените на руските горива не падат. Защо ли.

    Коментиран от #54

  • 47 Генерал Иванушка Водков

    3 6 Отговор
    И ти не падаш по далеч от бсп по простотия! Даже от много време се чудя дали с раданя не сте на хранилка в позитано. Като ви слуша човек, като по сценарии ги плещите.

    Кварталните магазини си работят!
  • 48 Димитър

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Антикомунист руснак":

    Имаш много здраве от комунистическия китайски вирус. Такива като вас руски отрепки мястото ви е в Русия, а не да цапате с присъствието си европейска България. Плюете по Ес, но драпате да живеете, работите в западния свят, част от които е и Ес. Жалки мързеливи, крадливи и корумпирани руски паразити.
  • 49 Димитър

    5 3 Отговор
    Имаш много здраве от комунистическия китайски вирус. Такива като вас руски отрепки мястото ви е в Русия, а не да цапате с присъствието си европейска България. Плюете по Ес, но драпате да живеете, работите в западния свят, част от които е и Ес. Жалки мързеливи, крадливи и корумпирани руски паразити.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Чичо

    2 3 Отговор
    Нищо добро не ни чакам - само тотален упадък и смърт. Четох изчисления, според които пикът на короната ще е чак зимата на 2021.

    Коментиран от #58

  • 52 Ууууу

    2 4 Отговор
    Тоя па цайсат оли що речи?!
  • 53 Дон Нума Пумпилио Сермиенто

    3 2 Отговор
    Кой е тоя цаЙс бре?Той призовава за.....Тоя да не е доведения син на оня другия а?
  • 54 Обективен

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "Димитър":

    Ами питай гербаджийските питеци.Що питаш бсп-то.Можеш да питаш и главния ликвидатор иван костов.
  • 55 1234

    2 3 Отговор
    Абе тоя говори глупости щото явно не е в България.Малките магазини си работят.
  • 56 fuck

    0 0 Отговор
    То всеки с различно мнение 0един трябваше от по-рано ,другия-закъсняха ,третия, който ще се покаже с мнение от нафталина кой ли ще е ?
  • 57 Русенец

    11 0 Отговор
    Точно малките магазини трябваше да работят. Там няма как да се струпат 2000 души наведнъж и да разпръскват вируса мащабно.
  • 58 Буко Баламата

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Чичо":

    И аз четох 1989г,че ни чака светло бъдеще.

    Коментиран от #59

  • 59 Чичо

    4 5 Отговор

    До коментар #58 от "Буко Баламата":

    Светлото бъдеще беше социализма. Както е видно, от тая умряла демокрация и чеп за зеле не става!
  • 60 един от всички

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "вихър":

    Какво общо има Путин с твоите цени,бе гащник? В неговата страна,бензина си е около левче наши пари. За България,други да си отговарят.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ???

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "888":

    Човекът ти говори за малките железарии, домашни потреби, за дрехи, обувки и т.н. Там няма наплив и можеше хората да влизат един по един.
  • 63 СА 888

    1 1 Отговор
    Защо този човек казва: НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ЗАТВАРЯТ МАЛКИТИ МАГАЗИНИ???? Според заповедта те могат да работят,защото са извън големите търг.центрове тип МОЛ???? Недоумявам наистина.
    Първоначално се притесних ,че няма да работим ,но сега си мисля че е по добре наистина да се затворят всички търг.обекти освен ХС и аптеки,банки бензиностанции,след като вчера от 3 магазина за дрехи по >50кв.м в центъра на софия има 3 продажби и стотина лева общ оборот!!! Поне щях да имам причина и право да ми отбият наемодателите поне 1/2от наема ,а сега като работя ,тряя им се обяснявам че няма робота:(
  • 64 007

    2 4 Отговор
    Човекът си е тъп по рождение. В Италия държавата поема битовите сметки . Ще фалира ли и там ли бесепе е предложила това? Тези са уникални идиоти , но вие си ги избирате. Скоро ще им сърбате още по-голяма попара.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове