Last news in Fakti

17 Март, 2020 13:24 1 821 28

България не поискала маски от ЕС заради тромава процедура

  • защитни облекла-
  • медицински маски

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията

България не поискала маски от ЕС заради тромава процедура - 1
Интендантско обслужване ЕАД в Калофер започна ушиването на предпазни маски и предпазно облекло, поръчката стартира от 9 март. Снимка: БГНЕС

България, заедно с други пет държави, не е проявила интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Европейския съюз. Това стана ясно от брифинг на Европейската комисия, съобщава "Свободна Европа".

Говорител на комисията информира, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват, преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Европейския съюз направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещи се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти. Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировката със страните членки, обясни неин говорител.

Премиерът Бойко Борисов още преди няколко дни обяви, че България не е проявила интерес към обществената поръчка. "Процедурата ще трае поне месец, а дотогава...?", коментира на извънредно съвещание на Министерски съвет, свикано заради кризата с COVID-19 Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    38 2 Отговор
    С идването на Борисов на власт, ерата на полуидиотите упражняващи се да ни ръководят свърши!
    Сега е времето на пълните идиоти!

    Коментиран от #6

  • 2 Барба Ганиос

    21 1 Отговор
    Гроб
  • 3 Дельо хайдутин

    21 1 Отговор
    Щом не работи ЕС. ЗАКРИВАЙ!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Барба Ганиос

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо хайдутин":

    Правилно!!!!!
  • 5 вашето мнение

    22 1 Отговор
    На ананиев приоритетите са други. От обществени поръчки в ЕС не може да се краде, що да се напъва. Краде се от обществени поръчки в герберландия.
  • 6 17март

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Колкото и да е тежка процедурата вече сме 17-ти. Или при процедурата няма %-ти?
  • 7 Последния софиянец

    12 3 Отговор
    Май англичаните с Брекзита бяха прави?
  • 8 Бай Тошо

    12 0 Отговор
    Европейския съюз е едно недоносче. ХА ХА ХА ХА ХА ХА!
  • 9 лоло

    8 3 Отговор
    ЕС е тромава и ненужна на държавите институция. По-добре нашите предприятия да ги изработват.
  • 10 файчо

    19 0 Отговор
    България не Е поискала маски от ЕС заради тромава процедура. ТЕ, ПОЧТИ ВСИЧКИ процедури в България са тромави. И Народното Събрание,и съдът,и прокуратурата, и другите институции са тромави. Като слон във фризьорски салон. Затова нищо не върви в тая изстрадала страна. Никой от депутатите и министрите не пипа тъпите закони за да ги поправи в полза на обществото.

    Коментиран от #12

  • 11 asd

    15 1 Отговор
    Защото не могат да крадат от поръчката. Затова е всичко.

    Коментиран от #25

  • 12 Последния софиянец

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "файчо":

    А бе много добре са ги пипнали законите в полза на олигарсите които ги командват.
  • 13 Някой си

    12 1 Отговор
    Ами като не наша обществената поръчка, кво ще усвояваме?
    Ще дойдат маски, не евро!
    А маските в офшорка или в Барцелона не може да се вложат!
  • 14 Госあ

    10 2 Отговор
    От обществените поръчки на ЕС не може да се краде. А пък и не трябват по евтини, а възможно най скъпи предпазни средства за по големи комисионни. И не на последно място, тиквата е решил да избива комплекси сега и за се прави на интересен ,щото всички му се подиграват .
  • 15 българина

    8 2 Отговор
    ха добро уро, докто чакаме на ЕС ще изчезнем демографски! в прав текст! ако не знате Римската империя се е разпаднала заради АДМИНИСтрацията в РИМ! факт!
  • 16 Ердоганя

    12 1 Отговор
    За какво им се плаща мна държавниоте служители? какво означава тромава? ще работят без да спят...търтеи...
  • 17 Анонимен

    10 0 Отговор
    Те защото тук в държавните институции нещата стават бързо.А скоро дали ще има ЕС?
  • 18 Пресаташето на коронавируса

    0 5 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието....
  • 19 тия ще ви довършат

    9 0 Отговор
    Гласувайте пак за гербери лапачи.Навсякъде подмениха със свои хора от тъп по-тъп.
  • 20 оня с коня

    0 4 Отговор
    Не е проблемът в това че Мисирката говори за "Тромавост" на Правителството относно Поръчката на Маски от ЕС,а в това че има Лумпени които Й се връзват.За Русофилките индивиди е ясно - те ще си счупят ръцете от ръкопляскане за всичко що Неглижира Правителството.А Нещата са Елементарни и Борисов ГИ Е ПРЕЦЕНИЛ /както междувременно и останалите 5 Държави:Освен че Поръчката ще закъснее Значително както Отбелязва Премиера и ще се получи "След дъжд Качулка",нещата имат и друг Аспект- че става дума за "ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА" към ЕС,т.е. ЦЕНАТА която БГ следва да ПЛАТИ ще е НЕКОЛКОКРАТНО ПО-ВИСОКА от Изработката на Маските У НАС.А възниква и въпроса:ОТ КЪФ ЗОР трябва да наливаме Наши пари в Чужди Икономики - нямаме необходимите "Мощности" ли?!А че Качеството на нашите Маски ще е несравнимо по-добро от Вносните,това си е Отделно.

    Коментиран от #21, #26

  • 21 Тато Кратуню

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Европа щели да отпускат 37 милиарда. Много е важно България да е на първо място по заболели от коронка. Ние трябва да вземем по голям дял от тез мангизи, Илалия да не си прави илюзии.
  • 22 Мирослав

    4 0 Отговор
    И в нашето предприятие Директорът герб-ераст ни кара да се подписваме че са ни раздали защитно облекло и маски, а такива няма в цялата държава

    Коментиран от #24

  • 23 фгхсдгф

    1 0 Отговор
    те маските след месец ще са още по търсени ама за тиквата има и не го е*е за народа
  • 24 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мирослав":

    Ми не подписвате, елементарно.
  • 25 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "asd":

    Не само, другите от ЕС не са разбирали български, а нашийот въобще не е знаел за какво си говорят останалите...
  • 26 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Ма да бе, само че вече лъсна информация за линиите, които Борисов "строи" и как продукцията заминава навън, въпреки забраната... Ти си чакай да дойде 35 март...

    Коментиран от #27

  • 27 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бачо Киро":

    Ха ха!Е не е точно така,щото не чакам 35 Март,а месец Май за да хукна с БМВ-то към Морето:)
  • 28 ПРОЦЕДУРА КРАДЕНЕ

    1 0 Отговор
    Бeзoбрaзиe! Брoeни дни прeди у нac дa бъдe рeгиcтрирaн първият зaрaзeн c СОVID-19 и прeди дa бъдe oбявeнa извънрeднa cитуaция, зaрaди рaзрacтвaщaтa ce cмъртoнocнa пaндeмия, oт държaвния рeзeрв, прeз cтoкoвaтa бoрca, ca прoдaдeни жизнeнo вaжнитe aпaрaти, нужни в мoмeнтa зa cпacявaнeтo нa чoвeшки живoти. Нaй-cкaндaлнoтo e, чe държaвaтa ги e прoдaлa нa бeзцeницa, a в мoмeнтa ce oбcъждa oт къдe и кaк дa ce купят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове