Last news in Fakti

30 Март, 2020 15:42 2 681 22

Приеха постановлението за изплащане на компенсации за бизнеса

  • постановление-
  • извънредно положение-
  • 60/40

Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време

Приеха постановлението за изплащане на компенсации за бизнеса - 1
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Правителството прие Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

Работодателите ще могат да получат средствата при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца. С приемането на постановлението на Министерския съвет ще бъдe подкрепена заетостта на работници и служители, заети в хотелиерството, ресторантьорството, дейности в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

Работодатели от други икономически сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят намаление на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния период, посочен в постановлението. От тази възможност няма да могат да се възползват работодателите, които осъществяват дейност в секторите: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни дейности, Държавно управление, Образование, Хуманно здравеопазване и социална работа, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, Дейности на екстериториални организации и служби.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция „Бюро по труда”, ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата.

Финансовите средства за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване.

На днешното правителствено заседание беше одобрен също така договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, Китай за доставка на лични предпазни средства – медицински маски тип KN95.

Съгласно договора Министерството на здравеопазването ще закупи 1 000 000 бр. медицински маски тип KN95 на стойност 1 670 000 евро. Те ще бъдат използвани за обезпечаване нуждите на персонала в лечебните заведения, за органите на държавния здравен контрол и за други лица, ангажирани в работата срещу разпространението на COVID-19 в България. Маските за лице, тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт GB2626-2006.

Министър Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лични предпазни средства и всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им. На този етап е от изключително значение да се вземат всички мерки за опазване здравето и живота на медицинските специалисти и лицата, които работят в пряк контакт със заразените от вируса пациенти. Предпазването на медицинските специалисти, участващи в диагностиката и лечението на заболелите, както и на органите, осигуряващи прилагането на противоепидемичните мерки, е от ключово значение както за овладяването на епидемията, така и за създаването на условия здравната система да предоставя своевременна, достъпна и качествена медицинска помощ на нуждаещите се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДИФ КОМУНИЗ

    11 2 Отговор
    ......ЕИИ ГУ БЕ.....НАИ ВЕЛИКИЯ КОМУНИЗ.....САМУ МАО Е ПО ВЕЛИК УТ ТОЯ !....УТ СУЖУКА НАПРАИ ВИРОС.....УТ ПРАСЕТО ПРИЛЕП !....

    Коментиран от #7

  • 2 Ръмпези

    13 4 Отговор
    АБЕ ПЪРВО ОПРАВЕТЕ КОЗИРКИТЕ НА СТАДИОНИТЕ ПОСЛЕ , АКО ОСТАНАТ ПАРИ ДАЙТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И КОМПЕНСАЦИИ...
  • 3 Баро Вкаров

    20 2 Отговор
    На нашето национално съкровище Киро Гела,да му бъдат опростени още 60 милиона!
  • 4 Сатаната

    13 1 Отговор
    Някой направили си труда да прочете условията при който МОЖЕШ да кандидатсваш. Никаде не се споменава обаче,че ЩЕ ти отпуснат. Опитайте да ги дочетете до край.

    Коментиран от #11

  • 5 Бе не разбрахте НЯМА да има 100% заплати

    15 0 Отговор
    Но парламент и правителство, даже увеличение си гласуваха и компенсации и бонуси ще получат за НЕ СВЪРШЕНАТА ДОБРЕ РАБОТА от тях.
  • 6 миш

    12 3 Отговор
    Егати бизнесмените,които за 30 години не са спечелили да платят на хората една заплата.

    Коментиран от #19

  • 7 ало първи педал

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДИФ КОМУНИЗ":

    направи рекорд на грешки ...100 процента!Лентата е Твоя!...
  • 8 Като гледам

    0 8 Отговор
    все червени мъдреци - хрантутници умуват!

    Коментиран от #17

  • 9 това беше

    2 0 Отговор
    язък за народа
  • 10 Стефан

    2 0 Отговор
    ЗАЩО БАНКИТЕ НЕ. ОБМЕНЯТ ЕВРО
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тиквооо

    6 0 Отговор
    това, че е поредната простотия е ясно. Но кажи, защо няма никъде спирт в София, нали произвеждахме хиляди тонове, а Тиквоо?
  • 13 Работодател

    6 2 Отговор
    Естествено, че по- изгодно е да съкратиш персонала и разходите остават изцяло за държавата.
    От к`ъв зор да го правиш това с 60:40?
    Пускаш ги всичките на борсата, като почне на ново всичко ги назначаваш обратно. Така ще постъпят почти всички.

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сссс

    5 0 Отговор
    Дам, точно това трябва сега, да се наблъскат работодателите в бюрото, да пристигнат стотитци заявления във всяко бюро, работодателите да се редят за други документи. Реално ще се види, че това не действа и я някой е получил 60%, я не. Ето, моите колеги от Белгия в същия ден на обявяването на извънредно положение бяха разпуснати от фирмата, държавата им гарантира 60% от дохода без да ходят на работа и с единственното задължение на работодателя да не уволянва хора. Никакви сложнотии, никакво кандидатстване, нищо. У нас обаче фирмата задължава служителите да работят понеже няма нищо от държавата, дори ги кара да ходят в офиса, не искаше да пуска в домашна карантина дори тези, които бяха на командировка в чужбина. Абсурд след абсурд. Европейците не бачкат, а българите бачкат и пак биват уволнявани и принудени да си използват отпуските.
  • 16 Алфа Ромео

    4 0 Отговор
    Спецове казаха че ако е 1000 лева заплатата работодателя ще получи на хартия 600 лева помощ но реално ще получи 180 лв след данъци и осигуровки, реално почти няма помощ. До две-три седмици много хора ще останат без пари, Методиев, пътник си!
  • 17 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Като гледам":

    Ти също коментираш,а това е типично за бивш комунисти (като всички гербери) и начело с вечния комунист Боку Винетув.
  • 18 Гост

    2 0 Отговор
    А тези от нас, които сме били безработни до края на Януари 2020, а сме назначени от Февруари 2020? Те за кой месещ ще им гледате възнаграждението, че да им определите компенсацията?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ФИНЦИ

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Работодател":

    ВСЕКИ РАЗУМЕН РАБОТОДАТЕЛ БИ СЪКРАТИЛ РАБОТНИЦИТЕ И ТЕ НЕ ГУБЯТ НИЩО ГУБИ САМО РАБОТОДАТЕЛЯ ЗА ТОВА СЪКРАТЕТЕ СИ РАБОТНИЦИТЕ ДА СЕ ОПРАВЯ БОИКО И ЩАБА С ТЯХ ЩОМ СЕ МИСЛЯТ ЗА МН. ХИТРИ
  • 21 петко войвода

    1 1 Отговор
    Кaзaх ли ви преди 20 дни чe щe ви cлoжaт мacкитe ,Cлoжихa ви ги! кoй ви cлoжи,Бoйкo Бoриcoв,Дeлян Пeeвcки,Coтир Цaцaрoв,Гeшeв,Aхмeд Дoгaн,Кирил Дoмуcчиeв и Бaрceлoнa хa Чecтитo нa пeчeлвишитe!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове