2 Април, 2020 17:08 21 967 128

Доц. Мангъров: Или правим бързи тестове, или умираме от глад

  • доц. атанас мангъров-
  • бързи тестове

След около една седмица от началото на клиничните симптоми, човек вече започва да образува имуноглоболини G, обясни той

Доц. Мангъров: Или правим бързи тестове, или умираме от глад - 1

Хубаво е да се ползват истински тестове. Най-лесният начин да се установят дали са такива е да се вземе кръв за PCR, да се вземе кръв и да се съпостави. Примерно, при 5 ml кръв с нея се отделят 3 ml серум, което е достатъчно с тази проба да се проверят най-малко 60 такива теста. Така ще се види кои стават и кои – не. Става дума за начин, по който можем да видим какво е положението в страната. Въз основа на това могат да се вземат много сериозни решения. Дали да продължаваме да си лежим вкъщи или да се хванем малко да поработим. Защото иначе ще умрем от глад! Това заявява в интервю за в. "Труд" доц. Атанас Мангъров. Той е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.

"В момента има два вида изследвания – с едните се хваща вирусът, който се отделя от тези, които са заразени. Тези, които са заразени, не е задължително да са с клинични прояви. И безсимптомно протичащите могат да отделят вируса. Най-общо казано, за да ме разберете, вирусът се установява с PCR-тест, който е най-точен към този момент, но този вид тестове са много специфични. Ако пробата не се вземе както трябва – не се намира нищо. Има и по-бързи тестове, с които може да се установи дали един човек е заразен, които се казват имунофлуоресцентни тестове, които ги няма у нас, но ги има по света. Там отчитането става със специална машина. Те съществуват отдавна са диагностика на други инфекциозни заболявания. А вторият начин е, когато се търсят следите от прекарана вирусна инфекция в кръвта на хората, които са я прекарали.

Те могат да се направят точно с тези имунохроматографски, с които се отчита имуноглоболини G и М (IgG и IgM ). А другият начин е да се установяват антителата с елайза тестове със специална апаратура. Това го има при всички други инфекциозни заболявания, не са някакви новости. Ако някой има IgM, това означава, че той е заразен, независимо дали има клинични симптоми или не и най-вероятно е в началната фаза на заболяването. Накратко – този човек отделя вируса.

След около една седмица от началото на клиничните симптоми, човек вече започва да образува имуноглоболини G. Когато се установи, че някой има IgG и IgM, това означава, че той е някъде след десетия ден от началото на инфекцията. И когато се установи, че човек има имуноглоболини G, това означава, че той е изкарал инфекцията преди поне месец. Когато се изследват тези антитела, се дава възможност дали тези, които са били контактни, те не са карали вече вируса", каза той.

"Дори не е необходимо тестването да е много масово. Може да се направи представителна извадка. Няма нужда да изпиете цялата чаша, за да видите че е горчива. Няколко пъти препоръчваме да се направи това. Вижте кои стават от тестовете и кои не. Но това не е нещо ново. Така се поставя диагнозата и при Хепатит А, Хепатит Б, при малария. Тези имунофлуоросцентни и имунохроматографски тестове не са някаква новост, измислена за COVID-19. Това, което ги отличава едно от други е количеството антиген, който се съдържа в тях. Колкото по-хубав е един тест, толкова по-качествен е антигена, който се съдържа в тях. Затова трябва да видим кои са надеждните тестове – все пак те са разработени за коронавируса в рамките на 3 месеца", допълва доц. Мангъров.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 88 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Др Джангъров

    172 7 Отговор
    Преди да умрем от глад ще има джангър.
  • 2 Гост

    99 7 Отговор
    Ясно,значи умираме......

    Коментиран от #49

  • 3 Ганьо Банкянски

    105 4 Отговор
    Какъв глад?Това ще е здравословна диета!
  • 4 имуноглоболин Булгарикос

    50 21 Отговор
    За какво са ни тестове като си имаме БЦЖ?

    Коментиран от #29

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай стамат

    79 10 Отговор
    Мангъра да тества Филиповци ,Максуда и Столипиново
  • 7 Човек

    117 19 Отговор
    Не важиш пич! Немаш генералска униформа !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 К.К.

    30 84 Отговор
    И като излязат всички отрицателни, продължаваме да лежиме. А Мангъра спира с коментарите.
  • 10 Последния софиянец

    107 10 Отговор
    А що? Аз добре си починах. Работех от тъмно до тъмно, шест дни в седмицата. И като платя заплатите на работниците и напълня гушките на чиновниците за мене не оставаше нищо. Сега всички да го духат! ХА ХА ХА ХА!

    Коментиран от #105

  • 11 КПСС БКП

    41 88 Отговор

    До коментар #5 от "Баро Вкаров":

    Що не плакахте така през 1986 г. след Чернобил , а викахте - Слава на бкп-кпсс ??? а , другари ...

    Коментиран от #38, #116, #128

  • 12 Емил

    23 90 Отговор
    Тук вече се оля! В България умрели от глад няма вече няколко хиляди години!

    Коментиран от #14, #111

  • 13 Васил

    74 8 Отговор
    Само тестове всяка седмица му е майката иначе няма спасение

    Коментиран от #16

  • 14 пропаганда

    42 7 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Дса бре, и самозапалилите се са били все пушачи с цигара в кревата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 имуноглоболин Булгарикос

    26 2 Отговор

    До коментар #13 от "Васил":

    Аз си имам петолъчка на лявата ръка, наследство от лошите комунисти..
  • 17 КралиМарко

    66 8 Отговор
    Не , НЕМА СМИСЪЛ вече!
    Даже и тоя разход се виде много скъп на валстта..и се спести!
    Идеята е да се седи 30-40дена под Карцер - домашен, и да се разболее цялото население на 90%, да се справи само с епидемията, а само далите фира - направо да се карат не на Болниците , а към Агенциите - те ще ги оформят!Така сле д2 месеца ще е ясно, че масата ще има антитела - нали е още жива и ГЛАДНА, значи е добре!Тогава ще се изтъпанят и ще Оберът Лаврите!Тогава ще може да се работи по-малко , че нали се е загубил тренинг и да се не секне отново населението..та за това нема да има много за работене де...Това е накратко,Доценте!
  • 18 КАЖИ ЗА КОМИСИОННАТА В ОФШОРКА

    41 9 Отговор
    НАМАЛЯТ БЕНЗИНА НА 1,30лв ОТТАМ ПАДА БРАШНОТО И ХЛЯБА НА 0,80лв ,ПАДА И ОЛИОТО НА 1ЛВ. И Е УМИРАМЕ ОТ ГЛАД
  • 19 дамбулова

    19 77 Отговор
    Тоя е луд

    Коментиран от #91

  • 20 Сатаната

    79 8 Отговор
    Вие господин доцент, добре му говотите, ама то рупа ли рупа.
  • 21 ССмокар

    8 44 Отговор
    Общо до тук 1.60 рубли-18 коментара. На някои сега мисълта им върви гладко като след 30 дни на два метра надолу. Моля Ви, бъдете сериозни, простотията е предисловие към тъпотията.

    Коментиран от #35

  • 22 Доктор Психологов

    17 87 Отговор
    Някой да си направи труда за психотест на Мангъров. Или ДАНС.
    Не е нормално да всява тотално объркване от експертност.
  • 23 Госあ

    28 44 Отговор
    Мангър, за LAMP чувАл ли си ? Стига повтАря тоя PCR, дето изобщо и не знаеш как работи. И понеже си изключително бос в статистиката, по важно е да бъде изградена мрежа от вирусоносителите, а не от оздравелите. И за нея не ти трябват да гледаш за ник'ви имуноглобулини. И понеже наистина още не са ги пуснали китовете за LAMP (но са готови) моеше да се правят ЕЛАЙЗИ за вирусни антигени. Има вече няколко такива на пазара. Както казват германците, май тест,май машине или к'вото там на немски. На български- един робот,един антиген - над 20 000 теста за денонощие. Няколко робота,няколко пъти повече. Това е инвестиция, заедно с преносимите и свръх прецизни апарати на Canon за LAMP. Тази апаратура, може да се използва за диагностика вбъдеще. Само,че подлогите искат краварски реактиви, а не най качествените- японски и немски. А краварите внасят именно такива.

    Коментиран от #100

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 доцМангалов

    22 3 Отговор
    Тестове до дуПка. А то-дуПка до дуПка.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 комшията

    72 6 Отговор
    Всички са домашен арест, точно като при тоталитаризма. Народа остава без работа и ще гладува, но депутатите си увеличиха заплатита и мислят да пируват, обаче това няма да е за дълго.

    Коментиран от #80

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "имуноглоболин Булгарикос":

    Имаме и БДЖ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иванов

    48 12 Отговор
    Аз пък съм роден във Варна, но след като се пенсионирах дойдох да живея на село и да ви кажа, че много ми е добре. Никога не съм почувствал глад или безпаричие, защото продължавам да работя, макар и в домашни условия. Макар, че пенсията ми е 416 лева. Искам да ви кажа, че изобщо не ми пука за някакви калпазани, които продадоха всичко, което бяха наследили, а сега реват и чакат държавата да им помага. И заради такива страдат инвалидите и други, които наистина имат нужда от помощ.

    Коментиран от #34

  • 33 До: КПСС БКП

    3 4 Отговор
    До :КПСС БКП,

    Искаме от Украйна обезщетения, ама не дават стинати са!
  • 34 ГосТ

    15 28 Отговор

    До коментар #32 от "Иванов":

    Точно така Иванов ! Скимтят само помиярите. Най вече от т.нар. малък и среден бизнес 😂
  • 35 ССмокар

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "ССмокар":

    Гост, ако си ти, проволинеен си и си прав.
    Всъщност каккъв си в този сайт? Не иммитирам никого.
  • 36 доверие

    12 30 Отговор
    На този човек просто не му вярвам. Въпрос на преценка.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЪРП

    47 4 Отговор

    До коментар #11 от "КПСС БКП":

    ТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА БЛАГОДАРИМ НА БКП ,ЧЕ СА ВАКСИНИРАЛИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ С "БЦЖ" РЕДОВНО.....И РЕИМУНИЗАЦИИ!!!

    Коментиран от #124

  • 39 Centurion

    78 2 Отговор
    Те ще бавят скрининга до последно!Целта е ясна,не искат рано да се остави ,че вълната е минала преди два месеца,и мерките които предприеха са чиста проба съботаж, по отношение на обществения и икономически живот!!!Късният скрининг ще ги обслужи!!Проблема е ,че те осъзнават всичко това,и ще водят политика на затъмнение и демагогия.Ако се направи тест,от представителна извадка от населението,и теста покаже в повече от 50% наличие на анти тела,целият кабинет,+този измислен щаб трябва да бъдат екзекутирани.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Чорбаджията

    37 14 Отговор
    Искам да питам ратайчетата като умре малкия и средния бизнес по-леко ли ще ви стане. Те тогава ще питате къде гладния ...... . Вие ако имахте нещо у главите да бехте станали чорбаджии.

    Коментиран от #51

  • 43 дамбулова

    10 30 Отговор
    Тоя дъртак ни ма кефи
  • 44 Гневен.

    30 7 Отговор
    Няма да умрем от глад слабоумнико препасваме ножове и саби и тръгваме напред а и всеки втори българин си има огнестрелно оръжие часът на отмъщението наближава.

    Коментиран от #64

  • 45 МАНГАЛОВ

    36 4 Отговор
    ДЕПУТАТИТЕ И Б Б ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТОТО .БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЦЪФТИ
  • 46 Диамантената ръка

    20 2 Отговор
    Абе важно е да имаш генералски пагони...
  • 47 ша ни напълня дупките

    14 2 Отговор
    с коронки.
  • 48 развеселен

    69 4 Отговор
    Никой управляващ в цял свят няма да изпусне възможността да се предизвика криза!
    Всеки, който е гребнал с черпака има скрит принцип "Колкото по-зле, толкова по-добре!".
    Този доцент Мантгъров много пречи за размътването на водата и скоро ще му измислят някой номер да го разкарат.
    Само малоумниците все още се връзват на този вирус при положение, че всеки ден в страната умират от 300 до 500 човека по естествени причини и от болести.
    Доцента иска да докаже, че вече над 1 милион българи са прекарали вируса - нещо, което повечето хора знаят, просто защото са го усетили, но е преминал бързо. Ако се разнесе този факт, водата ще се избистри и ще трябва да се връщат в театъра с представленията "разследване на приватизация" и "злоупотреби с евросредства", а тези постановки вече са скучни и актьорите вече играят насила.

    Коментиран от #98

  • 49 666

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    не,означава - набираме партизани...
  • 50 писна ми

    10 37 Отговор
    Тоя да си изхвърли дипломата и да спре да си приказва глупостите дето сам не си вярва.

    Коментиран от #63

  • 51 Госあ

    11 13 Отговор

    До коментар #42 от "Чорбаджията":

    Разбира се, че ще стане. Ще започнат да работят за голямата индустрия а не за селяндури.

    Коментиран от #52

  • 52 Чорбаджията2

    24 3 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Ти в България къде виждаш голема индустрия,да не мислиш че там баници че ви точат.

    Коментиран от #54

  • 53 А защо

    22 5 Отговор
    Първите тестове на Домуса и жена му бяха Отрицателни при вече Развити симптоми и наличие на двойна бронхопневмония и у двамата?? Едва ли са ползвали евтините тестове.

    Коментиран от #55

  • 54 Госあ

    5 12 Отговор

    До коментар #52 от "Чорбаджията2":

    Ти мен не ме мисли. Аз не скимта с подвита опашка като тебе. Като се поизчисти мухъла,ще дойдат, като в Румъния. Или тия дето ставате за нещо ще ви изкупят като евтина стока на битак и така.

    Коментиран от #56, #94

  • 55 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #53 от "А защо":

    А как го установиха? На врачка ли са ходили ?

    Коментиран от #59

  • 56 Наблюдавам те постоянно,

    10 3 Отговор

    До коментар #54 от "Госあ":

    Сигурно и не само аз! Много наколенки правиш, бе човече! Яко пълзене, като за рекорд на Гинес си. Оценяват ли те?

    Коментиран от #57, #58

  • 57 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдавам те постоянно,":

    Повече от две седмици си почивам. Не съм пипнал да работя. Освен т'ва карантина. Някак не мога да се концентрирам....хубаво,че ме наблюдаваш, дано си прихванал нещо 😉
  • 58 Госあ

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдавам те постоянно,":

    Аз пък наблюдавам как лесно се изнизва времето, събуждаш се сутрин, влизаш във факти, лежиш, и четеш и пишеш коментари, после обяд,пак лежиш и пишеш коментари. Вечеря, лягаш ...и така...като пясък в отворена длан. И нищо не остава 😄
  • 59 Ти не гледаш ли тв

    5 5 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    Лично Домусчиев го съобщи в едно предаване по НОВА с водещ Николай Дойнов. Беше от болницата с видеовръзка. А ти си твърде ироничен, не е на хубаво...

    Коментиран от #61

  • 60 Мнение

    45 6 Отговор
    Доцент Мангъров е абсолютно прав. Защо не се вслушат в мнението на най добрият ни виросолог? Човека не си е променял позицията от самото начало. Смел и достоен човек. След като фалират държавата ще се сетят че е имало и други възможностти, но ще бъде твърде късно.
  • 61 Госあ

    8 7 Отговор

    До коментар #59 от "Ти не гледаш ли тв":

    Домусчиев съобщил,а правителството на Германия най накрая съобщи (щото преди това не съобщаваше много, много) че правят по над 20 000 теста дневно. Повече дори от Южна Корея, които са доста добре. Няма пак да се повтарям. Само ще повторя пак,реалната цена на PCR теста е 30-40 лвзависи от консумативите,които са стандартни и само специфичните праймери за вируса се закупуват и не са никакъв проблем, биотех корпорациите ги бълват. Освен това, както някой беше писал,далеч не се използва капацитета. В София е пълно с такива машини. И между другото, Canon вече пуснаха инфо и на европейския си сайт за новите китове за Covid. А Елайза китове има отдавна. Canon могат да детектират няколко вирусни РНКи супер специфично за 30минути. При наличие на повече в пробата, 10 минути са достатъчни.

    Коментиран от #65

  • 62 Чуйте специалиста

    44 4 Отговор
    Доцента предлага хем по ефективна борба с вироса, хем работеща икономика. Единствения правилен ход на сегашните управляващи. Ако продължаваме така, след като настъпи глада, народа много бързо ще забрви че са го спасявали и ще се обърне към управляващите с невиждани досега протести и с непозната за човечеството ярост.

    Коментиран от #125

  • 63 Като ти е писнало

    24 5 Отговор

    До коментар #50 от "писна ми":

    ходи се гръмни. Не се опитвай да даваш оценка със самотната си "мозъчна" клетка на хора, като доц. Мангъров. Вместо да му благодарите, че ви казва истината и ви посочва правилния подход, вие се плюнчите насреща. За това има диагноза - синдром на Дънинг - Крюгер.
  • 64 Чебурашка

    18 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гневен.":

    И с ножовете ще се нахраниш ли глупако? ще разграбиш готовото, ще ти плющят ушите от кеф 2-3 дни и после какво? пак ще си гладен защото нищо не можеш да правиш освен да крадеш и грабиш. Ако имаше мозък и ръчички да можеш да подредиш два камъка един върху друг щеше да мразиш по-малко. Ако обаче на теб ти се даде малко власт ще си по-голям изедник от всички които мразиш без да познаваш, това е защото си тъп и мързелив, лошото е че 80% от материала е като теб.
  • 65 Госあ

    14 5 Отговор

    До коментар #61 от "Госあ":

    Искам да кажа, че ако бяха направили на случаен принцип няколко десетки хиляди PCR теста (на реалната им цена) и след това бяха започнали да правят насочено, щеше да бъде напълно достатъчно и адекватно за да изградят мрежа на вирусоносителите и да ги сложат под карантина и да се приложи и лечение. Защото още в самото начало се знаеше Китай и Южна Корея какви препарати са ползвали. И нямаше да бъде толкова скъпо. Паралелно със задължително носене на маски на обществени места и дезинфекция, карантината щеше да бъде много по кратка и не толкова тежка.В същото време, нек'ви милиарди се губят

    Коментиран от #67, #68

  • 66 Дон Чико

    36 6 Отговор
    Мангъра е единствения с всичкия си в тая държава. След още един месец тотален стоп, ще стане много интересно като масово хората издухат кой каквото има и няма пари и за храна.

    Коментиран от #70

  • 67 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #65 от "Госあ":

    Така е, ама акъла ни идва винаги след това.
  • 68 Ми гледам ги

    17 1 Отговор

    До коментар #65 от "Госあ":

    разбираш нещата. Организирай тогава PCR тестове на реални цени. След колко секунди мислиш ще те "изядът"? Мангъров за това предлага "бързите" тестове, защото реално струват центове и колкото да надуват цените тук, не можаха да ги качат над 10лв.

    Коментиран от #72

  • 69 ани

    1 10 Отговор
    БРЕЙ ,НЕ СЕ УСПОКОИХА С ТЕЗИ ТЕСТОВЕ ТОЧНО ПОВРЕМЕ НА РАЗГАРА НА ЕПИДЕМИЯТА ЩЕ СИ ПРАВИМ ПРУЧВАНИЯ НА ТЕСТОВЕТЕ,И БЕЗ ДА ИЗСЛЕДВАМЕ АНТИТЕЛАТА ТЕ СА НАЛИЦЕ СЛЕД КОНТАКТА С АНТИГЕНА .СЛЕД 10-Я ДЕН.НЯМА ДА ОТКРИЕМ ТОПЛАТА ВОДА .ЯВНО ИМА ГОЛЯМ КЕЛЕПИР ОТ ТАЗИ РАБОТА.

    Коментиран от #71, #73

  • 70 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #66 от "Дон Чико":

    Има две гледни точки, да направиш мрежа от вирусоносителите и да ги изолираш и лекуваш, или да направиш мрежа от излекуваните и да ги пратиш да бачкат,като съществува възможност от повторно заразяване. Освен т'ва, не виждам с какво мрежата от преболедували ще е по добра от тази от вирусоносителите. Сори, ама аз гледам от гледната точка да се изолират болните и да им се помогне на рисковите, а не от тази да се направи мрежа от бачкатори, които могат да се заразят пак. Повечето цивилизовани страни гледат от тази гледна точка всъщност. Краварите я пробутват другата стратегия и направиха тези тестове, между другото.
  • 71 Гост

    18 4 Отговор

    До коментар #69 от "ани":

    Какъв келипир ще има? Как си представяш, те не го допуснаха в щаба пък ще му дадат да внася тестове? Няма никаква конспирация, човека казва истината, но на някой не му е удобна.
  • 72 Госあ

    2 10 Отговор

    До коментар #68 от "Ми гледам ги":

    Това не ми харесва на този, веднага като американците пуснаха тестовете за глобулини, тоя почна да писка да ги прилагат. В същото време ми разпраа, че нямало препарати за лечение и маските не действат. Тоя мишок изобщо не се интересува от болните и тяхното лечение и предпазване, а от оздравелите, които да бачкат. Само че, е доста зле и не проумява,че като хванеш болните и ги лекуваш и отделиш от останалите, а на останалите дадеш предпазни средства, те пак ще могат да ходят да работят

    Коментиран от #77

  • 73 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #69 от "ани":

    А ти как точно разбра, че е разгара на епидемията ??? Като ти казаха китайците, че тоя вирус живее над 30 дни, или и ти не им верваш
  • 74 3333

    10 5 Отговор
    ЧУЙТЕ ЕКСПЕРТА, ИДИОТИ !!!

    Коментиран от #126

  • 75 Госあ

    7 3 Отговор
    Пак ще повторя, понеже се наслаждавам на изгубеното си време, германските роботи за Елайза и японските апарати (германските са базирани на имунологична детекция независимо за антиген на вируса или имуноглобулин от имунната система, а японските на генетична детекция, така допълващи се) са една дългосрочна инвестиция във здравеопазването и освен че са най добрите и точни бързи методи,могат да бъдат използвани вбъдеще за предстоящите епидемии. А такива предстоят тепърва. Според специалисти, за Европа се очакват 50% повече успоредно с климатичните промени.
  • 76 Доктор

    3 0 Отговор
    Не може да си толкова некомпетентен, честно!!!
  • 77 Ако разбираше

    20 3 Отговор

    До коментар #72 от "Госあ":

    от епидемиология колкото "мишока", щеше да си на ясно, че предлаганото от теб единствено разтяга във времето епидемията. Докато в популацията не се достигне ниво на "познаване" на агента от около 70%, не може да се говори за преодоляване на риска от заболяване. Въпросните 70% са праг на груповия имунитет и докато не се достигне сме в епидемиологична обстановка. В същност смятам, че реално отдавна сме преминали пика на кривата и сме близо до горните проценти. Това прави безсмислено ползването на антигенни тестове и отново потвърждава уместността на тестовете за антитела. Изолацията в затворени помещения повишава риска от трансмисия, влияе негативно психологически и физически. Висша тъпня е забраната за разходки на открито. Маските действително не помагат, тъй като механизма на трансмисия е контактно-битов и в много малка степен въздушно-капков. Можеш ли да се опазиш от хепатит А с маска?! "Карантината" препятства хората да достигат до земеделските си имоти и да извършат необходимите пролетни подготовки. Това гарантира гладна година, защото българинът разчита на собствено производство за подпомагане в изхранването на семейството си.

    Коментиран от #78, #79

  • 78 Госあ

    4 9 Отговор

    До коментар #77 от "Ако разбираше":

    Бля бля бля. Тея прагове са само във вашите учебничета от 73 година. Важни са само вирусоносителите. С Елайза го хващаш от 3 до 6 ден след контаминиране, но да кажем 6. С PCR или LAMP по рано. Хващаш и следиш единствено вирусоносителите. Не случайно повечето тестове са именно такива. И между другото, тоо разбира от статистика, толкова колкото аз от вътрешни болести.

    Коментиран от #81

  • 79 Госあ

    2 9 Отговор

    До коментар #77 от "Ако разбираше":

    Да ти го кажа простичко,има вирус има проблем, нема вирус- нема проблем. Панял ?

    Коментиран от #82

  • 80 ха ха ха ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "комшията":

    При тоталитаризма не оставаше без работа,щото ако си без работа и те арестуваха;))) Глада е сега.Ако не си чул за работещи гладни,да знаеш,това е в Бе-ге-то. Сега и да работите и да не работите в Бе-ге-то все сте гладни и мизерни. По-добре си лежете в къщи,и ще сте отпочинали гладни,а не уморени глади.
  • 81 Разбира се

    6 0 Отговор

    До коментар #78 от "Госあ":

    че съм учил от учебници. Вие "науката" сам ли я измислихте?! Видно е, че не разбирате от болести, както от "вътрешни", така и от "външни". Случайно да знаете, че съществуват различни форми на носителство?! В същност "достоверността" на всички тестове е точно един дол дренки. Горчив личен опит. И преди да обвините някого в "бля-блякане", изложете аргументи.

    Коментиран от #84

  • 82 И Сталин

    4 1 Отговор

    До коментар #79 от "Госあ":

    так думал. Оказалась не так. Превеждам за не руско говорящите: И Сталин така си мислел. Оказало се, че не е така.

    Коментиран от #85

  • 83 Голям гадник

    8 0 Отговор
    Абе те и при бай Тошо крадеха ама днешните ако може и светът ще откаднат ама само на два метра под земята може да се скрият
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "И Сталин":

    Абе май,май прав е бил !

    Коментиран от #87

  • 86 Зевзек

    4 0 Отговор
    Вече почнаха да копаят ама зор ще се скрият
  • 87 Нали нямаше

    7 0 Отговор

    До коментар #85 от "Госあ":

    морбили, полиомиелит и т.н. Какво стана?! От къде се "появиха" отново?! В природата празно няма. И корона вирусите са навсякъде около нас. Имат си природни резервоари.

    Коментиран от #88

  • 88 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #87 от "Нали нямаше":

    Лелееее прочетохте ли коментара ми ,който е изтрит 🧐🧐🧐 няма да го пиша пак. И ще си губя времето другаде. Това беше върха !!!

    Коментиран от #89

  • 89 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #88 от "Госあ":

    Ебати тъпанарите.....

    Коментиран от #90

  • 90 Дънинг Крюгер

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Госあ":

    Приятна ви вечер.
  • 91 вуйчо Ваньо

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "дамбулова":

    В грешка си ти ще станеш луд само след два месеца.
  • 92 Изтриткоментар...

    2 1 Отговор
    Ако това е вярно...
  • 93 Доктор Щросмайер

    6 4 Отговор
    Най-после да чуем нещо умно! Писна ни от кандидат-президента!
  • 94 Чорбаджията

    10 0 Отговор

    До коментар #54 от "Госあ":

    Гостенче ти нас не ни мисли,мисли за теб си че като те качат на някоя поточна линия Западните селнядури и до тоалетна няма да можеш да отидеш. Можеш и сега да работиш в международни фирми в България кеф ти Ядзаки,Била,Кауфланд ама преди да отидеш се информирай как се бачка там да не останеш изненадан,защото те усещам че си супер неорентиран.

    Коментиран от #109

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Чорбаджията

    6 0 Отговор
    Гостенче ти нас не ни мисли,мисли за теб си че като те качат на някоя поточна линия Западните селнядури и до тоалетна няма да можеш да отидеш. Можеш и сега да работиш в международни фирми в България кеф ти Ядзаки,Била,Кауфланд ама преди да отидеш се информирай как се бачка там да не останеш изненадан,защото те усещам че си супер неорентиран.
  • 97 писна ми

    5 4 Отговор
    Самия доцент казва ,че са нужни 7 дена за да се засече при тестване ,че човек е бил заразен. (по начина .който той предлага). Питам аз ако на всеки 100 човека да кажем само 3 са заразени във фаза преди 7-мия ден КАКВО ПРАВИМ? Тези хора ще бъдат пуснати заедно със здравите да се разхождат (ако няма карантина) ,защото от теста им ще излезе че са здрави... всеки може да си представи до какво ще доведе всичко това -хайде всичко отначало. Това,което предлага може да се направи след преминаване на заразата и то само за да покаже само кои са били от 'скритите' преболедували.
  • 98 Who Wants to Live Forever

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "развеселен":

    Браво за коментара! Всичко е преекспонирано!
  • 99 Мангъра

    1 2 Отговор
    работата е или или това е.
  • 100 CDC

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Той човека ти говори точно, но ти многознайко, какво си разбрал е отделен въпрос. Аки имаше понятие от това чудо, което си цитирал (и пълното наименование на теста е RT-LAMP), щеше да си разбрал, че Мангъров говори точно за него (тези, които ги няма в БГ), но умишлено пропуска технически наименования, защото аудиторията така и така няма идея за какво иде реч. RT-LAMP е базиран на PCR,но има предимствата да може да се взема и от по-малко квалифициран персонал, може да се прави в широк диапазон от температура и други условия на средата, и най важното - дава резултат в рамките на под 30 минути. Та, доцента е чувал за теста, знае какво говори и отново е прав, че това го няма тук и няма да го има като опция. Освен това, не искам да ти обяснявам за качеството на "краварските" тестове, че ще трябва да те нагрубя сериозно в публичен форум.
  • 101 СПИНЧО Минчов

    4 0 Отговор
    18 януари 2020 18:38
    51-годишен мъж от село Борино почина в болницата в Смолян

    Първа жертва на свинския грип в България за сезона. Почина един от пациентите със свински грип в Смолян, съобщи БТА.

    Първата жертва на грипния щам H1N1 в областта е 51-годишен мъж от село Борино, починал в болницата от тежки белодробни усложнения.

    ГРИП В ПЕТ ГРАДА: Наближава ли епидемия?

    Пациентът постъпи в МБАЛ- Смолян в тежко състояние с вирусна пневмония и в продължение на дни беше на командно дишане. Изследвания в референтна лаборатория потвърдиха, че става дума за щама H1N1, известен като свински грип. Още два доказани случая на свински грип са регистрирани в смолянската болница - 7-годишно дете, което оздравя и 37-годишна жена.

    Според лекари от МБАЛ - Смолян, пациентът е починал от усложнения от заболяването.
  • 102 Изчадието дойде

    4 0 Отговор
    Изследвания в референтна лаборатория потвърдиха, че става дума за щама H1N1, той виросчо после мутирал и станал друг щам- ЩАМ АНДРОМЕДА
  • 103 дсфн

    10 2 Отговор
    Световната мафия дава други напътствия на нашата местна такава.Поради тази причина Доц. Мангъров може да си приказва,но кервана си върви.Вече не се гледа общественото мнение и да се чака реакция от него,както беше до преди 15 години.Сега се създава проблема и директно се преминава към "решаването" му,така системата е много по-проста и работи много по-ефективно.И помнете,всичко което се прави по Света е за сигурността на хората.
  • 104 Изчадието дойде

    3 0 Отговор
    Аз вече си поръчах няколко парцелчета на два метра под земята ,почвам бизнес ама накрая ще остана сам и кво ще правя с толкоз пари
  • 105 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Последния софиянец":

    С ъгласен съм с тебе и из така да ги храни държавата
  • 106 Джони

    3 0 Отговор
    И без тестове и със,сме си умрели от глад.
    Особено по малките градове и селата.
  • 107 Госあ

    5 6 Отговор
    Наистина мислех да не пиша повече, но такива като теб много ме дразнят. Ти мишко,не ми обяснявай,видял в уикито. Разбира се, че е rt при положение че се гледа за РНК. А ако е ДНК бе умньо ? нарича се LAMP. Нито си ми на проектите, нито на импакта, сигурен съм,за са ми пишеш подобни коментари. А импакта си е лично мой. Затова имам самочувствие. Всичко е дошло от главата и ръцете ми. А тоя нито от статистика има представа, нито от тея методи.досущ като като теб. В коментара,който изнриха, бях обяснил доста добре и простичко нещата. Тоя говори като папагал за флуоресцентна имунохроматография само. И е факт ,че самите кравари внасят японски и немски продукти. Аре марш. И да ми изтрият коментара, все тая. Ше ми обяснява на мен уркото, и тоя пелтек.
  • 108 пул

    3 1 Отговор
    Кажете го на Борисов и Годжи !
  • 109 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #94 от "Чорбаджията":

    А ти си супер неграмотен. Като тоя дето тръгнал да ми обяснява,к'во съм разбрал и к'во не. Ай, сиктир . Голтаци. Тоя път торбичката и никакво прибиране. И не,не са само политиците виновни. Т'ва е абсурд да си мисли човек, че в тая кочина може да се случи нещо.
  • 110 Аве Адолф Хайллллл

    3 9 Отговор
    Тоя "доцент" направо ме разсмива , тананика си една и съща лудост като папагал и явно прекалява с употребата на психотропни медикаменти , но за сметка на това днес ми става ясно , че той бил и "светило " на икономиката . Явно сега е благодатно време, всеки да изпълзи от дупката си и да получи своите 5 минути " слава"......
  • 111 Киркор

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Слагай очилата!
  • 112 Чорбаджията

    4 3 Отговор
    Абе гостенче ти нещо май много си верваш,нещо си много нервен да не е от лежането от сутрин до вечер както го беше писал по-горе или почна да закъсваш с парите. Може вече и да са ти се обадили че си съкратен.

    Коментиран от #113

  • 113 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "Чорбаджията":

    Йената е бетон. Освен т'ва и мижавата ми заплатка си върви тук,докато лежа. И повервай, сам ще се съкратя.
  • 114 Дикьоси

    7 0 Отговор
    Добре де...
    Свършва тая тъпотия с карантината и вируса...
    А другата зима какво?
    Нов вирус и хайдееее, нова карантина...
    И друго има...
    При тая изолация, имунитета ни пада драстично. Ще свърши карантината и ще се изпоразболеем народа от де що има вирус... И тогава какво? Пак ли карантина?
  • 115 волен сидеров

    5 0 Отговор
    много е прав,но нямат интерес да го слушат.всяването на страх и контрола е по важен.след нова година ще стане и по страшно с този контрол
  • 116 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "КПСС БКП":

    А не роди ли фокушима тоя вирус!?
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Gen Gurko

    3 5 Отговор
    Този човек е саботъор. Той е член на медицинския съвет към правителството за борба с Ковид19. Там са дебатирали и Съвета, в лицето на д-р Костов, се изказа за продължаване на карантината и представи и съставения Протокол за алгоритмите на лечение. От този момент нататък, Мангъров и сие трябва да си затворят устите. Там е било мястото за обсъждане на различните мнения. След взимане и обнародване на решенията, те просто трябва да се изпълняват. Това е.

    Коментиран от #119

  • 119 O santa simplisitas

    5 2 Отговор

    До коментар #118 от "Gen Gurko":

    Санотьори са българите като теб,позволяващи своеволията на Тъпото,но после цената ще я плащат поколенията....прост народ,слаба държава
  • 120 Ууууууууу

    2 4 Отговор
    Тоя нема да гладува.тоя какви пари взема .и само мозак ръси.некадърник
  • 121 заката

    6 1 Отговор
    ПРАВ Е ПРОФЕСОРА ,ЦИРКА ЩЕ Е ПЪЛЕН СЛЕД 15 МАЙ ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ЧУДО ЩЕ Е
  • 122 кадир

    2 1 Отговор
    А ПАРИ ОТ КЪДЕ СЛЕД 15 МАЙ ОТ НИКЪДЕ НЯМА ПЕНСИИИ НЯМА ХОТЕЛЧЕТА
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ЪРП":

    то маи за мн работи ще им благодарим
  • 125 Нищо

    0 2 Отговор

    До коментар #62 от "Чуйте специалиста":

    такова няма да стане.Добре,че поне малко се ловят на приказките на доцента.
  • 126 Къде

    1 2 Отговор

    До коментар #74 от "3333":

    го бе къде е тоз експерт?Ако е за Мангъров,аман от такива.
  • 127 Хубанова

    0 4 Отговор
    Никой няма да умре от глад, защото в населението има 53 милиарда лева спестявания. Сега важно е живота на хората. Това са повече от 86 880 000 минимални заплати, а ние сме 7 000 000.
  • 128 Хрельо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "КПСС БКП":

    Фукушита еп1 пъти по страшна от Черно бил, но го скриха веднага. Ти защо не протестира пред японското посолство?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове