4 Април, 2020 14:14 6 593 46

Кантарджиев: За да приложим "стаден имунитет", трябва да жертваме възрастните

  • проф. тодор кантарджиев

Всеки спечелен ден ни дава шанс, че този вирус ще изчезне с лошото време, каза още професорът

Кантарджиев: За да приложим "стаден имунитет", трябва да жертваме възрастните - 1
Снимка: БГНЕС

"Хората имат нужда от доза успокоение, но в такава ситуация ни трябва само истината", заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

"За да приложим така нареченият "стаден имунитет", трябва да жертваме възрастните, здравната система, младите хора с други заболявания. Един от математическите модели преценява дали мерките са успешни по това за колко дни се удвоява броя на заболелите. В последните дни имаме данни, че има забавяне и не тръгваме стръмно нагоре. Това е добре, защото по-малко хора ще се разболеят едновременно", обясни експертът.

"Всеки спечелен ден ни дава шанс, че този вирус ще изчезне с лошото време. Или ако се докаже, че БЦЖ ваксината наистина има протективно действие, ние, българите сме най-имунизираната нация. Още през 20-те години д-р Стамен Григоров въвежда тази ваксина", коментира д-р Кантарджиев.

"Сега търсим активно три неща: лекар или сестра със симптоми трябва веднага да се тестват. Стратегически важните сектори за държавата - като транспорт - трябва да бъдат предпазени. И всички с двойна пневмония - също. Това са най-важните задачи на тестуването", каза още д-р Кантарджиев.

"Здравето е на първо място, не можем да рискуваме здравето и живота. Мисля, че мерките са правилни и трябва търпение и стоицизъм", отговори той на въпрос какво ще каже на хората, на които "вече им е писнало" от мерките.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SARS

    27 20 Отговор
    Е то БСП няма кой да гласува за тях :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 SARS

    49 18 Отговор
    Ами старите и болните да си стоят вкъщи а младите да бачкат! ;)
    И всичко е точно !

    Коментиран от #7, #43

  • 4 Урррр за Тиквуций

    33 8 Отговор
    Гроб са крадци!!!

    Коментиран от #11

  • 5 Ххххх

    19 5 Отговор
    Прост, по-прост, най-прост, българин Гласувайте за ГЕРБ, ДПС , БСП, ОП, ДайБългария

    Коментиран от #10

  • 6 копи пейст

    47 14 Отговор
    Малко статистика за такива като тебе. За периода 2007-2017 г. от грип са се разболели 916 270 българи и от тях са починали 16 777. Или средно за година болните са около 90 000, а починалите 1670. Някой да е блокирал животът в държавата? Дори се говори, че болничните вредят на икономиката. А сега за първите няколко болни и взривиха икономиката на страната.
    Източникът ми е приложение 19rh006pr.pdf към НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА НА СЕЗОННИЯ ГРИП 2019-2022
    ........................................................................
    по-малко от 500 души заразени, от тях по-малко от 300 болни, от които вече 30 /тридесет/ са се излекували, всичко това за периодa ДВЕ - ТРИ СЕДМИЦИ, това ли ви е "епидемията"? А да, били стe я овладяли! С какво? С безумните реплики на Муфтаджийски или с глобите по 5000 лв за неносене на маски-носни кърпички и със забраната за излизането на вън?? Хайде малко по-сериозно!

    Коментиран от #16, #37, #41

  • 7 СссереМ

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "SARS":

    Абе трол ти по три плюсчета наведнъж ли си слагаш? Лъжци Герберастки

    Коментиран от #8, #30

  • 8 SARS

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Абе Паляк хората ме обичат за тва хихи ;)
  • 9 нннннн

    42 5 Отговор
    КАТРАНджиев, ти като слугинаж на мутрата по прякор -Тиква знаеш ли,че пенсионерите отдавна са жертвани,като са оставени да живеят с 200 лева пенсии .Ако наистина ви беше грижа за пенсионерите щяхте да им се увеличат пенсиите

    Коментиран от #44

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Урррр за Тиквуций":

    По скоро пътници към бунището на историята...С тези неадекватни мерки се самоубиха за радост на комунистите, жалко. Бог да им въздаде според делата, Амин!
  • 12 компромис

    12 2 Отговор
    Не може ли папата пак да бутне календара
    с 13 дни напред (като часовника)?
  • 13 Георги

    19 4 Отговор
    Аз викам да жертваме тебе.Бе в тая държава всички професори,управляващи и водещи фигури са толкова кухи.Плаша се от простотията им и за бъдещето ни като народ и държава.

    Коментиран от #14

  • 14 защо

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Георги":

    какво значи да се жертт стари или млади с някакви заболяваня - това си е геноцид
  • 15 Ръмпези

    15 4 Отговор
    АБЕ, КАЖЕТЕ НА ХОРАТА ИСТИНАТА..КАЖЕТЕ,ЧЕ ПОВЕЧЕТО ХОРА, КОИТО СА В ЗАСТРАШЕНАТА ЗОНА ОТ ТОЗИ ВИРУС СЛЕД 65 ГОДИНИ НЕ СА ОТДАВНА МЕЖДУ ЖИВИТЕ...ЗА ТОВА СА МНОГО ЖЕРТВИТЕ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ, ЗАЩОТО ТАМ СА ЖИВИ..ДЪЛЖИ СЕ НА КЛИМАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО...САМО ВСЯВАТЕ СТРАХ В НАСЕЛЕНИЕТО.....
  • 16 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "копи пейст":

    МН ТОЧНО КАЗАНО НО ТУК Е ДРУГО ПАНДЕМИЯТА Е САМО ФАСАДА НА НЕЩО КОЕТО СЕ РЕЖИСИРА МН УМНО ОТ НАИ БОГАТИТЕ В СВЕТА СТАВА ВАПРОС ЗА МН ПАРИ И ВЛАСТ И ТЯХНОТО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ А ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОИ ДАРЖИ ПАРИТЕ И КОМАНДВА ОТ СЯНКА ЗА ТВА И ХИТЛЕР МН ГИ ОБИЧАШЕ

    Коментиран от #21

  • 17 Случаен

    14 1 Отговор
    Те са жертвани вече 15г от Тиквата бе ,,професоре,,.....Кьде отиде Мангьров,убихте ли го...:)
  • 18 Жалък

    16 1 Отговор
    С коментара си за БЦЖ професорът Кантарджиев дава пример как покрай нещо истинско един политкоректник създава Фейк. През 1922-1924г. д-р Стамен Григоров изпробва противотуберколозна ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов. Продължава през 1935г. работата си в Италия,но до масово въвеждане не се стига. В България противотуберколозна ваксина масово е изпробвана през 1949г. и става задължителна през 1951г. Професорът ми падна в очите като морал и жалък политслугинажник на властта. Като вирусолог може да е добър но жалкият му антикомунизъм е смешен. Нима не си дава сметка,че всеки що годе грамотен човек ще му хване манипулацията?

    Коментиран от #20

  • 19 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    9 1 Отговор
    кои е млад на 62 си млад на65 стар или кои е здрав кат мнозина пият хапчета за кръвно
  • 20 наистина

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жалък":

    И аз се изненадах,защото зная,че от 1951 г започва ваксинирането на всички с тази ваксина.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА":

    C тoвa "ГРИПЧE" прoпрaвят пътят зa "БEЛEГA НA ЗВЯРA"...
    ....................................................

    “И принуждaвaшe вcички, мaлки и гoлeми, бoгaти и cирoмacи, cвoбoдни и рoби, дa им ce тури бeлeг нa дecницaтa им или нa чeлaтa им; зa дa нe мoжe никoй дa купувa или дa прoдaвa, ocвeн oня, кoйтo нocи зa бeлeг имeтo нa звярa, или чиcлoтo нa нeгoвoтo имe.“

    Oткрoвeниe нa Йoaн 13:15-17
  • 22 гост

    5 2 Отговор
    Ами ако тази биологична война е толкова страшна, колкото казват накрая ще трябва и до естествения подбор да се стигне. И без това сега ако разболееш, какво става. Ако е леко заболяването те пращат във вас да се лекуваш с парацетамол. Като стане тежко те вземат в болница закачат те на раздрънкан стар апарат и умираш до месец. Тепърва ще избират и проръчват масови тестове и препарати за лечение, който сигурно ще се доставят края на лятото... Само отлагат неизбежното, после как да не мигрираш в Швеция?
  • 23 Професоре,

    8 4 Отговор
    Термина е колективен имунитет. Вземи се пообразовай малко, че се излагаш, а колективният имунитет претърпя пълен крах. Току що швеците признаха, че са допуснали огромна грешка с този метод и минават на вариант банкя.
  • 24 Да бе,здравето на точно определени групи

    4 0 Отговор
    от населението /общински и държавни/ трябва да бъдат тествани,другите вълци ги яли. Мутренска подчовешка логика!
  • 25 Хахаха

    4 0 Отговор
    Имунитета е стаден колкото ти си доктор:) А с карантината ще жертваме вас в щаба и онези паразити в правителството
  • 26 БОЙКОВЩИНА

    3 1 Отговор
    ТОЗИ ТЕРМИН ,,СТАДЕН ИМУНИТЕТ" НЕ ЧЕ Е НЕПРАВИЛЕН НО КАНТАРДЖИЕВ МАЙ ГО Е НАУЧИЛ ОТ ТИКВАТА -- С КЪФТО СЕ СЪБЕРЕШ ТАКЪВ СТАВАШ !
  • 27 Hess

    1 1 Отговор
    В парламента на ония дебелите,бих им изградил юмручен имунитет...
  • 28 Алфа Ромео

    1 2 Отговор
    Професор казват че не е сигурно че ще изчезне вируса с топлото време, какво правим тогава, продължаваме карантината 1-2 години докато има ваксина за простосмъртните ли!? Намерих информация че на пристигналите 30 000 американски войници в база Рамщайн-Германия в картоните им е отразено че са ваксинирани против ковид-19, немския доктор който го твърди остава в анонимност естествено, не знам колко е вярна информацията.
  • 29 Алфа Ромео

    4 0 Отговор
    Вече няма други болести, всички умират само от КОВИД-19, странен феномен!
  • 30 Боко Тиквата

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Кантарджиев,ти да не си млад?? Ха ха ха!! Кажи: Да НИ жертват старите!!
  • 31 Социолог

    7 0 Отговор
    Ало,Кантар!! Не знаеш ли,че 50 процента от икономиката се крепи на РАБОТЕЩИТЕ пенсионери?? Справка: Здравеопазването!!
  • 32 Васил

    2 1 Отговор
    Трябва тотална карантина хората да не си показват носа от вратата а не като сега парковете и градинките пак са пълни с хора както и улиците

    Коментиран от #39

  • 33 Гражданин

    0 0 Отговор
    Професора и той не е млад у той е , в до 60 ,год
  • 34 Гражданин

    0 0 Отговор
    Професора и той не е млад у той е , в до 60 ,год
  • 35 Русенец

    2 0 Отговор
    Никой не би искал да жертва, нито дори да рискува, живота на родителите си. Дори да мислим себе си за ербап, поне за тях трябва да се пазим и ние.
  • 36 ФИНЦИ

    0 1 Отговор
    А БЕ ВЕТЕРНАР Я СЕ СКРИИИ КОИ ТЕ ЗЕМА НАСЕРИОЗНО
  • 37 ФИНЦИ

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "копи пейст":

    ИЗМАМНИЦИ ОТ КЛАСА ТЕ ПРАВЯТ ПАРИ НА ГЪРБА НА НАРОДА ТЕЗИ КАНТАРЖИЯТА МАИТАПЧИИЯТА КУНЧЕВИА БОИКО И КУП ДРУГИ ЛИГЛУГЛУВЦИ КОИ ГИ ЗНАЕШЕ ДО ВЧЕРА ТЕЗ СМЕШНИЦИ ПАНДЕМИИ
  • 38 FMN

    1 0 Отговор
    Като нямаш грам мозък се надяваш на лошото време! Те, лошите времена за вас Гробари тепърва предстоят!
  • 39 KimDotCom

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Васил":

    Браво, Васе! Готов си да оглавиш епидемиологичния щаб поне в десет държави! Един ден и генерал с указ може да станеш.
  • 40 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Бай Шиле, изолирайте старите и хронично болните, а не всички и слушайте Мангъров. Ами ако не изчезне вируса с високите температури, тогава какво?
  • 41 Реалност

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "копи пейст":

    Сравнението ти би било коректно, ако в момента нямаше крупни мерки и бройката се запази. Но паднат ли мерките ще стане бум като в Италия. Следете какво се ще се случи в Швеция, там няма затегнати мерки и ще видите колко бързо ще скочи бройката им
  • 42 Нова

    0 1 Отговор
    Ами аз съм съгласна. По добре ужасен край, пред ужас без край. Жертвайте ме.
  • 43 нкм

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "SARS":

    Когато ние работехме и то челния фронт ти най вероятно си играл под масата в хола.И ние бяхме като вас и вие ще станете като нас.Тогава ще пееш друга песен.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Дедо

    1 0 Отговор
    Кантара е долнопробен ЛЪЖЕЦ !!
  • 46 Именно

    0 0 Отговор
    "... този вирус ще изчезне с лошото време"
    Aко това са надеждите на ръководителите на щаба, значи са за смяна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове