Last news in Fakti

7 Април, 2020 06:04 4 002 17

Парламентът прие окончателно актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.

  • бюджет-
  • субсидии-
  • санкции-
  • заседание-
  • дълг-
  • парламент-
  • гласуване-
  • актуализация

Одобрените промени предвиждат дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева. Партиите остават без субсидии от държавата до края на извънредното положение. Глобите за разходки в парка паднаха на от 300 до 1000 лв, 5 000 лв остава глобата за нарушаване на карантината.

Парламентът прие окончателно актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.предаде Българското национално радио. Това стана късно снощи на заседание, продължило 16 часа.

Актуализацията се наложи заради кризата с разпространението на Covid-19 у нас и ще даде възможност на страната да поеме нов дълг от международните финансови пазари.

Одобрените промени предвиждат дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева.

Част от този нов дълг ще бъде използван за финансиране на дефицита, както и за капитализация на Българската банка за развитие (ББР) със 700 млн. лева.

Засега останалата част от одобрения нов лимит на държавния дълг от 10 млрд. лева ще бъде ликвиден буфер, а финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда да не се стига до изтеглянето на цялата сума, но посочи, че са отворени всичките възможности - на вътрешния и външен пазара, както и от международни финансови институции.

За да се осигури гъвкавост бе увеличен и лимитът с 2 млрд. евро до 10 млрд. евро по глобалната средносрочна програма за облигации, приета през 2015 г.

Променената бюджетна рамка и новият таван на държавния дълг бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати. "Против" бяха само от БСП.

Според бюджетната актуализация са предвидени 1,4 млрд. лева трансфер към държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60/40" за подпомагане на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие (ББР) ще бъде капитализирана със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР.

По този начин ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

Ще бъде разработен и програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит посредством ББР със сериозен гратисен период от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност.

Депутатите гласуваха окончателно и промените в закона за мерките и действията при извънредното положение Предвижда се до отмяната му партиите да не получават субсидия от държавата.

Депутатите намалиха глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки. За разходка в парка глобата ще е от 300 до 1000 лева, при повторно нарушение от 1000 до 2000 лева. Досега нарушителите се наказваха с 5000 лева. Запазва се обаче глобата за нарушаване на карантината от 5000 лева.

Когато нарушението на ограниченията по време на извънредното положение е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, ще се налага имуществена санкция от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лева. Досега санкцията беше 15 000 лева.

Туроператорите ще могат да предлагат ваучери за компенсация. Ако пътуващият не се съгласи, парите трябва да бъдат върнати след отмяна на извънредното положение.

Пълно или частично ще могат да се освобождават от наем ползвателите/наемателите на държавни или общински имоти до края на извънредното положение.

При забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции вкл. когато вземанията са придобити от други банки, финансови институции или трети лица, и по договори за лизинг, не се начисляват лихви за забава и неустойки. Задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не могат да бъдат изземвани вещи.

За срока от 13 март до отмяна на извънредното положение спират да текат срокове за давност, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спомени

    38 4 Отговор
    Oнзи дeн cлoжих мacкa излязoх нaвън и cрeщнaх в пoглeдитe нa хoрaтa cтрaх и нeдoумeниe.Изглeждaхмe,кaтo прecтъпници.Вcички бяхмe живи и здрaви трупoвe пo улицaтa нямaшe и нa cъceднaтa нямaшe.Пoчувcтвaх ce кaтo мaнипулирaн глупaк,кaктo нa врeмeтo,кoгaтo нaкaрaхa хoрaтa дa cкaчaт и викaт,кoй нe cкaчa e чeрвeн.Eдни cкaчaхa a другитe бяхa публикa.Тoгaвa бях нa бaлкoнa и видях дa изкaрвaт чacт oт пeрcoнaлa нa eднa бoлницa нa улицaтa и пoд кoмaндитe нa мeгaфoнa зaпoчнaхa дa пoдcкaчaт.Бeшe жaлнo и cмeшнo.Пoдcкaчaхa,пoвикaхa и ce пocмяхa.Днec вeчe нe e cмeшнo a трaгичнo,зaщoтo тeзи,кoитo нaкaрaхa eднa чacт oт хoрaтa дa пoдcкaчaт ни зaхaпaхa вcичкитe зa врaтoвeтe.Врeмe e зa нaшeтo врeмe и нaшeтo възмeздиe.Ниe трябвa дa oтмъcтим зa cмъртa нa нaшитe рoдитeли,близки и приятeли

    Коментиран от #4

  • 2 Банкера

    46 2 Отговор
    ББР отпусна 75 милиона лева на частен съдебен изпълнител под формата на кредит за 10 год.Фирмата е показвала печалба с годишен доход 2000лв.Парите ще бъдат използвани за закупуване на над 300 милиона задлъжнялост на частни лица към банките.Сега разбирате ли,какво са ви гласили докато си стоите смирено в къщи и мислите за някакъв грип?Тежко му на тоя народ и края му не се вижда

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Next

    30 2 Отговор
    Въпросът е, колко милиарда ще откраднат политическите лумпени ?
  • 4 Юлиан

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Спомени":

    Имаше едни преди, които крещяха "Свобода, Демокрация, 45 години стигат". Същите запалиха партийния дом, взривиха мавзолея (красива и масивна постройка, можеха само да сменят тапетите, но...) и куп други постройки, които лесно можеха да обновят само. Но, пусти чужденци, преструващи се на Българи, само палеж и метеж ви е в празните, злобни глави. Последва: Унищожение на държавноста, армията, икономиката и в последствие хората. Наистина ли си помисли, че сме ви последвали тогава, и че ще ви последваме сега в нападенията ви на наша земя, представяйки се пак за едни от нас? Ето ти едно примерче, кои ви последваха - 1878г. Русия освобождава и намира хиляди Българи, а не 8 600 000. Много от които са Хаджии и обкръжението им. Още едно бонусче за теб - Хаджи е арабска титла, давана на чужденци, приели исляма, в замяна ги правят над тези, които не са приели тяхната извратенящина. Само някои от хаджиите са се обърнали против отоманците, а не всички. Сега поизясни ли се картината, кои ви подрепят, и какво представлявате? Всички сте чужденци, довлечени от Русия.

    Коментиран от #10, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 То е ясно

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Банкера":

    Милиони за мутри - бирници !
  • 7 Простак

    14 1 Отговор
    Така със заеми и Баба може да ръководи държава
  • 8 Рошко

    3 2 Отговор
    Ама как я искам тая корона, и да си седя на балкона в парламента и да си кашлям ли кашлям
  • 9 Какво да каже човек

    13 2 Отговор
    Дадоха милиони на мутри , събиращи борчове , за да им върнат милиарди !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1234

    4 1 Отговор
    Това няма да спре да емигрират при първа възможност 500 души както 2009 и 2010 пак при герб.... Все пак Ран Ът иска още надолу бройката

    Коментиран от #16

  • 12 комик

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Банкера":

    как със 75 мил. ще се изкупят 300 мол. дългове , нещо неразбрах ????

    Коментиран от #13, #14

  • 13 КралиМарко

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "комик":

    Ето как - Банките ти продават дълговете на хората срещу КЕШ , платен предварително на тях,след като си получил тази сума от Държавата и я имаш, имаш как да я платиш на Банката!Тя ти дава правата да си събираш от длъжниците по кредити - 300милиона!Това е!Значи , квото си събереш над 75милиона си ти е още по чиста печалба!Двойната врътка - веднъж Точно на теб ти дават 75милиона , за да им ги върнеш и платиш на техните банки, но не с твои пари, а с държавни , а пък за благодарност..ти дават правото да отдереш 4 пъти повече кожата и да събереш за услугата едни 300 милиона от населението!В крайна сметка - само с тази врътка няколко от правилните едри бизнеси се обезпечава и си решава проблемите...е за сметка на хиляди Българи, които са взели кредити и са в затруднение да ги погасяват.Така се насърчава РЕкетът - пардон - това вече е частен бизнес с любезното съдействие на Държвата.Така Банките няма да си цапат ръцете с рекета - препродават го,а държавата им казва от кой ще си вземат парите - и кой ще е междинната гара на парите!
  • 14 трябва ум и грамотност

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "комик":

    За да разбереш малко ум трябва, не много, но и финансова грамотност. Който учил - разбира. Който не учил - поставя чуденки.
  • 15 СЛОНА

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Юлиан":

    А ДА ДА А МА ДНЕС МАЙ ЩЕ КОПНАТ ЕДИН ОТ ТЕЗ ,А ДАНО ВСЕКИ ДЕН ДА Е ТАКА ДОПОБЕДАТА
  • 16 9мм

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    за жалост малко българи знаят ( или се интересуват ) от това кои са Ран и Ът и какъв пъклен план за България изпълняват...( не съм сигурен дали мунаписах правилно името на втория гад ) ..
  • 17 Анонимен

    0 0 Отговор
    Горанов и ум. Ум за счетоводител става, но за министър не става. Много е бил млад.. Автентична ли му е. Много без ден са ни казвали и кога са ги получавали е имало мацка и тя..
    Умове има завършили на запад без връзки, но се устроиха на запад, семейство, деца. Запада ще остави най-умните и всичко обратно в булгаристана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове