Last news in Fakti

9 Април, 2020 11:42 4 383 38

Николай Василев за ББР: По-добре да няма държавни банки

  • николай василев-
  • ббр-
  • българска банка за развитие

Бившият министър на икономиката коментира скандала с кредита, отпуснат на колекторска фирма

Николай Василев за ББР: По-добре да няма държавни банки - 1
Снимка: БГНЕС

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира пред bTV скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев.

Василев добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката "60/40" в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител", обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

"През 2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори - през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши години", заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 национализация на сектора

    27 4 Отговор
    Банковата система е най-печелившото звено.Там затова не искат да допускат държавни.После да видите дали няма да има пари за пенсии и заплати.

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 3 сетиха се

    12 1 Отговор
    "Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан." То това всеки нормален го знае от края на 2018та. Даже не очаквах високите цени да се задържат толкова дълго. Иначе спада няма да е като 2008ма, до 30-40 процента, но след това възстановяването ще отнеме десетилетия.
  • 4 Ръмпези

    16 2 Отговор
    Е ВИЖ ЗА ТОВА СЪМ СЪГЛАСЕН...КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ ВОДИ ДО ИНДИВИДУАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ....

    Коментиран от #34

  • 5 Дедо ви

    33 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"....По-добре да няма държавни банки...." Ех, това ви е мечтата на вас. Всичко да е частно за да можете да сваляте по 10 кожи от гърба на хората. Уж криза пък банките с рекордни печалби. Уж петрола по 20 долара барела, пък цената на горивото като при 120 долара и няма картел....ти да видиш. Ех, народееее?
  • 6 Гаргамел

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "национализация на сектора":

    Малееее колко сте "умни" червените дрОгаре...мале, мале
  • 7 Тиквата

    36 1 Отговор
    Поредният крадец изпълзял от дупката да ръси мозък
  • 8 Олимпийска надежда

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "национализация на сектора":

    Яко точене и фалит за сметка на държавния бюджет. Калинки, бушони и колективна безотговорност.
  • 9 лелелеле

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "национализация на сектора":

    Един частник кога ще даде заем без обезпечение? Един частник кога ще плати за зле свършена работа? Един частник кога ще подпише неизгодни договори?

    Коментиран от #27

  • 10 недей слага минуси

    5 2 Отговор
    много триеш модератора, да не си изпил един стек енергийни напитки, по добре го затворете този форум, ако ще продължава така
  • 11 злобар

    20 0 Отговор
    Ама разбира се нали такива като вас съсипаха и изпокрадоха без срам предприятия и икономика . Всъщност вие също сте държавни служители не е ли по добре и вас да ви няма ?
  • 12 Гламав

    18 1 Отговор
    Кой ще спасява частните банки бе аланколу? Ако има нещо ясно до момента от кризата това е че ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ - болници, банки и др. - спасяват положението в страната. Частниците си траят и дрънкат глупости. ТЪЙ ЧЕ ОТ ТУК НАТАТЪК ДЪРЖАВНОТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДДЪРЖА И РАЗВИВА.
  • 13 Без име

    18 2 Отговор
    Държавник който казва че държавата е лош стопанин е за разстрел.

    Коментиран от #15

  • 14 Моше лихваря

    4 0 Отговор
    Местим ,го в другия крачол за инвестициите в недвижими имоти.80%от инвестиралите са като Цецо Апартамента-политици ,магистрати и някой скрили пари от данъци,с цел да ги прикрият и евентуално изперат.Тях бълха ги ухапала стези 30-40% надолу,откъдето дошли там и отишли.Да му мислят тези има няма20% реални инвеститори.Мои приятели инвестираха по време на балона вСащ и след като фалираха имотите им бяха разпродадени за около и под една трета от себестойноста .Значи това е била реалната цена.
  • 15 Беги-беги

    3 15 Отговор

    До коментар #13 от "Без име":

    Държавник , който иска да има държавни банки е за разстрел ! Държавата е лош стопанин и това го знаят всички мислещи хора !
  • 16 user

    14 0 Отговор
    Още един сциентолог лукавее. Не пускайте сектанти в домовете си. Ако Ви срещнат на улицата или в парка и Ви предложат да "станете богат" - сектата на сциентолозите иска да припечели от продажба на книги от Вас. Така финансират най-ниското ниво в йерархията си - вербовчиците. Слабата държавност е нападана от секти, както болен човек от вируси. Бъдете здрави и ще имаме здрава държава.
  • 17 БОЙКО БОЙКООООО

    1 4 Отговор
    ПО - ДОБРЕ ЧАСТНИ БАНКИ ЗА ДА НЕ УВОЛНЯВАШ КРАДЦИТЕ , БОЙКООООО
  • 18 Иванов

    19 0 Отговор
    Още един от царските всезнайковци, който за нищо не ставаше и го местеха от министерство в министерство, за да не остане без работа и заплата... Иво Прокопиев също би се радвал, ако няма ББР, но това няма да бъде в полза на българския бизнес! Всъщност на Прокопиев и Василев изобщо не им пука за българския бизнес и българската икономика, гледат само те да са добре...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мим

    14 0 Отговор
    Абе ти както знаем управи България,толкова ни вдигна доходите,че едва кретахме,а сега искаш и банките да управиш с акъл ли с друго ли?
  • 22 май е забравил

    7 0 Отговор
    Тоя по едно време не беше ли с виолетов грим ?
  • 23 ненчо

    6 0 Отговор
    От него не зависи. Държавата трябва да върне авторитета си.
  • 24 АНТИБАНКЕР

    13 0 Отговор
    МАЙ НАЙ-ДОБРЕ Е ДА НЯМА ДЪРЖАВА И БАНКЕРИТЕ ДА ВИ ОТСТРЕЛВАМЕ НА МИГА. ДА НЯМА РЕГУЛАЦИЯ НА БАНКИТЕ И НА ОРЪЖИЯТА И НА БОЕПРИПАСИТЕ.
  • 25 no name no face no number

    13 0 Отговор
    Принципно банките са голямо зло и трябва да им се намери алтернатива и да се заменят, но този Василев плещи глупости.Държавните банки са една от гаранциите за държавен неутралитет, то това икономостче и то някъде на запад клюцало икономиката то и за това е и толкова кадърен горкия
  • 26 Усмивката

    6 2 Отговор
    Ако мафиата е държавата , заклщюението е вярно. По добре да няма
  • 27 Глупаците не свършват

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "лелелеле":

    Глупаците са неизтребими. На тях се крепи капитализмът. Първо глупаците съсипаха своята народна държава като скачаха и викаха "БКП е мафия", а от 1 050 000 членове на БКП, които заедно със семействата си представляваха половината от населението на девет милионна България, колко бяха мафиоти? Половин България ли бяха мафиоти? Една шепа перестройчици, бъдещи капиталисти, преметнаха глупаците, а днес техните деца им смучат кръвта чрез частните банки.

    После същите глупаци решиха, че капитализмът е шанс за тях да забогатеят. Едни си профукаха спестяванията чрез пловдивските пирамиди в началото на 90-те, а други малко по-късно си загубиха апартаментите, които продадоха, за да се включат във варненските и софийските пирамиди. Спечелиха мошениците - фараоните.

    Успоредно с пирамидите същите и едни други глупаци усърдно си влагаха парите в ЧАСТНИТЕ БАНКИ, 17 от които успешно ги ограбиха, като фалираха.

    И така нататък... глупаците са като брашнени чували - потупваш ги и пускат. Те, глупаците са истинското богатство на капитализма - те купуват дори и това, което не им трябва и глушашката им мисъл е, че някой ден ще станат богати!:)) Блажени са вярващите глупаци в честните частни банки с частните частници банкери - такива като Цветан Василев.:)). Целта на всяка банка е да продава надежди.
  • 28 Малкия Мук

    10 0 Отговор
    Никито Василев да каже кой и за колко продаде БТК. Вчера майче за шести път я продадоха.
  • 29 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    10 0 Отговор
    Напротив. Най-добре е всички банки да са държавни !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    АЗ СЪМ УБЕДЕН ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧАСТНИ БАНКИ !!! СТОЙНОСТИТЕ НА ЕКВИВАЛЕНТИТЕ ПАРИ СА ПРОДУКТ НА ЕЖЕМИНУТНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА БЛАГА -ИЗДЪРЖАЩИ ЖИВОТА НА ЧОВЕЦИТЕ - ДРУГОТО Е НАДСТРОЙКА -НА ПОЛЗВАЩИТЕ /ЕКСПЛОАТАТОРИ / НЕПРОИЗВЕЖДАЩО СТОЙНОСТ -И ОСОБЕННО ЕВРЕЙСКАТА СИСТЕМА НА ГОСПОДСТВО НА ДОЛАРА И САЩ ----"СМЪРТ ЗА ДОЛАРА И ЧАСТНАТА БАНКОВА СИСТЕМА "!!!!!!!!!!!
  • 32 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ТАПАНАРИ ЖУРНАГЪЗОВЦИ ---А СТИГА -БИВШИ !!!
  • 33 Ники, кажи си....

    6 0 Отговор
    Я по-добре обясни как продаде фалиралия Меком за 50 милиона евро, че това ще ни е по-интересно, измамник!

    Коментиран от #37

  • 34 Обективен

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ръмпези":

    Принципно си прав. Но е неоспорим факт, че през последните години ББР работи на сериозна печалба (десетки милиони), а миналата година, освен, че за тази печалба бе платен, то тя цялата се наля в Министерство на икономиката и дефакто бе използвана за стимулиране на други бизнеси.
    Тоя от статията какво точно е направил пред последните години и колко пари внесе в държавата, че ръси мозък?
    Видяхме го и него що за стока е, когато бяха на власт.

    Коментиран от #38

  • 35 йога

    1 0 Отговор
    Това човече нашляпа България с надписи на села и градове на шльоковица.. Негодяй!!
  • 36 незнайко

    0 0 Отговор
    Този е ЛУД ! Точно ЧАСТНИТЕ банки са в основата на сегашното ни положение !!! ВСИЧКО Е БОРБА ЗА ПАРИ И ВЛАСТ !!!
  • 37 Резили на корем

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ники, кажи си....":

    То да е само това, с мед да го нахраниш ,тоя мишок!
    Този,Велчев,Севлиевски, всички са добри ,ученици на Доган.
    Имотите на Велчев в Несебър ,от къде са?
    Министър на образуванието кой-беше?
    Гешеееев, Гешев туриха ти го, като нажежен кол в задника , хайде разследвай , не гледай къде е Васил Божков, той рано или късно ще дойде, ама, като дойде ,да няма ,"-Моля ви господа аз не бях!"
  • 38 Хелиос

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Обективен":

    Печели,но тя бе ситуирана за други цели не да е касичка на ДПС,сега чрез парите и се финансира мафията, къде се е чуло и видяло държава да финансира мафията, аз ви разбирам защо защитавате това ръководство,това правите всички които сте свързани по между си,спокойно рано или късно Герб ще си отидат ,идва вашият ред вие да не сте по велики от римската империя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове