Last news in Fakti

9 Април, 2020 16:26 1 613 57

Над 3/4 от българите смятат, че правителството се справя със заразата

  • извънредно положение-
  • противоепидемични мерки

Общо 77% приемат мерките за извъредното положение покрай разпространението на коронавируса

Над 3/4 от българите смятат, че правителството се справя със заразата - 1
Снимка: БГНЕС

Общо 77% приемат, че правителството се справя, повече или по-малко, добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Има и незначителен дял на колебаещи се. Това показват данните от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, споделено от БГНЕС. Изследването е проведено на 6 и 7 април сред 901 пълнолетни български граждани.

Преди близо месец, непосредствено преди извънредното положение, в тогавашния сондаж на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ с идентичен въпрос, 60% намираха действията на правителството за добри или много добри, 37% бяха на обратното мнение или дори бяха крайно негативно настроени. Десетина дни след въвеждането на извънредното положение пък, друг сондаж на „Галъп интернешънъл“ показа вече над 70% ситуационно одобрение за действията на властта.

Както разкриха наскоро и данните за десетки страни по света, заразата кара хората да стискат палци на текущата власт в своята страна. Затова и кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата, който в българския случай се допълва и от усещането за сравнително рано взети мерки.

Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните, свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, а при 8% работният ден е намален. Респондентите са давали повече от един отговор.

9% казват, че дори са загубили работа. Това е сериозен ръст спрямо предишните две седмици – в края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, бяха 3%, седмица по-късно, бяха 6%. Дори декларациите на респондентите да не са докрай прецизни или да съдържат повече уплаха, близо една десета от пълнолетното население явно намира, че е загубило основен източник на доходи. И този дял устойчиво расте в последните седмици.

69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. Преди месец – непосредствено преди ръста на заразените и началото на извънредните мерки – този дял беше сходен и леко по-нисък: 62%. 27% сега не се боят от вируса, при 38% в средата на март. Има и известен дял, които се колебаят. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата.

В същото време обаче 55% у нас днес смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена. 41% пък не мислят така или даже съвсем не мислят така. Останалите се колебаят. Преди въвеждането на извънредното положение обаче онези, които намираха заплахата за преувеличена бяха много повече от сега – 72%, а на противоположното мнение бяха 27%. Оказва се, че преди разрастването на заразата у нас явно повече хора са я подценявали. Все пак и днес, в разгара на заразата, по-голям дял остават онези, които я намират за преувеличена.

57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31% обаче смятат, че в утрешния свят ще има повече конфронтация. Все пак надеждата очевидно надделява.

78% заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението беше 83% срещу 16%. По този показател явно ръст във времето няма, даже напротив. Може би животът при ограничено придвижване е направил така, че малко повече хора да стават критични срещу забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става възможна заради по-скоро плавния ръст на заболеваемостта у нас, в сравнение с други страни в Европа.

Нещо повече: само 22% се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза. Делът не е малък, но почти всички останали са „против“. Всичко това означава, че обществото ни остава готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс,предава още БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    22 8 Отговор
    единственото което могат и трябва да разрешат след края на месеца е ходене по планините. там няма как да се събират много хора накуп

    Коментиран от #7

  • 2 Кукуригу

    63 7 Отговор
    Ами като сте питали четирима избрани!Другия път питайте пред бюрата по труда!

    Коментиран от #13

  • 3 дебилът си остава дебил

    34 7 Отговор
    Точно около 80%, бих казал.
  • 4 Гост

    52 5 Отговор
    На тия измамни социологически агенции вярва ли им някой.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мисирки

    44 3 Отговор
    Слуги на Боко.
  • 7 копи пейст

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    Кoи ca oбaчe иcтинcкитe „убийци“? Гeрмaнcки cпeциaлиcти ca cи нaпрaвили трудa дa пoкaжaт кoлкo души ca умрeли oт нaй-чecтитe бoлecти, oт кoитo cтрaдa чoвeк. Дaннитe ca зa пeриoдa 1 януaри-31 мaрт 2020 г. Oт дaннитe яcнo личи, чe нaй-мнoгo жeртви имa в рeзултaт нa cърдeчнocъдoви зaбoлявaния, кaктo и aктивнитe пушaчи, т.e. нeздрaвocлoвeн нaчин нa живoт, a нe oт вируcи.

    вид бoлecт
    cмъртни cлучaи зa 1-вo 3-мec. нa 2020 г. в cвeтa

    кoрoнaвируc
    50 000

    грип (инфлуeнцa)
    93 750

    зaбoлявaния нa дoлнитe дихaтeлни пътищa
    600 000

    зaбoлявaния cвързaни c кръвнoтo нaлягaнe
    2 600 000

    мaлaрия
    125 000

    aктивни пушaчи
    1 775 000

    пacивни пушaчи
    150 000

    рaк нa бeлия дрoб
    450 000

    рaк нa дeбeлoтo чeрнo
    225 000

    бoлecти нa cърдeчнo cъдoвaтa cиcтeмa
    4 250 000

    инфaркт
    1 500 000

    зaгинaли при aвтoмoбилни кaтacтрoфи
    350 000

    Коментиран от #17, #21

  • 8 123

    31 4 Отговор
    Сигурно са пирали в централата на гребавите, а за къщата в барцелона питаха ли нещо
  • 9 Жед

    33 8 Отговор
    Дoбрe бe зaщo вcички coрocoиди зaщитaвaт извънрeднoтo пoлoжeниe c тaкaвa cтрacт.

    Кoйтo гo e cтрaх дa cи cтoи в къщи и нямa дa ce зaрaзи и дa чaкa другитe дa ce зaрaзят и дa изгрaдят cтaдния имунитeт - cлeд тoвa и тe щe мoгaт дa излязaт. Тoлкoвa e прocтo - дaжe и тeзи кoитo ги e cтрaх имaт cмeткa oт oтмянa нa извънрeднoтo пoлoжeниe.

    Дa aмa нe. Цeлтa нa извънрeднoтo пoлoжeниe e другa.

    Коментиран от #18, #53

  • 10 истината

    27 5 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    тия 3/4 са приготвили шута на барцелонския догодина щот скоро ще са безработни

    Коментиран от #14

  • 11 787

    20 3 Отговор
    Това проучване от джоба ли си го извадиха,заради Славчо музиканта!? Сакън на Баце байрака ще вземе да падне!
  • 12 Дельо хайдутин

    22 3 Отговор
    Анкетата са я правили в министерството. ХА ХА ХА!
  • 13 Бокоо

    27 9 Отговор

    До коментар #2 от "Кукуригу":

    Справя се на 100% да открадне още 10 милиарда СМОТАНО ПРОСТО ПЛЕМЕ ..За 10 години не разбрахте че мутрокомунист не ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО САМО ВЗЕМА ЗАЕМИ И КРАДЕ ПАРИТЕ ВИ ПРОСТИ ОфЦЕ.. 64 милиарда има да връщате без лихвите СМОТАНЯЦИ.
  • 14 ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "истината":

    паляк

    Коментиран от #25

  • 15 Някой си

    19 3 Отговор
    Щото не са видяли как се справят хората!
    Колко платиха за стъкмистиката?
  • 16 Русенец

    28 6 Отговор
    Не ви ли омръзна от фекове? Нямам познат, който да смята, че правителството се справя с епидемията. Повтарям: НЕ ПОЗНАВАМ ТАКЪВ ЧОВЕК! Престанете с евтините манипулации. Излагате се.
  • 17 gggw

    6 17 Отговор

    До коментар #7 от "копи пейст":

    50 000 са преди седмица.. сега отиват към 100-те хил. И престанете да сравнявате несравними неща. Това е заразна болест. Като стигне 300 хил ще спреш ли да ръсиш глипости?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА

    7 20 Отговор
    ДА ПРИЗНАЕМ, ЧЕ БОЙКО Е НАИСТИНА ВЕЛИК!

    Коментиран от #54

  • 21 gggw

    3 11 Отговор

    До коментар #7 от "копи пейст":

    ето, дал си една вярна съпоставка:

    мaлaрия
    125 000

    в момента короната е на 89 000
    а графиката продължава да е стремглаво нагоре.. особено като стигне Бразилия и Мексико ще задмине маларията като стой та гледай

    Коментиран от #45, #51

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ррр

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "ПИТАЙ КЛЕПАРЕСТИЯ ФАТМАК":

    Като се постопли!
  • 24 Сатаната

    14 4 Отговор
    Факти, това ако е факт значи всичко публикувано тук е 100% лъжа.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Поредният

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    фейк.

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 gggw

    10 12 Отговор
    по данни от worldometer изхода от болестта е 2 вида : оздравели (79%) и смърт (21%).. тоест всеки 5ти заразил се умира.

    вмсто да се радвате че не трябва да се броите от 1ви до 5ти.. благодарение на правителството и лично на ген. Мутафчийски вие плюйте още че нямате работа. И преди сте нямали кой знае каква работа щом са ви уволнили.

    Коментиран от #31, #44

  • 29 Аве Адолф Хайлллл

    7 2 Отговор
    В крайна сметка ,като се движим с тези темпове на разпространение на вируса , извънредното положение ще продължи поне до септември . Но няма страшно , каквото за всички , това и за нас , вече съм се запасил с вътрешен дезинфектант и обезпаразитени мръвки за година напред ......
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 898

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "gggw":

    Това в НДК/ГЕРБ право да ти кажа езици не ви останаха!Голямо лизане,голямо близане!

    Коментиран от #32, #35

  • 32 gggw

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "898":

    ааа, никъв ГЕРБ. казах ти - worldometer сайт за статистика

    Коментиран от #38

  • 33 тнт

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гробаря":

    Там и с багера не става за копане,може да питаш Цв.Цв. той е по копането!
  • 34 мишо

    6 6 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ СТАРАЕ НО ОТ НАС НИЩО НЕ СТАВА ЕЛАТЕ В ЛЮЛИН ДА ВИДИТЕ КАКВО СТАВА НА ПРИПЕК МАЙКИ С МАЛКИ ДЕЦА СТАРЦИ РАМО ДО РАМО НИКОЙ НЕ СПАЗВА НИЩО ЗАТОВА ПЪЛНА КАРАНТИНА ПИЛЕ ДА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕФРЪКНЕ

    Коментиран от #36, #40

  • 35 gggw

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "898":

    ако искаш и друг сайт виж, изборът е твой
  • 36 gggw

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "мишо":

    ами звънни на 112 да ги приберат набързо
  • 37 123

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Поредният":

    бибитко ти ли си
  • 38 898

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "gggw":

    Ще погледна!
  • 39 КУЕСЧЪН

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ПИТАЙ КЛЕПАРЕСТИЯ ФАТМАК":

    Ще им раздава ли Корони?😂
  • 40 ЖИТЕЛ

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "мишо":

    ДА ТАКА Е АЗ ЖИВЕЯ В ЛЮЛИН ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ
  • 41 йога

    6 2 Отговор
    Предлагам на това преуспяло правителство да вдигне глобата за неспазена карантина на 50 000 лв. Русия - 6000 рубли = 146 лв, ГФР - 125 Евро. Ах, забравих, депутатите да повишат заплатите си с още 5000 лв щоТ много работят, сволочите..
  • 42 СТАТИСТИКА

    9 3 Отговор
    Е ОТНОВО МАНИПОЛИРАНА В УСЛУГА НА СТАТУКВОТО!
  • 43 До кога

    11 4 Отговор
    Подигравате ли се. Кои са анкетираните? Кое да одобряваме? Коя е агенцията? Стига с невярната информация!!!
  • 44 Истината

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "gggw":

    Не всички сме съгласни да лижем министерски задн*ци за по 10 лева на ден, на теб явно ти се отдава, но няма страшно, след месец друга песен ще запееш когато твоите господари бъдат изметени от народа.
  • 45 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "gggw":

    Щото от малария вече никой не умира, всички само от корона се гътват...абе тъй ли няма по един гербераст, който да не е с IQ на зеленчук

    Коментиран от #50

  • 46 гост

    4 4 Отговор
    Мдам … дойдоха тежки времена за другарите комуняги … :)
  • 47 месара

    0 5 Отговор
    тия дето не смятат че правителството се справя са другарите каскети и техните клакьори!
  • 48 Behemoth

    1 3 Отговор
    БАЦЕ форевър ,до края на света и оттатък .... хахахххххх...
  • 49 100проц одобряваме килорода на Луната

    3 0 Отговор
    не 77% а 100% нека Северна Корея ни диша прашуляка
  • 50 Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #45 от "Хахаха":

    Толкова сте Интелигентни,че причините на Народа два финансови фалита и Окрадохте всичко което можеше да се краде под термина Приватизация,червени цървули долни...И имаш Наглостта да обиждаш Хората ...Ще Управлявате в някое друго Прераждане с друга Партия,не с БСП.....

    Коментиран от #52

  • 51 Geo

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "gggw":

    В колко даржави има малария можеш ли ми каза. Пък заразните болести не са само малария. Я погледни за миналата година колко са умрели от грип и там не ги пишат като при корона вируса - блъснат от влак но умрял от корона вирус.

    Целта на този корона вирус и най вече инзвънредното положение е друга и всички соросоидчета сте се втурнали да го защитавате.

    Като ви е страх стойте си в къщи и няма да се заразите - но целта е да затворите другите в къщи.
  • 52 787

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    За кражбите от приватизацията при бате ти Иван Каракостов от Драгалевци ще питаш! А Стани шеФ остави на Баце 8лрд излишък, гербаджийчетата да си го харчите с кеф!А тази каска- пожарникарска ни набута вече 38 млрд вече!
  • 53 Николай

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жед":

    Спазвам извънредното положение относително, нося маска, не ходя в парка, върша си ежедневните дейности на безработен в момента. Разходка до магазина, разходка до пазара, спорт в къщи, карам колело из града при хубаво време. Такива неща.
  • 54 ПП ГРУБ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА":

    Буй не поръбен. Велик, велик, велик крадец. Като него огледалце няма други на Света.
  • 55 СокСом

    0 0 Отговор
    901 интервюрани и дават едва ли не реална информация за цялата страна! Стъкмистика на квадрат!
  • 56 Овцата

    0 0 Отговор
    Искам някой да ме дои, да ме стриже и да се "грижи" за мен.
  • 57 криминално проявен

    0 0 Отговор
    Какво правителство???....!!!! Толкова ли сте слепи ???.....!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове