Last news in Fakti

10 Април, 2020 13:12 2 785 37

Митрополит Гавриил: От църква зараза не е тръгвала

  • митрополит гавриил-
  • православие-
  • православна църква-
  • свети синод

Уверен съм, че с божията помощ и тази година всичко ще мине добре, заяви ловчанският духовник

Митрополит Гавриил: От църква зараза не е тръгвала - 1
Кадър: NOVA

Всеки има право и е свободен да вярва или да не вярва в Бог. Не може, обаче, човек да казва, че е вярващ, а да настоява да се затворят църквите за празниците. Ние уважаваме избора на всеки. Никого не караме на сила да идва в храма, но нека не се отнема тази възможност на желаещите да присъстват на богосложението, заяви ловчанският митрополит Гавриил пред "Нова телевизия".

"Винаги е имало болни от някаква болест, но от църквите никога не е тръгвала зараза. Уверен съм, че с божията помощ и тази година всичко ще мине добре", каза още той.

В навечерието на Цветница и Великден премиерът се срещна с патриарх Неофит и представители на Светия Синод. На срещата бяха обсъдение мерки за безопасност в църквите и манастирите по време на извънредно положение. Взети бяха и решенията да не се ходи до Йерусалим за Благодатния огън, както и да не се раздават върбови клонки на Цветница. Митрополит Гавриил разкри, че му е било трудно да направи и двете отстъпки.

"Това са допустими компромиси. Ние имаме възможност да получаваме Благодатен огън от Йерусалим едва от няколко години. Върба у нас винаги се е раздавала, но това ще го компенсираме на празника Света Троица, когато се раздават цветя. Правим възможните комромиси, за да успокоим хората, че няма повод за разнасяне на болестта. Най-важно е да се съхрани празника", смята той.

Митрополит Гавриил е забелязал, че по-малко хора посещават храмовете от началото на извънредното положение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SARS

    9 8 Отговор
    С Бокова помощ всичко ще е наред, ще вземем благодатния огън от пп ГРОБ!
  • 2 Някой си

    10 6 Отговор
    Ами тогава с Бог напред към някое огнище на COVID-19!

    Коментиран от #10

  • 3 Несериозно

    15 8 Отговор
    До къде ще стигне тази простотияяя???Затвориха обекти да не се заразяват хората ,а ще пускат по църквите да се обикаля .....умишлено сега вече ще ни заразят всички .Нали щяхме да опазваме народа ???Това ли ще е начина г-н премиер, браво!

    Коментиран от #27

  • 4 DDT

    11 11 Отговор
    Тоя охранен поп, дето все гледа лошо..пак говори неистини, нелепици и лъже. Лъже, защото крие истината какво и как са му дали, за да си мълчи и да не вдига врява за решението да не се раздава върба. Нелепо е да се твърди, че едва ли не който не ходи в църква не е вярващ ! Не е истина, че не карат никой да отива в храма - тъкмо обратното. Клисарките, продавачките на свещи и де що има служител е впрегнат да увещава бабите и дядовците (като лесни манипулируеми) да идат и да целуват иконите, та да им се размине !

    Коментиран от #6

  • 5 333

    10 5 Отговор
    А във Франция как стана разпространението-от сбирка на Евангелистка църква!
  • 6 ГОСТ 1

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "DDT":

    Ти си поредния,но за жалост не и последния луд.
  • 7 Коментатор

    6 4 Отговор
    Божията помощ се пише с главно Б.

    Коментиран от #8

  • 8 Боклук се пише с главно Б

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Коментатор":

    Дали се пише с малко или с главно то се видя вече!!!
  • 9 марги

    3 4 Отговор
    "ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи;..." - айде бе, тия коментари какви са? Всичко се надигнало да хули, сякаш си го подкарал насила на литургия!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 11666

    4 1 Отговор
    И ТИ ЛИ БЕ попе??????????????
  • 12 безпартиен

    8 1 Отговор
    БПЦ е най-големият собственик на земеделски земи,гори и недвижими имоти в България!Какви са им приходите от това никой не знае!Тайна пазена по строго и от държавна тайна!Същото е и за другите вероизповедания!Пред манастири и черкви пълно с магазини продаващи стоки видимо от Китай!Няма касови бележки,няма документи за продажба!Ако е произведено от монаси може,но това е внос с мита,които дали са събрани?Как БПЦ оправдава разходите по покупката на иконки,ключодържатели,чаши и т.н.внос?Пита ли някой от НАП,митници,и т.н.?Тези дето са пред прожекторите и екраните ако ги изпратят като редови свещеници в Северозападна България или Родопските села,ще избягат с рев и писъци за седмица!
  • 13 Кой68

    6 3 Отговор
    Поп без капка мозък....Със какво помага наща църква-със нищо.

    Коментиран от #14

  • 14 ммдааа

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кой68":

    религията е опиум за душевно болните.............доказано от живота
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хора

    3 4 Отговор
    непозволяваите да ви обработват и промиват мозаците разни религиозни изперкали фанатици.......бъдете душевно устойчиви и психично здрави............няма и несъществуват(не са и съществували) някакви си тъй наречени божества
  • 17 ttt

    6 2 Отговор
    В случая е вярна приказката "Вържи попа, за да е мирно селото.".
    Трябва всеки да призовава хората да не излизат през Великденските празници.
    Толкова ли е сложно да се резбере, че колкото повече хора си останат вкъщи, толкова по-кратко ще бъде това, а и по-малко трупове ще броим.
  • 18 хора

    5 1 Отговор
    недопускалте някакви си килимявки исперкали да ви правят на глупаци..........и да ви мародерстват за пари,свещи ритуали и т.н.,имайте достойнство.....включете си мозъците :мислете,разсъждавайте.....бъдете нормални
  • 19 ttt

    7 2 Отговор
    ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ!
    Гърция, Полша, Испания - страни с несравнимо мощна християнска изповедна култура, с която не можем и да мислим да се сравняваме, затвориха храмовете си в условията на пандемията. Иран и Саудитска Арабия - символи на фанатизъм - си затвориха джамиите... Гавриил ще ни причастява от една лъжичка...
  • 20 хаха

    3 1 Отговор
    някой някога виждал ли е владика да работи?!знайт само пари,плюскане,пиене ,педофилия,....попове–извратени,търтеи
  • 21 1212

    1 0 Отговор
    АКО ВСЕ ПАК ОТИДА ХОРА В ХРАМОВЕТЕ НА ЦВЕТНИЦА И ВЕЛИКДЕН ТО ТРЯБВА ВСИЧКИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ,НЕЗАВИСИМО КАКВИ СА!АКО НЕ ИЗПЪЛНЯТ ТОВА ЗАРАЗАТА НА МНОГО ОТ ТЯХ Е НЕМИНУЕМА!
  • 22 луда работа

    2 2 Отговор
    никой не е по голям от хляба, го е казъл мъдреца......това важи и за самозабравилите се мазни ,меркантилни попове
  • 23 вярно е

    2 1 Отговор
    всички беди идват от религийте, като се започне с насилственото покръстване та се свърши с така наречената "светата"инквизиция

    Коментиран от #26

  • 24 безпартиен

    3 1 Отговор
    Защо Ви трябва посредник за общуването с Бог,а на всичко отгоре и срещу заплащане????Който е вярващ може и да се моли от дома си!!!Това се отнася не само за християнството,а за всички религии!
  • 25 да да

    1 2 Отговор
    освен психично болни ,сега поповете искат да сте и заразени ифектирани с ковид19.......избора е ВАШ, но безотговорните ще заразяват
  • 26 корек

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "вярно е":

    беди
  • 27 Еманоил Драгнев

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Несериозно":

    Прочети мако история и сам ще се убедиш ,че е така(чума;холера) са спрели след Литургия и шествие с Св. КРЪСТ и СВ. ИКОНИ.
    Даже безбожник като Сталин отваря църквите заповядва да бият сърковните камбани и прави шествия с Кръстове и Икони (Казанската Св. БОГОРОДИЦА) и спира фашиското настъпление

    Коментиран от #29, #30, #32

  • 28 ха така

    3 0 Отговор
    сега глоба на всички религиозни по 5000лв. и 5 години затвор......по закона за карантина ,моля полицията да се заеме със закононарушителите
  • 29 тъп

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Еманоил Драгнев":

    сам не си вярваш
  • 30 тиквоч

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Еманоил Драгнев":

    имаш болна фантазия
  • 31 me be re

    3 1 Отговор
    Ей, серсеми, няма да се бъркате на дядо поп в бизнеса, че ...
    Иначе попа надви пожарникаря. Цялата държава затворена, хиляди хора безработни, но тоя не падат по гръб. Трябва да се продават свещички ...
  • 32 ttt

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Еманоил Драгнев":

    Каква история четеш ти? Хитлер беше спрян с цената на 25 милиона човешки живота, която сънародниците на същия този "безбожник" Сталин, под негово ръководство, не се поколебаха да платят, а не с шествия, икони и камбани.
  • 33 От църквите тръгва само

    0 2 Отговор
    Сифилис педерастия и алкохолизъм и наднормено тегло и мерцедеси😂😂😂😂😂😂😂
  • 34 ЗАРАЗИ ОТ ЦЪРКВИ НЕ СА ТРЪГНАЛИ

    1 0 Отговор
    НО ЗАРАЗЕНИ ДС-ГЕЙОВЕ ИДВАТ И СИ ТРЪГВАТ, КОГАТО ИМ ХРУМНЕ....
  • 35 Куку Рукув

    0 0 Отговор
    Безработно Попче си търси добре платена работа от 5000 лева за месец май ,ама работя само с богати и депутати
  • 36 Дрът Вейдър

    0 0 Отговор
    ИЗВЪНЗЕМНИ ВОЙНИ ИЛИ - Билдърбъргска група, също Билдърбъргски клуб или Билдърбъргска конференция (на английски: Bilderberg Group) е група от влиятелни личности, които организират тайна неофициална ежегодна конференция в някои от най-известните хотели или курорти по света.

    Тя се състои от около 130 участници, мнозинството от които бивши президенти, министри, банкери и собственици на средства за масова информация. Входът и присъствието на тази конференция се осъществяват само чрез лична покана
    Съществуват конспиративни теории, според които групата се опитва да създаде световно правителство и да подчини света на своята власт.[3] Главната квартира на групата се намира в Ню Йорк.
    Българи, взели участие на сбирките на Билдерберг
    Това са Николай Камов през 1999 г., тогава народен представител в НС и през 2016 г. еврокомисарят Кристалина Георгиева.
  • 37 Zzii

    0 0 Отговор
    Богослужение. Поправете грешката.:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове