Last news in Fakti

13 Април, 2020 13:52 1 578 6

Педиатри искат график за ваксинациите

  • деца-
  • бебе-
  • имунизация-
  • инжекция

Малките бебета, които не са покрити с ваксина, са поставени на изпитание

Педиатри искат график за ваксинациите - 1
Снимка: Shutterstock

Малките бебета, които не са покрити с ваксина, са поставени на изпитание. Когато децата тръгнат на детски градини, големите деца носят контакти на малките, а те са оголени откъм имунен статус. Това каза в ефира на БНР д-р Ира Маркова, общопрактикуващ лекар в София, педиатър.

Тя добави, че морбили продължава да циркулира из страната. Припомняме, че преди два месеца имаше бум на морбили в Пернишко.

Това е сериозна инфекция - ако коронавирусът заразява човек и половина, при нея един заразява десет души, поясни Маркова.

Тя уточни, че новородените имат само ваксините, които им се поставят при раждане - срещу хепатит и БЦЖ.

"Не е апокалиптична ситуацията, но можем да мислим за едно разумно връщане на детската консултация", подчерта лекарката.

"Ако донякъде може да се отложи профилактиката на тазобедрената става или ехографията на бъбреците, ваксините не могат да се правят за 10 дни. Между тях има интервал, който трябва да се спазва. И за да се образува имунитет, имаш три приема на 6-ваксината. Сега децата са изолирани и са подходящи за имунизация и няма да имат провокиращ контакт с други вируси".

Д-р Маркова сподели, че ѝ е обидно снизходителното отношение към личните лекари:

"Не искам да обвинявам никого, но сякаш си сложихме шапки невидимки и нищо не се говори за нас, шапки долу за тези, които са на преден фронт, но и без нас не може. Рамото е много важно, което подаваш на пациента", заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 miko

    6 0 Отговор
    Защо никой не казва от къде се яви това вирусче - ЦРУ, КГБ, Ми6 и др. защо мълчат или са само по интереси и кражби.

    Коментиран от #6

  • 2 Макрохард

    6 2 Отговор
    Бил Гейтс ако разбере, че не ваксинирате наред, мислете му
  • 3 цербер

    0 0 Отговор
    Малките бебета, които не са покрити с ваксина МАЛКИТЕ БЕБЕТА,КОИТО НЕ СА ВАКСИНИРАНИ. Бебетата се покриват с пелени. И им се обуват памперси-гащички.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    3 0 Отговор
    Ше си бия ваксина само ако бил гей е до мене и си бие и той, демек почна се дърдоренето за ваксинация, добре дошли земя и в новия световен ред, почвам да си търся държава където ваксини те няма да са задължителни
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.