ФАКТИ.БГ

"Галъп": COVID-19 удари и по доходите на българите

Различните досегашни мерки продължават да се оценяват високо, но като че ли мобилизацията и по този показател спада спрямо предходния месец

Публикувана: 24 Април, 2020 12:54
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1862
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията, а 38% вярват много или малко в обратното.

Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 915 души между 21 и 23 април.

Явно обществото действително одобрява работата на държавата за спиране на заразата, но започва все по-ясно да изисква подобна работа и за овладяване на икономическата криза, заключва "Галъп".

Относно икономическата ситуация в страната, българите заявяват следното:

Доходите ми намаляха, казват 47% сега, при 36% преди месец;
Работя от вкъщи - 25% сега, при 22% преди месец;
Казват, че са загубили работа: 9% сега, при 3% преди месец;
14% казват, че им предстои да загубят работа, при 12% преди месец;
Намалиха ми работния ден, казват сега 16%, при 14% преди месец;

Това показва ръст на безпокойството за работното място, като в някои случаи това безпокойство започва да надделява над безпокойството от заразата. 7% са вече хората, които по свое решение не ходят на работа, при 11% преди месец. 28% пък са сега самокарантиниралите се, при 36% преди месец.

Преди месец 29% се опасяваха, че няма да могат да си плащат кредите. Сега 9% твърдят, че вече са спрели да ги плащат. 5% казват същото за лизингите.

Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на коронавируса в сравнение с Европа като цяло.

От социологическата агенция отчитат, че обществената тревога остава висока,

но намалява в сравнение с предходния месец. Белезите на намаляване личат в реакциите на хората към епидемията, които се разбиват на три групи:

паническата група (приемат, че това е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, които хората са преживявали) се запазва на 24%
тревожната (приемат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип) намалява със седем пункта до 57%
спокойната (приемат, че ситуацията не е опасна и е свързана с повече шумотевица) се увеличава с 6 пункта до 18%.
От "Галъп" посочват, че по-висок сега е делът на спокойните, а този на тревожните намалява, макар и да остава най-значим.

Нагласите на българите към трите модела на реакция на епидемията са следните:

първи, условно наречен "китайски": с драстични мерки и намеса на държавата в личния живот. 13% го подкрепят сега, при 30% подкрепа преди месец;
втори, условно наречен "европейски": със забрана на струпвания на хора на обществени места. 48% го харесват сега, при 42% преди месец;
трети, условно наречен "шведски": обикновеният живот продължава нормално, хората преболедуват вируса и добиват масов имунитет. 33% го подкрепят сега, при 23% преди месец;

Приложеният в почти цяла Европа метод се приема най-широко у нас, но "шведският" модел започва да се харесва повече от "китайския". Според "Галъп" това е отражение на ниската досега заболеваемост в България.

Сънародниците ни остават реалисти: 35% казват, че лично те се страхуват от вируса. Преди месец те бяха дори малко повече - 37%. Една трета пък намират за напълно реална възможността да умрат от тази болест, 55% смятат, че същото се отнася за близките им.

46% от българите се надяват, че скоро ще има лекарство, докато 42% не споделят тази надежда..

93% от анкетираните приемат, че България се справя добре на фона на останалите европейски страни. Това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст - преди месец този дял бе 87%.

Одобрението на оперативната власт остава високо. Доверието в различните звена на правителството, Щаба и премиера е в диапазона между 60 и 80%, а неодобрението - от една пета до една трета.

Относно мерките на властта срещу епидемията:

62% казват, че са достатъчни, при 66% в края на март и 66% в средата на март;
28% твърдят, че са прекалени, при 20% в края на март и 17% в средата на март;
8% смятат, че са недостатъчни, при 12% в края на март и 15% в средата на март;
Мнението, че мерките са адекватни, продължава да преобладава решително, но за последните седмици има осезаем ръст в дела на отговора "прекалени". Очевидно, заради успешните мерки досега и някои положителни сигнали от Европа, настъпва и желание за облекчаване на мерките - подсилено и от все по-хубавото време, анализират от "Галъп".

Българите остават съзнателни: "Вече съм доста изнервен от ограниченията" казват 31%, но 69% казват "приемам ограниченията, без да се изнервям". Запитани дали е време ограниченията да започнат да намаляват, 52% казват "рано е". Има обаче и 44%, които смятат, че е време, тоест нетърпеливостта още не преобладава, но явно не е за подценяване. Може би и затова мнозинство от 53% намира, че извънредното положение не трябва да бъде удължавано и след 13 май. 30% все пак са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Различните досегашни мерки продължават да се оценяват високо, но като че ли мобилизацията и по този показател спада спрямо предходния месец. Забраната на публични събирания като кино, ресторанти, фитнес зали и т.н. се подкрепя сега от 86% (при 94% преди месец). Спирането на достъпа на чужденци събира 81% подкрепа днес, при 90% преди месец. Забраната за пътуване на българи в чужбина: 75% подкрепа сега при 88% преди месец.

Забраната за пътуване между градовете обаче вече не получава подкрепа сред мнозинство - преди месец я подкрепяха 56%, 40% не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната: 53% казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, а 40% смятат, че е правилно. Вечерният час преди месец събираше подкрепа от 59%, а 39% бяха на обратното мнение. Сега структурата на мненията е коренно различна: 69% са против, а 27% са за.

"Галъп" отчита сериозна критика среща затварянето на парковете: 59% са "против", а 39% са "за".На другия полюс пък са мненията по отношение на ограниченията за Великден: 77% ги одобряват, при 21%, които не ги одобряват.


София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
COVID1984
1 Отговор
"Да оцелееш често означава да се бориш, а за да се бориш трябва да се поизцапаш."

Оценка:
-1 +11

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Tate
3 Отговор
Лелелелелееееееее ясновидци ,КАЛЪП интернешънал верно ли познахте че хората са гладни !! И аз ставам социолог като отворя хладилника !!

Оценка:
-2 +23

георги
4 Отговор
Ето ви и още една новина"Днес Слънцето изгря".

Оценка:
-1 +20

Азз
5 Отговор
Добър ден!

Оценка:
-0 +14

Вашта мма дба
6 Отговор
Ще ви ебб в птката мйна управляващи и Бойко Борисов ти ще умрш

Оценка:
-2 +22

агент08
7 Отговор
Галъп са налапали яко маркуча на пожарникаря! на

Оценка:
-2 +23

ген. Майтапчийски
8 Отговор
Ще удари и по Тиквите. Нема страшно.

Оценка:
-1 +15

Какви доходи имат
9 Отговор
българите???? Писах преди някошко седмици пак ше го направя-Брат ми живее в Испания двамата с жена му са временно спрени от работа плучават по 70% от заплатите си, еднократна помощ за дето им 420 евро. Комунални сметки като вода не им от държат и прочие!!!!!!

Оценка:
-1 +22

цербер
10 Отговор
" 56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици." ПЛАНЪТ НЕ Е НА ДЪРЖАВАТА,ЗАЩОТО ДЪРЖАВА НЯМА,А Е НА ШЕПА МАЗНИ АДВОКАТИ И НА НЕДОУЧИЛИ "ИКОНОМИСТИ" ОКОЛО Б.Б. Той им казва какво да правят и те козируват "Слушам!". Това е истината. Не може Швеция да върви добре в икономическото си развитие и да разхлаби правилата и мерките за пандемията,а нашите да се правят на интересни! Без епидемия и без война в България умират хора всеки ден. От убийства и самоубийства. Това не е вирус,а безхаберие.

Оценка:
-0 +22

Хайде сега
11 Отговор
Бягайте при бате си Бойко да нагласите и неговия рейтинг и всичко е точно. Разберете, че от тези 100% е достатьчно на 1% сериозно да му писне и ще ни дават по новините.

Оценка:
-1 +13

зеленчук
12 Отговор
Вижте доходите в Британия и сравнете ги с нашите. КЪДЕ НА КОНЯ ПОД ОПАШКАТА СМЕ НИЕ?! "Тeзи cлужитeли ca пoлучи пиcмo, чрeз кoeтo ги увeдoмявaт, чe 80% oт зaплaтитe им щe бъдaт изплaтeни oт държaвaтa, a Виктoрия Бeкъм щe плaти ocтaнaлитe 20%. Тaкa тe щe пoлучaвaт дo 2500 пaундa нa мeceц, кaтo тaзи държaвнa пoмoщ щe мoжe дa пoкривa мeceчнoтo им възнaгрaждeниe дo крaя нa юни мeceц." ТЕЗИ ПАРИ В БЪЛГАРСКИ ЛЕВА СА: 5575 ! Ако един български работник получава месечно тези пари,България ще е в Космоса! На всичкото отгоре,на британците държавата им поема таксите за вода и ток.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +11

точно
13 Отговор
Парите ми почти свършиха , работа няма където и да се обадя... вече се чудя какво да открадна!

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +6

00000014
14 Отговор

До коментар #13 от "точно":


Обикаляй около Костов, в Банкя, вземи кредит и посети Сергея .... сараите чакат .... Овчаров, Първанов .... юпитата .... всички ще ти дадат срещу 9 грама

Оценка:
-4 +2

Политолог
15 Отговор
Както искате ги коментирайте изнесените неща от Галъп, само знайте, че е агенция ръководена от ЧЕРВЕНИ, МНОГО ПЛАТЕНИ, СВТРЗАНИ С ДС. Да не говорим как завъртяха нешата и се га са милионери-комунисти

Оценка:
-1 +2

120 евро пенсия
16 Отговор

До коментар #12 от "зеленчук":


Като те ритнат у ЕВРОЗОНАТА, всичко ще се управи !

Оценка:
-0 +3

1122
17 Отговор
Те доходите на българите отдавна са ударени.По времето на соца,щяха да се оправят когато стигнем ,,развито социалистическо общество",после започнахме да гоним ,,комунизъма",и него подминахме ли го ,изпреварихме ли го ,в тоя захлас не го видяхме.После започнахме да гоним ,,вятъра на промяната",някои се промениха други още гоним вятъра,ама промяна няма.Също както оная приказка дето в гората лъвът извикал всички животни да им раздава нови кожуси...и като попитали накрая какво стана с новите кажуси тя отговорила така:който си има кожух,пак има,а който си беше с голо дупе ,пак си е с голо дупе.Така е и със всички промени в България,управляващите са едни и същи:бяха дядовците им,после бащите им направиха ,,промяната", а сега внучетата им ще ни довършат и ще закрият държавата!

Оценка:
-0 +1

1122
18 Отговор
Изтървал съм ,че накрая попитали маймуната.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Наталия Кобилкина
Сексоложката коментира пред Нова телевизия филмът "Петдесет нюанса сиво":
Сега жената си търси начин да бъде задоволена. Сега или никога!"

Още бисери