ФАКТИ.БГ

Адв. Стоян Чаталбашев: Игра на руска рулетка уби журналиста Милен Цветков

В моята практика по дела свързани с ПТП съм имал десетки идентични случаи и винаги съм застъпвал тезата, че престъплението е умишлено

Публикувана: 27 Април, 2020 10:00
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 53778
Адв. Стоян Чаталбашев: Игра на руска рулетка уби журналиста Милен Цветков
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 54 гласа.

Интервю на Катя Илиева за сайта "Фрогнюз"

Игра на руска рулетка уби на пътя журналиста Милен Цветков. На водача Кристиан Николов би могло да се повдигне и друго обвинение. Това каза пред Фрог нюз адвокат Стоян Чаталбашев, който се занимава с дела, свързани с ПТП-та. Ето какво още обясни той за катастрофата и делото:

Г-н Чаталбашев, на младежът, предизвикал катастрофата с Милен Цветков бе повдигнато обвинение за умишлено убийство. Много хора, дори юристи са на мнение, че подобно обвинение не би издържало в съда. Като адвокат с опит в дела с ПТП-та какво е вашето мнение?

Малко неправилно се тиражира информацията за повдигнатото обвинение на водача, причинил катастрофата, довела до смъртта на г-н Милен Цветков. Неговото обвинение не е за умишлено убийство по чл.115 -116 от НК. Обвинението на Кристиан Николов е за престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК – умишлено причиняване на смърт при управление на МПС. Не съм съгласен с мнението на тези, които смятат, че това обвинение няма да издържи в съда. Напротив, считам че обвинението е много точно и Кристиян Николов трябваше да бъде обвинен точно по този член. Мога да поздравя наблюдаващия прокурор за точната квалификация на деянието, извършено от младежа. А за всички колеги юристи, които имат резерви към това обвинение ще им препоръчам внимателно да се запознаят с Решение № 171 от. 29.06.1982 г. по наказателно дело162/1982 г. на I н.о на ВС.

За какво деяние става дума в това дело?

Там деянието е много близко до деянието, довело до смъртта на г-н Цветков. Разликата между евентуалния умисъл и съзнаваната непредпазливост се състои в това, че при евентуалния умисъл , когато дееца преследва една пряка цел, независимо дали е правомерна или неправомерна, съгласил се е с настъпването на престъпните последици, в случая смъртта на човек, съгласил се е с този възможен престъпен резултат и осъзнаването на тази възможност, не го е накарала да се откаже от извършване на престъплението. Докато при съзнаваната непредпазливост, дееца е уверен в предотвратяването на престъпния резултат, разчита на съвсем конкретни и реални обстоятелства за да го предотврати този резултат и затова извършва деянието, защото е уверен, че тези престъпни последици няма да настъпят. Тук цитирам посоченото решение: „Когато е поел управлението на автомобила в пияно състояние и увеличил скоростта над 120 км/ч, с цел да манифестира и демонстрира състезателни качества и че може да управлява автомобила с голяма скорост и то при грубо нарушаване на правилата за движението, той е знаел, че в това състояние, при тази скорости при конкретните пътни условия създава обективна възможност за пътно-транспортно произшествие, при което могат да бъдат причинени смърт и телесни повреди на други лица, но към този възможен последващ престъпен резултат се е отнесъл с пренебрежение и той не го е накарал да измени начина на управлението “.

Кое от всичко посочено тук не се отнася за настоящия случай? На какви обстоятелства, че ще предотврати ПТП, може да разчита дрогиран водач, управлявайки автомобила със скорост в пъти над допустимата?

На никакви! Разчита на бог, на шанс, на късмет, на лотария. Това е игра на руска рулетка, с тази разлика че тук стреляш не в собствената си глава, а убиваш невинни хора. В моята практика по дела свързани с ПТП съм имал десетки идентични случаи и винаги съм застъпвал тезата, че престъплението е умишлено. За съжаление досега не съм имал случаи прокуратурата да повдигне обвинение за умишлено причиняване на смърт при управление на МПС при сходна фактическа обстановка с тази на катастрофа на с г-н Милен Цветков. Масовата практика е да се повдигат обвинения за непредпазливо причиняване на смърт при управление на МПС. Колкото и нелепо да звучи добре, че беше този случай за да може прокуратурата да се събуди и да си спомни, че има и текст в Наказателния кодекс за умишлено причиняване на смърт при управление на МПС. Затова още един път поздравления към прокуратурата за избраната квалификация и дано оттук нататък подобни деяния бъдат квалифицирани по този текст и това да не остане прецедент, единствено и само заради известността на г-н Цветков.

Адвокатът на Кристиян Николов прокара тезата, че той не е бил зад волана. Това предизвика вълна от обществено възмущение. Възможно ли е такива тези да съборят обвинението и докъде биха могли да стигнат адвокатите при опита им да помогнат на помогнат на клиентите си? Може ли да очакваме и други тези, които също да ни звучат абсурдно?

Не съм запознат с тази теза, но тя наистина звучи абсурдно. ПТП в центъра на столицата на оживено кръстовище. Видяхте, че няколко човека пешеходци на косъм се разминаха със смъртта. При толкова свидетели и записи от камери, адвокатът на Николов може да твърди, че колата е била управлявана от извънземните или дистанционно като дрон. Това е абсолютно нелепа защитна теза. От ПТП оставят следи по хората, които са били в автомобила, характерни наранявания. За водачите особено, тъй като държат волана в момента на удара, притискания от колана, травми от деформирани части от купето, от стъклото и редица други. Предполагам Николов е освидетелстван и са документирани тези травми, не зная още дали от мястото на водача е иззет мирис, но няма как да бъде прокарана тази защитна теза. Единствената позиция е да наведе глава, да се извини на близките на Цветков, на цялото общество и да си понесе с достойнство наказанието. Иначе в моята практика съм попадал на всякакви абсурдни защитни тези. Едната беше, че познат на пътника, който знае само първото име на уж водача управлявал автомобила, но след като станало ПТП-то избягал. Но травмите на уж „пътника“ говореха друго. Така той беше осъден за престъплението, въпреки „креативната“ му защитна теза. И редица други такива случаи има, но тези тези много бързо се провалят.

Майката на младежа, предизвикал катастрофата, също е обвинена. Основателно ли е според вас тя също да носи наказателна отговорност, ако ме е дала ключовете на колата?

Основателно ще бъде, ако успеят да докажат, че тя е знаела, че предоставя автомобила на дрогирания си син. Иначе трудно би понесла наказателна отговорност. Но ако е знаела, че предоставя автомобила на дрогиран водач, тя също ще отиде на подсъдимата скамейка. Ако обаче се твърди, че не е предоставяла автомобила на Николов, на него трябва да му бъде повдигнато още едно обвинение за противозаконно отнемане на чуждо МПС по 346 от НК.

Ако на мястото на загиналия не беше Милен Цветков, допускате ли, че делото щеше да има друг път на „развитие“ спрямо извършителя?

Абсолютно съм сигурен, че обвинението щеше да бъде за непредпазливо причиняване на смърт при управление на МПС. Поискайте справка от прокуратурата да кажат колко обвинения внесени в съда има за умишлено причиняване на смърт при управление на МПС. Сигурно за последните 20 години няма да има нито едно. И сега като се случи това, започнаха едни популистки изказвания от рода на: „Ние ще вдигнем наказанията, ние ще направим това, ние ще направим онова за да предотвратим подобни инциденти“. Ами защо не го направихте досега?! Къде е прословутото видео наблюдение в София, което да засече как Кристиян Николов управлява с бясна скорост докато направи ПТП?! Ако имаше такова наблюдение, можеше да се уведомят патрулите на полицията и да го задържат, преди да се стигне до смърт. Къде са камерите за скорост в София, за стационарните камери говоря. Всеки знае, че има булеварди в София и не само в София, където се развиват скорости близко до състезателните. Къде са Камерите за скорост по тези улици и булеварди?! Няма ги! Ако ги имаше, подобни дрогирани водачи нямаше да си позволяват да карат така.

Проблемът при ПТП-та е чувството за безнаказаност на шофьорите, че няма да го хванат, че като го хванат ще се оправи, че ако го съдят ще му дадат условна присъда. Нашето общество свикна с войната на пътя и приема тези неща за нещо нормално, бих казал с безразличие. В голямата си част и присъдите при ПТП-та са такива, в по голямата си част са условни. Водачите се съгласяват на съкратено съдебно следствие, при което определената присъда се намаля с една трета и в повечето случаи причинителите на катастрофи получават условни присъди. А за обществото и за пострадалите близки на жертвите условната присъда е липса на присъда. Особено в малките населени места, където всички се познават се казва: „Ето той блъсна и уби човек и нищо не му направиха“. И в момента наказанията са високи. Просто трябва да се прилагат правилно и при такива тежки случаи да се повдигат обвинения за умишлено причиняване на смърт. Винаги съм застъпвал тезата, че има ли причиняване на смърт, присъдата трябва да е ефективна и справедлива като размер. Не се ли случи това, няма да овладеем войната по улиците и „Кристиянчовци“ периодично ще отнемат човешки животи.

Възможно ли е да има опит да външна намеса върху изхода на делото предвид това, че майката е била близка с друго подсъдимо лице, участвала в усвояване на еврофондове, а спътникът на Кристиан е син на депутат от ГЕРБ. Питам ви защото хората винаги имат опасения, че хора, близки до властта се отървават от дългата ръка на закона.

Изключвам възможност за такава намеса. Тук ПТП-то е кристално ясно, няма никаква сложност от гледна точка на механизъм . Няма какво да се сбърка при огледа или да се въздейства върху експертите, които ще определят причините за катастрофата и предотвратимостта му. Обикновено там може да има опити за въздействие, или върху свидетелите. Тук, обаче всичко е кристално ясно. Има записи, от които ясно се вижда какво точно се е случило на кръстовището пред мол „Парадайс“, никой тук не може да прояви „творчество“, за да излезе невиновно ПТП. Не виждам къде може да се намеси някой и с какво да повлияе на разследването. Освен ако не го изкарат невменяем, за да може да не бъде съден.

В тази връзка основателно ли е да се прави връзка на този случай с катастрофата на бул. „България“, при която прокурорски син прегази двама души и получи условна присъда? Допускате ли, че и сега може да видим същата присъда? Каква е вашата прогноза за бъдещия процес и крайният изход?

Не съм запознат с тази катастрофа, а и влезли в сила съдебни актове имам принцип да не коментирам. Доколкото си спомням тук имаше голямо съпричиняване от страна на другия водач, което може да обоснове такава присъда. В някои случаи, когато има независимо извършителство от двама и ли няколко водача, вината може да е 80 процента на другия водач. В този случай, независимо от тежкия резултат може да има условна присъда за единия водач и по тежка за другия. Спомням си за един такъв случай с 4 жертви при , който единият водач получи две години условно, а другият много тежка от порядъка на 10 г. ефективна присъда.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 54 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Петият ангел
1 Отговор
Ми умишлено е ми. Сатанягите са били решили да убиват на Великден, те по принцип тоя ден не го обичат. На 1-ви май сатанягите пак ще са активни, тогава имат някакъв празник.

Оценка:
-12 +21

Асен Черваров-Чупи
2 Отговор
Абе пратете при мен тоя калпазанин Кристиянчо и повече няма и да иска да седне зад волана

Оценка:
-4 +22

3
Този коментар е премахнат от модератор
Гаргамел
4 Отговор
Браво Адв. Чаталбашев!

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +45

Гост
5 Отговор
'... овладеем войната по улиците...'. Това не е война, при война имаш противник. Това е тероризъм. Избиване на беззащитни невинни хора на празник.

Оценка:
-0 +56

Смърф
6 Отговор

До коментар #4 от "Гаргамел":


Браво може да се каже накрая на съдиите от последна инстанция. Всичко друго са интерпритации.

Оценка:
-3 +9

Соросоид
7 Отговор
Напълно е възможно дрогирания да е играл "руска рулетка " - да се изрежеш на максимална скорост на червен сигнал на светофара за да се премине на косъм пред друга кола "като по филмите". Адреналинът е на макс, кифлата до него снима с телефона и после се хвалят.

Оценка:
-2 +28

8
Този коментар е премахнат от модератор
Домакин
9 Отговор
'Освен ако не го изкарат невменяем, за да може да не бъде съден.'
Човек, който учи в Германия, кара кола 300 коня, има 50 фирми на негово име - определено това е напълно невменяем човек. Ние вменяемите не караме коли по 120 хиляди, нямаме 10 -30 фирми и т.н. Гаврете се още с народа.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +47

Докато не се
10 Отговор
монтират хиляди камери с висока разделителна способност свързани в една система( не е проблем) ,и не се приемат най - важното промени в НК,ЗДП и други нормативни документи ,тоест: да се приема като неоспоримо доказателство фиксиран всеки материал от тяхната работа, да се заковат наказанията по НПК и административните такива.Ако знаеш,още при обучението за водач,че примерно при употреба на алкохол от 1 промил ще загубиш книжката за 3 г+ 2000 лв санкция,но и допълнително си в " черния" тефтер завинаги,ако знаеш че при употреба на алкохол над 1 промил, или наркотик,независимо какъв,при нзначително ПТП гушваш 2 г условна + 5 хиляди лева ,без право на обжа лване,а при средна,тежка телесна директно 5 години+ конфискация на МПС,а при смъртен случай- директно ( фиксирано в НПК ) 15 години,+ лишаване завинаги ще си помислиш доста,преди да пиеш,или се друсаш.Само жестоки наказания могат да обуздаят приматите на пътя.Независимо бедни,или богати.Ако си дисциплиниран,и един милион лева наказание не те плаши!! Тези разтегливи понятия се вкарват през правна комисия в НС.А МВР,съд и прокуратура ги изпълняват.Именно депутатите знаят,че това може да удари болезнено техни деца,племенници,внуци,приятели.Иначе е много лесно и ефективно.Стига да решат. Да управляваш кола пиян,или дрогиран е по смъртоносно от това,да използваш оръжие,независимо че е придобито по законен начин.А присъдите в двата случая са коренно различни!

Оценка:
-0 +12

Каквито и да ги дробите
11 Отговор
Милен си отиде, а 5-6 души трябва да си правят курбан
Защо не приемат закон, а и в застрахователните полици да пише, че всеки който кара пил, дрогиран и извърши ПТП заплаща щетите от джоба си и застраховката не важи... отделно че му се отнема книжката и работи (а не лежи!) за времето на наказанието в морга или копае гробове за погребална агенция - да го пише в закона и да се прилага!!! - няма да има нужда от камери и катаджии вярвайте

Коментиран от #13, #31


Оценка:
-1 +15

12
Този коментар е премахнат от модератор
Абсолютно си прав
13 Отговор

До коментар #11 от "Каквито и да ги дробите":


ама такива като Чаталбашев ще останат без работа, а това не е целта ... адвокати ще има, докато има дупки .. празноти в закона които да използват в защита на тези които им плащат - анадънму !

Оценка:
-2 +2

лиляна георгиева
14 Отговор
Искрено ме удовлетвори обосновката на този адвокат! Какви ли не несъстоятелни мнения се публикуват в интернет пространството?! В този случай обществеността очаква справедлива, адекватна на деянието ПРИСЪДА !

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +23

Аз аз
15 Отговор
Разчита на жълтичките от мама и тате. И както винаги те са тези, които вършат работа и виновни няма да има а само нещастен случай. Докато жълтицата е закона, така ще е... Дали народа ще може да поздрави прокуратурата в края на делото??? Ще видим... Дано! Но фактите до момента не могат да кажат браво на прокуратурата... А адвоката на подсъдимия за да си позволи да прокарва тезата " той не е бил зад волана" означава, че има информация за нехайно отношение за събиране на улики след въпросното птп., което може само зелен светофар да даде на защитата на пректъпника... И отново за съжаление ще станем свидетели на фактите при които за някои има закони за други - не:"прокурорски син прегази двама души и получи условна присъда". Ето какво правят господата депутати всеки ден така работят...разходка, ръцете в джобовете, някое друго интервю, прогонване на досадни въпроси от граждани, защото те аджиба нямат време и деня приключва с вечеря на свещи. Ето да това нашите депутати взимат пари. И 10 лв месечна заплата им е много.

Оценка:
-2 +4

Гост
16 Отговор
Ами ако Милен е решил да си ползва предимството на по-предното кръстовище? Как тогава да не го прегази с "танка". Нали после адвокатите ще го оправят

Оценка:
-1 +3

гост
17 Отговор

До коментар #9 от "Домакин":


Нека го изкарат луд , то има пандиз за луди в Карлуково!!

Оценка:
-0 +3

гост
18 Отговор

До коментар #12 от "ТРОПЧО":


Ти като си голям професор първо се научи да пишеш!! Може и да си прав ама нищо не ти се разбира, хем словореда ти не става хем правописа!

Оценка:
-1 +1

19
Този коментар е премахнат от модератор
20
Този коментар е премахнат от модератор
оцелял от турското робство
21 Отговор
Съвсем ясно е защо триете коментарите. Бъдете си обслужващ персонал на властта.

Оценка:
-0 +2

Ще видим
22 Отговор
Това чудовище и приятелите му ще се отърват леко. Не виждате ли какви "промени" на закона приеха депутатите? Та нали и някои от тях имат дрогиращи се рожби? Жалко за Милен, такава жестока смърт!

Оценка:
-0 +3

ххх
23 Отговор

До коментар #14 от "лиляна георгиева":


Мнението на адвоката е правилно и съобразено със закона.Какво очаква обществото е съвсем друг въпрос? Със същия "успех" обществото може да се коментира и работата на хирурзите при сърдечни операции да речем!

Оценка:
-0 +4

FreakoLiNa
24 Отговор
Браво на адв. Чаталбашев. Най-накрая да се намери някой, който да назове нещата с истинското им име! Всеки да си носи последствията за действията си!

Оценка:
-0 +6

адвокат
25 Отговор
адв. Чаталбашев е един от известните адвокати по подобни дела, има хиляди спечелени дела против застрахователи и гаранционен фонд, за десетки и може би и стотици милиони. Мнението му е обосновано и компетентно, дано повече прокурори го прочетат и да си направят справка с практиката на Върховия съд. Аз също изпитвах колебание дали пир промененото обвинение кристиянчо няма да се отърве, има и много мнения в този смисъл, но точно сега е момента да се прокара правилната съдебна практика и наркоманите и пияниците да започнат да ги съдат по такива обвинения, а не непредпазливост. Браво на колегата! Чест прави на Факти БГ, че търси мнение на известен в нашите среди специалист, а не като други жълти медии да препечатват мнения на разни конспиративни журналисти или разни блогери, за да оплюват прокуратурата, която наистина има трески за дялане и то много, но в случая май искат този път наистина да свършат работа като хората!

Оценка:
-0 +11

ПЕНКО
26 Отговор
" ХАДВОКАТЕ...ХАДВОКАТЕ...БЪРЗО МЕ ИЗМЪКВАЙ- БРАТЕ "!!!

Оценка:
-0 +2

ПЕНКО
27 Отговор
АДВОКАТИТЕ СПАСЯВАТ ДО РАЗСТРЕЛА !!!!

Оценка:
-0 +4

Дядото
28 Отговор
Само в България адвокатите ни приличат на месари от селска касапница...!!! Абе...магистрати ,отдадени на професията ,кво да правиш ?! :)

Оценка:
-0 +1

29
Този коментар е премахнат от модератор
Гражданин
30 Отговор
Здравейте, интересно ми е дали адвокатите могат да коментират като допълнително обвинение към това за причиняване на смърт, НО опит за убийство от Кристиан към неговите спътници (все пак са избягали от колата веднага след нейното ОКОНЧАТЕЛНО спиране след катастрофата).?

Оценка:
-0 +0

555
31 Отговор

До коментар #11 от "Каквито и да ги дробите":


Ами, ако застраховката не важи, от къде бай Киро, дето се е нафиркал, ще намери пари да плати? Пострадалите има да чакат до второ пришествие. сега застрахователят плаща, после си търси парите от извършителя, ако е бил пиян.

Оценка:
-0 +0

32
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.